Lontoo lapsen kanssa – Fiiliksiä

Liikkuminen Lontoossa lapsen kanssa

Lontoon metro ei todellakaan ole kokonaan saavutettava! Eli tämä tarkoittaa sitä että rattailla tai vaunuilla ei pysty liikkumaan metrolla helposti minne tahansa. Vain pieni osa asemista on sellaisia, joita voi käyttää pyörätuolilla tai vaunuilla. Nämä on metrokartassa merkattu invamerkillä.

Tiesimme tämän etukäteen, mutta asian karu todellisuus yllätti silti paikan päällä. Varsin outoa on, että myös moni varsin keskeinen asema, kuten Victoria, ei ole tällainen ”inva-asema”.

No, kun me sitten saavuttiin Victorialle, ja eteenpäin piti päästä, niin ei me keksitty parempaa vaihtoehtoa kuin mennä silti sillä metrolla. Meitä on kaksi, joten kannettiin rattaita niissä portaissa. Ja saatiin ihan pyytämättä apua myös muilta matkustajilta.

Huolimatta siitä että matkanteko onnistui, niin kokemus oli todella huono. Saisivat päivittää asemat nykyaikaan sieltä 1800-luvulta. Edes liukuportaita ei asemilla ollut. Siellä sitten ihmiset hikoilivat portaissa matkalaukkujensa kanssa. Ja me matkalaukkujen ja rattaiden.

Verrokkina esim. Barcelonan metro on aivan mielettömän helppokulkuinen, kun hissi löytyy miltei joka asemalta.

lontoo lapsen kanssa

 

Kaupungin fiilis

Olen käynyt Lontoossa kerran ennenkin, joten perusnähtävyydet ja kaupunkikuva olivat jollain tasolla tuttuja. En ole ollut aiemmin mikään Lontoon erityinen fani. En ennen enkä jälkeen siellä käynnin.

Tällä kertaa nautin Lontoosta huomattavasti enemmän kuin ensimmäisellä visiitillä, mutta kaupunki herätti minussa edelleen ristiriitaisia tuntemuksia.

On vaikea sanoittaa näitä fiiliksiä, mutta yritän kertoa pointteja.

  • Arkkitehtuuri on sekavaa. Lontoo on täynnä aivan kaikenlaista rakennusta ja rakennelmaa, eri ajoilta, eri tyylejä, eri käyttötarkoituksia. Mistään ei oikein saa kiinni. Ei saa muodostettua kokonaiskuvaa. Vanhaa ei mielestäni näy tarpeeksi, uudet rakennukset eivät sovi vanhojen kanssa yhteen. Uudet rakennukset ovat hillittömän rumia.
  • Meteliä, hälinää, rauhattomuutta. Tottakai suurkaupungissa on tätä kaikkea, mutta sitä on niin eri tasoista. ”Suurkaupungin syke” ei mielestäni ole sama asia kuin rauhatonta oloa aiheuttava häly.
  • Liikkuminen rattaiden kanssa ei aina ole miellyttävää. Aika vähän kävelykatuja/alueita. Jalkakäytävät ovat kapeita ja usein väenpaljous aiheuttaa ahtautta. Tähän päälle vielä tuo aiemmin mainittu rajoitteinen metro.
  • Lontoossa on ehkä niin paljon kaikkea, että siitä ei jää mitään yksittäistä osa-aluetta mieleen.

Kaikki tämä perustuu tietenkin hyvin rajalliseen kokemukseen. En ole käynyt läheskään kaikilla alueilla. Mutta tämä on se mitä minä olen kokenut. M-E saa kirjoitella omat näkemyksensä, hänellä voi olla jotain erilaista sanottavaa 🙂

lontoo lapsen kanssa

Paljon hyvääkin!

Onhan se Lontoo hieno kaupunki! Kaikille löytyy varmasti jotain mielenkiintoista. Hyde Parkin kaltaiset isot eristetyt puistoalueet antavat sitä vastapainoa mitä itse arvostan. Sitä oikein hengähti helpotuksesta, kun astuimme St. James Parkiin. Vihdoin liikennevapaa alue! Joutsenet uiskentelivat lammessa, ja pääsin heti kuvaamaan kivan näköisiä oravia.

lontoo lapsen kanssa

Lontoo ja kipeät jalat

Sanoin jo, että liikkuminen on vähän vaivalloista, ja metro ihmeen vanhanaikainen. Mutta sanotaan nyt sitten vielä toisinkin päin.

Hyvänä puolena pidän sitä, että Lontoossa VOI kuitenkin liikkua kävellen melko helposti. Keskusta on tasainen ja välimatkat yllättävän lyhyitä. Kaikenlaista näkemistä ja nähtävyyksiä on tasaisesti ympäriinsä, joten aika harvoin päivän aikana tulee tarvetta ottaa metroa paikasta toiseen.

lontoo lapsen kanssa

Vanhanaikainen mutta moderni metro!

Ja mitä tulee metron vanhanaikaisuuteen, niin iso plussa tulee sen modernista maksusysteemistä! Erillisiä lippuja tai matkakortteja ei tarvitse ostaa ollenkaan, vaan voit piipata portilla itsesi sisään omalla luottokortillasi!

Kaiken lisäksi maksusysteemi laskee automaattisesti edullisimman lipun käytön mukaan. Eli yksittäisen matkan tehdessäsi matka veloitetaan kertalipun hintaisena. Mutta jos matkustat päivän aikana useita kertoja, niin systeemi laskuttaa sinua korkeintaan päivälipun verran. Näin sinun ei tarvitse miettiä lipputuotteita, vaan voit vain matkustaa. Ah, mikä edistyksellinen systeemi! Kerrankin joku asia on tehty oikein! En vaan voi tarpeeksi hehkuttaa…!

 

lontoo lapsen kanssa

Lisää reissufiiliksiä myöhemmin!

Luitko jo vinkit lennolle lapsen kanssa?

4 vinkkiä lapsen kanssa lentämiseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *