Raskaus ja kilpirauhasen vajaatoiminta – Raskausviikko 14

Raskausviikko 14, lokakuu 2021: raskaus ja kilpirauhasen vajaatoiminta

raskaus ja kilpirauhasen vajaatoiminta
Asiaa raskausviikon 14 neuvolakäynnistä.

Tällä viikolla meille oli varattu käynti neuvolalääkärille. Mitään suuria odotuksia meillä ei ollut. Lähinnä oli tarkoitus tsekata kilpparilääkitys ja valittaa päänsärystä, joka ei tunnu nyt loppuvan millään.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

Aika lailla heti plussattuani kävin ottamassa kilpparikokeet ja niiden mukaan arvoni olivat vajaatoiminnan puolella. Tästä en koe olleen mitään oireita. Mahdollinen väsymys on mennyt raskauden piikkiin, enkä siitäkään ole oikeastaan kärsinyt. Nostimme siis lääkeannosta 0,25 tabl / vrk.

Tuo nostohan tehdään usein automaattisesti raskauden alkaessa, mutta itselläni ensimmäinen raskaus ”paransi arvoja”, joten tässä ja edellisessä raskaudessa olen käynyt ensin tsekkauttamassa arvot ja vasta sitten nostanut annosta.

hampaiden narskuttelu raskauden aikana
Veriarvojen seuranta on raskauden aikana erityisen tärkeää.

Puhuimme myös pitkittyneestä päänsärystäni, mutta siihen en saanut apua. Ehkä olisin toivonut lähetettä neurologille, mutta koska mulla ei ole neurologisia oireita, niin ymmärrän ettei näin tehty.

Katselin sitten yksityiseltä aikaa itse, lähinnä lääkeneuvontaa varten, mutta jostain syystä tällä hetkellä neurologin ajat ovat todella tiukassa. Pyysin lopulta soittoaikaa minua jo aiemmin hoitaneelle neurologille, ja sekin meni kuukauden päähän.

Päänsärkyyn neuvolalääkäri määräsi mulle hierontaa kerran viikossa, omakustanteisesti tietenkin!

Ja lepoa – sitä mihin kahden lapsen kotona olevalla äidillä on aina mahdollisuus! Ihanaa!

Koska päänsärky on ollut niin sitkeässä, määräsi hän minulle myös tulehdus- ja maksa-arvojen tsekkauksen. Niistäkään ei kuitenkaan löytynyt mitään epäilyttävää. Leukosyytit olivat hieman koholla, niinkuin minulla jokaisessa aiemmassakin raskaudessa.

Hampaiden narskuttelu max!

En tiedä koskaan narskutelleeni hampaita ennen ensimmäistä raskautta. Tai kukaan kanssanukkujani ei ole siitä minulle koskaan maininnut. En myöskään ole tuntenut, että leukalihakseni olisivat herätessä olleet väsyneet tai kipeät.

Tuolloin aloin kuitenkin purra hampaita yhteen niin, että myös heräilin siihen, tai aamulla huomasin koko naamani olevan kipeä.

raskaus ja kilpirauhasen vajaatoiminta
Oma perhe <3

Tässä raskaudessa tilanne on ollut sama ja paljon pahempi. Minulla on ollut käytössä purentakisko, joka ei nyt tunnu istuvan. Tai, mikäli nukun kisko suussa, kasvoni ovat kauttaaltaan kipeät. Jos nukun ilman kiskoa, minulla on todennäköisesti aamulla alkava migreeni vasemmalla puolella.

Viimeisen viikon olen nukkunut ilman kiskoa, ja eräänä yönä heräsin siihen, että olin purrut niin kovaa vasemman puolen takahampaita yhteen että alahammas oli todella kipeä. Ihmettelen miten tämä on edes mahdollista: vaikka hereillä ollessa miten yrittäisin, en saa sitä hammasta osumaan yhtään mihinkään. Tämä kertonee myös hampaistoni epätasapainosta.

Noh. Varasin ajan myös purentakiskoekspertille, katsotaan, josko sieltä saisin apua tilanteeseen!

Sydänäänet, jotka kuulee vain ammattilainen

Kuuntelimme myös tavalliseen tapaan sydänääniä, mutta niitä emme saaneet itse tälläkään kertaa kuulla.  Lääkäri kyllä tunnisti äänet, mutta te jotka olette raskaana ollessa kuulleet nuo tasaiset äänet, niin tiedätte mistä jäimme edelleen paitsi.

raskausviikko 14: metsäretki
Raskausaikana liikkeellä luonnossa.

Hemoglobiini oli lähtenyt kunnolla laskuun, eli normaalista 137 laskenut 123. Tätä olin jo toki osannut odottaa, ja nappaillut lisärautaa silloin tällöin, mutta nyt ajattelin alkaa syömään sitä säännöllisesti. Tuolla arvolla tiedän nimittäin, ettei myöskään ferritiini ole itselläni enää kovin hyvissä kantimissa.

Narskutteletko sä hampaita erityisesti raskausaikana?

Tai miten kilpirauhasesi on reagoinut raskauteen? Kerro kommentteihin!

//M-E

Edellinen raskausviikko: Migreeniä ja vauvan liikkeitä – raskausviikko 13

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *