Kun tauti tulee, turvaudumme vessapaperiin!

Alkuvuonna 2020 elimme elämämme parasta aikaa yhdessä maailman turvallisimmista maista. Elämä rullasi normaalia arkea ja hyvinvointi oli huipussaan.

Sitten tuli epidemia, ja alkoi mietintä, mitäköhän tässä tulee tapahtumaan?
Miten Koronavirus vaikuttaa perheemme elämään nyt ja tulevaisuudessa?
Kuinka käy hautajaisille, sijoituksille tai tulevaisuuden asuntokaupoille?

Korona virus hamstraus - ajatuksia
Miten koronavirus vaikuttaa perheeseemme?
Korona virus hamstraus - lapsen piirros viruksesta
Koronavirus kolmevuotiaan näkökulmasta.

Sota näkymätöntä vastaan

On erikoinen tilanne, kun maahan ollaan ajamassa valmiustilaa, ja samalla voimme olla huoletta kotona ja ulkona ilman mitään välitöntä vaaraa. Kuin olisi sota, mutta ei sitten kuitenkaan.

Ihmiset ryntäävät kauppaan ostamaan vessapaperia, riisiä ja pastaa. Ydinsotaan varaudutaan samoin keinoin.

Toki kaupassa käynti nyt ennen laajempaa epidemiavaihetta on ihan järkevää ja varmaan ihan toivottavaakin toimintaa. Käydään nyt, kun sairastumisriski on vähäinen. Ei tarvi sitten käydä joka päivä itseään altistamassa kun tartuntavaara on ilmeinen.

Meidän perheellä ei pitäisi olla suurta vaaraa vaikka kaikki sairastuttaisi, mutta lähipiirissämme on riskiryhmään kuuluvia. Kenellekään riskiryhmäläiselle emme haluaisi tautia aiheuttaa.

Perheemme toimet koronaa vastaan

Aika pian taudin levittyä Eurooppaan, viimeistään ensimmäisten Suomen tapauksien jälkeen alkoi olla selvää, että korona tulee vaikuttamaan meidänkin arkeen.

Jos muutenkin lapsiperheissä arvioidaan päivittäin lasten terveydentilaa ja sen vaikutuksia menoihin, nyt kaikki menot alkoi näyttää kyseenalaisilta.

Osallistuminen muskariin tai kerhoon ei yhtäkkiä tuntunut ollenkaan mielekkäältä. Vaikka meillä ei ole oireita, eikä varmaan kellään muullakaan osallistujalla olisi, niin silti. Kaikki riskit haluttaisi minimoida.

Myös meidän vanhempien harrastukset kokivat melko pian stopin. Samana päivänä kun yli 500 hengen yleisötilaisuudet kiellettiin, tuli illalla ilmoitus, että kaikki jääkiekkoliiton sarjat on lopetettu. Eipä minun tarvitse enää miettiä, osallistuisiko sitä vielä kevään harrastepeleihin vai ei.

Kuntosalien ei katsottu alkuvaiheessa olevan kovin iso riskipaikka, mutta eipä mennyt kauaa, että yksi ketju ilmoitti sulkevansa kaikki toimipisteensä. Jonkinlaista riskiä oli siis olemassa. Eli myös M-E:n harrastaminen olisi siltä osin vähän aikaa tauolla.

Kuin sattumalta, kerhoista alkoi tulla viestiä että kertoja on peruttu. Vaikka syyksi ei ole ilmoitettu suoraan koronaa, niin ihan hyvä näin.

Työpaikkani on enää ainoa kohde, jossa minun tulee ehkä jonkin verran käydä. Sielläkin minulla on melko hyvä tilanne lähikontaktien välttelemiseksi. Katsotaan onko siirtyminen kokonaan etätöihin kohta edessä.

Korona virus hamstraus - Vauva katsoo ikkunasta
Ulkomaailmassa jyllää pahat pöpöt.

Vierailut peruttu, perutaanko hautajaisetkin?

Käytännössä kaikki ei-välttämättömät vierailut ovat nyt vähän aikaa poissuljettuja. Tämän kanssa pystymme elämään, mutta on toki muutamia harmillisia juttuja.

Sukulaisen kuolema kohtasi meidät vähän aikaa sitten, ja surutyötä on vaikeuttamassa tämä viheliäinen korona. Minkäänlaisia kokoontumisia ei pitäisi järjestää, mutta hautajaiset olisi tulossa… mitä tehdä? Meillä ei ole vielä vastausta, vaan pitää elää päivä kerrallaan ja seurata tianteen etenemistä.

Kuinka pitkään tämä jatkuu? SItä ei taida kukaan vielä tietää. Kiinan uusien tapausten laantuminen antaa toivoa melko nopeastakin ensimmäisestä aallosta. Toivotaan että näin on.

Talous sakkaa, mitä se meille tarkoittaa?

Varsinkin ennen kuin epidemia levisi Suomeen, sen taloudellisia vaikutuksia voivoteltiin joidenkin toimesta. Silloin, ja varmasti vielä tälläkin hetkellä, joidenkin mielestä rajoitusstoimet ovat taloudelle niin haitallisia, että niitä ei pitäisi tehdä ollenkaan.

Romahdushan tästä tuli. Odotettavissa on aika syväkin pörssidippi. Kaikkihan ovat olleet tietoisia, että joskus vielä tullaan alas. Mutta kukaan ei tiennyt, milloin, kuinka paljon, ja mistä syystä tämä tapahtuu. Mitä se meille, tavalliselle perheelle, tarkoittaa?

Meidän pienien rahastosäästöjen arvo tipahtaa huomattavasti joksikin aikaa. Tämä ei vaikuta elämäämme, koska sijoitushorisontti on meillä pitkä. Taloutemme ei ole kiinni sijoitetuista varoista, vaan ne on allokoitu sivuun pitkäksi aikaa. Kurssien liikehdintä ylös ja alas kuuluu siis ihan normaalisti suunnitelmaamme eikä vaikuta sijoituskäyttäytymiseemme.

Paitsi että… Nyt jos olisi ylimääräistä rahaa laittaa sijoituksiin, niin kohta voisi olla aika tuhannen taalan paikka. Tähän mennessä viime vuosien aikana olemme nähneet sijoituksissa lähes pelkkää tasaista ja ylämäkeä. Nyt olisi tarjolla syvä kuoppa, jonka pohjalle olisi hyvä lapioida sukan varresta kaikki ylimääräinen!

Sieltä kuopan pohjalta kun joskus taas aletaan kiipeämään ylöspäin, niin tarjolla on varmaan ihan hyvää tuottoa. Mutta tähän voi mennä jonkin aikaa.

Muilla tavoin kriisi ei varmaan ihan heti vaikuta perheeseemme. Jos talous menee todella kuralle, niin onhan silloin itse kunkin työpaikka vaarassa.

Asunnon vaihdosta olemme haaveilleet tulevien muutaman vuoden aikana. Saa nähdä mikä vaikutus koronalla on asuntomarkkinoihin pitkällä aikavälillä. Jos kävisi jotain isoa ja peruuttamatonta, se voisi vaikuttaa elämäämme tämän kautta vähän isommin.

Lue myös: Talouskasvatus ja lapselle säästäminen

Korona virus hamstraus - vauva katsoo ulos
Uskaltaisiko lähteä kotoa minnekään? Ainakin ulos uskaltaa!

Korona vie huomion muilta isoilta asioilta

Harmittaa monien puolesta, että Korona vie juuri nyt huomion lähes kaikelta muulta.

Muutamalle tutullemme on esimerkiksi juuri syntynyt vauva. Ei tarvi ihan heti haaveilla näiden palleroiden näkemisestä. Kun muutenkaan vauvojen luokse ei koskaan haluta viedä pöpöjä, niin tässä tilanteessa ei senkään vertaa. Onneksi vauvat ja lapset eivät sentään kuulu riskiryhmään.

Mietin myös sitä, että sääli niiden osalta jotka saavuttavat juuri nyt jotain isoa, jolle haluaisivat näkyvyyttä mediassa. Monet näistä eivät tule saamaan sitä yhtään.

Myös monia urheilijoita varmaan ottaa päähän, jos heidän lajinsa kisat perutaan tai sarja lopetetaan. Mieti vaikka, että pelaat NHL:ssä urasi viimeistä kautta joukkueessa, jolla olisi mahdollisuuden voittaa koko roska. Jos kävisi niin ikävästi, että koko cuppia ei pelata tänä vuonna loppuun asti, niin se elämänhaave menee sitten siinä.

Nämä urheilut sun muut ovat pieniä asioita terveyden rinnalla, mutta on kyse kuitenkin jonkun ihmisen elämäntyöstä, että toki se harmittaa isosti.

Kotirauhaa ja vessapaperia

Olemme seuranneet uutisointia tiiviisti, ja varsinkin aluksi olo oli hyvin epätodellinen ja sykkeet nousivat hieman. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan meidän elinaikanamme.

Tai no en tiedä minkälaista käytöstä joku Tsernobyl vanhemmissamme ja muissa ihmisissä aiheutti, itse olin liian pieni että muistaisin siitä mitään. Silloin ei varmaan tieto ainakaan liikkunut näin nopeasti, joten ehkä panikointiakaan ei ilmennyt tiedon puutteen vuoksi.

Nyt ihmiset ostelevat mielenrauhaa hamstraamalla kaupasta riisiä, pastaa ja vessapaperia. Myös jauhohylly oli tyhjentynyt huomattavasti kun itse kävin kaupassa.

En tiedä mikä tässä käytöksessä on loppupeleissä niin huvittavaa. Tai mikä tekee siitä vähän noloa? Eikö tässä vaan haluta välttää kaupassa asiointia tulevien viikkojen aikana, juuri niin kuin valtiovalta ja virastot neuvovatkin?

Eikö se ole ihan mukava ajatus, että muutaman viikon ajan koko perhe on kotona, syöden yhteisenä lounashetkenä makaronilaatikkoa ja etätyöpäivän jälkeen leivotaan lasten kanssa sämpylöitä!

// Markus

*** Mainos: Ruokaboksi ***
Ruokatarvikkeet resepteineen suoraan kotiovelle.
20 euron alennus ensitilauksesta koodilla 246Z
Kokeile Ruokaboksia

Korona virus hamstraus - kauppareissu voi väsyttää
Kauppareissu voi olla yllättävän uuvuttavaa hommaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *