Meidän häät, osa 4: Vinkkejä hääpäivään

Hääpäivästämme jäi uskomaton muisto. En tiedä johtuuko se siitä, että kyse on kliseisestä rakkauden juhlasta vai siitä, että juhlaan vaan panostetaan niin paljon enemmän kuin mihinkään muuhun juhlaan usein koko elämän aikana. Tavallaan harmittaa, että tuo päivä on ohi. Toisaalta, en enää ikinä haluaisi olla järjestelemässä omia häitäni toista kertaa. Ehkä pahimman juhlakuumeen iskiessä voisimme pitää jonkun ”vihkivalan uusiminen meets reunion” tyyppisen juhlan.

Vaikka päivä olikin ns. täydellinen, jotain asioita jäi mieleen, joista voi olla jollekin toiselle parille apua. Tässä meidän vinkkejä onnistuneeseen hääjuhlaan:

1. Mieti kumpi puoli sinusta halutaan ikuistaa hääkuviin

Kuulostaa erikoiselta, mutta on tärkeää. Hääkuvaajamme kysyi minulta, onko väliä kummalla puolella kumpikin on kuvissa. Sanoin varmaan sen enempää kysymyksen sisältöä ajattelematta, että ei. Ja myöhemmin huomasin, että olisi pitänyt tarkentaa, mitä hän kysymyksellään haki. Toinen puoli kampauksestani oli nimittäin erilainen, ja olisi nimenomaan kuvia varten ollut se parempi puoleni (kts. kuva alla). Suurimmassa osassa hääkuviamme on nyt hiuskoristeeni, vaikka hieno kampaus ja laskeutuvat hiukset olisivat mieluusti saaneet olla esillä.

vinkkeja-haihin
Tässä kuvassa molempien ”hyvät puolet” ovat kivasti esillä.

Tässäpä siis vinkki hääkuvaajille, asettele kysymyksesi morsiamelle tai sulhaselle näin: ”Onko väliä kumpi puoli kampauksestasi, puvustasi tms. tulee kuviin?” Näin saat ehkä ummikonkin ymmärtämään mitä tarkoitat.

2. Käy koekampauksessa etukäteen

Tämän tietävät kaikki, mutta jostain kumman syystä luotin kampaajan intuitioon. Itselleni kävi niin, että koekampaus jäi tekemättä ja hääkampaus, noh, oli ihan kiva. Olisin halunnut, että hiukseni ovat enemmän auki, koska pukuni yläosa oli täysin avonainen, ja koska auki olevat hiukset nyt vaan ovat osa persoonaani.

Etiketti tai perinteet eivät minua pidättele omissa häissäni, jos eivät ne miellytä. Koska päivä oli aamulla tuulinen ja kostea, kampaaja vakuutti, että hiukseni tulevat laskeutumaan päivän aikana haluamaani mittaan. Noh. Aurinko alkoi paistaa kirkon jälkeen, ja hiukseni olivat samassa tanassa vielä seuraavana päivänä. Ei näin. Eli tietäkää mitä haluatte, ja vaatikaa sitä kampaajalta.

3. Mieti missä pidät hääkimppuasi

Tälle asialle en ollut antanut ajatustakaan varmasti koskaan koko elämäni aikana. Lähes kaikissa kirkossa otetuissa kuvissa hääkimppuni tököttää suoraan rinnukseni edessä jotenkin epämääräisen jäykästi ja aivan liian ylhäällä. Kimppuja on hyvin erilaisia laskeutuvasta kimpusta ranteeseen kiinnitettävään jne. Katsele siis kuvia kimpustasi netistä, ja mieti missä haluat kimpun olevan kuvissa. Yritä edes kerran muistaa tämä myös kirkossa.

vinkkeja-haihin

4. Onnistuneeseen hääjuhlaan ei tarvita hääleikkejä

Mikäli tyyliinne eivät sovi perinteiset hääleikit, niin jättäkää ne pois. Itse emme ole hääleikkien ystäviä ja meitä hieman arvelutti, riittääkö pelkkä ruoka ja viulunvinguttaja ohjelmaksi. Riitti hyvin, ja viulistiakaan ei olisi oikeastaan tarvinnut.

Meillä oli toiveena, että vieraat pitävät puheita ja loppujen lopuksi niitä tuli niin paljon, että muuta ohjelmallista osuutta ei olisi oikeastaan tarvinnut lainkaan. Häävieraita meillä oli vain kourallinen, eli ehkä puheiden pitäminen oli helpompaa, kun porukkaa paikalla oli niin vähän. Suuri osa ihmisistä oli myös tavannut toisensa jo aiemmin, eli keskustelu pöydissä oli luontevampaa kuin vaikkapa sadan hengen häissä.

vinkkejä häihin

5. Tee juhlalle aikataulu ja aikatauluta myös puheiden pito ja seurustelu

Meillä oli juhlille selkeä aikataulu, jonka mukaan juhlan tuli edetä. Kellonaikoja ei oltu lyöty lukkoon, mutta ohjelmanumeroiden järjestys oli mietitty ja laitettu hääohjelmaan näkyville. Puheiden pito oli jaettu kahteen selkeään eri osioon ennen ruokaa ja ruoan jälkeen. Kävi kuitenkin niin, että kun kolme ensimmäistä puhujaa olivat puhuneet, ihmisiä nousi automaattisesti pöydästä pitämään puheita. Tilannetta ei raaskinut keskeyttää, koska olihan se nyt ihan mahtavaa, että kaikilla oli meille sananen varattuna. Tämä johti siis ketjureaktioon, jossa kaikki puheet olivat pidettynä ennen ruokaa, ja ruoka sai hieman odottaa ottajiaan.

Noh, meitä oli pieni porukka, ja ruokaa oli meille laittamassa tarjolle vain yksi tarjoilija, joten tämä ei juurikaan haitannut mitään. Mutta, jos uusia juhlia olisin pitämässä, niin laatisin aikataulun seurattavaksi niin puhujille, kuin ex tempore -puhujille.

Myös seurustelulle aikaa

Myös vapaa seurustelu kannattaa merkitä ohjelmaan. Itse ei häävieraana varsinkaan isoissa häissä ole osannut arvostaa tätä ”väkinäistä seurustelua”, mutta omissa häissä tajusi sen arvon. Vaikka vieraita oli vain vähän, kaikkien kanssa ei ehtinyt kovin paljoa jutella. Ja kyllä, kerrankin puheenaihetta olisi ollut!

Mahdollisimman väljä aikataulu

Aikataulun tekemisessä on syytä varautua myös siihen, että asiat kestävät reilusti kauemmin mitä on ajateltu. Esimerkiksi ohjelmanumero ”otetaan yhteiskuva ulkona” voi kuulostaa melko nopealta. Joku huutaa ihmiset kasaan, ja ennalta valittu kuvaaja napsaisee kuvan. 5-10 minuuttia, eikö?

Todellisuus menee kutakuinkin niin, että kun huudetaan ihmiset kasaan, huomataan, että joku onkin juuri vessassa. No odotetaan hänet. Kun puuttuva henkilö saapuu, lapset ovatkin jo juosseet muualle, ja lähdetään metsästämään heitä takaisin kuvaan. Sitten viimein saadaan se kuva. Sitten puolet vieraista haluaa kuvan myös omalla kännykällään. No kännyköitä ojennellaan kuvaajalle, ja räpsitään lisää.

Sitten huomataan, että hei, otetaanpas vielä muutama tämmöinen erilainen kuva, jossa on vaikka nämä ja nämä henkilöt. Sitten vielä hei sellanen, jossa on lapset… tätä jatkuu melko pitkään. Ja niin pitääkin jatkua. Ja siksi sille pitää varata aikaa.

6. Selkeä lopetus hääjuhlalle on hyvä olla mietittynä

Meillä häät kestivät noin kahdeksaan, yhdeksään illalla, jonka jälkeen suuntasimme häämatkalle, eli mökkeilemään. Hääjuhlan loppu meni hieman häröilyksi. Porukkaa lähti menemään, niin, etten tiedä huomasinko sitä edes itse. Mietittiin mitä meille mukaan matkalle jne. Jäin itse siis kaipaamaan selkeää lopetusta juhlalle. Että olisin ehtinyt jotenkin kunnolla hyvästellä kaikki vieraat, joko niin että lähdemme itse liikkeelle ensin, tai että vieraat lähtevät.

7. Hääbändi ei ole ainoa vaihtoehto hääjuhlan musiikiksi

Me emme missään nimessä halunneet coverbändiä häihimme soittamaan, mutta halusimme häihimme musiikkia. Hääbändejä tuntuu olevan tarjolla, mutta sopivan hintaisia instrumentalisteja ei oikein ollut hääpaikkamme lähellä tarjolla. Otinkin läppärin kauniisiin käsiini, ja aloin naputella viestejä musiikkikoulujen ohjaajille. Sain sieltä parin ”erittäin hyvän soittajaoppilaan” yhteystiedot ja otin yhteyttä heihin. Toinen laittoi minulle viestiä, että pistäpä musiikkitoiveet tulemaan, niin hän opettelee biisit. Näin saimme häihimme toivomamme viulistin ja toivomamme kappaleet.

Lisäksi hääpaikalla oli äänentoistolaitteet ja Spotify, joilla vieraamme saivat soittaa meille haluamiaan kappaleita. Tämä toimi meillä erittäin hyvin.

vinkkejä häihin

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *