Reissuvinkit – Auton vuokraus ulkomailla

Aiemmassa postauksessa kerroimme omatoimimatkailusta, miten järkkäilemme itsellemme lennot, majoitukset sekä muun matkasuunnitelman.

Tässä postauksessa käyn tarkemmin läpi auton vuokraamista ulkomailla. Juttu perustuu omiin kokemuksiimme vuosien varrella tehdyistä autoreissuista Euroopassa ja Amerikassa.

auton vuokraus ulkomailla
Kun haluaa nähdä maailmaa, joskus tarvii kiesiä alle!

Milloin vuokra-auto?

Vuokra-auto tulee tarpeeseen matkalla, jossa on tarvetta liikkua joustavasti alueilla, joilla julkiset eivät kulje tarpeeksi hyvin. Auto mahdollistaa monien paikkojen näkemisen, joihin ei muuten oikein pääsisi. Varsinkin harvaan asutut alueet, pikkukylät ja maaseutu ovat tällaista aluetta.

Aiemmassa jutussa mainitsin, että myös Amerikassa vuokra-auto on yleensä tarpeen. Tämä on jännä tosiasia. New Yorkia ja mahdollisesti joitain muita suurkaupunkeja lukuunottamatta jenkeissä asiat on tehty autoilua varten. Joka paikkaan liikutaan omalla autolla. Moottoritiet ovat valtavia, parkkipaikkoja on paljon, julkisia liikennevälineitä kulkee isojen kaupunkien ulkopuolella aika heikosti. Eli sujuvaan liikkumiseen vaan yksinkertaisesti tarvitsee oman auton.

Vaikka jenkeissä liikutaan ensisijaisesti yksityisautoilla, se ei kuitenkaan tarkoita, että autolla liikkuminen olisi aina sujuvaa. Suurien kaupunkien ympäristössä ruuhkat ovat valtaisia. Me olemme kokeneet pahimmat ruuhkat Miamin seudulla. Se oli oikeasti jotain ihan järkyttävää. Niihin verrattuna ei kehä kolmosen ruuhkat ole yhtään mitään.

Joka paikkaan meneminen kesti aivan järkyttävän kauan. Välimatkat ovat muutenkin melko pitkiä. Paikasta toiseen siirtyessä puhutaan yleensä kymmenistä kilometreistä, riippuu tietenkin mitä tekee.

Oma autoilumuisto Miamista on seuraavanlainen. Ote silloisesta matkablogista:

”Päivästä vielä sen verran että suuri osa ajasta kului mulla auton ratissa (meanwhile toinen puolisko shoppasi Dolphin mallilla) Iltapäivän siirtymä heittelemästä kämpän kautta ostarille ei mennyt ihan niinku piti. Teoriassa koko siirtymään olis menny noin tunti, mutta iltapäiväruuhkassa se otti kolmisen tuntia. Ja matkaa siinä oli yhteensä joku 35km. Motari meni kävelyvauhtia ja muualla piti seistä koko ajan valoissa. Onneks motari veti ostarilta lähettäessä paremmin ja ehdittiin ajoissa matsiin. Hallille kun oli ton jälkeen vielä yli 40km matkaa. Täs on nyt kahessa päivässä tullu pelkässä kaupunkiajossa yli 200km auton mittariin. Pelkkä paluu Panthersin hallilta kämpille keskustaan oli 50km… Välimatkat kaupungin sisällä vähän toista luokkaa ku Suomessa.”

auton vuokraus ulkomailla

Mitä maksaa? Mikä maksaa?

Perustasoisen henkilöauton vuokraus Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa maksaa yleensä keskimäärin muutaman kympin per päivä. Tähän päälle tulee tietenkin polttoaineet, jonka kustannus riippuu siitä paljonko ajaa. Euroopassa bensan hinta on aikalailla Suomen tasoa, Amerikassa noin puolet siitä.

Perustasoisella tarkoitan normaalikokoista tai pientä henkilöautoa, joka on yleensä toiseksi halvin autokategoria. Halvin, eli ”Economy”-kategoria tarkoittaa Smart-tyyppistä miniautoa, jota en itse lähtisi ikinä vuokraamaan, jos vähänkään on tarkoitus ajaa maanteillä.

Hinta muodostuu monesta eri asiasta, ja kokonaishintaa autoilulle selvitänkin seuraavaksi.

auton vuokraus ulkomailla
Jep, tämä kuva on Suomesta.

1. Autovuokran perushinta

Perusmaksu, eli päivähinta, on se minkä hakukoneet yleensä näyttävät ensimmäisenä. Tämä on siis minimivuokrahinta, joka tulee vähintään maksaa, että saa auton käyttöön. Tämä hinta kattaa auton vuokran, ja sisältää vähintään pakolliset vakuutukset. Polttoaine ei kuulu tähän hintaan.

2. Polttoaine

Polttoaine ei kuulu perushintaan, vaan se maksetaan erikseen.

Lähtiessä auton tankki on aina täynnä. Sen jälkeen vaihtoehtoja on kaksi. Auto palautetaan joko tankki täynnä tai mahdollisimman tyhjänä. Vuokraehdoissa lukee aina, kumpi tapa on käytössä, ja siitä myös muistutetaan sinua kun menet hakemaan autoa.

Tässä tulee heti ensimmäinen rahastuskohde. Jos ehtona on palautus tankki mahdollisimman tyhjänä, joudut maksamaan ensimmäisen tankillisen vuokrauksen yhteydessä. Litrahinta on vuokraamon itse määrittelemä, eikä suinkaan se sama hinta, jonka polttoaine maksaa lähimmällä bensiksellä.

Ja kuten voit kuvitella, et ikinä pysty käyttämään joka ikistä tippaa siitä polttoaineesta, jonka olet jo vuokran alkaessa maksanut. Mitä enemmän tankkiin jää bensaa vuokran päättyessä, sitä enemmän sinä häviät ja vuokraamo voittaa.

Kannattaa siis aina valita ”täydestä täyteen” vaihtoehto kun se on mahdollista.

Muuten tankkaaminen on melko helppoa myös ulkomailla. Maksu onnistuu joko kortilla suoraan automaatista, tai sitten pitää käydä huoltiksen sisällä maksamassa etukäteen ja pyytämässä bensapumppu auki. Myös silloin onnistuu täyteen tankkaus, eli kortilta tehdään katevaraus, ja lopullinen laskutus tehdään toteutuneen tankkauksen mukaan. Sanoo vaan bensiksen asiakaspalvelijalle mitä haluaa, niin homma onnistuu.

auton vuokraus ulkomailla
New Yorkin liikennettä.

3. Lisävakuutukset

Tämä on ehkä tärkein kohta. Kun vuokraat autoa, muista että auton vuokraus on nimenomaan vakuutusbisnestä!

Väitän, että vuokrafirmat eivät tee ihan valtavia voittoja vuokrauksen perushinnoilla. Ne menee varmasti suurelta osalta ihan homman pyörittämiseen, kuten palkkoihin, autojen huoltoihin, arvon alenemiseen, pesemiseen, siivoamiseen ja muuhun ylläpitoon.

Se mistä firmat repivät sitten aika paljon lisätuloa, on vakuutukset.

Lisävakuutuksia myydään jo netissä varausvaiheessa. Aikalailla varmaa on myös se, että kun menet noutamaan vuokra-autoa, niin sinulle tarjotaan tiskillä jotain lisävakuutusta. Tällöin on tärkeää olla hereillä ja tietoinen mitä vakuutuksia sinulla on jo, ja mitä haluat ostaa lisää.

Ensin varausvaiheessa lue varaukseen sisältyvät vakuutukset ja niiden ehdot. Kerron nyt näistä lisää meidän eniten käyttämämme varaussivuston näkökulmasta.

Olemme suosineet vuokrauksissa sivustoa autoeurope.fi

.fi-päätteinen versio on suomenkielinen käännös sivustosta. Teksti vaikuttaa joissain kohdissa vähän väkisin käännetyltä, mutta voipa ainakin varauksen voi tehdä halutessaan myös suomeksi.Huomasin myös, että jos haun tekee .com-sivustolta, voi hinnassa olla eroa. Esimerkiksi hain juuri seuraavalle jenkkireissullemme autoa, niin suomisivulta (.fi) hinta oli jopa kaksisataa euroa halvempi kuin jenkkisivustolta (.com). Jos haluaa lukea ehdot ynnä muut englanniksi, niin voi käyttää Eurooppaversiota ja vaihtaa verkko-osoitteen päätteeksi .eu.

AutoEuropen kautta varauksiin kuuluu vaihtelevasti vakuutuksia. Etsin jenkeistä autoa, niin kaikkiin paketteihin kuului täysi vakuutus nollaomavastuulla. Hinta autovuokralle on tällöin reilu parikymmentä euroa per päivä. Kun taas etsin Espanjasta Barcelonasta vuokra-autoa, saatavilla on vaihtoehtoja aivan hullun halvalla, esimerkiksi Fiat viissatanen viikoksi alkaen 12 euroa. Tämä kuulostaa todella oudolta, mutta tuohon hintaan kuuluu vain minimivakuutukset yli tonnin omavastuulla. Seuraava hintaporras nostaakin kokonaishinnan jo yli neljäänkymppiin, mikä ei tosin vieläkään kuulosta järin kalliilta. Näiden lisäksi vuokraamot yrittävät varmasti myydä lisävakuutuksia paikan päällä, jotka nostaisivatkin kokonaishinnan jo ihan normaalille tasolle.

Yksi lisäjuttu mikä AutoEuropessa on hyvä, on kuluton peruutusmahdollisuus. Varauksen voi perua 48 tuntia ennen sen alkua, eikä kuluja tästä aiheudu.

auton vuokraus ulkomailla

Omavastuun poisto, yleisin lisävakuutus

AutoEuropesta varatessa nollaomavastuu tarkoittaa sitä, että vahingon sattuessa vuokraamo veloittaa sinulta ensin omavastuuosuuden, jonka saat sitten AutoEuropelta hakemalla takaisin. Tämä on hyvä tietää, sillä kun lampsit tiskille hakemaan auton avaimia, vuokraamo antaa ymmärtää että vakuutuksessa on omavastuuosuus, ja yrittää myydä sinulle vielä lisävakuutusta, jolla tämän omavastuun saa pois. Tässä vaiheessa voi sanoa ei kiitos.

Kerran todistin erittäin sinnikästä taivuttelutapausta, kun odotin omaa vuoroani vuokraamon tiskille. Edellä oleva asiakas oli juuri tässä tilanteessa, että hänellä oli varaussivuston tarjoama omavastuun poistovakuutus. Siitä huolimatta luukulla tarjottiin hänelle uutta samanlaista vakuutusta. Asiakas sanoi, ettei tarvi, koska hänellä on jo se. Siihen vuokraamon työntekijä alkoi selittää, että niin niin, mutta vahingon sattuessa sinun pitää kuitenkin ensin maksaa itse se omavastuu, ja sitten hakea se korvaus heiltä jälkikäteen, mikä on niin kovin hankalaa ja vaivalloista…. että ota tämä meiltä, niin sinun ei tarvi maksaa itse yhtään mitään. Onneksi asiakas tiesi mitä hänen varaukseensa kuului, eikä taipunut tähän myyntipuheeseen!

Vuokra-auto on siis joissain tapauksissa vain väline myydä vakuutuksia! Pidä tämä mielessä, lue vakuutusehdot ja osta haluamasi vakuutukset vain yhteen kertaan!

auton vuokraus ulkomailla

4. Lisäpalvelut

Vakuutusten lisäksi vuokraamoilta saa vuokrattua myös lisävarusteita, kuten lastenistuimia ja navigaattoreita.

Lastenistuimet ovat tietenkin pakollisia lasten kanssa matkustettaessa, mutta kannattaa selvittää myös mahdollisuus ottaa oma istuin mukaan. Esimerkiksi Norwegianilla lastenrattaiden lisäksi myös oman lastenistuimen saa ottaa ilmaiseksi mukaan. Me emme ole tätä vielä hyödyntäneet, mutta seuraavalla reissulla tulemme hyödyntämään!

Navigaattoria ei kannata koskaan vuokrata, vaan käyttää puhelinta navigaattorina. Lataa siis kohdemaan kartat valmiiksi ennen matkaa, ota mukaan autolaturi ja plussaa olisi myös joku autokiinnityksen mahdollistava systeemi. Jos et omista älypuhelinta, ota mukaan oma autonavigaattorisi kohdemaan kartoilla varustettuna. Jos sekään ei ole mahdollista, pitkällä reissulla saattaa jopa kannattaa ostaa paikan päältä navigaattori. Tosin tämä vinkki oli ajankohtaisempi ajalla ennen älypuhelimia, nykyään tuskin enää kukaan joutuu tämmöiseen turvautumaan.

auton vuokraus ulkomailla

5. Tietullit

Kaiken tämän lisäksi kohdemaassa saattaa olla maksullisia teitä, tunneleita tai autolauttoja.

On hyvä selvittää, mitkä maksuvälineet käy tietulleissa. Nykyään yleensä kortit ja käteinen. Kaiken varalta on ehkä ihan hyvä olla käteistä mukana, koska siinä vaiheessa kun olet ajanut tietullin portille, on aika nihkeää jos juuri se portti ei hyväksykään korttia.

Amerikassa on erilaisia automaattisia tietullisysteemejäkin käytössä. Floridassa ajellessa käytimme juuri tämmöistä systeemiä. Vuokra-auto oli varustettu lisälaitteella tuulilasissa, jonka tietullin kamerat lukivat etänä. Tietulleihin ei tarvinut pysähtyä eikä maksuista huolehtia. Ne laskutettiin vuokraamon kautta meidän luottokortilta jälkikäteen sen mukaan missä oltiin ajeltu.

Lisäksi tässä automaattisysteemissä oli kaksi eri vaihtoehtoa, jonka perusteella auton tunnistaminen ja laskutus tapahtuu. Ensimmäinen vaihtoehto perustui rekisterinumeron tunnistukseen, ja toinen vaihtoehto perustui sitten tähän lisälaitteeseen. Riippuen siitä kumpaa systeemiä halusi käyttää, palvelun kokonaishinta oli erilainen. Olisiko ollut niin, että rekkarintunnistus oli kalliimpi vaihtoehto.

Tuulilasin yläreunassa olevan lisälaitteen pystyi sitten kytkimestä kääntämään päälle tai pois. Emme huomanneet tätä ihan alkumatkasta, ja osa tulleista taisi mennä sen kalliimman rekkaritunnistuksen kautta. Ainakin jatkossa muistaa tsekata tämän jo matkan alkuvaiheessa.

Tämä oli loistava systeemi, jonka soisi olevan käytössä joka paikassa. Huonona puolena ehkä se, ettei meillä ollut paljoakaan hajua mitä mikäkin motarin ajaminen tulee maksamaan. Näiden maksujen kirjautuminen systeemin kautta vuokraamolle, ja sieltä meidän luottokortille otti myös oman aikansa, joten muutama viikko vielä matkan jälkeenkin näkyi pieniä veloituksia luottokortilla. Niistä ei voinut sitten kovin tarkkaan tietää, mistä tienpätkistä ne oli aiheutuneet. Piti vaan luottaa systeemiin. No, veloitukset loppuivat aikanaan, ja kaikki tiemaksut tuli maksettua. Hyvä niin.

Tiemaksujen hintaluokkaa on vaikea arvioida. Google Maps ja muut navigaattorit näyttävät aika hyvin tiedon, onko reitillä maksullisia osuuksia, mutta summia ne ei taida osata näyttää. Meillä on kokemuksia tietulleista sekä Yhdysvalloista että Espanjasta. Yleensä summat ovat pieniä, muutamia euroja tai kymmeniä senttejä kerrallaan. Joskus olemme tietoisesti vältelleet maksullisia teitä, mutta nykyään ehkä enemmän annamme vaan mennä sieltä mistä huvittaa, oli maksuja tai ei.

Tiemaksuista kertyy siis tavallisesti joitain kymppejä lisää hintaa vuokra-autoilulle.

auton vuokraus ulkomailla

6. Sakot ja muut tyhmyyskulut

Sakkoja ei tietenkään kannata ottaa ikinä missään. Joskus voi kuitenkin lipsahtaa ja pamahtaa esimerkiksi parkkisakko. Asian hoitamiseen voi olla monia tapoja, seuraavassa omia kokemuksia.

Espanjassa taisi vaihtovuonna ilmestyä  muutaman kerran parkkisakko auton ikkunaan. En muista tarkkaan syitä, mutta toinen taisi olla parkkimaksun puute, ja toinen ehkä vaan huonoon paikkaan pysäköinti.

Ensimmäistä ihmettelimme kaverin kanssa hetken, ja yllätykseksemme löysimme parkkimaksuautomaatin luota ohjeita sakkoihin liittyen. Olimme todella ihmeissämme, kun ohjeissa luki kutakuinkin näin: ”Jos olet saanut parkkisakon, niin voit tietyn ajan kuluessa kumota sen maksamalla tietyn summan tähän luukkuun.” Niinpä tungimme jonkun 8 euroa rahaa sakkolapun kera jonnekin kadun varrella olevaan pönttöön, emmekä sen koommin kuulleet asiasta mitään. Erikoista, mutta ei haittaa, se siitä!

Toinen keissi tapahtui niin, että olimme ajelleet kauemmas etelään Valenciasta, ja olimme jo eri itsehallintoalueella kuin mistä olimme auton vuokranneet. Ihmettelimme jälleen sakkoa kaverin kanssa, ja kuinka ollakaan kadulla sattui partioimaan poliisi. Kysyimme neuvoja, mitä sakon kanssa pitäisi tehdä, ja jälleen ohjeet löivät meidät ällikällä. Poliisi kyseli, mistä päin olemme. Kerroimme ajeluistamme, kuinka tulemme vähän kauempaa, ja vuokra-autolla. Siihen poliisisetä tokaisi, että ei sitä tarvi maksaa! Hän kertoi, että hänkin on joskus saanut sakon eri itsehallintoalueella, eikä sitä ole ikinä häneltä peritty.

No emme tehneet asian eteen mitään, eikä siitäkään mitään koskaan kuulunut. Eli hoituu se homma joskus noinkin. En siltikään suosittele mitään tiettyä toimintatapaa, koska en tiedä miten milloinkin tulisi toimia. Vuokraamot kertovat veloittavansa sakoista sakon summan lisäksi vielä käsittelykuluja. Eli jos sakko päättyy vuokraamolle asti, niin luottokortiltasi voit sitten nähdä miten kalliiksi toilailusi tuli.

Missä ihmeessä automme on?

Näiden harmittomien parkkisakkojen lisäksi kerran jysähti vähän isompikin tyhmyyssakko.

Edelleen vaihtovuonna Espanjassa tapahtui sellainen källi, että automme hävisi yön aikana Pamplonan kadulta. Vähän aikaa katseltiin huuli pyöreänä, että mitäh, eiks me jätetty se tähän…? Kuinka ollakaan, taas kadulla sattui olemaan joku virkavallan edustaja (onko Espanjassa aina poliiseja kadulla?) ja pääsimme taas kyselemään, että mitäs me nyt tehdään?

Vastaus oli taas naureskelua. Opimme uuden sanan ”la grua”. Eli hinausauto. Selvä…!

Seuraavaksi oli siis vuorossa hinattujen autojen varikon etsiminen. Kävellen tietenkin. Sinne tiskille sai maksella ihan sievoisen summan rahaa, että saatiin lunastettua vuokra-automme takaisin. No ei se ollut kuin sadan euron luokkaa, mutta oli se kuitenkin ylimääräinen satanen lisää hintaa meidän pienelle budjettireissullemme.

Lue myös: Ison perheauton kustannukset – Dieselautossa mitään järkeä?

auton vuokraus ulkomailla
Tuli sitten tutustuttua Pamplonan hinausvarikkoon.

Muuta auton vuokrauksesta

Autovuokraamoja on useita, ja olemmekin käyttäneet monia eri vuokraamoja matkoillamme. Mielestäni vuokraamot ovat vähän kuin lentoyhtiöt, kaikki ne ovat toimineet samalla tavalla. Auto on saatu, ja homma on aina toiminut. Suuria eroja en osaa yhtiöiden välillä sanoa olevan. Enemmän kokemukseen vaikuttanee maa, jossa asioit, kuin itse yhtiö.

Yllättäviäkin juttuja on tullut vastaan. Kerran Italiassa tyrmistyimme vuokraamon tiskillä, kun asiakaspalvelija ilmoitti, että ei onnistu vuokraus, koska luottokortilla ei ole tarpeeksi katetta. Meillä ei tietenkään ollut mitään hajua tämmöisistä isoista katevarausvaatimuksista, olimme vaan katsoneet jonkun halvimman mahdollisen vuokratarjouksen.

Homma selvisi onneksi melko nopeasti. Vuokraamosta tarjottiin ylimääräistä vakuutusta, jolla omavastuuta ja siten katevarausta sai pienennettyä. Eli maksoimme lopulta enemmän, mutta pääsimme jatkamaan matkaa. Kyseessä oli kuitenkin mielestäni vuokraamojen peruskikka, johon monet lankeavat. Ei lueta vuokraehtoja tarkasti, ja sitten maksetaan tiskillä ekstraa.

Vuokrattavat autot ovat hyvin usein automaattivaihteisia, Amerikassa ilmeisesti käytännössä aina. Ne ovat myös todella uusia ja mukavia ajaa. Niistä löytyy mm. ilmastointi ja vakionopeuden säädin, jotka tuovat mukavuutta matkalle.

Suomalainen ajokortti kelpaa sellaisenaan Euroopassa sekä Amerikassa. Sen, passin ja luottokortin kanssa kun menee vuokraamaan, niin onnistuu!

auton vuokraus ulkomailla
Drive-in ja take away!

Autoilu ulkomailla

Euroopassa ja Amerikassa on pärjännyt ihan samoilla opeilla mitä Suomessa ajaessa. Kohdemaan autoiluun kannattaa silti tutustua etukäteen, sillä maissa voi olla jotain erikoisuuksia liikennesäännöissä.

Amerikassa esimerkiksi punaisen liikennevalon (ei nuolivalo) palaessa saa kääntyä oikealle, jos liikenne sen sallii. Lisähuomautuksena myös se, että oikealle kääntyminen punaisilla voi olla myös erikseen kielletty. Tämä aiheuttaakin aika kinkkisiä tilanteita suomalaiselle. Valoristeykseen tullessa pitää hakemalla hakea, roikkuisiko jossain päin sellainen kieltomerkki. Jos ei löydy, niin vaatii aikamoista taistelua vaistoja vastaan, että uskaltaa ajaa päin punaisia. Siinä kannattaa tosiaan vielä muistaa se, että kääntyä saa vain silloin, jos liikenne sen sallii. Kun helposti alkaa ajatella, että tästä on nyt pakko mennä, vaikka punainen palaakin.

Toinen erikoisuus on tasa-arvoinen neljän suunnan risteys, jossa jokaisesta suunnasta tulijalle on stop-merkki. Siinä kuuluu ajaa niin, että se joka on pysähtynyt odottamaan ensimmäisenä, on seuraavana ajovuorossa. Eli ajat risteykseen, pysähdyt, ja kun kaikki sinua aiemmin pysähtyneet ovat ajaneet, niin on sinun vuorosi. Näitä risteyksiä on paljon hiljaisilla alueilla, joissa ei liikennevaloja ole, eli harvoin niissä tulee mitään supervaikeaa tilannetta josta ei osaisi tulkita omaa vuoroaan.

Vielä sellainen laki tuli mieleen, että ainakin joissain osavaltioissa alkoholijuomien kuljettaminen auton matkustamossa on kiellettyä. Laki taisi mennä niin, että alkoholia autossa kuljetettaessa pullon, tölkin tms. tulee olla avaamaton ja takakontissa.

Jokainen on varmaan sen verran katsellut amerikkalaisia poliisi- ja lakisarjoja, että mieluummin ei halua virkavallan kanssa siellä tekemisiin. Kannattaa siis oikeasti tutustua näihin sääntöihin, jotka voivat olla osavaltiokohtaisia.

auton vuokraus ulkomailla
Erikoinen liikennevalo, joka tuli joskus reissulla vastaan.

Eikun matkaan!

Vuokra-auton kokonaiskustannus muodostuu siis monesta eri tekijästä.

Tärkeintä on muistaa, että auton vuokrausbisnes on vakuutusbisnestä!

Ole selvillä, mitä vuokraukseesi kuuluu ja mitä ei, äläkä osta vakuutuksia kahteen kertaan!

auton vuokraus ulkomailla
Mies ja miehen jatke.

7 vastausta artikkeliin “Reissuvinkit – Auton vuokraus ulkomailla

  1. Kiitos vinkeistä ja hauskoista tarinoista, oli kiva lukea autonvuokrausta suunnitellessa!

  2. Ollaan harkittu myös amerikkaan lähtöä ja auton vuokrausta siellä. Onko tosiaan noin että bensa on noin paljon halvempaa? Ehkä vakuuttaminen maksaa enemmän?

  3. Suosittelen aina ottamaan joko omavastuun poiston tai EXTRA vakuutuksen, joka ne poistaa. Minulla on brittiläisen iCarhireinsuren kautta maailman laajuinen vakuutus, jonka kautta mahdolliset omavastuun maksettuaan sen saa takaisin vakuutusyhtiöltä. Hinta riippuen paketista 80-120€/vuosi. Hinta on halvempi, jos sen ottaa vain Euroopassa. Auton vuokrauksia kun tulee paljon vuodessa, niin tämä maksaa itsensä takaisin. Auton vuokraan suoraan vuokraamosta — en brokerin kautta, niin muutokset ja muut hommat on selkeämpiä eikä täydy lähteä tiskillä vääntämään mitä on tilattu. Kannattaa myös huomioida mahdolliset kanta-asiakkuus ohjelman tai luottokortin tuomat edut (ilmainen tasokorotus, auto valmiina ilman jonotusta..)

    Omavastuun poisto tai ylimääräinen vakuutus tuo myös hieman ”haastavimmissa” maissa kannattaa aina, niin ei täydy alkaa palautuksessa pahemmin alkaa vääntämään ja länkyttämään jos ”yllättäen” löytyy joku (jo vanha!) naarmu. Esim. Jordaniassa ja Armeniassa ajokulttuuri oli ihan toista kun Suomessa, ja naarmuja voi tosiaan tulla vaikka toisten törmäilystä parkkipaikoilla. Tähän liittyen – itse käyn auton aina huolellisesti läpi, ja pyydän virkailijan mukaan merkitsemään jok’ikisen naarmu luovutushetkellä. Lisäksi kuvaan auton kameralla todistusaineistoiksi. Tähän menee ehkäpä 10-15 minuuttia, mutta on sitten mustaa valkoisella ja kuvat tallessa. Kiire kannattaa tässä kohtaa unohtaa ja tarkistaa auto tarkasti.

    Autoja on tullut vuokrattua ja ajettua lähes 50 maassa.

    1. Kiitos kommentista!

      Kirjoitit erittäinkin asiaa.
      Kuten postauksestakin kävi ilmi, autonvuokraus on bisnestä, joka perustuu osittain myös tietämättömien turistien hyväksikäyttöön. Se, kuinka suurta osaa tämä näyttelee, riippuu varmaan maasta ja vuokrafirmasta / paikasta.

      Olen lukenut suosituksia erillisestä omavastuun poistovakuutuksesta ennenkin. Itselleni selvisi jokin aika sitten myös se, että Bank Norwegian tarjoaa myös sellaista erittäin edulliseen 29 euron vuosihintaan. Ehtoina on vuokrauksen maksu Norwegianin kortilla, ja se kattaa omavastuun 1900 euroon asti.

      Itse ottaisin varmaan tällä hetkellä tuon, jos olisi tarvetta. Tuo hinta kun ei ole juuri mitään verrattuna autonvuokrauksen ja koko muun matkan kokonaishintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *