Ryhmä Hau – Rikun jumalkompleksi ja pähkäilyä vaatekaupassa

Aiemmin olen suominut Miinaa ja Manua sekä pohdiskellut Pipsa Possun pedagogiikkaa. Nyt on vuorossa seuraava lastenohjelmaan liittyvä havainnointi.

Ryhmä Hau tuli ryminällä vanhemman lapsemme elämään vähän ennen kuin hän täytti kolme. Kolmevuotissynttäreitä juhlittiin heti Ryhmä Hau -teemalla, ja sille tielle jäätiin vähäksi aikaa. Katsotaan kauanko tämä innostus kestää, ja mikä mahtaakaan olla seuraava hitti.

Ryhmä Hau Rikun jumalkompleksi
Riku on Ryhmä Haun johtaja, joka koordinoi pelastusoperaatiot.

Auttavaiset pennut vetoavat pieniin

Ryhmä Haussa koiranpennut muodostavat erikoisjoukon, joka pelastaa muita pulasta ja auttaa aina siellä missä apua tarvitaan. Joukkoa johtaa poika nimeltä Riku.

Perusidealtaan sarja on loistavasti mietitty. Muiden auttaminen, asioiden korjaaminen, pelastaminen ja ympäristöstä huolehtiminen ovat sarjan kantavia teemoja. Voisiko parempia arvoja enää lapselle opettaa!

Hahmot ovat koiranpentuja, joilla on jokaisella oma erikoisosaaminen. Kaikki ovat todella päteviä työssään, ja myös onnistuvat aina toivotulla tavalla. Myös ryhmän yhteispeli on aina saumatonta, ja tuottaa halutun lopputuloksen. Lapsi oppiikin hienosti ryhmätyön tärkeyden, sekä kuinka jokainen ryhmän jäsen on korvaamaton omilla erityisillä taidoillaan.

Ohjeiden noudattaminen tulee myös tutuksi. Kun Riku kertoo yksityiskohtaisesti mitä kunkin pennun tulee tehdä, niin he myös noudattavat näitä ohjeita tarkasti. Lopputuloksena ongelmat saadaan aina ratkaistua!

Ryhmä Hau vahtitornissa
RIku kutsuu pennut vahtitorniin ja valmistaa heidät tärkeisiin tehtäviin.

Ryhmä Haun hahmot ja roolitus

Ryhmä Haun hahmoja esitellään sarjassa mielestäni todella tasavertaisesti. Tehtäviin valitaan joko vain osa pennuista tai sitten kaikki pääsevät toimeen yhtä aikaa. En ole ihan varma, mutta luulisin että pennut saavat tehtäviä melko tasapuolisesti vuorotellen.

Samppa on hahmoista se mokeltaja, joka aina kompastelee rynnätessään Rikun kutsusta kohti vahtitornia. Tässäkin sarjassa on siis yksi tällainen silmätikku, jonka kommelluksille hihitellään.

Tämä ei ainakaan vielä ole päässyt ihoni alle, koska kommellukset sattuvat Sampalle aina vain ”siviilissä”. Kun hän on pukeutuneena Ryhmä Haun univormuun, hän onnistuu tehtävissä aina yhtä hienosti kuin muutkin pennut.

Sukupuolijakaumaltaan Ryhmä Hau on miesvoittoinen, sillä sarjan alkuperäisistä seitsemästä hahmosta vain yksi on naispuolinen, eli Kaja. Tästä on netti täynnä kritiikkiä ja analyysiä, että miksiköhän näin.

Myöhemmin sarjaan tuli lisäksi silloin tällöin vierailevaksi tähdeksi Halti, joka on tyttökoira. Toinen vastaava myöhemmin mukaan tullut pentu Valpas on taas uros. Eli lopulta yhteensä kahdeksasta pennusta kuusi on poikia ja kaksi tyttöjä.

Sukupuolijakauma ei mielestäni muuten näiden suloisten koiranpentujen kohdalla häiritsisi, mutta koska Kaja on kuvattu jälleen kerran perinteiseen tyyliin vaaleanpunaiseen pukeutuvana tyttönä, niin se ikään kuin nostaa tämän sukupuolijakauman esiin korostaen ja muistuttaen siitä jatkuvasti.

Sivuhahmoja en kovin paljoa tunne, mutta Jännälahden pormestarina toimii ainakin naispuolinen pormestari Pujola. On hyvä että ainakin jossain johtotehtävissä on myös nainen!

Miksi Kaja ei kiinnosta?

Ryhmä Haun markkinointikoneisto ilmeisesti olettaa, että hahmoista Kaja on kaikkien tyttöjen sankari, ja pojat valitsevat sitten viidestä muusta hahmosta oman suosikkinsa tai useita heistä. Tämä näkyy sarjan brändillä varustetuista oheistuotteista, esimerkiksi vaatteista.

Kaikki tyttöjen vaatteet on vaaleanpunaisia ja varustettu Kajan (tai nykyään myös Haltin) kuvalla. Poikien vaatteissa on sitten niitä muita pentuja erikseen tai ryhmissä. Ja värit tietenkin sinistä ja mustaa, eihän mikään muu olisikaan mahdollista.

Mutta mutta, mitäs sitten, kun tytön suosikkihahmo ei olekaan Kaja?

Ihan vaan näin niinkuin kokemuksesta kyselen, kun meidän kolmevee ei ole jostain syystä koskaan syttynyt siihen Kajaan! Hän oli alusta asti ihan lääpällään palokoira Samppaan ja leikeissä ne kaikki muutkin pennut mainitaan aina, mutta Kajaa vähän niinkuin unohtuu taka-alalle.

Kun sitten jossain vaiheessa halusimme ostaa tytöllemme Ryhmä Hau -brändättyjä vaatteita, niin lempparipentujen kuvilla varustetut löytyivät ainoastaan poikien osastolta. No mikäs siinä, voi niitä lahkeellisia boksereita tyttökin käyttää!

Entäs toisinpäin, mitä jos pojan ykkössankari onkin se Kaja?

Kajallahan on omasta mielestäni kaikkein siistein erikoisosaaminen, eli lentäminen! Eikä ainoastaan omalla helikopterilla, vaan myös hänen varusterepustaan löytyy siivet ja rakettimoottori. Itse ainakin olen koko lapsuuteni haaveillut ja nähnyt untakin lentämisestä, joten minä olisin varmaan ihaillut siitä syystä Kajaa kaikkein eniten!

Tässä tilanteessa poika ja hänen vanhempansa ovat rajoitettuja tyttöjen osaston vaaleanpunaisiin vaatteisiin. Saattaa sieltäkin jotain löytyä, mutta hieman suppeasta väri- ja tyylivalikoimasta.

Ryhmä Hau Samppa
Palokoira samppa sulatti tyttömme sydämen.

Rikulla jumalkompleksi?

Ryhmä Haun johtajasta Rikusta luin juttua, että hän on jonkun mielestä egoistinen hullu, jolla on jumalkompleksi. Hän haluaa hallita ja kontrolloida kaikkea tarkasti ja käskyttää pentuja tekemään kaikki likaiset työt puolestaan.

Tähän näkemykseen en itse yhdy millään tavalla. Mielestäni Riku on oikein oivallinen projektipäällikkö, joka osaa delegoida tehtävät täsmällisesti ja tsempata kaikki tiimin jäsenet hyviin suorituksiin. Hän on oikein hyväkäytöksinen ja toteuttaa hienosti modernia johtajuutta.

Jos lapsista kasvaa hänen esimerkillään johtavia tulevaisuuden pomoja työelämään, niin tulemme olemaan hyvissä käsissä!

Ryhmä Hau Riku jumalkompleksi vahtitornissa
Riku tarkkailee vahtitornista valtakuntaa. Onko hänellä tosiaan jotain persoonallisuushäiriöitä? Ei minun mielestäni!

Aikuisten huumoria tässäkin animaatiossa

Kuten Pipsa Possussa, myös Ryhmä Haussa on aikuisille hauskuutta tarjolla.

Olen nähnyt Ryhmä Hauta tosi vähän, mutta itseäni ovat naurattaneet sivuhahmot, joille on annettu puheeseen joku aksentti. Tosin en tiedä saisiko tällaisille asioille edes nauraa, mutta jotenkin vaan ranskan aksentilla ärrää murtava Francois nauratti minua.

Vielä enemmän mielestäni jujua oli siinä, että sirkusjaksossa vierailevan sirkuksen tirehtööri mursi suomea vahvasti venäläisittäin! Tottakai, mitenpä muutenkaan!

Vaikka nämä puhetyylit ilmenevät itselle hauskoina juttuina, niin lapsethan eivät niitä samalla tavalla vielä tajua. Niiden tarkoitus on varmaan altistaa lapsia erilaisille puhetyyleille, ja täten opettaa artikulaation vivahteita ja myös kulttuurieroja. Eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset puhuvat tosiaan eri tavalla, sehän on ihan puhdas tosiasia.

Joidenkin vieraskielisten hahmojen pointti on myös ihan puhtaasti opettaa lapsille vieraita kieliä. Luin, että ainakin englanninkielisessä versiossa Francois käyttää joskus ranskankielisiä lauseita englannin sijaan. Tätä en ole suomenkielisessä versiossa vielä kuullut, pitänee katsoa lisää kuunnella tarkemmin.

Sen sijaan uusi pentu Valpas puhuu osittain espanjaa myös Suomen telkkarissa. Hän heittää aina välillä sanoja ja fraaseja espanjaksi, ja ne toistetaan perään suomeksi. Tämä jos joku on nerokasta!

Ryhmä Hau Kanatuinen
Kanatuinen on yksi Ryhmä Haun sivuhahmoista.
Ryhmä Hau Vainu Poliisiautossa
Poliisikoira Vainu toimii usein pentupoppoon johtohahmona.

Pannaan siis tassut tömisemään!

Ryhmä Hau tuli perheeseemme ryminällä ja valloitti kolmevuotiaamme sydämen.

Täytyy todeta, että sarja on yksi parhaista ja turvallisimmista mahdollisista. Tässä maailmassa kukaan ei ole koskaan liian auttavainen toisia kohtaan. Toivotaan, että lapsemme omaksuisi näiltä pennuilta tämän hyveen!

// Markus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *