Kakkuvinkkejä – osa 1

”Olisi niin kiva leipoa, mutta kun ei ole syöjiä..” Olen kuullut tuon toteamuksen aika monen kotileipurin suusta. Meillä molemmat kodin tahtipuikon heiluttelijoista ovat innokkaita kakuntekijöitä (tai itseasiassa koristelijoita), mutta ainoastaan toinen meistä tykkää niitä syödä. Siksipä kakkuja tulee leivottua vain muutaman kerran vuodessa, ja oikeastaan useammin muiden juhliin kuin omiin. Kun leipoo harvoin, ehtii aina unohtamaan hyvät opit edellisestä leipomiskerrasta. Tässäpä meidän vuosien varrella aikaansaamia tekeleitä, ja muutamia kakkuvinkkejä, jotta seuraavalla kerralla onnistuisi helpommin tai paremmin!

1. Kitkat-kakku

Allaoleva kitkat-kakku (tynnyrikakku?) onnistui todella hyvin. Suklaapatukoilla ja karkeilla saa mahtavasti piilotettua kaikki täytetyn kakkupohjan rosot. Ainoaksi hankaluudeksi koin sen, ettei suklaita meinannut saada pysymään kakun ympärillä. Kermaa olisi siis pitänyt olla suklaiden alla runsaasti? Tai sitten kakku olisi pitänyt kuoruttaa, jollain hieman tahmeammalla aineella. Noh, korjasin asian kauniilla rusetilla, joka piti suklaat suorassa. Toimi siihen asti, kunnes kakkua alettiin syömään..

Kit kat kakku
Mieluummin överit kun vajarit, eli Kitkat-kakku

Kakkua tehdessä huomioisin myös sen, että suklaapatukoita ja rakeita kannattaa olla tarpeeksi. Muistelen, että itselle meinasi käydä hommassa vähän köpösti ja mikä onkaan ärsyttävämpää, kun joko joutua nuukailemaan ympärilläolevissa patukoissa niin, että väleistä näkyy kermavaahtoa, tai vaihtoehtoisesti lähteä tässä eniten nautintoa tuovassa vaiheessa kauppaan.

Kakun syöminen on myös melkoinen urakka, eli suosittelen sukulaisten tai kavereiden kutsumista apuun hyvissä ajoin.

2. Korkea kakku ja Piñata-kakku

Olen viime aikoina ihastellut erityisesti jenkkityylisiä korkeita kakkuja. Ihastuttiin tähän Pirkka-lehdessä (mutta ohje löytyy täältä, hmm..) olleeseen kakkuohjeeseen sen helppouden takia: pari kääretorttupohjaa puoliksi, täytteet päälle ja rullaksi. Lisäksi kakun sisään laitettava sitruunainen voikreemi oli jotenkin mukavaa vaihtelua perinteisiin kakuntäytteisiin.

vaahtokarkkikakku
Korkeat kakut ovat viime aikoina miellyttäneet omaa silmää.

Noh. Piñata-kakkuun tämä malli ei kuitenkaan sopinut maailman parhaiten. Koska kakku on korkea, kaikki karkit romahtivat heti ensimmäisellä leikkauksella ulos kakusta. Tuloksena onton näköinen kakku ja kasa kakkumuruihin sekoittuneita tahmeita karkkeja.

piñatakakku
Piñatakakun sisältä tulvii karkkeja!

Jäin itseasiassa miettimään, miten netissä olevat piñata-kakut on tehty, ja tulin siihen tulokseen, että ainakin karkkeja on lisätty kuvanottotilanteessa niin, että niiden määrä näyttäisi suuremmalta.

Piñata-kakkua tehdessä on hyvä miettiä myös mitä karkkeja pistää sisään ja milloin. Mikäli haluat täyttää kakun edellisenä päivänä suosittelen lisäämään karkit silti vasta samana päivänä, kun kakku aiotaan syödä. En tiedä mitkä karkit eivät lainkaan ottaisi kakusta kosteutta itseensä? Meidän kakun m&m’s karkit eivät ainakaan kauniisti valuneet kakusta ulos, sillä olivat kiinni kakun seinämissä ja toisissaan. Jäin miettimään, voisiko kakun sisään pistää vaikka sokerimassaa, ja pyytää päivänsankaria leikkaamaan kakku tietystä suunnasta. Ja voisiko kakussa oleva reikä olla tietyn mallinen, että karkit tulisivat sieltä kauniisti ulos? Kertokaa ihmeessä, jos teillä on tähän vastaus. Mielestäni kakun idea on nimenomaan se kokemus karkeista, jotka vyöryvät leikatessa kakkua.

3. Xbox-kakku, autokakku ja mariannekakku

Näissä kakuissa ei taida olla muuta ihmeellistä, kun aihe ja koristelu. Xbox-kakku tehtiin kymppivuotiaalle innokkaalle pelaajalle. Yllätys. Ohjain on tehty pelkästään sokerimassasta

kakkuvinkkejä
Xbox-kakku ja kaukosäädin

No mitä tämän kakun teosta opimme? Varaa tarpeeksi = liikaa sokerimassaa kakun päälle. Tehtiin tuo Xboxin logo niin, että laitettiin alle pelkkää vihreää massaa ja päälle musta massa, jossa logon mallinen reikä. Kuvasta ei ehkä nää, mutta hieman kermaa meinaa pursuilla vihreän ja mustan osion välistä. Vihreä osio oli siis hieman liian pieni. Pieni rike. Kakku oli oikein mallikas! Mutta meillä tuntuu vähän olevan ongelma tuon sokerimassan kanssa pihistely. Kakkua ei saa alareunastakaan kauniiksi, mikäli massaa ei ole kaulittu tarpeeksi isoksi, eli reeeeilusti kakkua isommaksi levyksi.

Mitenhän on, katosikohan tuo peliohjain parempiin suihin? Lastenkutsuilla se voisi hyvinkin olla mahdollista.

ralliauto kakku
2-vuotiaan autokakku

Yllä oleva autokakku koristeltiin myös sokerimassalla. Niinkuin auton etualareunasta huomaa, jälleen kerran meillä oli hieman liian vähän kaulittua sokerimassaa auton peittämiseen. Toki myös auton mallinen kakku on hieman hankala päällystettävä. Tuntuu että sokerimassaa ei välillä saa millään venytettyä oikeaan muotoon. Kondiittorit, antakaahan meille vinkkejä seuraavaan kertaan!?

polka karkki kakku
Karkkikakku

Mariannekakun Markus värkkäsi viime uutena vuotena. Ohje on Kinuskikissan kirjasta, enkä löytänyt siihen reseptiä netistä. Kakusta tuli aika helpolla kivan näköinen ja se taisi loppua aika nopeasti. Maku oli siis erittäin onnistunut.

4. 1-vuotiaan hedelmäkakku

Tällainen marjahedelmäkakku taiottiin 1-vuotiaalle pienokaiselle yhdessä hänen äitinsä kanssa. Kakku oli kieltämättä hieno ilmestys! Kovin helppoa kakkua ei kuitenkaan ole leikata ja syödä. Kyllä siitä paloja irti saa, mutta lähellä olevat saavat varoa, riippuen leikattavan hedelmän kovuudesta. Ehkä jos seuraavan kerran tekisin tällaisen kakun, paloittelisin hedelmät valmiiksi sopiviksi paloiksi, ja pinoaisin ne sitten jonkilaisen kakun muotoon?

hedelmistä koottu kakku
Hedelmäkakkua saa popsia mielin määrin myös ihan pienet!

5. Perus kermakakut

Tässä kuvassa isäni 75-vuotis syntymäpäiville tehty kermaunelma. Kakku (tai kolme samanlaista) onnistui erinomaisesti. Sain päällisen huonoillakin apuvälineillä melko siistiksi ja tuo päällä oleva koristelu on mielestäni ihana. Siihen sain vinkkejä netistä.

kakku vinkit

Siinäpä siis muutama keittiössä loihtimamme kakku. Kuvia selatessa huomasin kuitenkin, että kakkujen kuvia on vielä aika lailla, ja postaus alkaa olla pitkä. Teen siis aiheesta vielä toisen postauksen. Stay tuned, osa 2 tuloillaan!

Katso siis lisää kakkuvinkkejä postauksesta: Kakkuvinkkejä osa 2

Katsokaa muuten myös meidän aiempi hääkakkupostaus. Hääkakkuja emme itse tehneet, mutta niiden rakenne ja ulkoasu suunniteltiin itse kyllä tarkasti!

Millaisia kakkuja itse olette värkänneet?

Laittakaahan viestiä kommenttiboksiin!

4 vastausta artikkeliin “Kakkuvinkkejä – osa 1

  1. Vau! Tosi hienoja kakkuja. Mulla ei ole enää _mitään_ ongelmia kakkujen suhteen, koska vuosien sähläämisen jälkeen otin opikseni ja aloin tilata kakut kaverilta. 😀 Oon siis niin tumpelo kakkujen kanssa, huoh. Mutta piti tulla ihastelemaan muiden onnistumisia (mun mittapuulla noi on oikein onnistuneita _kaikki_).

    1. Kiitos! Joo, ymmärrän paremmin kun hyvin tuon kakkujen tilaamiseen päätymisen. On tullut itsellekin muutaman kerran mieleen viime minuuteilla ennen juhlia kakkuja koristellessa, että ei-enää-ikinä ? Kastejuhlaam tilattiin kakut muualta, ja ah! Niin huoletonta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *