Kotimaanmatkailun ilmastovaikutus – Hiilijalanjäljet vertailussa

Edellisessä postauksessa esittelin muutaman tyypillisen kotimaanmatkan, joita muun muassa meidän perhe tänä kesänä toteuttaa.

Postauksessa esittelin matkasuunnitelmia sekä budjetteja. Nyt on vuorossa katsaus vastaavien matkojen ilmastovaikutuksiin.

Lue lisää: Kotimaan matkakohteita lapsiperheille – Valmiit matkasuunnitelmat

Kotimaanmatkailun ilmastovaikutus?
Mikä on kotimaan perhematkailumme ilmastovaikutus?

Kotimaanmatkailun ilmastovaikutus

Katsauksessa on seuraavat matkat viiden hengen perheelle Tampereelta käsin toteutettuna:

 1. Muumimaailma
 2. Heureka
 3. Särkänniemi
 4. Linnanmäki

Matkustusmuodoiksi oli valittu vaihtelevasti oma auto sekä julkiset kulkuneuvot, eli juna ja paikallisbussit.

Valitettavasti meidän automme on vieläkin mallia dino, eli eteenpäin liikkuakseen sen pitää polttaa sisuksissaan litratolkulla dieseliä. Muutosta tähän on kaivattu jo pitkään, mutta saapi nähdä milloin tämä toteutuu.

Arvioita päiväretkien hiilijalanjäljistä:

 • Päiväretki Muumimaailmaan omalla autolla: Liikenne 53 kg
 • Päiväretki Heurekaan julkisilla: Liikenne 17 kg
 • Päiväretki kotikaupunkiin Särkänniemeen: Liikenne 4 kg + huvipuisto n. 15 kg.
 • Retki Linnanmäelle oma auto + julkiset: Liikenne 55 kg + huvipuisto n. 13 kg

Huvipuiston hiilijalanjälkeä per henkilö ei suoraan löytänyt, mutta netistä löytyvien tietojen perusteella pystyin kuin pystyinkin tekemään edes jonkin valistuneen arvion asiasta.

Linnanmäen energiankulutuksesta löysin arvioksi noin 6 gigawattituntia vuodessa, ja kun Linnanmäen kävijämäärä on ilmeisesti ainakin joskus ollut noin miljoona kävijää vuodessa, siitä voi laskea yhdelle henkilölle kohdistuvan rasitteen. Luvuksi tulee siis 6 kilowattituntia, joka on hiilidioksidiekvivalentiksi muutettuna 2,6 kilogrammaa.

Särkänniemen arvioin mutulla kulutukseltaan hieman pienemmäksi, koska siellä on vähemmän laitteita (reilu 30kpl vs. Linnanmäki yli 40 kpl).

Särkänniemessä käy myös vähemmän porukkaa, joten loppulukemana on hieman suurempi luku, eli noin 7 kWh per kävijä. Tämä tekee 3 kg hiilidioksidiekvivalenttia.

Toki Muumimaailma ja Heurekakin aiheuttavat olemassaolollaan sähkönkulutusta ja päästöjä, mutta niitä en tähän lähtenyt arvioimaan auki. Olettaisin että kyse on kuitenkin huomattavasti pienemmistä luvuista kuin huvipuistojen kohdalla.

Työkaluja joita käytin arviossa:

Greenhouse Gas Equivalencies Calculator

OpenCo2.net – CO2-muunnin

Perille.fi – Julkisen liikenteen lippujen matkahaku, joka näyttää myös ilmastopäästöt

Perhematkailun ilmastovaikutukset

Lopputulemana tälle pienelle arviolle ja laskutoimitukselle lomamatkamme järjestyvät ilmastokuormiensa mukaan seuraavasti:

 1. Heureka: 17 kg
 2. Särkänniemi: 19 kg
 3. Muumimaailma: 53 kg
 4. Linnanmäki: 68 kg

Suomalaisen vuotuinen keskimääräinen hiilijalanjälki on reilu 10 000 kg. Siihen verrattuna nämä eivät äkkiseltään kuulosta kovin isoilta päästöiltä.

Mutta jos aletaan pilkkoa asiaa vähän pienempään, jotta saadaan vertailukohtaa: Suomalaisen kulutus keskimäärin päivässä vastaa noin 27 kiloa hiilidioksidia.

Ja sata kiloa on jo yksi prosentti yhden suomalaisen vuotuisesta hiilikuormasta. Yksi prosentti vuotuisesta kulutuksesta syntyy siis noin kolmen ja puolen päivän aikana.

Kaiken lisäksi tämä tehty matka sisältää lähinnä liikkumisesta syntyvän hiilikuorman. Pitäähän niiden lisäksi myös ihan tavalliseen tapaan syödä, päivän päätteeksi pestä pyykkiä, lämmittää (tai viilentää) kotia, ja niin edelleen. Eli päivittäiset päästöt matkapäivinä ovat selkeästi keskivertopäivään verrattuna korkeammat.

Joten kyllä kaikki vaikuttaa kokonaisuuteen, ja pienilläkin valinnoilla on merkitystä!

Näillä ajatuksilla eikun nauttimaan kesälomista ja matkailusta, vastuullisesti ja ilmastoa hyväillen, tottakai!

// Markus

Kirjoittaja on sähköautosta haaveileva kotimaan perhematkailija, joka saattaa vielä joskus myös hairahtaa lähtemään muille maille vierahille. Ota meidät seurantaan Instagramissa, niin näet minne matkoillamme päädymme!

Lue myös: Voinko koskaan enää lentää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *