Whitstable – Rantakaupunki Lontoon lähellä

Whitstable – jaa mikä vihannes?

Pääsimme tutustumaan Lontoon reissullamme myös Whitstableen, joka on pieni rantakaupunki reilun tunnin junamatkan päässä Lontoosta. Kävimme siellä ystävän luona, joten saimme jälleen kerran kokea autenttista paikallisten elämää.

rantaloma Lontoo

Whitstable on tunnettu ostereistaan, ja niitä nautiskellaankin joka kesä osterifestareilla. Olimme muutaman viikon etuajassa festareista, joten ne jäi näkemättä. Mutta kuuleman mukaan se on siellä tosi iso juttu.

whitstable sijainti - Rantaloma lontoo

Paikallista kulttuuria

Kuten Etelä-Euroopassakin, myös Briteissä ihmiset ovat varsin mukavia lapsia kohtaan ja ottavat heidät huomioon. Brittiläinen kohteliaisuus ylipäätään tuotti meille varsin mukavia kokemuksia. Vierailimme mm. paikallisessa perhekerhossa, johon meidät toivotettiin ilolla tervetulleiksi. Näimme myös paikallisen päiväkodin/esikoulun, ja olimme hyvin vaikuttuneita millainen on paikallinen leikki- ja oppimisympäristö. Näkemämme tilat olivat aivan täynnä esimerkiksi kaikenlaista askartelu-, taiteilu- ja rakenteluhärpäkettä. Näytti myös siltä, että siellä todella aktivoidaan lapsilta kaikki aistit yhdistelemällä elementtejä ja materiaaleja ennennäkemättömällä tavalla.

Okei, en ole ihan hetkeen ollut suomalaisessa päiväkodissa tai koulussa, joten en tiedä eroaako touhu millään tavalla siitä. Ehkä ajat ovat vain muuttuneet. Mutta tuolla siis esimerkiksi oli hyvät mahdollisuudet vesileikkeihin ja vedellä lotraamiseen, ja siitähän meidänkin lapsi todella tykkäsi. Leluja oli sekoitettu paperisilpun sekaan, ja sitten se silppu levisi leikissä ympäri lattioita. Ja niin oli tarkoituskin. Kukaan ei tullut pauhaamaan että ”Nyt siivoat ne silput sieltä lattialta!”

Lelujen sekaan oli myös sotkettu hedelmiä ja kasveja. Esimerkiksi hirmuliskot seikkailivat ruohon ja limenpalojen seassa. Itsellehän nousi vähän karvat pystyyn, kun tyttömme tajusi että syötäväähän tuo on, ja tunki suuhunsa sitä limeä joka oli päällystetty jollain ei-syötävällä glitter-hileellä. Ei suomalaisessa päiväkodissa tuollaisia riskejä voitaisi ottaa että lapset myrkyttävät itsensä. Vai miten on? Kertokaa joku joka tietää asiasta enemmän!

 

Whitstablen ranta – rantaloma Lontoo

Whitstable ranta - rantaloma Lontoo

Whitstableen tullaan biitsille ilmeisesti kauempaakin. Ranta on aika erilainen mitä etelän rantakohteissa on tottunut näkemään. Hiekka on enimmäkseen karkeaa, pientä kiveä. Rantamaisemaa värittää satama ja rantaraitti jonka varrella on sadoittain pieniä värikkäitä rantamökkejä eli beach hutteja.

Rantaa myöden kulkevalla kävelyreitillä voi ihailla merimaisemaa, rantamökkejä, sekä erilaisten seurueiden kesäpäivän viettoa. Kävelimme alueella viikonloppuna, jolloin alueella näkyi jos jonkinlaista juhlaporukkaa: häät, polttarit, synttärit, jne. Vuorovesi näkyy rannalla voimakkaasti, laskuveden aikana vesiraja vetäytyy pitkälle.

rantalomalla Lontoon lähellä

Whitstable ranta -rantaloma lontoo

Whitstable - Lontoo rantaloma

Whitstable ranta

Whitstablen keskusta – rantaloma Lontoo

Whitstablen keskusta

Whitstablen keskusta on pieni, lähinnä yksi kapea pääkatu, jonka molemmin puolin on vanhoja rakennuksia sisältäen kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Katu on todella kivan näköinen, kerrankin jotain vanhaa ilmettä on säilytetty kunnolla. Tunnelman rikkoo vain muutama nykyaikainen supermarketti ja ketjukahvila, muuten kadun ilme on varsin autenttinen.

Whitstable keskuskatu

Whitstable keskusta

Whitstable keskusta

Whitstable keskusta

Keskustassa silmiinpistävää oli yksityisten erikoisliikkeiden suuri määrä. Ei mitään ketjukauppoja, vaan uniikkeja puoteja. Huonekaluja ja sisustusta, vaatteita, käsitöitä, jne. Harvassa paikassa enää tuollaista näkee, kun Zarat ja Henkkamaukat ovat vallanneet kaikki isot keskukset.

Kenelle Whitstable?

Jos haluat nähdä sympaattisen englantilaisen pikkukaupungin meren rannalla, niin Whitstable on sellainen! Matkusta ihmeessä Whitstable Oyster Festivaaleille, jotka pidetään tänä vuonna 21.-22.7.2018. Tai yhdistä käyntisi Canterburyn visiittiin. Canterburyn ja Whitstablen välillä pääsee kulkemaan kätevästi paikallisbussilla (triangle line), ja matka onnistuu helposti myös lastenrattailla.

Canterburysta tulossa myös oma postaus!

Luitko jo ensitunnelmat Lontoosta?

Lontoo lapsen kanssa – Fiiliksiä

Lontoon reissun helmiä ja kotiinpaluun tuska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *