Kauan odotettu rakenneultra! – Raskausviikko 21

Raskausviikko 21, joulukuu 2021: Rakenneultra kokemuksia

Tämä raskaus on ollut mulle kaikista kolmesta ehdottomasti se vaikein.

Ei siksi, että olisi erityisen paljon vatsan tai lantion alueen kipuja tai muita perinteisempiä raskausoireita, vaan siksi, että kuvailisin tätä raskautta sanalla hormonimyrsky.

rakenneultra kokemuksia
Meille tulee vauva! <3

Kaikissa raskauksissani olen ollut todella pelokas, vetäytyvä ja alamaissa alkuraskauden ajan, mutta tässä raskaudessa tuo aika tuntui päänsärkyineen loputtoman pitkältä. Aiemmin pahin oli ollut ohi viikkoon 11 mennessä, mut nyt tuntui, että suurimmat vaikeudet alkoivat vasta silloin.

Kun sitten raskausviikolla 17 päänsäryt alkoivat vihdoin hieman laimeta, alkoi myös mieli pikkuhiljaa kirkastua. Viimeisin viikko on itse asiassa mennyt jo melko innokkaan odotuksen merkeissä.

Lue lisää: Joko nyt koitti autuus? – Raskausviikko 17

Suurin syy ilooni, oli tietenkin vihdoin koittanut rakenneultra.

Pohdintaa raskaudenajan tutkimuksista

Meille sekä varhaisultra että rakenneultra tehtiin Tampereen Terveystalolla. Oli mukava mennä samaan tuttuun paikkaan, josta jo edellisen lapsen kohdalta oli hyvät muistot.

Pohdimme odotustilassa Markuksen kanssa, miten jotkut eivät halua käydä sikiöseulonnoissa tai vaikkapa rakenneultrassa lainkaan. Itse emme ole koskaan edes kyseenalaistaneet niihin menemistä. Tai olemme ajatelleet ne osana neuvolan tarjoamaa pakettia, josta otamme kaiken kiitollisina vastaan. Mietin, ymmärtääkö seulontojen todelliset hyödyt vasta sitten, jos niissä löytyy jotain poikkeavuuksia? Vai ajatteleeko silloin juuri toisinpäin? Että ei olisi kannattanut mennä. En tiedä.

raskausviikko 21
Pulla uunissa – piparit uuniin!

Varsinkin ensimmäisessä raskaudessa olin täysin pihalla seulontojen ja ultrien tarkoituksesta, enkä osannut jännittää esim. rakenneultraa lainkaan. Ajattelin vain, että tämä on putki, johon mennään sisään ja tullaan ulos. Myöskään toisen kohdalla en juurikaan miettinyt asiaa, vaikka ehkä rakenneultran merkitys oli silloin jo hieman kirkastunut.

Lue lisää: Koronarokotetta ja varhaisultraa: Raskausviikko 10

Nyt, vaikean alkuraskauden jälkeen jännitin rakenneultraa kahden ensimmäisenkin raskauden puolesta. Ajattelin, ettei kaikki vain voi mitenkään olla hyvin tuolla määrällä päänsärkypäiviä.

Pienokaisella kaikki hyvin! – Rakenneultra kokemuksia

Olimme juuri vitsailleet Markuksen kanssa esikoisemme rakenneultrasta, joka kesti ehkä 1,5h, koska tutkimuksen tekijänä oli meillä harjoittelija. Meidän oli ensikertalaisina hankala hahmottaa näytöltä mitään, etenkin kun harjoittelijakaan ei sieltä meinannut mitään saada näkymään. No, terve lapsi syntyi ilman hyviä ultrakuviakin.

Kuopuksen kanssa taas olimme käyneet tuolla samaisella Terveystalolla rakenneultrassa ja superultraajalla kesti ehkä 15 minuuttia, kun hän otti tarvittavat mitat ja löi meille tiskiin erinomaisen ulrakuvan. Hieman erilainen kokemus ensimmäiseen verrattuna.

Noh, nyt meidät tietenkin otti vastaan jälleen kätilö+harjoittelija -pari. Eipä siinä mitään, kunhan harjoittelija ei laita mulle synnytyksessä epiduraalia! Eipä sillä, että  mulle sitä kerrottaisiin..

rakenneultra kokemuksia

Tällä kertaa ultraamiseen meni ehkä tunti. En muistanut, miten epämiellyttävää on, kun joku painelee kovalla paineella mahaa noin pitkän ajan. Ehkä jos olisin muistanut, olisin heivannut harjoittelijan mäkeen.

Mutta kokonaisuutena homma siis meni ihan hyvin. Viimeisen vartin aikana kokeneempi hoitaja sai tarvittavat mitat ja ilmoitti meille, että kaikki ok!

Sekin oli ihan mukava saada tietää, että istukka on tosiaan edessä, mutta ei mitenkään tiellä synnytystä silmällä pitäen! Tätä olin jännittänyt siitä asti, kun sydänäänet eivät meinanneet alussa kuulua neuvolassa lainkaan.

Rakenneultra todellistaa raskauden

Melkoisen kliseistä, mutta kyllä se vauvan näkeminen näytöltä antaa varmuutta ja luottamusta loppuraskauteen.

Lue lisää: En usko ennen kun näen – Raskausviikko 12

rakenneultrassa kaikki hyvin
Vauvalla kaikki hyvin <3

Jollain tasolla en uskaltanut luottaa koko hommaan ennen tätä ultraa, mutta nyt tanssahtelin ulos tutkimushuoneesta. Eihän sitä tiedä mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan, mutta tästä hetkestä nautin kaikilla raskaanaolevan herkillä aisteillani!

Minkälaisia kokemuksia teillä rakennultrasta? Kerro kommentteihin!

// M-E

Lue lisää edellisistä raskausviikoista:

Raskausviikko 19: Vihdoin liikkeet tuntuvat myös mahan päälle!

Raskausviikko 20: Rintapumput testissä – Tämä on heittämällä paras rintapumppu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *