Äitiyspakkaukseen osakesäästötili – Tämähän on ihan täyttä…

Äitiyspakkaukseen osakesäästötili?

Juha Sipilän vetämä työryhmä on ehdottanut, että jokaiselle lapselle avattaisi valtion toimesta osakesäästötili. Tälle tilille valtio lahjoittaisi 300 euroa rahaa.

Yle: Osakesäästötili joka vauvalle?

Tämäkös on saanut monenlaista reaktiota aikaiseksi, sekä puolesta että vastaan.

Ennen kuin tyrmätään tai tykätään sen enempää, tarkastellaanpa hieman asiaa tarkemmin.

Vauva isän sylissä ulkona
Sijoitusneuvoja vastasyntyneelle äitiyspakkaukseen?

Mitä?

Mitä ”äitiyspakkaukseen osakesäästötili” oikein tarkoittaa?

Tulisiko äitiyspakkauksen pohjalle joku pieni ruskeakantinen tilikirja, johon olisi printattu 300 euron talletus, tekijänä Suomen valtio?

Entä jos ottaakin äitiyspakkauksen rahana, niin jäisikö tämä osakesäästötili saamatta?

Heh heh.

Kyseessä on siis kuvainnollinen esitys siitä, miten Suomen valtio voisi avata jokaiselle syntyvälle lapselle osakesäästötilin ja tehdä sinne pienen alkutalletuksen.

Äitiyspakkaus 2016 sisältö
Missäs se äitiyspakkauksen osakesäästötili täällä olikaan?

Osakesäästötili on tili, jonne voi tallettaa enintään 50 000 euroa. Tilille talletetuilla rahoilla voi ostaa osakkeita. Kun näitä osakkeita joskus sitten myy, myymisestä saadut rahat kilahtavat takaisin samalle osakesäästötilille. Myös omistettujen yhtiöiden mahdollisesti maksamat osingot tulevat samalle tilille.

Mikä tekee tästä tilistä erityisen, on se, että osakemyynnin tai osingon maksun kautta tilille tulevista voitoista ei tarvitse maksaa veroja heti. Osakkeiden tuottamilla rahoilla voi siis ostaa edelleen uusia osakkeita, ilman että verokarhu hidastaa pääoman kasvua ja korkoa korolle efektiä vielä tässä vaiheessa.

Verot mahdollisista voitoista maksetaan vasta sitten kun rahat otetaan osakesäästötililtä ulos. Rahat pitää siis ottaa ulos silloin, kun haluaa käyttää niitä johonkin muuhun kuin osakkeiden ostamiseen.

Osakesäästötili tekee siis karkeasti ottaen suorista osakeostoista paremmin kannattavia. Tämä tosin toteutuu vain silloin, jos harrastetaan osinkojen uudelleensijoittamista tai treidaamista, eli myydään osakkeita ja ostetaan uusia tilalle.

Miksi?

Miksi Juha Sipilä ja kumppanit ehdottavat tällaista?

Ehdotuksen tehnyt työryhmä pohtii ”kotimaisen omistajuuden vahvistamista”. Tämä osakesäästötili oli yksi toimi monen kymmenen muun joukossa (HS:n mukaan lähes 70 erilaista ehdotusta).

Uutisoinnin yhteydessä esitettyjen kommenttien perusteella kyse on Suomen kansalaisille tyrkytettävästä talouskasvatuksesta.

”Ryhmän mukaan myös myönteiseen asenneilmapiiriin ja omistajuuden osaamiseen pitää panostaa kaikilla koulutusasteilla aina peruskoulusta alkaen.” (HS)

Jos jokainen syntyvä lapsi saisi tällaisen tilin täytettynä ihan oikealla rahalla, niin jokaisen vanhemman olisi vähän pakko ottaa selvää, että mikä juttu tämä nyt oikein on. Rahat olisivat lapsen omaisuutta, joten vanhemmat eivät voisi ottaa rahoja itselleen. Rahat myös makaisivat valmiiksi tilillä, joka on tarkoitettu ainoastaan osakkeiden ostamiseen. Todennäköinen skenaario on, että vanhemmat päättäisivät ostaa jotain osakkeita vähintään tuolla ilmaisella rahalla.

Isällä lapsi sylissä
Osakesäästäjä sylissä?

Asiaan perehtyminen saattaisi innostaa joitain vanhempia säästämään ja sijoittamaan ajan myötä lisääkin, joko lapselle, itselleen tai molemmille.

Tämä on se koko juttu mitä tällä tavoitellaan. Suomalaiset tarvitsevat enemmän tietoisuutta säästämisestä ja sijoittamisesta. Sitä pitäisi saada koodattua enemmän sisään meidän kulttuuriin.

Sijoittamista pitäisi kansanomaistaa ja saada se osaksi kaikkien arkea. Tähän työryhmä pyrkii, mikä on mielestäni erittäin hyvä tavoite.

Asiayhteydessä on hyvä myös muistaa, että tämä lapsen osakesäästötili on vain yksi ehdotus kymmenien muiden toimien joukossa. Pakko tunnustaa, että en tiedä niistä muista ehdotuksista juuri mitään, koska niistä ei tämän äitiyspakkausasian yhteydessä liiemmin kerrottu.

Lue myös: Talouskasvatus ja lapselle säästäminen

Tämähän on aivan täyttä…

Timanttia!

Ainakin konseptitasolla.

On hienoa, että suomalaisten ihmisten talous-, säästämis- ja sijoitusosaamista halutaan kehittää.

Tärkeimpänä antina ehdotetussa mallissa on taloustietämyksen edistäminen. Ensin syntyvän lapsen vanhemmille, ja sen jälkeen kasvaville nuorille koulun kautta.

Tapa, jolla tähän pyrittäisiin, on tässä ehdotuksessa lapselle annettava osakesäästötili. Ymmärrän ajatuksen täysin, vaikka tämä ei mielestäni olekaan kovin optimaalinen ratkaisu.

Ongelmia on useita.

Äitiyspakkauksen body, ja lisäksi osakesäästötili?
Tässähän on hyvää aikaa miettiä osakesijoituksia.

Suosii hyväosaisia?

Ensimmäisenä vastustus nousee siitä, että kaikille tällainen sijoittaminen ei ole mahdollista. Että jotkut perheet tarvitsisivat tämänkin rahan vain elämiseen tai parempina julkisina palveluina. Että kyseessä on vain lisätulo hyväosaisille.

Tämä on osaltaan täysin validi argumentti, mutta myös hieman paradoksaalinen. Vaikka perheellä ei olisi varaa säästää ja sijoittaa, niin eikö tällainen ilmainen sijoitus ole kuitenkin ihan hyvä lahja, joka kannattaisi ottaa vastaan?

Parhaassa tapauksessa tuo pieni valtion tarjoama alkusijoitus poikisi lapselle 18 vuoden aikana mukavan tuoton. Keskivertoisessa esimerkkitapauksessa tämä köyhän perheen lapsi voisi juhlia täysi-ikäisyyttään mukavalla tuhannen euron budjetilla! (300 euron sijoitus 7% vuotuisella tuotolla 18 vuoden ajan.)

Toki jos vanhempien tekemä osakeosto ei osuisikaan kohdilleen, voisi lopputuloksena olla vaikka ihan sama 300 euroa tai ihan kokonaan arvotonkin omistus.

Tästä päästäänkin seuraavaan pointtiin, mikä ehdotetussa mallissa hieman hankaa vastaan.

Lue myös: Avioliiton jakamistalous – Omat vai yhteiset rahat?

Suorien osakkeiden pakko?

Osakesäästötili mahdollistaa vain suorat osakeostot.

Mitään rahastoja sitä kautta ei voi ostaa, joten skenaariossa vanhempien kädet ovat sidotut suoriin osakeostoihin.

300 euroa ei ole kovin iso raha suoriin osakkeisiin. Koska jokaisesta osakeostosta koituu myös kuluja, niin tuon summan hajauttaminen usean eri yhtiön osakkeeseen ei ole rahallisesti kovin järkevää.

Käytännössä vanhempien pitäisi siis joko ostaa vain koko summalla yhtä osaketta ja toivoa parasta, tai laittaa alkupääoman kaveriksi aimo summa omia rahoja ja ostaa lapselle useita eri yhtiöiden osakkeita.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa hommasta tulee enemmän tai vähemmän arpapeliä, ja sijoituksen järkevyys alkaa olla aika kyseenalainen.

Toinen vaihtoehto vaatii vanhemmilta sitä ylimääräistä rahaa, jota kaikilla ei ole. Näin toteutuisi tuo pelätty epätasa-arvo, jossa hommasta tulisi vain kiva lisätulo parempiosaisille.

Äitiyspakkauksen makuupussi, ja kylkeen osakesäästötili?
Osakkeita ostamaan jo pienestä pitäen?

Parempi siis olisi, jos tällaisen valtion tarjoaman alkupääoman voisi sijoittaa johonkin indeksirahastoon, jolloin jokainen saisi sijoitukselleen hajautusta ja enemmän tasaisemman kasvun potentiaalia. Silloin yhtä paljon hyötyisivät myös ne, joilla ei ole laittaa alkupotin kaveriksi omaa rahaa.

En tiedä, olisiko tämä indeksiin sijoittaminen jo periaatteessa mahdollistakin ehdotetussa mallissa. Se vaatisi vain sen, että rahan saa myös siirtää sieltä osakesäästötililtä pois. Näin rahan voisi siirtää tavalliselle arvo-osuustilille ja ostaa sillä indeksirahastoa.

Mutta jos rahan saa siirrettyä pois, niin moniko jaksaa puljata näiden sijoitusjuttujen kanssa ja tyytyy vain ottamaan sen lapsen tilille, ja ostaa sillä lapselle vaikka legoja.

Näin koko idea murenisi, jos osakepääomaksi tarkoitettu raha voidaan ottaa sijoittamisen sijasta muuhun käyttöön.

Osakesäästötili äitiyspakkaukseen?

Mitä mieltä sinä olet?
Olisiko valtion lapsille tarjoama osakesäästötili alkupääomalla hyvä juttu?

// Markus

Mikään tässä jutussa esitetty ei ole sijoitusneuvo tai suositus. Sijoittamiseen sisältyy aina riski sijoitetun pääoman menettämisestä osittain tai kokonaan. Kait tämäkin loru pitää tähän pistää, koska mainitsin tekstissä sanan sijoittaminen. Hyviä sijoitushetkiä kaikille vauvoille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *