Älä matkusta näihin maihin – Eettisen matkailun alkeet

Olen käsitellyt matkailua sekä budjetin että päästöjen näkökulmasta.

Seuraavaksi muutama pohdinta eettisestä matkailusta.

Mitä se on ja mistä se koostuu?

Mitä voin itse tehdä toimiakseni matkaillessani eettisesti?

Eettinen matkailu
Mitä on eettinen matkailu?

Matkailun etiikka – Mitä se tarkoittaa?

Etiikka on tutkimusala, joka tutkii moraalia ja siihen liittyviä kysymyksiä. Miten tämä liittyy matkailuun?

Matkaillessa teet paljon eettisiä valintoja ja päätöksiä. Valitset matkailun kohdemaan sekä matkakohteet joissa vierailet ja majoitut. Valitset mitä syöt ja miten muuten kulutat kohteessa. Koska kaiken takana on aina raha, niin yksinkertaistaen voisi sanoa että matkailun etiikassa on kyse siitä, mihin ja kenelle sinä viet rahasi.

Lue myös: Budjettimatkailu lasten kanssa

Tämä ei mielestäni kuitenkaan ole riittävä määrittely. Olen sitä mieltä, että matkailun etiikassa on kyse syvällisesti siitä, mitä asioita sinä kannatat matkailullasi. Valitettavasti kyse on välillisesti myös siitä, mitä asioita olet valmis jättämään huomiotta oman matkailunautintosi takia.

Päästöihin pikaisesti palatakseni, esimerkiksi itse olen lentänyt kymmeniä ja taas kymmeniä lentoja matkailukokemuksia saadakseni. Mutta etiikkaan kuuluu paljon muutakin kuin matkailulla mahdollisesti aiheuttamasi ympäristöhaitat. Etiikkaan sisältyy oikeastaan aivan kaikki matkailuun liittyvät kulutusvalinnat.

Eettisen matkailun perusteet

Netistä löytyy hyvin vinkkilistoja eettisempään matkailuun, jossa pyritään haittojen minimoimiseen ja matkakohteen edun optimoimiseen. Nämä keskittyvät yleensä kulutuksen ja käytöksen ohjaamiseen niin, että matkailija ottaisi huomioon paikalliset asukkaat, kulttuurin ja luonnon.

Nämä pointit on hyvä muistuttaa itselle mieleen aika ajoin, sillä pienillä ja yksinkertaisilla asioilla voi tehdä omaa osuuttaan todella helposti.

Hyvänä esimerkkinä on mielestäni suosittuihin kohteisiin matkustaminen ruuhkaisimman sesongin ulkopuolella. Tätä on tullut usein tehtyä jo ihan puolivahingossakin, jos on vaikka itse halunnut etsiä edullisempia hintoja ja ruuhkattomampaa elämystä itselleen.

Reilun matkailijan ohjeet – reilumatkailu.fi

Matkailun syvällistä etiikkaa

Sitten yleishyödyllisistä vinkeistä vähän syvempiin aatoksiin.

Nykypäivänä matkustaminen jonnekin on aina viesti. Kun lähdet lomailemaan johonkin valtioon, annat vähintään epäsuoran viestin siitä, että hyväksyt sen valtion sellaisena kuin se on ja haluat tukea sitä omilla rahoillasi. Haluat ostaa kyseiseltä valtiolta palveluja ja mahdollistaa ja vahvistaa omilla toimillasi kyseisen valtion olemassaoloa ja tulevaisuutta.

Oletko koskaan miettinyt, millaisia valtioita matkailullasi tuet?

Tuetko diktatuureja, orjuutta tai ihmisoikeuksien sortoa?

Kiinnostaako sinua tarpeeksi?

Kiinnostaako ihmisoikeudet?

Voiko tällaista kysymystä edes esittää. Jos sinua ei kiinnosta, sinulla itselläsi on todennäköisesti ihmisoikeusasiat kunnossa.

Mutta kaikilla ei ole.

Löysin avoimen datalähteen joka visualisoi ihmisoikeuksien eri dimensioita maailmanlaajuisesti, ja hetken sitä tutkailtuani totesin, että tilanne maailmassa on todella huono. Suomen kaltaisia lintukotoja ei kovin montaa maailmasta löydy.

Muutama esimerkki.

Alla olevassa kartassa tummalla ne alueet, joissa tapahtuu vähiten valtion toimesta tehtyjä tappoja, kidutuksia, katoamisia, poliittisia vangitsemisia ynnä muita vastaavia, ja punaisella ne joissa niitä tapahtuu enemmän.

Vapaa media on eräs demokratian kulmakivistä. Siinä vaiheessa kun valtio alkaa kontrolloida mitä mediassa saa näyttää ja mitä ei, ollaan heti diktatuurin tiellä, jossa ihmisoikeudet eivät toteudu.

Alla olevassa kartassa lehdistön vapausaste eri maissa. Liukusäätimestä eri vuosia tarkastellessa voidaan todeta, että maailma on viime aikoina luisunut enenevässä määrin kohti diktatuurimaista otetta.

Seuraavaksi tärkeä kuvaaja Afrikasta.

Haluatko sinä matkustaa maahan, jossa naisten sukuelinten silpominen on ihan ok?

Tämän takia minä en voi ikinä matkustaa esimerkiksi Egyptiin.

Vähemmistöjen oikeudet

Jos ihmisoikeustilanne yleisellä tasolla on melko huolestuttavaa katseltavaa, niin oloni ei yhtään helpottunut kun katsoin dataa liittyen seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

Elämme siis maailmassa, jossa on lukuisia valtioita, joissa saman sukupuolen väliset suhteet ovat edelleen laissa kiellettyjä. Näissä maissa seksuaalivähemmistöt voivat siis saada sakkoja, joutua vankilaan tai saada jopa kuolemantuomion.

Ihan oikeasti. Tämä maailma on sairas.

Lukiessani tietoja eri maiden lainsäädännöstä koskien seksuaalivähemmistöjä minulta loppuivat sanat joilla kuvailisin tunteitani.

Miten voi olla niin, että koska minä nyt satun kuulumaan etuoikeutettuun joukkoon, voisin matkustaa ja oleilla vapaasti lähes missä tahansa? Miten voi olla niin, että jos tämä sama minä olisikin erilainen, tilanne olisi täysin eri? En voisi matkustaa noihin maihin, koska siellä minua voisi odottaa tuon kyseisen valtion asettama rangaistus.

Koska en kannata ihmisten luokittelemista eriarvoisiksi iän, koon, mielipiteen, sukupuolen, ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai minkään muunkaan ominaisuuden perusteella, minulla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin välttää matkustamasta tällaisiin maihin.

Olit sitten mitä mieltä tahansa seksuaalivähemmistöistä vaikka uskonnon sanelemana, niin kukaan ei vaan voi olla sitä mieltä, että tällaiset ihmiset tulisi kivittää kuoliaaksi. Mauritanian ja Jemenin lain mukaan näin voi tehdä. Usean muun Lähi-Idän valtion lain mukaan kuolemantuomio on heille oikein.

Sanat loppuu. Out of words.

Alla vielä kartta maista, joissa saman sukupuolen väliset suhteet ovat laissa kiellettyjä rangaistuksen uhalla.

Sininen: Ei määritelty
Keltainen: 0-10 vuotta vankeutta
Punainen: 10 vuodesta elinkautiseen
Vihreä: Raipaniskuja tms. ruumiillinen rangaistus
Musta: Kuolemantuomio

eettinen matkailu
Lähde: internap.hrw.org/features/features/lgbt_laws Lisenssi: Creative Commons

Älä matkaile näihin maihin

Eettinen matkailu koostuu monista käytännön valinnoista joilla on merkitystä. Niitä voi harjoitella kukin oman kykynsä mukaan, ja edetä pikku hiljaa kohti kestävämpää matkailua.

Raapaistuani hiukan ihmisoikeuskysymyksiä, minulle muodostui hyvin äkkiä musta lista maista, joihin en todellakaan halua ikinä matkustaa huvittelumielessä. Listalla on paljon tuntemattomia pikkuvaltioita, joihin ei ehkä moni muutenkaan matkusta, mutta poimin tähän muutaman tunnetun maan, joihin tyypillisesti tehdään lomamatkoja.

  • Arabiemiraatit (Dubai), Malesia, Marokko, Singapore: Ongelmia LGBT-oikeuksissa, vankeusrangaistus mahdollinen.
  • Qatar: Kuolemantuomio mahdollinen saman sukupuolen välisistä suhteista.
  • Egypti: Naisten silpomisaste edelleen lähelle 90%
  • Monet Lähi-Idän ja Afrikan valtiot: LGBT-oikeudet eivät toteudu

Kaikki maat, joissa kuolemantuomio on mahdollinen saman sukupuolen välisistä suhteista: Brunei, Iran, Mauritania, Qatar, Saudi Arabia, Sudan, Jemen.

Katso lisää ja tarkemmat tiedot: Ourworldindata – LGBT Laws

Voinee senkin tässä sivuhuomautuksena mainita, että hyökkäyssotaa käyvään maahan en tietenkään matkusta. Ja vinkkinä myös tulevaisuuteen, että maa jonne on joskus hyökätty ja jota on tuhottu toisen valtion toimesta, tarvitsee varmasti joka ikisen turistin tuoman euron maansa jälleenrakennukseen.

Toinen huomautus siitä, että kyllä monilla meillä suomalaisilla on perhettä tai sukua ihan missä maassa tahansa. Silloin tilanne on täysin eri, eikä matkakohdetta voi valita tai välttää näillä perusteilla. Monet joutunevat myös työnsä takia matkustamaan niin, etteivät voi itse vaikuttaa kohdemaahan.

Kritisoin tässä jutussa valtioiden ylläpitämiä lakeja, en ketään ihmistä henkilökohtaisesti tai heidän läheisiään.

Matkusta eettisesti ja nauti!

Vaikka elämmekin monilta osin sairaassa maailmassa, käännetään silti katse kohti positiivista!

Meillä on kuin onkin vielä mahdollisuus nauttia matkailusta, oli se sitten omassa kotikaupungissamme, kotimaassamme tai ulkomailla.

Voimme tehdä sitä eettisesti ja omien arvojemme mukaisesti ympäröivää yhteiskuntaa tukien ja edistäen.

Jokaisella valinnalla on merkitystä!

// Markus

Interaktiiviset kartat upotettu Creative Commons BY -lisenssillä lähteestä: ourworldindata.org/human-rights

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *