Kummitusjuttuja kartanon puutarhassa – Mustion Linna lasten kanssa

Kaupallinen yhteistyö: Mustion Linna

Etelä-Suomi, Raasepori, ja Mustion Linna kutsuivat meitä Mustion Linnan lasten päivien aikaan.

Mustion Linna on iso kartano, joka kuuluu Suomen arvokkaimpiin kartanoihin. Sen ympärillä on erityismaininnan arvoinen laaja puistoalue, joka on yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista.

Mustion Linna lasten kanssa blogi
Tutustumassa Mustion Linnaan ensimmäistä kertaa lasten kanssa.

Minilomamme Mustion Linnassa koostui maalaisromanttisesta majoituksesta sekä ravintola Linnankrouvin fiineistä makuelämyksistä nauttimisesta. Ihastuimme mahtipontiseen kartanon puistoon, joka antoi meille ainakin välillä mukavasti varjoa helteisenä kesäpäivänä.

Mustion Linna lasten kanssa oli näyttävä, kaikkia aisteja mukavasti kutitteleva matkakohde!

Mustion Linnan puisto lasten kanssa
Mustion Linnan puisto oli erityisen mieleenpainuva kaikessa komeudessaan.

Mustion Linna lasten kanssa – Kummitusjuttuja!

Tarina kertoo, että Mustion Linnassa kummittelee.

Yläkerrasta kuuluu joskus kolinaa, kun ”harmaa rouva” puuhastelee. ”Valkoinen rouva” taas viihtyy paremmin keskikerroksessa, jossa hänet on nähty kantamassa hopeakynttelikköä.

Vaikka kartano on entisöity takaisin upeaan loistoonsa, kolmas kerros on jätetty tarkoituksella restauroimatta valmiiksi. Tähän on syynä kirous, jonka vanha rouva oli aikoinaan talon ylle langettanut, koska ei saanut talosta yösijaa. Tuon kirouksen mukaan talo palaa sen jälkeen kun se valmistuu…

Mustion Linnan opastettu kierros
Mustion Linnan kartanossa voi törmätä useampaankin eri kummitukseen!

Lisää kummituksia luuraa toisen kerroksen peräkammarissa!

Entisiä kuninkaallisia ja muita tärkeitä vieraita majoittaneessa kuninkaanhuoneessa saattaa nykyäänkin pistäytyä kuningas Kustaa III, tai ainakin hänen laahustava haamunsa. Liekö visiitti Mustion Linnaan ollut aikoinaan niin mukava, että mieli palaa sinne edelleenkin.

Kartanokierros – Tarinoiden juurille

Tutustuimme kartanon sisätiloihin opastetulla kierroksella. Se on ainoa tapa päästä näkemään kartanon viimeisen päälle restauroidut huoneet kahdessa kerroksessa.

Oppaamme kertoi kiehtovia tarinoita, sisältäen myös näitä edellä kuvattuja legendoja. Kierros asiantuntevan oppaan kanssa, jolla oli omakohtaista kokemusta paikasta ja sen historiasta, antoi laajan näkemyksen kartanon vaiheisiin eri aikakausina.

Mustion linnan opastettu kierros
Kartanokierroksen opas kertoi tarinoita kartanon historiasta, mm. Hjalmar Linderin traagisesta elämästä.

Yksi mieleenpainuvimmista kertomuksista oli Suomen rikkaimmaksi mieheksi kutsutun Hjalmar Linderin (1862-1921) tarina. Hän oli upporikas ja omisti kartanon lisäksi melkein kaiken mitä kuvitella saattoi. Mutta toiko raha hänelle onnea? Se meille selvisi kierroksen aikana.

Myös lapset jaksoivat aikuisille suunnatun kierroksen hienosti lähes loppuun asti, mutta viimeisten huoneiden kohdalla lopulta tylsyys iski. Pienten lasten kanssa kannattaa ajoittaa vierailu lasten päiville ja osallistua silloin myös lasten kierrokselle.

Suomen suurin yksityinen puisto

Kartanon puutarha on todella näyttävä. Se on yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista.

Puistoalueelle on vapaa pääsy, joten sinne voi tulla käyskentelemään ja ihastelemaan ihan omaan tahtiin.

Mustionjoki
Vesialueet antavat alueelle eloisan lisänsä.

Puistoaluetta halkoo Mustionjoki, joka tekee alueesta entistäkin kuvauksellisemman.

Puiston isojen puiden katveessa sijaitsee myös korkeatasoinen fine dining -ravintola Linnankrouvi, jossa illastimme lasten kanssa pitkän kaavan mukaan.

Mustion Linna - Ravintola Linnakrouvi
Mustion Linnan puistossa, takana Ravintola Linnakrouvi.
Ravintola Linnankrouvi
Ravintola Linnankrouvi sijaitsee osittain ilmeisen vanhassa punatiilirakennuksessa.

Ravintola Linnankrouvi – Vähän fiinimpi illallinen lasten kanssa!

Ravintola Linnankrouvi säväytti sekä silmää että makuhermoja!

Ravintola Linnankrouvi
Ravintola Linnankrouvin näyttävä paviljonki, jossa nautiskelimme illallisen.

Linnankrouvin rakennus on osittain vanhemman näköistä punatiiltä, jonka jatkeena on uudemman tyylinen paviljonki.

Tuona helteisenä päivänä huokaisimme helpotuksesta, kun pääsimme istahtamaan pöytäämme mukavasti ilmastoituun paviljonkiin, upeiden maisemien ympäröimänä.

Ravintola Linnankrouvi Menu SIgnature
Ravintola Linnankrouvin herkkuja – Menu Signaturen pääruoka.

Menu Signature sisälsi neljä ruokalajia, joista ensin muutama alkuruoka, sitten pääruuaksi lihaa ja lopuksi vielä suussasulavaa jälkkäriä.

Kauniiden ja yksityiskohtaisten annosten lisäksi fine dining -kokemuksemme kruunasi ravintolan henkilökunnan selostukset jokaisesta ruoka-annoksesta. Aina kun sen pääsee kokemaan, siinä on sitä jotain. Voi hetken ajan tuntea itsensä vaikkapa kuninkaalliseksi.

Ravintola Linnankrouvi Menu Signature
Ravintola Linnankrouvi – Menu Signaturen alkuruoka.

Fiinimpi illastaminen lasten kanssa sujui myös yllättävän hyvin!

Ensimmäinen pohdinta käytiin ruokatilauksen suhteen, että mitäköhän ne lapset mahtaa syödä. Signature Menun lisäksi otimme heille varoiksi yhden annoksen nakkeja ja perunoita.

Tämä oli ihan hyvä ratkaisu, sillä ainakaan kaksivuotiaalle ei fiinimmät ruokalajit oikein olleet mieleen. Neljävee sen sijaan maisteli niitä mielellään, vaikka ei syönytkään enempää kuin yhtä niistä. Sen hän sitten kehuikin maasta taivaaseen, ja sanoi että voisi syödä sitä joka päivä!

Ravintola Linnankrouvi Menu Signature
Toinen alkuruoka, joka maistui nelivuotiaallekin erinomaisesti!

Jotta pienet lapset saa viihtymään ravintolassa omalla paikallaan vähänkään kauemmin, käytämme tällaisessa tilanteessa ystäväperheeltä jo kauan sitten opittua neuvoa: Ravintolassa puhelin on paras ystävämme. Sen avulla me vanhemmatkin saamme nauttia kohtuullisen rauhassa sekä ruuasta että ruokalajien välillä odotteluajasta.

Tällä häikäilemättömällä tavalla melko pitkä ruokailumme sujuikin todella hyvin!

Ravintola Linnankrouvi Menu Signature jälkiruoka
Jälkiruuan kohdalla on jo helppo hymyillä!

Pitkän kaavan illallisen jälkeen oli aika lähteä vähän juoksentelemaan linnan puutarhaan, sekä täyttämään koko päivän ilmassa ollutta lupausta uimisesta!

Linnankrouvin hotelliaamiainen

Aamiaista söimme toisen päivän aamuna Ravintola Linnankrouvissa, jossa näkyi jälleen sekä tarjolle asettelun kauneus että ruuan laatu.

Valmiiksi tehtyä smoothieta söpöstä pikkupullosta, lämpimiä piirakoita munavoin kera, tyrnimarjamehua… Ja kaksivuotiaamme sai lempiherkkuaan savulohta! Siinä muutamia poimintoja aamiaispöydän antimista.

Linnankrouvi hotelliaamiainen
Linnankrouvin hotelliaamiainen oli runsas ja näyttävä.
Ravintola Linnankrouvi hotelliaamiainen
Ravintola Linnankrouvin hotelliaamiaisen herkkupaloja.

”Hotellin aamupala” on jo itsessään käsite, mutta on niissäkin vielä tasoeroja.

Jos kokemani hotelliaamiaiset olisivat paremmuusjärjestyksessä, niin tämä Linnankrouvin aamiainen löytyisi selkeästi sieltä yläpäästä! Myös lapset olivat selkeästi samoilla linjoilla, koska kumpikin söi erittäin reippaasti, maistellen vähän kaikkea!

Majoitus – Pikkutuvan takkahuone neljälle

Olimme yötä Pikkutuvassa, joka on yksi Mustion Linnan monista majoitusvaihtoehdoista.

Pikkutuvassa meillä oli iso huone parisängyllä, lastensängyllä ja lisäpatjalla. Huoneen tilavuuden ansiosta mahduimme sinne nelistään jopa väljästi.

Mustion Linna Pikkutupa
Mustion Linnan Pikkutupa on rustiikkinen punainen tupa, jossa on useampi majoitushuone.

Huoneessa oli toimiva takka, johon emme tosin sillä helteellä harkinneet sytyttää tulta. Mutta ajatus takkatulen loimusta pimenevänä iltana oli enemmän kuin lämpöinen. Tällaista mahdollisuutta ei ihan kovin monessa hotellissa varmastikaan ole!

Mustion Linna Pikkutupa
Mustion Linnan Pikkutuvan iso huone oli meidän nelihenkiselle perheelle sopivan kokoinen.

Majoituksessa mieleen jäi huoneen tilavuus ja mukavan rustiikkinen maalaistunnelma. Ikkunat avautuivat huoneesta moneen suuntaan, ja katon paksuja hirsiä oli jännä tuijotella sängyssä makoillessa.

Yöpyminen Pikkutuvassa sujui hyvin. Huoneessa oli kaikki, mitä lasten kanssa tarvitsimme.

Mustion Linna Pikkutupa
Pohdintaa ja piirustusta Pikkutuvassa.

Lapsille tekemistä – Uimaranta ja leikkipuisto

Mustion Linnan respasta voi lainata pihapelejä puistoleikkeihin, mutta lasten päivän aktiviteettien ohella varsinaista muuta lapsille suunnattua emme kartanon puistosta löytäneet.

Lapset tykkäsivät kyllä katsella paikkoja ja juoksennella nurmikolla, ja löysivät hetkeksi myös joitain leikkikavereita.

Mustion Linnan kartanon puisto lasten kanssa
Mustion Linnan kartanon puistossa on tilaa leikkiä ja pelata.

Tähän löytyi onneksi helpotusta läheltä, sillä aivan Mustion Linnan vieressä on sekä siisti uimaranta että monipuolinen uudehko leikkipuisto.

Pulahdimme ensimmäisenä iltana uimaan, ja toisena päivänä kävimme vielä testaamassa Viidakkopuisto-nimellä tunnetun leikkipuiston. Nämä kaksi ovat vierekkäin, ja ovat todella lapsiperheille ehdoton pysähdyspaikka!

Viidakkopuistossa silmään pisti puiston laidalla oleva ”pihakeinu”, joka oli suunniteltu vanhemmille rennoksi istuskelupaikaksi. Keinu oli suunnattu puistoon päin siten, että lasten silmälläpito onnistuu helposti. Hieno detalji!

Mustion Ruukin uimaranta (Google Maps)

Viidakkopuisto (Google Maps)

Mustion uimaranta
Mustion uimaranta on pieni hiekkaranta aivan Mustion Linnan lähellä.
Mustion Viidakkopuisto leikkipuisto
Viidakkopuisto Mustion Linnan vieressä.

Mustion Linna lasten kanssa

Pienten lasten kanssa kannattaa suunnata ehdottomasti Mustion Linnaan seuraavien lastenpäivien aikaan!

Jos lasten päivät eivät osu omaan kalenteriin, niin hätä ei ole tämän näköinen, sillä kartanon pihapiiri on jännittävä paikka milloin tahansa.

Mustion Linna Edelfelt ja poniajelu
Lasten päivän ohjelmanumeron myötä pääsimme myös poniajelulle! Vaalea rakennus on Edelfelt, jossa on myös majoitustiloja.

Kartanon puisto on ainutlaatuinen ja kuvauksellinen kohde, jonka ympäristöstä löytyy paljon kaunista. Mustion suunnalla on muitakin suosittuja saman tyylisiä kohteita, kuten Fiskarsin ruukkikylä.

Varsinkin kesäisin alue kutsuu tutustumaan Suomen teolliseen historiaan ja nauttimaan näistä hienoista miljöistä.

Mustion Linnan elämyspaketit – Bon Vivant

Mustion Linna on paketoinut valmiiksi hotellielämyksen ruokailujen kera.

Me saimme nauttia Bon Vivant -paketista, johon kuului majoituksen lisäksi neljän ruokalajin illallinen sekä runsas hotelliaamiainen.

Mustion Linna – Elämyspaketit

Mustion Linnan Bon Vivant kokemuksia
Bon Vivant! Koimme Mustion Linnan elämyspaketin myötä koko komeuden ja kaikki herkut!

// Markus

Kirjoittaja suhtautuu avoimen skeptisesti kummitustarinoihin, mutta uskoo vankkumattomasti matkailuun lasten kanssa. Ota meidät ja Mustion Linna seurantaan Instagramissa, niin näet milloin nämä näkemykset kohtaavat jälleen!

Mustion Linna
Milloinkohan tiemme käy taas Mustion Linnaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *