Onko matkailu lasten kanssa rentouttavaa vai rasittavaa?

Kun lähdet lasten kanssa matkalle, stressaatko entistä enemmän?

Onko matkailu lasten kanssa vain epätoivoinen yritys toteuttaa omia matkailu-unelmia, mutta todellisuudessa olisi kaikille parempi pysyä vain kotona?

Seuraavassa seitsemän asiaa, jotka vaikuttavat matkailukokemukseen lasten kanssa, ja määrittävät onko se lopulta enemmän rentouttavaa vai rasittavaa.

Matkaileva bloggaajapariskunta
Bloggaajapariskunta perhematkalla: ”Tää on yhtä rentoutumista!”

1. Kaikkea ei voi saada – Vai voiko mitään?

Lasten kanssa matkaillessa aivot pitää napsauttaa hieman eri asentoon kuin villeinä sinkku- tai dinkkuvuosina. Enää ei voida kävellä Rooman ympäri päivässä, tai lähteä road-tripille ja nukkua autossa sitten kun alkaa väsyttää.

Lasten kanssa pitää hieman laskea rimaa, ja jättää vaikka kaikki ehdottomat ennakko-odotukset pois. Kun ei tavoittele liikoja, niin pienetkin onnistumiset ja elämykset tuntuvat hienoilta saavutuksilta!

Toisaalta, me menimme ekan lapsen kanssa aika samaan tapaan kuin ilman lastakin. Meillä kävi vaan kaamea tuuri, että hän sattui olemaan erittäin sopeutuvainen ja joustava matkakumppani. Toista se on ehkä kahden jälkimmäisen tapauksessa!

Lue myös: Kesäkohteita lapsiperheille – Vinkit elämyksellisiin reissuihin

2. Mieti kyyti tarkasti – Mikä tahansa ei onnistu

Miten olisi halpa Ryanairin lento Lontooseen, yö lentokentällä ja aamulla toinen lento kohteeseen?

Been there, done that. Ainiin, silloin olin yksin.

Nyt me ei voida ajaa autolla puolta tuntia pidempään, jos turvakaukalomatkustajamme ei satu olemaan sillä päällä. Lasten kanssa pitää siis tilanteen mukaan valita eri kulkuväline kuin millä muuten menisi.

Juna on ainakin hyväksi todettu. Siellä ei ole kellään ollut mitään ongelmia, päinvastoin. Teimme ensimmäisen Lapinmatkammekin ehdottomasti junalla, ja matkanteko niinkin kauas oli naurettavan helppoa.

Lue myös: Näin vaihdat oman auton julkisiin lasten kanssa

Lue myös: Vauva itkee turvakaukalossa – Kaikki keinot ja kokemukset!

3. Päivät täyteen ohjelmaa, että lapset viihtyy?

Jos on aikuinenkin perinteisen turistipäivän jälkeen aivan loppu, niin mites lapset?

Tähän kohtaan pätee oikeastaan sama ohje kuin aikuisillekin, älä ahnehdi liikaa. Yksikin kohde per päivä on erittäin sopiva tahti! Jos varalla on vielä mietittynä toinen mokoma, niin voit olla varma, että päivät ovat täynnä.

Matkalla kun sattuu ja tapahtuu, eikä sitä koskaan tiedä milloin päästään etenemään ja milloin ei. Lasten tarpeiden täyttämisen loputon sykli pyörii aivan varmasti ilman käyntikohteiden minuuttiaikataulua.

Lue myös: Matkalla lasten kanssa: Täydellinen päiväohjelma – Ammattilaisen vinkit

4. Majoitus

Lasten kanssa majoittumisessa meille tärkeintä on oma rauha.

Isohkona porukkana emme kaipaa huomiota, emmekä ylimääräisiä sääntöjä. Haluamme vain levittäytyä omaan majaamme ja olla siellä miten olemme. Meidän iltaohjelmamme ja nukkumisjärjestelymme ovat meidän omia asioitamme.

Tämän ja ruokailujen kanssa säätämisen takia huoneisto on yleensä hyvä valinta. Omatoimimatkailijoina valitsemme usein huoneiston hotellin sijaan, mutta kyse on tietysti myös budjetista.

Lue myös: Majoitus perheelle – Lomakylä vai Hotelli?

Lue myös: Holiday Club Katinkulta – Keidas keskellä, jotain

Lue myös: Santtioranta Camping – Yöpaikka meren äärellä Uudessakaupungissa

5. Budjetti

Matkalle saa uppoamaan rahaa niin paljon kuin haluaa, mutta minimibudjetti näyttelee meidän matkoilla olennaista osaa.

Mikä tuo minimi on, taitaa vain kasvaa sitä mukaa kun lasten lukumäärä kasvaa. Juuri katsoin, että ”halvat lennot” eivät olekaan enää niin halpoja, kun tiketti pitää ostaa yhden tai kahden henkilön sijaan viidelle! Tämä sama pätee tietysti myös majoituksiin.

No, minimillä edelleen mennään etsien ja venyttäen sitä rajaa, minkä verran lasten kanssa matkaillessa kannattaa yrittää säästää mukavuuden kustannuksella. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Viisi henkeä yöjunan kopperossa, jossa kaksi kapeaa sänkyä: Olihan se wörttiä, vaikka ahdasta olikin. Saatiin ainakin yksi ”hotelliyö” ja matka samaan hintaan. Eniten vaivaa aiheutti aikaisen saapumisen aikataulu.
  • Isokokoinen taapero 6h sylissä lentokoneessa: Tässä realisoitui pahin mahdollinen vain yhden kerran neljästä mahdollisesta, joten kait se lopulta kannatti! Ehkä sellainen ”kerran elämässä” -kokemus.
  • Halvin hostelli mikä booking.comista löytyy (USA): Ei mitään ongelmaa! Suurin osa kerroista tämä on ollut ihan käypä diili, myös lapsen kanssa. Vain ihan yksittäinen kerta on tuottanut pahan pettymyksen, mutta siitäkin päästiin yli.

Lue myös: Budjettimatkailu lasten kanssa – 4 asiaa joissa voi säästää

Lue myös: Road Trip USA:ssa lasten kanssa

6. Syöminen

Syömiseen menee matkalla sekä aikaa että rahaa, molempia aika reippaasti.

Ruokapaikkojen etsiminen on aina työlästä, ja nälkäisenä tällainen asia voi pilata isonkin osan matkapäivästä. Eväsvarannon tulisi olla siis koko ajan kohdillaan, jotta ikäviltä episodeilta vältyttäisi.

Kannattaa jo etukäteen miettiä, mikä on painotus eväiden ja ulkona syömisen välillä, jotta hurja rahanmeno ei tule henkisesti yllätyksenä. Ja aina pitää muistaa, että valmiiseen pöytään meneminen säästää hermoja.

Lue myös: Reissuvinkit – Omatoimimatka lasten kanssa

7. Asenne

Tärkein kaikessa mitä teet elämässä on tietysti aina asenne.

Lähdetkö matkalle suorittamaan vai rentoutumaan?

Vaikka lapset välillä kiukuttelisikin matkalla ja kaikki tuntuu olevan jopa raskaampaa ja vaikeampaa kuin kotona, niin pystytkö silti nauttimaan? Mieti vaikka sitä, että kun et ole kotona, et yksinkertaisesti pysty siivoamaan, laittamaan ruokaa, laittamaan tiskejä etkä pyykkejä. Tämä on juuri se syy, miksi matkailu kuuluu lomaan!

// Markus

Kirjoittaja on viiden hengen perheen matkanjohtaja, joka nauttii matkoillaan joka sekunnista kun ei voi tehdä kotitöitä. Ota meidät seurantaan Instagramissa, niin pääset matkoillemme mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *