Parhaat vaatehankinnat vauvalle – Raskausviikko 38

Raskausviikko 38, maalis-huhtikuu 2022: parhaat vaatehankinnat vauvalle

Ah, vauvanvaatteet <3 Yksi ihanimmista asioista katsella ja hiplailla. Kahden insinöörin perheessä vaatteilla ei kuitenkaan ensisijaisesti koreilla, vaan vaatteet ostetaan niiden käytännöllisyyden mukaan. Mutta heti toissijaisesti on myös tosi jees, kun vaatteet näyttävät kivoilta!

vaatelempparit vauvalle

Tarpeet, mielihalut ja trendit muuttuvat vauvasta toiseen

Esikoiselle ostin vaatteita oikeastaan ainoastaan kirpputorilta ja vauvavuoden aikana niitä tulikin ostettua melkoisesti. Esikoinen kasvoi ensimmäisen vuotensa aikana koosta 50 kokoon 92. Vaatteita vaihdettiin siis tiuhaan tahtiin.

Periaatteesta halusin ostaa hänelle lähes ainoastaan niin sanottuja unisex-vaatteita. Ostin tosin kirppikseltä herätteenä yhden mekon ja se näytti mielestäni aivan naurettavalta vauvan päällä, joten se heitettiin aika nopeasti mäkeen. Ei toiminut teoriassa, saati käytännössä. Ei tällä vauvalla.

parhaat vauvanvaatteet
Esikoiselle tuli ostettua kaikennäköistä vaatetta. Nää oli yhdet ihan lemppareista, vaikkei niinkään käytännölliset. Esimerkiksi huppu on mielestäni vähän hankala vauvalla.

Kuopuksen kanssa mentiin pitkälti esikoisen vanhoilla vaatteilla ja koska kirppistelylle ei ollut samoissa määrin aikaa, tuli ostettua enemmän uutena. Tässä vaiheessa olin myös jotenkin tosi kyllästynyt unisex-vaatteisiin, joten aloin ostaa paljon kukkavaatteita ja röyhelöitä. Mekoissa meni silti raja, ne eivät mielestäni edelleenkään sovi vauvanvaatteiksi, kuin ehkä jossain spesiaalitilanteissa.

lemppari vaatteet vauvalle
Esikoisen vaatteet olivat enimmäkseen unisex-tyyppisiä. Kuopukselta löytyy röyhelöä ja rusettia joka lähtöön!

Tulevan vauvan kanssa on ollut se tilanne, että lähes kaikki vauvanvaatteet on tilanpuutteen takia pistetty kiertoon ja en ole jaksanut kirppiksiäkään juuri kiertää. Olen siis ostanut ainoastaan muutaman vaatteen uutena ja parhaillaankin pohdin sitä, kuinka monella vaatekerralla pärjäisi ilman, että pesukoneen pyörimistiheyttä pitäisi muuttaa. Noh, sen näkee vauvasta. Meillä puklailua ei ole juuri harrastettu, eli vaatteet ovat pysyneet pääsääntoisesti hyvin puhtaina.

Nykyisen vauvan kanssa minua puhuttelevat erityisesti murretut ja neutraalit sävyt ja kukat. Taitaa mennä maku aikalailla yksiin trendien kanssa.

ihanimpia vauvanvaatteita 2022
Ah, nää on niin ihania. Sydän läkähtyy..

Noh, mitkä ovat ne parhaat vaatteet vauvalle, jos kuoseja ja trendejä ei sen enempää mietitä? Siitä seuraavassa!

Bodyjen aatelia – parhaat vaatehankinnat vauvalle

Bodyt ovat vauva-ajan ihanuus. Kietaisubodyt erityisesti ihan pienille vauvoille.

käytännöllisimmät vaattet vauvalle
Meillä on kotona niin kuuma kesällä, että usein päällä vaan body.

Kietaisubodeissa itse suosin neppareita. Nauhoissa jään miettimään, kutittaako sisäpuolen nauha vauvaa ja toisaalta neppareissa mietin onko metalli kylmä ihoa vasten.

Olemme käyttäneet myös muita kun kietaisubodeja jo pienillä vauvoilla. Niissä on ehkä kivempi kaulus ja meillä vauvat eivät ole juurikaan välittäneet siitä, että body vedetään pään yli. Monelle vauvalle se saattaa kuitenkin ymmärrettävästi olla kynnyskysymys.

Bodeja löytyy siis moneen lähtöön. Kannattaa kaupassa tai kirpparilla vähän tutkia niitä ulkoisen kunnon lisäksi myös sisäpuolelta.

parhaat vaatehankinnat vauvalle
Nää vaatteet oli ihan lempparit meidän edellisellä kesävauvalla! Marmar Copenhagenin body on pehmeistä pehmein ja äitin suosikki!

Sukat ja housut vai sukkahousut? Valitse taistelusi!

En tiedä onko joku keksinyt vauvoille sukkia, jotka pysyisivät vauvan jalassa? Minä en sellaisiin ole vielä törmännyt. Ehkä ihan pienellä vauvalla ne saattavat pysyä, mutta sittemmin – ei mitenkään.

Tekisin itselleni siis karhunpalveluksen, jos ostaisin lapselle sukkia ja housuja. Kannatan tässä asiassa sanontaa – valitse taistelusi! Voin sanoa, että jalassa tuskin koskaan pysyvien sukkien kanssa en lähde taistelemaan.

parhaat vaatteet vastasyntyneelle
Noi Vansin sukat tais olla vaan kuvan takia jalassa. Alla potkuhousut, joissa leveä resori – jatkoon!

Muistan kun kiersin yhtä ihanaa lähikirpparia esikoisen ollessa pieni. Joku oli tuomassa kirpparille ihanan ihania vauvan vaatteita, ja kysyin löytyykö häneltä puolipotkuhousuja. Nainen vähän niinkun ärtyneenä tokaisi, että: ”Meillä ei käytetä potkuhousuja, vaan ihan vauvasta asti on käytetty legginsejä ja sukkia!”

Auts, mitä mahdoin sanoa väärin.. Jäin miettimään, onko tämä nyt joku cool-mum vs. not-so-cool-mum asetelma, johon en vielä ollut törmännyt. Vai oliko hän ekohenkisempi ihminen, joka ajatteli enemmän vaatteiden käyttöikää kuin minä. Vai oliko vaan huono päivä? Who knows.

Noh, mitä sukkiin tulee, pienen pienet sukat ainakin meidän taloudessamme katoavat tuulen lailla.

Ehdottomasti parhaita vauvalle ovat siis puolipotkuhousut – ne housut, joissa sukka on mukana. Parhaissa on napakka korkea resori yläosassa.

Toinen erittäin hyvä vaihtoehto ovat sukkahousut henkseleillä. Näitä meillä ei esikoisen kanssa ollutkaan, mutta kuopuksen kanssa ne olivat jatkuvassa käytössä.

parhaat vaatehankinnat vauvalle
Nää harmaat puolipotkarit on ollu ihan lempparit kahdella ekalla. Nyt sain kuopuksen kummilta samanlaiset myös tulevalle vauvalle <3

Ja kyllä. Myös minä olen ostanut vauvalle muutamia housuja, koska ovat olleet niin kauniita, mutta pääkäytössä meillä ovat puolipotkuhousut ja henkselisukkikset.

On suoraan sanottuna ihmeellistä, miten vähän potkuhousuja on myynnissä! Noh, onneksi löysin tulevalle vauvalle muutamat. Niistä saakin sitten pulittaa itsensä kipeäksi.

parhaat vaatehankinnat vauvalle
Esikoisen kohdalla en ollut edes nähnyt näitä ihania henkselisukkiksia, mutta kuopuksella ne olivat jatkuvassa käytössä. Söpöt ja käytännölliset!

Yöpuku – parhaat vaatehankinnat vauvalle

Yöpukujen kanssa mennään tismalleen samalla linjalla. Jos yöpuvusta ei löydy sukkaosia, en sitä osta. Yöpuvun pitää siis olla potkupuku-mallinen. Vastasyntynyt nukkuu vielä melko paikoillaan, eli peitto pysyy päällä, mutta parikuinen nukkuu jo pyöriessään usein ilman peittoa. Ajatuskin peitottomuudesta palelluttaa äitin varpaat.

parhaat vaatehankinnat vauvalle
Tää sateenkaariyökkäri oli ihan lemppari esikoisella. Vaik onkin nepparit.

Nepparit ja napit olen myös kokenut hankaliksi. Vauvan ja liikkeiden kasvaessa neppariyökkäreiden nepit eivät tunnu pysyvän enää kiinni lainkaan. Vastasyntyneillä ne on vielä ihan ok.

Parhaassa yökkärissä on siis vetoketju ja vetoketjun alla kangasliuska. Itseäni ainakin kylmii ajatus kylmästä vetoketjusta ihoa vasten.

Ulkoiluvaatteet – parhaat vaatehankinnat vauvalle

Pieni vauva lähinnä makailee kärryssä ulkona ollessaan. Tai jotkut käyttävät liinaa ja näin kantavat vauvaa omien vaatteiden alla. Itse en kuitenkaan kuulu tähän porukkaan.

Kärryissä on siis hyvä olla lämmin alusta ja sen päällä pussi.

parhaat vauvan vaatteet
Löysin kirppikseltä viltin, joka on ollut äitiyspakkauksessa sillon kun mä olin vauva! Ostin heti.

Pienelle vauvalle paras ulkoiluun taitaa olla kaukalopussi, jota meillä ei itseasiassa ole koskaan ollut käytössä! Olemme siis aina pukeneet vauvan toppapukuun ulkoillessa. Toppapuku mahdollistaa toki myös lapsen istuskelun ulkona, kun siihen rahkeet alkavat riittää.

Itselleni merinovilla ja villa eivät sovi, siksi näen mahdottomana että laittaisin omalle lapselleni ihoa vasten mitään sen tapaista. Erityisen karmivina näen kaulaa vasten olevat villaiset saumat, phuh.

käytännöllisimmät vaatteet vauvalle
Äitiyspakkauksesta saa tän villapuvun, jossa käyttöikä on pitkä.

Jos villaa siis johonkin lätkäisee, niin alla tulee olla ainakin kaksi kerrosta puuvillaa.

Meillä on toiminut villainen peitto tai talja talvisin alimmaisena kaukalossa tai kärryissä, sen päällä äitiyspakkauksen pussi ja sen alla tarvittavat vaatekerrokset vauvalle.

käytännölliset vaatteet vauvalle
Me ollaan tykätty äitiyspakkauksen lämpöpusseista. Ja ihanin villaviltti on mummon tekemä <3

Kesällä meno on toki hyvin erilaista. Esikoisen ollessa 7kk matkailimme Espanjassa, ja shorteissa ja hihattomassa paidassa matkustavan esikoisemme hipiää sai viilentää veteen kastetulla harsolla.

Lue lisää: Barcelona pienen lapsen kanssa

Hatut ja tumput

Ah, vauvoille on tarjolla niiiin ihania hattuja. Parasta niissä on se, että ne ovat usein myös tarpeellisia.

Itse olen suosinut vauvoilla hattuja, joissa on nauhat, mutta myös muunlaisia on ollut käytössä. Äitiyspakkauksessa tuleva valkea nauhallinen hattu on hyvä sellaisenaan ja toisaalta toimii erinomaisesti myös alushattuna paksumman hatun alla. Se on täyspuuvillainen ja mukava päätä vasten.

parhaat vaatehankinnat vauvalle
Äitiyspakkauksen pipa sopii melkein kaikkiin keleihin, joko alle tai pelkästään. Lapaset olivat tällä vauvalla tarpeen.

Vauvan sisällä käytettävistä lapasista on monia mielipiteitä. Oma mielipiteeni on, että niitä käytetään, jos niille on tarve. Esikoisella tarvetta ei ollut, kuopus haroi jatkuvasti naamaansa, ja käytimme lapasia ihan pienellä vauvalla. Vaikka kynsiä ahkerasti leikkaisi, aina saattaa jäädä joku pieni terävä kohta, jolla vauva saa haavan naamaansa. Tämä ei liene toivottavaa.

Kengät/tossut – parhaat vaatehankinnat vauvalle

Kenkiä pieni vauva ei tarvitse. Käytä siis rahasi johonkin muuhun, tai jos haluat kivoja kuvia, niin osta ne kengät edes käytettynä. Ovat todennäköisesti uuden veroiset.

Ja siis älkää luulko, etten itse olisi ostanut vauvalle kenkiä! Olen ostanut sellaiset 20 vuotta sitten varmaan jokaiselle kummilapselleni ja lisäksi molemmille meidän perheen vauvoille. Ainakin jotkut tossumalliset. Sanon vaan, ettei niiden kannata ehkä olla ensimmäinen rahankäyttökohde.

raskausviikko 38
Toppahanskat, toppatöppöset ja toppapuku löytyvät äitiyspakkauksesta.

Äitiyspakkauksen mukana tulee toppapukuun sopivat tossut ja jos käytät kaukalopussia, niin et taida tarvita edes niitä.

Sitten kun lapsi alkaa tapailla askeleita, tossun tapaiset kengät ovat hyvät ihan alkuun. Sittenhän siirrytäänkin jo ensikenkiin.

Mitä tarkastan vaatteista ennen ostoa?

Ensimmäisen vauvan kanssa ostelin kirpparilta oikeastaan ihan kaikkea kivannäköistä miettimättä sen enempää materiaaleja sun muita. Huh, mitä keinokuituviritelmiä vanhoista kuvista löytyykään!

Noh, huonosti toimivat, epämukavat ja pesussa muotonsa menettävät vaatteet jäävät väkiselläkin käyttämättä.

Olisi ihana sanoa, että ostan vain täysin ekologisesti kestäviä ja suomalaisia vauvanvaatteita. Mutta ei, en osta. Tuntuu hurjalta maksaa bodysta vaikkapa 40e, jos sen käyttöikä on vaikkapa 2kk. Ostan siis pääasiassa vaatteita, jotka ovat sekä kivannäköisiä että käytännöllisiä ja mieluiten käytettyjä.

käytännöllisimmät vaatteet vauvalle
Tämmöset päälle helposti vetäistävät ”villahousut” on myös olleet meillä molemilla lapsilla käytössä.

Vauvan vaatteista tarkastan yleensä ainoastaan materiaalin ja sisäsaumat.

Materiaaleiksi ihoa vasten kelpuutan puuvillan ja pienet määrät elastaania. Ne vaan tuntuvat omaa ihoa vasten kaikkein mukavimmilta. Ulkovaatteissa muutkin materiaalit menettelevät.

Sisäsaumoista katselen, ettei niistä löydy kovin kutisevia kohtia, vaan että saumat olisivat mukavat vauvan ihoa vasten.

Siinä minun lempparit vauvalle!
Mitkä ovat olleet sinulle mieluisimpia vauvanvaatteita? Mitä listasta uupuu?

// M-E

Lue edellisestä raskausviikosta 37: Yllärit sisätutkimuksessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *