Vauvamme täyttää kuukauden!

Aina sama. Jaaritellaan siitä miten aika kuluu.

Mutta tässä blogia kirjoittaessa sen erityisesti huomaa. Olisi kiva kirjoitella lyhyitä katsauksia vaikka nyt sitten vauvan elämästä, mutta aina kun istahdan koneelle, huomaan kirjoittavani kilometripostausta, koska tapahtumia on niin paljon. Toisekseen, keskeytyksiä tämänkin postauksen aikana on tullut niin monta, että huhhahhei, onko järkeä..

vauva 1kk blogi

”Hän on niiin pieeni.”

Noin isosisko häntä kuvailee, ja näyttää käsillään miten kamalan pikkuruinen vauva on ja suu menee söpösti tötterölle. Vaikka vastasyntynyttä tuskin koskaan voi kuvailla suureksi, tämä rääpäle tuntui olevan niin erityisen pieni. Ei hän mitoiltaan eronnut juurikaan esikoisesta (vaikka syntyi tavallaan kolme viikkoa aiemmin rv 39+1 vs. 41+6) eli ehkä taaperoon vertaaminen sai mittasuhteet sekaisin.

Lapsemme syntyi siis keväisenä lauantaina ja kotiin pääsimme maanantaina. Siitä asti kaikki on ollut enemmän ja vähemmän sekaisin. Mutta juurikin sillä kauniilla tavalla, jota koen sekaisuuden hyvin kuvaavan.

Molemmat vauvamme ovat olleet hämmentävän samannäköisiä syntyessään. Laitoin taaperosta ja hänestä kuvia vierekkäin ja lähetin perheemme yhteiseen whatsup-ryhmään. Kaikki eivät tunnistaneet vauvaa siskostaan, vaikka toki eroavaisuuksia on. Saa nähdä miten samannäköisiä heistä isompana tulee!

Syttyvyydessä ainakin on eroa. Heti potilashotellissa huomasimme uuden tulokkaan olevan isosiskoaan ärhäkämpi. Kokiessaan epämukavuutta hän karjahteli meille keuhkojen syvyyksistä ja tuo ääni sai meidät totisesti tottelemaan käskyjä. Esikoisemme ei ole varmaan koskaan valittanut märästä tai likaisesta vaipasta, mutta tämä vauva kyllä kertoo meille, jos  vaipan vaihtamisen aika on tullut.

vauva 1kk blogi

Vauva 1kk ja nukkuu edelleen hyvin

Ensimmäiset pari-kolme viikkoa pienokaisemme on melkein vain nukkunut. Ihan niinkuin siskonsa ja noh, suurin osa onnekkaista vastasyntyneistä. Yöunille olemme peitelleet hänet kahdeksan maissa. Syömään hän heräilee 2-7 tunnin välein. Melkoista vaihtelua siis.

Parin viimeisen viikon aikana vauva on ollut monena iltana itkuinen, eikä ole nukahtanut edes tissille. On vain kitissyt ja huudellut pitkin iltaa. Tällöin hän viihtyy ainoastaan olkapäällä hyssytellen, mandukassa tai pallon päällä pomputtaen. Lopulta uni on vienyt hänet aina ennen puolta yötä.

Ensimmäinen unisykli hänellä on selkeästi pisin, eli jos laitamme hänet nukkumaan kahdeksalta, alkaa hän keskiyön jälkeen heräillä todennäköisesti kolmen tunnin välein. Viime viikkojen iltaitkuilut ovat siis itseasiassa antaneet vanhemmille vähän löysää: mikäli vauva nukahtaa unilleen vasta keskiyöllä, saattaa hän heräillä seuraavan kerran syömään vasta kuuden seitsemän maissa. Aika luksusta.

Pisimmät unensa vauva on nukkunut isin masun päällä! Äidin vieressä unta on tullut maksimissaan 5h kerrallaan. Olisiko maidon tuoksu kun herättelee syömään? Vai onko äiti tällä kertaa herkkäunisempi kuin esikoisen kanssa ja herää ähräämiseen liiankin helposti?

Rytmiä päiviin olemme yrittäneet luoda valojen avulla, eli laittamalla valot päälle yhdeksän aikaan aamulla ja sammuttelemalla niitä illalla kahdeksan aikaan. Vauva ei päivisin nuku pimeässä vaan puolivaloisassa.

Aamusyönnin jälkeen hänet siis herätellään (mikäli se on suhteellisen helppoa) ja päivällä olemme yrittäneet olla aktiivisempia, eli pitää kontaktia pidempään ja herätellä syömään useammin. Isosisko on ollut mahtava apuri esitellessään lelujaan ja äänijänteitään vauvalle.

vauva 1kk blogi

Vaikka beibe nukkuu hyvin, viimeisen parin viikon ajan olemme enenevässä määrin saaneet nauttia myös hänen suurista tarkkaavaisista silmistään. Hereillä ollessaan hän on todella läsnä ja rauhallinen. Ilmaa tavoitellaan nyrkkeilemällä ja potkimalla ja mahallaan ollessaan hän nostelee jo pyllyään ylös alustasta! Muistelen, että esikoisemme olisi ollut staattisempi tapaus huomattavasti pidempään.

Ensimmäisen kuukauden ruokahalut

Vauvan paino tipahti syntymän jälkeen 3oog eli noin 7%. Kahdentoista päivän ikäisenä neuvolamittauksessa paino oli 30g vaille syntymäpainon, eli 3520g.

Neuvolan työntekijä oli sitä mieltä, että painon nousu oli ihan hyvä, joten en osannut olla kovinkaan huolissaan asiasta. Kun iltaitkuilut alkoivat, aloin kuitenkin miettiä, mahtaako maitoa tulla tarpeeksi.

Toisaalta muistan esikoisen kanssa, että hän veti kolme viikkoisena yöitkuihinsa maitoa raivokkaana ja oksensi sitten. Uusi tulokas ei kuitenkaan ole pulautellut lainkaan.

Eilen marssimme koko porukalla 1kk neuvolaan, mutta meidän aikaamme ei löytynytkään koko ajanvarausjärjestelmästä! Pyysin kuitenkin saada painonmittauksen ja paino oli noussut: 4175g. 18:ssa päivässä painoa oli siis tullut lisää 30g/päivä, mikä taitaa olla ihan hyvä määrä. Jatketaan siis samaan malliin!

vauva 1kk blogi

Tutti vai ei? Meillä ei tunnu maistuvan!

Muistan että esikoisen kanssa nukuttamistaisteluita käydessämme vannoimme, että jos koskaan enää saamme lasta, sille laitetaan tutti suuhun synnytyssalissa. Nooh, kun taaperomme alkoi nukkua kunnolla taisimme tulla asiasta takapakkia jopa niin paljon, että ajattelimme, että tutti on turha kapine: ei tuttia tulevalle vauvalle.

Hahaa. Eli aika kultaa muistot. Noh, emme antaneet tuttia vauvalle potilashotellissa oloaikana, mutta kokeilimme tuttia kun imetysmaratoneista ei ollut tulla loppua.

Mutta ei. Ei tämäkään lapsemme ole tutista innostunut. Ensin hän kokeili imeä sitä, mutta tutti tuntui rauhoittumisen sijaan vaan kiihottavan vauvaa, eli hän imi sitä raivolla hetken ja sitten sylkäisi sen ulos suustaan. Muilla kerroilla hän on vaan irvistänyt ja tipauttanut. Ei maistu.

Elämme kuitenkin vielä toivossa. Tarkoitus olisi ostaa kokeiluun vielä hieman erimallinen pehmeämpi tutti. Näkisin, että tulokkaalla on huomattavasti kovempi imemisen tarve kuin esikoisella, siksi siitä voisi olla hyötyä. Lisäksi kun taapero vaatii huomiota, ei vauvan kanssa voi koko päivää sängyssä makailla. Saa nähdä, lähteekö tutteilut siis jossain vaiheessa sujumaan!

vauva 1kk blogi
Tutti onnistuneesti suussa, noh, ainakin minuutin.

3 vastausta artikkeliin “Vauvamme täyttää kuukauden!

  1. Näköjään tämän teidän toisen kanssa imetys sujunut paremmin kuin ensimmäisen 🙂 ja ai että mitä unia teidän baby nukkuu! ? Eikä se tutti vaan kaikille maistu, meillä vasta nyt neljäs lapsi huolinut tutin, vaikka muillekin on kyllä kovasti yritetty! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *