Karibian risteily – Kun kaikki sisältyy hintaan!

Millaista on viettää viikko loistoristeilijällä, jossa kaikki sisältyy hintaan?
Se selviää tässä postauksessa!

Menimme kihloihin syksyllä 2014. Juhlistimme tapahtumaa matkailemalla Amerikan mantereella muutaman viikon. Matkaamme sisältyi yhtenä kohokohtana myös viikon Karibian risteily.

karibian risteily kokemuksia

Carnival Cruises – Fun ships

Lähdimme Miamista ja risteilimme Carnival Cruise Linesin risteilijällä nimeltään Carnival Splendor.

Laivayhtiö Carnival Cruises on brändännyt itsensä rennoksi ja casuaaliksi ristelynjärjestäjäksi. Heidän risteilyt ovat hauskoja. Ei turhaa pönottämistä ja meno sopii koko perheelle. Risteilyt ovat myös sieltä edullisimmasta päästä, hinnasta enemmän myöhemmin.

Laivamme Splendor ei ollut ihan uusimpia (vuosimallia 2007), mutta varsin siisti paatti. Hytti oli tilava, ja vaikka esimerkiksi sänky ei ollut ihan paras mahdollinen, niin se riitti meille silloin mainiosti. Jos menet ensimmäistä kertaa risteilylle, niin luultavasti mikä tahansa laiva on elämys, kaikki ne varmasti ruotsinlaivat voittaa!

Risteilynjohtajana oli hupaisa heppu, joka aina silloin tällöin spiikkasi keskusradiossa risteilyn aikataulusta ja tulevasta ohjelmasta. Risteilyn alussa hän piti oman tervetuloshown laivan teatterissa.

Tämä show kannattaa käydä katsomassa, niin näkee vähän millaista menoa risteilyllä on luvassa, ja mikä on yleinen pöhinä kanssamatkustajien joukossa. Siellä käydään läpi mm. mistä päin maailmaa ihmisiä on risteilyllä mukana. Tottakai jenkkityyliin myös kunnioitetaan risteilijöiden joukossa mahdollisesti olevia sotaveteraaneja sekä virkavallan edustajia.

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

Hinnasto – Mitä maksaa?

Toteutimme matkamme täysin omatoimimatkana, joten ostimme lennot ja risteilyn erikseen. Risteilyn ostimme suoraan Carnivalin nettisivulta, ja hintaa sille tuli 990 dollaria eli silloisen kurssin mukaan noin  770 euroa.

Hinta sisälsi viikon risteilyn kahdelle hengelle ikkunahytissä, alimmalla mahdollisella kannella, joka taisi olla kansi numero 5. (Sen alapuoliset kannet ovat vain henkilökunnan käytössä.)

Hintaan kuului myös matkan ajalle kaikki ruokailut sekä alkoholittomat juomat, poislukien limpparit. Limsapassi piti ostaa erikseen, ja se tuli muutamilla kympeillä ostettua siihen lisäksi. Alkoholia emme juurikaan käytä, joten siihen ei tarvinut laittaa yhtään rahaa.

Myös pakolliset tipit eli henkilökunnan palvelurahat kuuluivat tuohon hintaan. Näiden osuus hinnasta oli reilu sata euroa. Halusimme ehdottomasti maksaa ne etukäteen, koska tippaaminen on meille yksi kiusallisimmista asioista jenkeissä. Näin saimme sen hoidettua eikä tarvinnut matkan aikana miettiä asiaa.

karibian risteily kokemuksia

Ruoka!

Ruokaa sai laivalla enemmän kuin tarpeeksi!

Hintaan siis sisältyi kaikki ruuat. Eli aina kun löysit jostain ruokaa, niin sait syödä sitä niin paljon kuin jaksoit. Tähän oli vain yksi poikkeus, eli joku pihviravintola laivan ylimmällä kannella. Siellä oli tarjolla pihvi- ynnä muita annoksia lisämaksua vastaan.

Ruokarytmi oli päivien aikana kutakuinkin seuraava:

Merellinen aamupala

Aamuisin oli tietenkin tarjolla aamupala. Sen nauttimiseen oli kolme vaihtoehtoa:

  1. Kävelet aamiaisaikaan laivan buffettiin, ja keräät sieltä mieluisen aamupalan (ja toista sama niin monta kertaa kuin jaksat). Tarjolla oli ihan normaaleja juttuja, kuten paahtoleipää, jugurttia, hedelmiä, munakasta, pekonia, ja niin edelleen.
  2. Menet laivan keulassa sijaitsevaan ravintolaan, jossa sinut ohjataan pöytään. Tilaat listalta haluamasi aamupalatarpeet, ja nautit pöytiin tarjoilusta ravintolatyyliin. Tarjolla on kutakuinkin samat asiat mitkä voit myös itse noukkia buffetista, mutta onhan se nyt kiva kun joku palvelee. Tässä vaihtoehdossa saa todennäköisesti myös tutustua kanssamatkustajiin, koska pöydät ovat isoja ja ne täytetään täyteen.
  3. Täytät edellisenä iltana hytissä lomakkeen, jolla tilaat aamupalan seuraavaksi aamuksi hyttiin. Aamulla sitten heräät siihen kun joku koputtaa oveen, ja lykkää sinulle käteen tarjottimen, jossa on kaikki ne tuotteet jotka olit lappuseen rastittanut. Tässäkin vaihtoehdossa tuotteet ovat samoja, joita on muuallakin tarjolla, tosin valikoima saattoi olla vähän suppeampi, koska sen paperilappusen tila on rajallinen.

Nämä vaihtoehdot olivat siis täysin vapaasti käytettävissä ilman lisämaksuja. Testasimme kaikki nämä tavat, ja parhaiten taisi meillä toimia kuitenkin tuo perinteinen omatoimiseen buffettipöytään kävely.

Toki muutkin vaihtoehdot toivat kivaa vaihtelua, mutta pöytiin tarjoiltavassa versiossa tilaaminen oli vähän hankalaa. Siis kun pitäisi äkkiseltään päättää mitä haluaa, näkemättä tarjolla olevia vaihtoehtoja konkreettisesti… mahdoton tehtävä!

Hyttiin tilatessa ongelmana taisi olla tarjoilun aikainen ajankohta. Tilauslomakkeeseen sai valita aikaikkunan, jolloin toivoi aamupalan toimitettavaksi, mutta myöhäisinkin aika taisi olla meille vähän aikainen. Ja sitten kävikin niin, että tarjoilua tuova sai koputella hetken oven takana ja herätellä meitä sängyn pohjalta. Mutta onhan se ihan kiva aloittaa päivä huoneeseen tarjoillulla aamupalalla!

Pöytiin tarjoiltavalla aamiaisella taisimme käydä vain kerran, mutta sieltä saimmekin omalla tavallaan melko ikimuistoisen kokemuksen. Samaan pöytään kun sattui kaksi muuta jenkkipariskuntaa. Siinä sitten alettiin vetää small-talkkia että mistä kukin tulee ja mitä tekee.

Toisen pariskunnan nainen veti siinä aamiaishetken aikana melko vuolaan kertomuksen omasta elämäntarinastaan ja kuinka hän on etsinyt oman elämänsä merkitystä ja tavoitteita. Hän kertoi miten oli lopulta päätynyt miehensä kanssa tähän elämäntilanteeseen, jossa he voivat matkustella ja nautiskella, eikä pelkästään tehdä töitä. Emme kumpikaan muista tarkalleen, mikä se juttu oli mitä tämä pariskunta teki tai mistä he saivat elantonsa. Mutta muistamme kuinka se toinen pariskunta pyöritteli silmiään ja söi kiltisti munakastaan tyytyen hiljaisempaan rooliin, kuten mekin. He olivat selkeästi vähän ”normaalimpia” duunareita tms, ja tuollainen haihattelu meni heiltä vähän yli hilseen.

karibian risteily kokemuksia

Moninainen lounas

Jos oltiin syöty myöhäinen aamupala, niin siitä melko sujuvasti sitten alkoikin olla piakkoin jo lounasta tarjolla. Buffettien sisällöt vaihtuivat mitä moninaisimpiin ruokiin, jotka vaihteli päivittäin. Oli lihoja ja kanoja, kasvisruokia ja salaatteja.

Jonain päivänä oli teemana Mexican Buffet eli TexMex, toisena oli välimerellisiä herkkuja. Jonain päivänä BBQ-mättöä. Oli wokkia ja ties mitä etnistä. Kaiken kruunasi jälkiruokabuffet, joka jonain päivänä oli oikein erikoisvarusteltu ”Chocolate Extravaganza”.

karibian risteily kokemuksia

Fiinimpi päivällinen

Dinnerin nauttimiseen oli taas kaksi vaihtoehtoa, joista valita: pöytiin tarjoiltuna tai buffetista omatoimisesti. Taisimme käydä joka ilta ”fiinimmällä” vaihtoehdolla, jossa meitä palveltiin ravintolassa kuin kuninkaallisia.

Meille oli ravintolaan pöytävaraus joka ilta samaan aikaan. Pöytä oli siis sama joka ilta, ja viereisissä pöydissä oli myös joka kerta samat kanssamatkustajat. Tarjolla oli kolmen ruokalajin illallinen, jossa sai valita listalta haluamansa annokset. Alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka.

Vaikka pääpiirteittäin ravintolassa tarjotut ruuat löytyivät myös buffetista, niin ihan kaikkea sieltä ei kuitenkaan ilmeisesti saanut. Esimerkiksi jotain sammakon reisiä ei tainnut saada kuin ravintolasta. Ja herkuttelijan pro-tippinä tähän voin kertoa, että jos on kova nälkä ja haluat maistella eri annoksia, niin sinun ei tarvitse tyytyä tilaamaan vain kolmea ruokaa. Itsekin tilasin joku kerta muutaman alkuruuan, pääruuan sekä kaksi jälkiruokaa!

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

Ilta- yö ja välipalat

Edellä mainittujen ruokailujen lisäksi uima-allaskannella oli tarjolla pientä purtavaa koko illan, ja pitsaa sai kellon ympäri! Limsapassilla sai baaritiskiltä pohjattomasti limonaatia. Myös pehmishana oli päiväaikaan vapaassa käytössä. Tämän lisäksi huonepalvelusta sai tilata hyttiin eväitä muistaakseni milloin tahansa. Eli nälkää ei risteilyllä tarvitse kärsiä!

Koko risteily oikeastaan kulminoituukin tuohon ruokaan. Heti ekasta päivästä alkaen, kun kävelimme laivaan sisään, meneillään oli ruokailut, ja sama jatkui seuraavan viikon ajan.

Koska kyseessä oli halvimmasta päästä oleva risteily, ruuan laatu ei ollut mitään päätähuimaavaa. Toki kaikki oli ihan syötävää, mutta varsinkin pidemmän päälle alkoi kyllästyminen ja kaikki alkoi maistua puulta. Loppumatkasta M-E:n teki mieli syödä enää pelkkiä hedelmiä.

Vaikka kaikkea sai syödä niin paljon kuin halusi, lihat tarjoiltiin yleensä tiskin takaa kokin toimesta. Eli pekonit ja muut lihat piti aina pyytää kokilta.

karibian risteily kokemuksia

Palvelukokemuksia Karibian risteilyllä

Risteilyn alussa huonepalvelijamme tuli esittäytymään hyttiimme. Hän oli koko risteilyn ajan vastuussa meidän hytin siivoamisesta. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien hän tervehti meitä aina nimillä kun kävelimme käytävällä häntä vastaan. Meitä hävetti, koska emme muistaneet hänen nimeään.

Hytti siivottiin pari kertaa päivässä. Kun lähdimme aamupalalle tai altaalle, siivooja oli käynyt petaamassa sängyn. Ennen iltaa hytissä oli käyty avaamassa sänky ns. iltapetaukseen ja tietenkin taittelemassa pyyhkeestä kivoja eläinhahmoja. Koskaan emme nähneet siivoojaa hytissämme, vaan hän kävi aina vaivihkaa sillä aikaa kun olimme poissa. Taitavia ovat!

Baaritiskillä vaihtui tarjoilijat vähän väliä, mutta loppumatkasta muutama heistä alkoi myös kutsua meitä nimellä aina kun saavuimme täydentämään limsamukia. Palvelukonseptiin kuului tämä henkilökohtaisuus, ja tekijät olivat sen alan ammattilaisia.

Työntekijöistä lähes kaikki olivat ”jostain muualta” kotoisin olevia. Etelä- ja Väli-Amerikka, Filippiinit, Itä-Eurooppa, jne. oli vahvasti edustettuna. Työntekijät olivat pääosin halvan työvoiman maista.

karibian risteily kokemuksia

Ohjelma

Laivalla oli monenlaista ohjelmaa päivittäin. Suuri osa ohjelmasta oli perheille ja lapsille suunnattua, pelejä, leikkejä, teatteria jne. Meille jäi parhaina paloina mieleen hypnoosiesitys sekä kahdesta eri stand up -koomikosta toinen.

Ideana hauska oli myös leffailta altaalla. Laivan kannella oli iso uima-allas, ja sen ympärillä paljon tilaa ruokailulle ja hengailulle. Iltaisin valkokankaalla pyöri leffa, jota voi katsella vaikka poreammeesta tai aurinkotuolista, samalla jotain hyvää (pitsaa ja jäätelöä) mussuttaen.

Lapsia meillä ei vielä tuohon aikaan ollut, mutta varsinkin vähän isommat lapset viihtyisivät siellä varmasti. Lapset rakastavat uimista, ja siellä oli mahdollisuus olla altaassa ihan koko ajan.

karibian risteily kokemuksia

Ilmasto

Risteilimme marraskuussa, juuri hurrikaanisesongin päätyttyä. Miamista lähdettäessä Floridassa oli tietenkin hellettä. Niin oli myös merellä!

Ilma oli myös merellä aivan mielettömän lämmin ja kostea. Ulkokannella oli todella miellyttävä olla minä vuorokauden aikana tahansa. Vain viimeinen meripäivä takaisin tullessa oli pienimuotoista myrskyä ja vesisadetta. Silloinkin ilma oli lämmin. Laivan etukannella oli suljettava katto, joka oli viimeisenä päivänä kiinni. Näin altaalla pystyi köllöttelemään myös huonommalla säällä.

karibian risteily kokemuksia

Kohteet

Viikon risteilyyn sisältyi kolme kohdetta: St. Maarten, San Juan, ja Grand Turk.

St Maarten

Tämä saari on puoliksi hollantilainen ja puoliksi ranskalainen siirtomaa. Saari joutui pahan hurrikaanin runtelemaksi syksyllä 2017, mutta tähän päivään mennessä alkaa ilmeisesti olla jo noussut pahimmasta suosta. Risteilijätkin pysähtyvät jälleen siellä.

Saaren eräänlainen vetonaula on sen erikoinen lentokenttä, jonka kiitotie alkaa aivan meren rannasta. Tälle ranta on julkisessa käytössä, ja täynnä turisteja ihastelemassa matalalla pään yli lentäviä lentokoneita sekä roikkumassa aidassa kun jumbojetit kiihdyttävät nousukiitoon ja puskevat taakseen valtaisan myrskytuuleen verrattavissa olevan ilmavirran.

karibian risteily kokemuksia st maarten

San Juan

Puerto Ricon pääkaupunki San Juan ja sen vanha kaupunki on historiaa täynnä oleva pysähdyspaikka. Vanhan kaupungin ehtii sopivasti kävellä ympäri päivän aikana, ja sieltä löytyy joitain kivoja pikkukahviloita ja kauppoja.

karibian risteily kokemuksia san juan

Grand Turk

Tämä on vain pysähdys saarella, jossa ei ole muuta kuin risteilyvarustamojen omistamia palveluita. Rantatuoleja, ruokaa, matkamuistoja ja virvokkeita. Me lähdimme autiolle puolelle saarta, jossa oli vain villiä rantaa ja isoja simpukankuoria, eikä muuta.

karibian risteily kokemuksia grand turk

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

karibian risteily kokemuksia

2 vastausta artikkeliin “Karibian risteily – Kun kaikki sisältyy hintaan!

  1. Minä lähden niin karibian risteilylle! Kiitos superinfosta! Tähän palataan!

    1. Hehee!
      Ei kai siinä muuta kuin hyvää matkaa jo näin etukäteen! ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *