Kokemuksia varsi-imurista – Testissä Bosch Unlimited

Kaupallinen yhteistyö Boschin kanssa

Varsi-imuri kodin apurina

Olemme pohtineet varsi-imurin hankkimista jo useamman vuoden. Ajatus imurista helposti saatavilla oli kiehtova. Haaveilimme sen ratkaisevan monia arjen pikkuärsytyksiä tilanteissa joissa imurin raijaaminen eteisen kaapista tuntuu liian isolta vaivalta pienen imuroinnin takia.

Saimme Buzzadorin kautta yhteistyön merkeissä testiin Boschin Unlimited Serie 6 varsi-imurin.

Tässä kokemuksemme kyseisestä Boschin varsi-imurista. Tehtävänämme oli kertoa rehellisesti kokemuksistamme, joten tämä teksti ei ole pelkkää maksettua ylistystä.

varsi-imuri kokemuksia
Varsi-imuri tuli taloon! Miten hän sopeutui?

Ensivaikutelma – Bosch Unlimited Serie 6

Unboksasin imurin, ja kaikki vaikutti selkeältä. Paketti oli suht kompakti ja todella kevyt, mikä lupasi hyvää.

Osasia oli mukana aika monta. Suulakkeet, putki, akku, seinäteline, laturinjohto… Käyttöönotto onnistui kuitenkin ilman ohjekirjaa. Kovin pitkään en tosin saanut ensi-imuroinnista nauttia. Akku piti ladata heti, siinä ei valmiiksi paljoa virtaa ollut. Lataaminen täyteen vie useita tunteja.

Olo oli innostunut, imuri vaikutti todella kevyeltä ja näppärältä. Ainoa huolenaihe heti alusta alkaen oli seinäaseman kiinnityspaikka. Kodistamme ei tuntunut sellaista kohtaa löytyvän, mihin sen saisi mahdutettua… Saatavillaolo kun on juuri yksi varsi-imurin tärkeimmistä ominaisuuksista.

varsi-imuri kokemuksia
Bosch Unlimited on modulaarinen varsi-imuri.

Varsi-imuri päivittäisessä käytössä

Imuri jäi siis ainakin väliaikaisesti makaamaan lattialle keittiön pöydän taakse, sinne missä se on vähiten tiellä, mutta silti saatavilla. Ei mikään optimaalisijoitus, mutta ei ollut oikein muuta tehtävissä. Varsin pian huomasin, että imurille tulee käyttöä lähes päivittäin.

Vietämme päivät suurimmaksi osaksi lasten kanssa tupakeittiössämme. Siellä tapahtuu lähes kaikki. Ruuanlaitto, syöminen ja leikit. Niinpä suurin sotkukin on tässä huoneessa.

Ruuanmurut koristavat lattiaa hyvin nopeasti, ja sohvan alle kerääntyy pölyä sen verran että sieltä voi imuroida vähintään joka toinen päivä. Varsi-imurin myötä tätä imurointia on tullut tehtyä paljon paljon enemmän mitä ennen. Imurointitiheyden huomattava kasvaminen on ehkä suurin hyöty, mikä tästä varsi-imurista meille on mielestäni koitunut!

Lopulta kehitin imurille säilytys- ja latauspaikan Ikean tavarakärryyn, joka oli meillä keittiössä yleisenä rojulaarina. En tiedä jäisikö tämä sen paikaksi, jos imuri jää meidän talouteen testin jälkeen.

Lue myös: Miten löydän hyvän kotisiivousfirman? Tarkista nämä 9 asiaa!

Varsi-imurin hyödyt – Bosch Unlimited

Tässä suurimpia plussia mitä tämä Boschin Unlimited meille antoi.

 • Todella kevyt ja helppo käyttää. Ota käteen ja imuroi, ei muita valmisteluja. Lattiasuulake kulkee ja kääntyilee näppärästi joka paikkaan.

 • Turbonappi pohjassa imu tuntuu olevan niin tehokasta, että lähes kaikki irtoaa lattiasta samoin kuin irtoaisi perinteisellä imurilla.

 • Akku kestää sen verran että ehtii imuroida koko 60 neliön asuntomme. Jos näin ei olisi, se olisi todellinen dealbreaker. Akunkestosta vielä lisää jäljempänä.

 • Monipuoliset suuttimet. Erityispitkä rakosuutin ja ”sohvasuutin” tekevät laitteesta monipuolisen.

 • Suuttimien ansiosta näppärä käyttää myös sohva- rikka-, tai autoimurina. Auton imuroimista emme vielä ehtineet kokeilla, mutta tulee meillä siihenkin käyttöön.

 • Hiljainen, varsinkin alemmalla teholla. Täten imuri on varsin lapsiystävällinen. Meidän kaksivuotias on aina vähän arastellut ja pelännyt imuria juuri sen kovan äänen takia. Tämä Boschin Unlimited sai häneltä hyvän vastaanoton, ja hän tykkää imuroida sillä itsekin!

 • Kaikkein tärkeimpänä: Bosch Unlimited saattaisi korvata normaalin imurin kokonaan. Emme ole kuukauden aikana käyttäneet meidän vanhaa imuria ollenkaan.

varsi-imuri kokemuksia
Bosch Unlimited sopii lastenkin käyttöön.

Bosch Unlimited akunkesto

Varsi-imurit ovat nykyään johdottomia ja toimivat akulla. Siitä seuraa se, että niiden yksi merkittävä ominaisuus on akunkesto. Imureita markkinoidaan usein sillä minuuttimäärällä, jonka niiden akku kestää. Nämä lukemat eivät kuitenkaan ole aivan yksiselitteisiä.

Itselleni tuli ainakin yllätyksenä, miten paljon varsi-imurin akunkesto voi vaihdella käyttötavasta riippuen.

Vasta Bosch Unlimitedin ohjekirjaa selatessa minulle valkeni, että luvattu 30 minuutin imurointiaika pätee, jos käyttää imuria alemmalla, eli normaaliteholla. Mielestäni normaaliteholla imuteho on varsin pieni, ja silloin imurin toiminta on pitkälti suulakkeen harjaksen varassa.

Itse käytän paljaalla lattialla aina turbo-tehoa, ja vain matoilla alempaa normaalitehoa. Käytännössä asuntoa imuroidessani en siis tulisi koskaan pääsemään tuohon puolen tunnin akunkestoon, koska käytän noin puolet ajasta turboa. Onnekseni en tarvitsekaan noin pitkää imurointiaikaa, vaan imurointini on yleensä ohi viimeistään kymmenessä minuutissa.

Mutta mitä jos käyttää pelkkää turboa? Ohjekirjan mukaan turboteho yhdistettynä harjasuulakkeen käyttöön antaisi vain kymmenen minuuttia imurointiaikaa.

Tätä minun oli pakko ihan testata itse. Laitoin sekuntikellon käyntiin, imurin turboteholle ja annoin mennä niin kauan kunnes laite sammui. Aikaa kelloon ehti tulla kolmetoista ja puoli minuuttia, eli jopa kolme ja puoli minuuttia enemmän mitä valmistaja lupasi!

Bosch Unlimited on varustettu Boschin yleisakulla (The Power for ALL System). Se tarkoittaa, että sama akku käy myös muihin Boschin kodin työkaluihin, kuten ruuvinvääntimeen. Tästä voi olla hyötyä, jos omistaa muita Boschin tuotteita.

Ainoa asia mikä jää tässä testissä arvoitukseksi, on akun kulumisnopeus. Kuten kaikki akut, myös tämä tulee heikentymään iän ja käytön myötä. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi.

Huonoa varsi-imurissa – Bosch Unlimited

Kuten luvattu, aion kertoa myös huonoja puolia mitä testatessa on tullut vastaan.

Varsi-imuri ei ollut kaikilta osin kodinhoidon hopealuoti, vaan jotkut asiat siinä myös nyppivät tai eivät vain sovi meidän talouteen. Nämä ovat suurelta osin varsi-imureiden universaaleja ongelmia, eivätkä koske ainoastaan tätä meidän testaamaamme Bosch Unlimited -imuria.

 • Bosch Unlimited ei pysy yksinään pystyssä, kuten jotkut toiset mallit. Se vaatii seinäkiinnikkeen asentamisen seinään. Kuten jo alussa kerroin, tämä sattuu olemaan meille haaste. Emme tunnu löytävän sille järkevää sijoituspaikkaa kodistamme. Itsenäisesti seisova imuri tai siirreltävä pystymallinen telakka-asema sopisi paremmin meille.

 • Varsi-imurin pölysäiliötä saa olla tyhjentämässä jatkuvasti, suositus onkin joka imuroinnin jälkeen. Toki tyhjennys on helppo ja nopea juttu, mutta yksi lisähomma, jota ei tavallisella imurilla tarvitse suorittaa läheskään yhtä usein. Kaiken lisäksi M-E:llä on nollatoleranssi moiselle pölistelylle. Hän nimenomaan on halunnut pölypussillisen imurin, että kerran pölyt imuroituaan ei tarvitse olla niiden kanssa enää missään tekemisissä!

 • Lattiasuulakkeen pyörivä harjas jumittuu nopeasti hiusten takia, ja sen putsaaminen ottaa aikansa. Koska talossa asuu pitkähiuksisia, tämän karvojen poiston saa tehdä melkein aina isomman imuroinnin jälkeen. Bosch Unlimited ei myöskään ilmoita harjaksen jumittumisesta mitenkään, vaan asia pitää todeta itse katsomalla pyöriikö se enää. Harjan irroittaminen on myös vähän hankalaa. Vaikka avausmekanismi on selvillä, joka kerralla on pienimuotoinen taistelu saada se irti.

 • Varsinkin ensituntumalta Bosch Unlimitedin osien väliset saumat olivat tuntumaltaan vähän löysiä, ja laitteessa oli kovin muovinen tuntuma. Tämän vuoksi laitteen kestävyys pidemmän päälle mietityttää. Kevyellä laitteella on tämä miinuspuolensa.

varsi-imuri kokemuksia
Pyörivä harja täyttyy nopeasti hiuksista ja jumittuu.
varsi-imuri kokemuksia: harjaksen puhdistus
Harjan puhdistus pitää tehdä melko usein.

Varsi-imuri ei sovi kaikille!

Kävi ilmi, että varsi-imuri ei tosiaan sovi ominaisuuksiltaan kaikille. Minä pidän siitä, mutta M-E:n käyttötapoihin se ei tietyistä syistä ole optimaalinen.

Ensinnäkin M-E:llä oli suuria vaikeuksia irroittaa Bosch Unlimited lataustelakastaan. Toiseksi, hän ei halua pölistellä pölyjä joka imuroinnin jälkeen roskapönttöön. Kolmanneksi, häntä ei kiinnosta puhdistaa pyörivää harjasta hiuksista tuon tuosta.

Näistä syistä tavallinen imuri jää meidän taloon tämän jälkeenkin, riippumatta siitä ostammeko testaamamme Boschin imurin itsellemme vai emme.

Edit: Päätin ostaa imurin ja sain siitä alennusta.

Kokemuksia varsi-imurista – Bosch Unlimited Serie 6

Yhteenvetona kokemukseni varsi-imurista oli innostava ja yllättävän hyvä. Kaikille se ei sovi, mutta minulle se voisi toimia normaalin imurin korvaajana.

Tämän laitteen hinta on kirjoitushetkellä yleisimmin 300 – 400 euroa. Jostain saa jo alle kolmensadankin.

Testaamatta muita saman tai ylemmän hintaluokan varsi-imureita, on vaikea sanoa, onko laite hintansa väärti. Voin vain sanoa sen olevan varsin toimiva kokonaisuus.

Olen testannut muutamia kertoja Electroluxin Ergorapidoa, joten voin todeta että Bosch Unlimited päihittää ainakin tämän halvemman hintaluokan laitteen keveydellään, monipuolisuudellaan ja imutehollaan.

// Markus

4 vastausta artikkeliin “Kokemuksia varsi-imurista – Testissä Bosch Unlimited

 1. Olipa mielenkiintoinen ja kattava postaus! Ja arvostan, että erikseen testasit ton turbovaihteen käyttöajan! 13 minuuttia on musta ihan kiitettävä, koska oletan että turbolla lähtis melkein tukkakin päästä.

  Tosi hyvä arvostelu!

  1. Kiva, kiitos!
   No ei tuo kuitenkaan mikään Dysoni ole, joten turbo on ehkä sellainen hieman maltillisempi versio! 😀

 2. Minua kiinnostaisi tietää kuinka nämä langattomat ladataan ?
  Tuntuu ettei ole esittelyä missään lataus asiasta.
  Mitään seinään kiinnitettävää härpäkettä en haluaisi.
  Imuri ei ole kaunis katseltava seinällä.

  Ihanne olisi jos akun saisi irti ja sen voisi ladata vaikka olohuoneen pistokkeeseen
  ja itse imuri olisi siivouskomerossa .

  1. Joo hyvä kysymys!
   Tässä Boschin mallissa on juurikin tällainen seinään kiinnitettävä latausasema, josta mekään ei oikein pidetä. Mutta syy siihen on seinätilan puute.

   Jossain itsestään pystyssä pysyvässä mallissa olen nähnyt että on erillinen latausjohto, joka kiinnitetään siihen imuriin käsin. Tai sitten on sellainen rikkaharjan korkeavartista kihveliä muistuttava kapistus, johon imurin saa pystyasentoon lepäämään ja lataukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *