Kun Instagram-tilimme lukittiin – osa 1

Blogimme on ollut pystyssä kohta kolme vuotta.

Samoin rinnalla on kulkenut Instagram-tilimme ”mutkatontablogi”.

Tämä on tarina siitä, kun menetimme Instagram-tilimme, ainakin toistaiseksi.

Kolmen vuoden työ

Olemme tehneet blogimme sekä Instagram-tilimme eteen valtavan määrän työtä. Tämä työ on ollut kuvaamista ja kirjoittamista, suunnittelua ja ideointia. Lukuisia yöunia on uhrattu tämän harrastuksen ja pienimuotoisen sivutyön eteen.

Olemme tehneet Instagramia sekä omaksi, että muiden iloksi. Homma on ollut harrastelua, mutta olemme tehneet sitä alusta asti tavoitteellisella ja pitkäjänteisellä otteella.

Tavoitteenamme on koko ajan ollut sekä luoda lisäarvoa seuraajille ja itsellemme, että kasvattaa tilimme seuraajamäärää.

Mutkatonta perheblogin kirjoittajat Markus ja M-E
Tämä kuva on ollut Instagramissa profiilikuvanamme aivan tilin luomisesta asti. Naureskelemme aina kuinka suttuinen se on, mutta se vaan edustaa vahvasti meitä, että ei olla haluttu vaihtaa sitä.

Harrastus ja sivutyö

Kaupallisten yhteistöiden osalta tavoitteenamme on tehdä aina vain parempia, hyödyllisempiä, laadukkaampia sekä kannattavampia yhteistöitä. Yhtenä päämääränä on ollut luoda kanava, joka mahdollistaa osaltaan blogin ohella sivutulojen hankkimisen sometyön avulla. Tässä olemme olleet hyvällä tiellä.

Kolmen vuoden aikana Instagram-tilimme on löytänyt yli 2000 seuraajaa. Tämä ei tietenkään ole isossa kuvassa vielä kovin ihmeellinen määrä, mutta harrastelijana se alkaa olla jo ihan ok tili. Sen verran ok, että voimme myydä näkyvyyttä myös yhteistyökumppaneille.

M-E kuvaa Instagramiin
Sometyö on alati jatkuvaa suunnittelua ja tuottamista. Työtunteja kertyy lukematon määrä.

Vaikka tilillämme alkaa jo olla rahallistakin arvoa, ennen kaikkea olemme itse tyytyväisiä tiliimme. Tykkäämme siitä, miltä se näyttää. Tykkäämme myös omista rooleistamme meidän tilillämme, jossa kaksi erilaista ihmistä kirjoittaa erilaisia julkaisuja erilaisista näkökulmista.

Tykkäämme myös meidän seuraajistamme ja heistä joita me seuraamme. Kun vuosien varrella tulee heiteltyä lukematon määrä reaktioita, kommentteja ja ihan pidempääkin viestiä, niin näistä ihmisistä alkaa muodostua sometuttuja, jotka ovat ihan oikea osa meidän elämäämme.

Instagram-arvonta, siitä se sitten lähti

Noin kuukausi sitten pidimme ihan huvikseen hyvän mielen arvontaa, jossa tavoitteena oli antaa jotain meidän seuraajillemme. Hommasimme palkinnot arvontaan ihan omasta pussista.

Kaikki meni hyvin, kunnes yhtäkkiä meille alkoi tulla meidän seuraajiltamme lukuisia viestejä, että olemme saaneet seuraksemme feikkitilejä.

Asia ei ollut meille täysin vieras. Muiden vaikuttajien tileillä olimme nähneet, että sellaista tapahtuu. Emme siis osanneet olla huolissamme, luotimme siihen, että useat ilmiannot poistaisivat nämä häiriköt varsin nopeasti kuvasta.

Instagram tili lukittu, ei pääse sisään
Mitäs täällä nyt oikein tapahtuu?

Valetilit yrittävät huijata seuraajiamme

Seuraajamme kertoivat, kuinka näiltä feikkitileiltä on tullut heille yksityisviesti, jossa kerrotaan heidän voittaneen arvonnassa. Viestissä pyydettiin klikkaamaan linkkiä palkinnon lunastamiseksi. Linkin päästä löytyi ilmeisesti joku lomake tai vastaava, jossa kysyttiin muun muassa luottokortin numeroa.

Voi ei! Toivottavasti kukaan ei mene antamaan heille luottokorttiaan!

Laitoin äkkiä stooriin varoitusta näistä feikkitileistä screenshottien kera. Pyysin myös että seuraajat ilmiantaisivat niitä.

Viestipommitusta seuraajiltamme ehti kulua ehkä tunnin verran, kun yhtäkkiä meidät kirjattiin ulos meidän Instatililtä, emmekä pääseet enää takaisin sisään. Tuli vain ilmoitus, että tilimme on lukittu.

Mitä?

Mitä ihmettä juuri tapahtui?

Tilisi on lukittu – ”Your account has been disabled”!

Olimme todella epäuskon vallassa ja ihmeissämme, mitä oli tapahtunut.

Instagram ei näyttänyt sen kummempaa lisäinfoa. Sisäänkirjautumisyritys antoi vain ilmoituksen, että päästäksesi tilillesi, syötä puhelinnumerosi. No syötimme numeron, ja siihen numeroon tuli varmistuskoodin sisältävä tekstari. Tämän koodin syötettyämme, seuraava ilmoitus oli, että kiitos tiedoista, tilinne tarkistetaan 24h kuluessa. Ilmoitus kertoi vielä, että jos tiedot täsmäävät, niin voimme pyytää tarkastusta Instagramin Help Centeristä noin 24 tunnin kuluessa.

Okei… Ei kai siinä. Tarkistakoon mitä hyvänsä, niin eiköhän se pian selviä, että mikä on homman nimi. Meille on tehty feikkitilejä, ja me olemme kunniallisia käyttäjiä, emmekä ole tehneet mitään väärin, eikö vain?

Instagramin käyttöehdot

Menin heti lukemaan Instagramin käyttöehtoja, koska halusin tietää, mitä olimme kenties tehneet väärin.

Melko pian löysinkin kohdan, josta tunsin kärähtäneeni.

Käyttöehdoissa lukee, että jos kohtaat Instagramissa väärinkäytöksiä, niin niihin ei saa kiinnittää muiden huomiota esimerkiksi postaamalla screenshotteja. Tällainen käytös voidaan katsoa häirinnäksi.

Tätähän minä olin juuri tehnyt!

Halusin vain hyvää hyvyyttäni varoittaa seuraajiamme, että valetilien rikolliset ovat liikkeellä ja yrittävät kalastella tietoja. Mutta eihän se suinkaan ole soveliasta käytöstä!

Koin hölmistynyttä vääryyden tunnetta.

Tämä ei voi mennä näin!

Instagram-tili lukittu – Valituslomake

No, vuorokausi kului ilman Instaa, jonka jälkeen pystyin lähettämään netissä valituslomakkeen, että tilimme on disabloitu ilman pätevää syytä. Tästä saimme automaattivastauksen sähköpostiin, johon piti vastata tunnistautumiskuvalla, jossa näkyy tilin omistajan naama sekä paperille käsin kirjoitettuna pyydetty vahvistuskoodi sekä tilin nimi. Teimme kaiken kuten pyydettiin.

Mutta aikaa kului, eikä mitään kuulunut. Emme päässeet omalle tilillemme, ja tili alkoi hävitä muidenkin näkyvistä kun välimuistit pikkuhiljaa päivittyivät ihmisten laitteissa. Meidän nimellä ja kuvalla löytyi kohta enää vain kaksi feikkitiliä, mutta ei meitä!

mutkatontablogi instagram profiili
Oli surullista katsella kuinka tilimme alkoi pikkuhiljaa häipyä näkyvistä ja lakata olemasta.

Teimme omilla henkilökohtaisilla Instatileillä lukuisia ilmiantoja näistä feikkitileistä ja pyysimme kavereitakin tekemään. Mutta mitään ei kuulunut mistään.

Tiedon puute oli tässä vaiheessa kaikkein tuskaisin asia. Olimme täysin epätietoisia, miksi tilimme oli lukittu, ja milloin tulisimme saamaan sen takaisin. Kaikki oli vain arvailua.

Googlehaut aiheesta eivät antaneet juurikaan hyviä viboja tai lisänneet toivoa. Päinvastoin.

Luin lukuisia kokemuksia siitä, miten kaikenlaiset Instagramin käyttäjät ovat kokeneet jotain vastaavaa.

”Jonain aamuna kun heräät, et vain pääse tilillesi.”

Jotkut ovat onnistuneet saamaan tilinsä takaisin palautusprotokollan mukaan toimien. Aikaa tähän on kulunut joillain kolme päivää, jollain viikko tai pari. Joku toinen ei ole saanut asiaansa ratkaisua vuoteen, ja muut kommentoijat kehottavat häntä luopumaan jo toivosta ja luomaan suosiolla uuden tilin.

Joku itkee henkilökohtaisen elämänsä muistoja, toinen kymmenien tuhansien seuraajien tiliään, jonka eteen on painanut vuosikaudet kovaa työtä hankkiakseen sillä elantoa itselleen.

Kun kerroin näistä löytämistäni asioista vaimolleni, niistä koitui lähinnä riitaa ja sitä kautta lisää pahaa mieltä. Hän suuttui minulle, koska toin esiin jatkuvasti vain lisää negatiivisia näkemyksiä asiaan. Itse koin tämän epäoikeudenmukaisena. Minähän vain kerroin millaista informaatiota asiasta olen löytänyt. Koita siinä nyt sitte.

Markus apaattisena
Sinne meni ja mikään ei auta.

Näin meiltä oli viety meidän kanavamme. Kaikki tuotoksemme ja muistomme.

Mitä sitten tapahtui?

Tarina jatkuu seuraavassa postauksessa: Kun Instagram-tilimme lukittiin – Osa 2: Palautusprosessi

// Markus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *