Unelmieni kotia metsästämässä – Miten haluaisin asua?

Millainen on sinun unelmiesi koti?

Oletko huomannut, miten unelmakodin määritelmä elää sitä mukaa kun elämäntilanteet vaihtuvat?

Tässä minun huomioita asiasta, ja käyn läpi millaisia tekijöitä oma unelmieni koti on pitänyt sisällään eri aikakausina!

Unelmakoti Washington Capitol
Vaalipäivän teemaan sopii yhteisten unelmien kuvat monen vuoden takaa Washingtonista.

Millainen oli unelmieni koti nuorena?

Kun joskus kauan sitten olin vielä nuori, ja muutin pois vanhempieni luota, oman unelmakodin määritelmä oli melko yksinkertainen. Silloin oma unelmakoti oli pieni yksiö, jossa oli vain kaikki tarpeellinen eikä mitään muuta.

Olin asunut lapsuuteni ja nuoruuteni omakotitalossa, joten yksinkertainen ja helppo kerrostaloelämä oli mieluista vaihtelua. Työt, opiskelu ja harrastukset pitivät minua paljon jossain menossa, joten koti oli vain paikka nukkumiselle ja syömiselle.

Toki kotona tuli myös ihan vaan lojuttua, mutta viihtymiseen riitti ihan perustarpeiden täyttäminen. Kun solukämpän parvekkeella vettyi jonkun sinne kantama sohva, niin mistään tunnelmallisesta kotoilusta ei voinut silloin puhua.

Unelmakoti Washington Capitol
Yksin voi tyytyä simppeliin ja vaatimattomaan.

Nuorena en panostanut kodin laittamiseen aikaa tai rahaa juuri ollenkaan. Vuokrakämppä oli vain katto pään päällä, johon ei liittynyt sen isompaa pesänrakennusvimmaa. Mahdollisimman edullinen vuokra ja halvat huonekalut antoivat mahdollisuuden laittaa rahat matkustamiseen ja harrastuksiin.

Plussaa oli myös tieto siitä, että kaikki omaisuuteni mahtuu pakettiautoon, ja on siirrettävissä yhden päivän aikana paikasta toiseen. Kaikki ovet elämään oli avoinna, eikä sitä koskaan tiennyt, jos vaikka muuttaisin joku päivä ulkomaille.

Unelmieni koti perheellisenä

Kun elämäntilanne vaihtui nuoresta ja juurtumattomasta vakiintuneeseen ja perheelliseen, alkoi unelmat pikkuhiljaa muuttua. Melko pian haave ulkomaille lähdöstä kuukauden varoitusajalla oli taka-alalla, ja enemmän kiinnosti oman asunnon ostaminen.

Emme ehtineet kauaa olla M-E:n kanssa naimisissa, kun ostimme yhteisen asunnon, joka oli kummallekin ensimmäinen omistusasunto. Meille se oli samalla itsellemme sijoittamisen aloittamista.

Unelmakoti Washington Capitol
Perheenlisäys luo painetta hankkia hieman lisätilaa.

Tuolloin meillä oli jo yksi lapsi, mutta se ei asettanut meille juuri isoja ehtoja asunnon hankintaan. Se oli osana luonnollisessa siirtymässä kaksiosta kolmioon. Lisäksi luhtitalon yläkerrassa asuneina portaiden kiipeäminen vauvan kanssa oli nyt nähty ja koettu, joten vaatimuslistallamme oli myös ehdoton hissipakko.

Lue myös: Kotona on helpompaa kuin töissä

Haimme siis lähinnä kerrostaloasuntoa, vaikka ajatus rivarinpätkästä oli myös kiinnostava. Käytännössä budjetillamme saatavilla olevat vaihtoehdot ajoivat meidät kerrostaloon. Tämä oli erittäin hyvä vaihtoehto, kun muutkin asiat asunnossa kohtasivat toiveidemme kanssa.

Omakotiasumisen ihanuudet

Kuten kerroin, elin lapsuuteni omakotitalossa. Omakotitalo ei kuitenkaan ole tähän mennessä koskaan ollut omana henkilökohtaisena unelmana.

En ole kaivannut pihan ja puutarhan laittoa saati talon kunnossapitoa. Asumisen kulurakenteesta en osaa tarkasti sanoa, mutta se taitaa yleisesti ottaen olla hieman raskaampi kuin taloyhtiön osakkaana asumisessa.

Unelmakoti Washington Capitol
Omakotitalossa on puolensa.

Mutta elämä vie eteenpäin, ja tarpeet muuttuvat!

Tällä hetkellä saamme kokea omakotiasumisen puolia molemmissa mummoloissa. Kun lapset ovat nyt molemmat vilkkaita menijöitä, on oman pihan tuoma etu todella konkreettinen päivittäinen lisäarvo.

Se, että voi päästää lapsen pihalle suoraan ulko-ovesta on kerrostaloasujalle luksusta!

Myös se on tavattoman helpottavaa, että ulos meneminen ei ole joka kerta suuren luokan prosessi, jossa pitää hikoilla joka kerta itsensä lähes hengiltä. Ulkona voi myös käydä tiheään tahtiin ja vähemmän suunnitellusti.

Niin pieniä asioita, jotka olivat itsellekin lapsena itsestäänselvyyksiä. Mutta nyt ne ovat saaneet taas ihan uudet ulottuvuuden omassa elämässä, kun huollettavana on kaksi pientä lasta.

Lue myös: Uusi kotimme rakentuu jo! Sievi Asunnot kokemuksia

Oman unelmakodin metsästys

Edellä mainittujen seikkojen ollessa voimassa nyt muutaman vuoden ajan, ajatus omasta unelmakodista on hakenut muotoaan.

Toisaalta vahvin ajatus olisi edelleen rivitaloasunto, toisaalta omakotiasumisessakin olisi omat houkuttimensa. Unelmien toteutusta vahvasti rajoittavana tekijänä on tietenkin raha, mutta vaikka budjettia ei tarvitsisi miettiä ollenkaan, en osaisi ihan tarkasti määritellä mitä haluaisin.

Tässä kuitenkin joitain omista kohtuullisen realistisista toiveista seuraavalle asunnolle:

 • Vähintään 3 makuuhuonetta
 • Nykyaikainen (tältä vuosituhannelta)
 • Yksitasoinen
 • Ikkunoita etelään
 • Isot ikkunat
 • Oma reilun kokoinen piha, ei mikään parin metrin viipale
 • Näkymiä luontoon

Sitten realismin päälle myös vähän kuorrutetta:

 • Erillinen työhuone tai kaksi, työ- ja harrastekäyttöön
 • Vierashuone
 • Iso keittiö saarekkeella
 • Peltomaisemat, mutta lähellä hyvää julkista liikennettä ja palveluja
 • Oma ranta ja rantasauna
 • Omaa metsää

Siinähän sitä jo onkin.

Eikös tällaisia asuntoja löydy Tampereen seudulta ihan reilusti, ja pikkurahalla?

// Markus

Lue myös: Avioliiton jakamistalous – Omat vai yhteiset rahat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *