Toyota Verso – kokemuksia 7-paikkaisesta tila-autosta

Toyota Verso kokemuksia: Monikäyttöinen Tilaihme

Meidän perheellä on ollut lähes aina oma auto. Tämä on tätä nykymaailman mukavuudenhalua.

Olemme reissanneet kahden lapsen kanssa olosuhteiden pakosta myös junalla, mutta heti kun tilanne sen salli, siirryimme takaisin autoilemaan.

Autona meillä on palvellut ensin yhden lapsen kanssa pikkuinen Volkswagen Polo, sen jälkeen vähän isompi Toyota Avensis, ja nyt viimeiseksi vaihdoimme vielä isompaan, eli 7-paikkaiseen Toyota Versoon.

Tässä jutussa Toyota Versosta (2012) käyttökokemuksia vajaan puolen vuoden jälkeen.

Tämän kyseisen auton hankintaa edeltäviä pohdintoja voit lukea postauksesta: Mistä hyvä perheauto? Valinnan sietämätön vaikeus

Toyota Verso kokemuksia
Toyota Verso kokemuksia: Monipuolinen tila-auto seitsemälle.

Sisätilat – Iso takapenkki on must!

Toyota Verso luokitellaan jo tila-autoksi, ja meidän versiomme siitä onkin 7-paikkainen. Takaluukusta löytyy siis kaksi taitettavaa lisäistuinta, jonne mahtuu tarvittaessa kaksi henkilöä matkustamaan. Normikäytössä nuo istuimet on meillä kaadettuna, ja auto on 5-paikkainen. Tarvittaessa nostamme takatilasta lisää istuimia käyttöön.

Lapsiperheelle auton sisätilojen tärkeimmät asiat löytyykin oikeastaan takapenkiltä ja takaluukusta.

Toyota Verso takaluukku
Toyota Verson takaluukkuun mahtuu paljon!

On erittäin olennaista, miten turvaistuimet saadaan sijoiteltua takapenkille, ja miten sen lisäksi saadaan mahtumaan vielä lastenrattaat ynnä muut matkatavarat.

Myös lasten pääseminen auton kyytiin ja heidän asettaminen turvaistuimiin on yksi osa auton käyttökokemusta.

Versossa takapenkki on mielestäni aika ruhtinaallisen tilava. Normikäytössä 5-paikkaisena takapenkin jalkatila on todella iso, ja kaiken lisäksi takapenkin lattia on tasainen. Siinä ei ole keskellä mitään möhkälettä, joka veisi jalkatilaa tai vaikeuttaisi keskipaikalle pääsemistä ja siinä matkustamista.

Lue myös: Mistä hyvä perheauto? Valinnan sietämätön vaikeus

Muunneltavuus – Pikkupaku tai pikkubussi

Sisätilat mukautuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Penkit saa kaadettua alas osittain tai kokonaan, jolloin Versosta tulee ihan pikkupakun kokoinen tavarankuljetusauto. Myös nukkuminen saattaisi onnistua takatilassa ihan mukavasti, sitä tuskin enää lasten kanssa tulee testattua. Ennen lapsia autossa nukkuminen oli meidän road-tripeillä ihan normaalia.

Kolme aikuista ja kaksi lasta on kulkenut Versolla ilman temppuja, koska takapenkin keskipenkille mahtuu kahden lapsen väliin aikuinen ihan kunnolla istumaan. Tämä on aika luksusta verrattuna aiempaan pikkuautoomme (Toyota Avensis), jossa kahden turvaistuimen väliin ei kunnolla saanut aikuisen takapuolta mahtumaan. Juuri ja juuri siinä pystyi lyhyitä matkoja kärvistelemään jos oli pakko.

Toyota Verso takapenkki
Toyota Verson takapenkille mahtuu aikuinen kahden turvaistuimen väliin.

Kun kyytiin pitää saada vielä yksi aikuinen lisää, eli käytännössä meidän nelihenkinen perhe + isovanhemmat, niin sitten otetaan takaluukusta lisäpenkki käyttöön. Tällöin keskirivin penkkejä pitää ottaa hiukan eteenpäin, jotta takimmaiselle riville saa säädyllisen jalkatilan.

Tämä ei ole ongelma, koska keskirivillä jalkatilaa on niin reilusti, että siitä on varaa antaa. Varsinkin jos keskirivillä matkustaa lapsia, niin penkkejä on varaa ottaa sen verran eteen päin, että takatilan lisäpenkeille saa riittävän jalkatilan.

Toyota Verso takapenkki
Toyota Verson takapenkillä on hyvin jalkatilaa aikuisellekin. Tässä jalkatila suurimmillaan.
Toyota Verso lisäpenkit 7 paikkainen
Toyota Verson takaluukusta löytyy lisäpenkit kahdelle.

Hankaluudeksi meillä on osoittautunut takimmaiselle penkkiriville pääsy, koska meillä on keskirivillä kaksi lastenistuinta. Istuimet ovat isofiksillä kummallakin reunapenkillä, joten reunapenkin selkänojaa ei saa paljoa kallistettua tilanpuutteen vuoksi.

Kun penkin liu’uttaa ensin niin eteen kuin mahdollista, ja sitten avaa selkänojan kallistusmekanismin, välistä mahtuu juuri ja juuri ja aikuinen pääsee siitä takapenkille. Helpommaksi olen tosin todennut takaluukun kautta kulkemisen.

Kun vain toinen lisäpenkki on pystyssä, takaluukun kautta pääsee sinne helpohkosti. Vaatii tosin pientä konttaamista. Jos molemmat takapenkit olisivat käytössä, takaluukun kautta kulkeminen ei enää onnistuisi.

Toyota Verso 7 paikkainen lisäpenkeille kulku takaluukusta
Verson lisäpenkeille kulku onnistuu myös takaluukusta!

Lisäpenkillä mahtuu 177 senttinenkin istumaan selkä suorassa, ja vaikka jalat ovat enemmän koukussa kuin muilla paikoilla, matkustusasento on ihan hyvä. Lappiin en ehkä jaksaisi takimmaisella rivillä matkustaa, mutta pienet matkat tarvittaessa ovat sujuneet.

Kolmannelle penkkiriville istahtaminen saa käsittämään auton mielettömän kapasiteetin ja pituuden. Takaluukusta katsoessa se näyttää ihan pikkubussilta. Sitä ei ajaessa tajua, eikä auto tunnu ollenkaan pitkältä.

Toyota Verso 7 paikkainen
7-paikkaisen Verson lisäpenkit tekevät autosta pikkubussin.

Ajettavuus ja mukavuus

Toyota Versossa istutaan hiukan korkeammalla kuin useimmissa tavallisissa henkilöautoissa. Ajoasennoksi itselle muotoutui paljon pystympi asento kuin aiemmassa autossamme. Näkyvyys eteen ja sivuille on todella hyvä. Itse tykästyin tähän heti, enkä haluaisi palata takaisin lähemmäs maata.

Toyota Verso pikkupeili
Versosta on hyvä näkyvyys, myös takapenkille pienen lisäpeilin kautta!

Autoon nouseminen ja sieltä poistuminen on helppoa kaikille ikäryhmille, mitä nyt lapsille ehkä vähän enemmän ja korkeammalle kiipeämistä.

Versomme dieselkone on ollut toistaiseksi luotettava, ja lähtenyt käyntiin kylmimmillään vajaan parinkympin pakkasessa ilman lämmitystä.

Auton sisätila on ollut talvella todella kylmä ja hidas lämpeämään, koska dieselistä ei tule hukkalämpöä samalla tavalla kuin bensakoneesta. Löysin erillisen sisätilan lisälämmittimen nappulan, joka suositellaan painamaan pohjaan kylmillä keleillä. Näin on tehty, ja ehkä se hiukan auttaa, vaikka sen absoluuttista tehoa on melko mahdotonta todeta. Kunnon pakkasella kestää pitkään että matkustamoon saadaan mukava sisälämpötila.

Hyvät penkinlämmittimet auttavat hiukan oloa, vaikka niiden kytkimet sijaitsevatkin aivan käsittämättömän vaikeassa paikassa keskikonsolin takareunassa. Säilytyslokerossa olevat tavarat (viimeaikoina maskipaketti) on poikkeuksetta tiellä, kun yrittää laittaa penkinlämmitintä päälle tai pois.

Lisäherkut – Panoramaikkuna

Kattoikkuna ja lisävalot ovat automme näkyvimmät lisävarusteet. Näillä ei ollut ostopäätökseen juurikaan vaikutusta, mutta toivat kylkiäisenä mukavuutta ajeluun.

Katon panoramaikkuna on ollut sekä lapsille että aikuisille erittäin mukava uutuus. Ikkunan edessä on verhopaneeli, jonka saa napista auki tai kiinni.

Kesäaikaan se on melkein jatkuvasti auki, ja tuo mukavasti valoa sekä vähän lisää maisemia matkustamoon. Käytännössä katon kautta laajenevat näkymät tulevat parhaiten ilmi kaupungissa korkeiden talojen lähellä ajellessa. Tällöin katon kautta näkee paljon kiinnostavaa.

Toyota Verso kattoikkuna
Panoramaikkuna toi pientä luksusta kesäautoiluun.

Pakkasten saavuttua huomasin, miten paljon kylmää ilmaa päänahkaan hohkaa kattoikkunan kautta. Kuten mainittu, jo ennestään hitaasti lämpiävän matkustamon takia paneelia tulee pidettyä talvella kiinni. Lisävaloakaan ei talvisin juuri ole saatavilla.

Tämä kokemus on herättänyt pohdintaa uusien lasikattoisten sähköautojen energiataloudesta. Joissain malleissa koko katto on lasia, joten arvokkaalla ajosähköllä tuotettua lämpöä vuotaa siten joka suunnasta hirveällä vauhdilla pihalle? En tiedä onko näin, vai onko näiden uusien autojen lasit jotain erityisen hyvin lämpöä pitävää lasia?

Lisävalojen myötä näkyvyys pimeällä on parempi kuin koskaan aiemmin. On mukavaa nähdä pimeällä hyvin, heh heh. Ne eivät kuitenkaan liity erityisesti Toyota Versoon, joten niistä ei sen enempää.

Ajamisen kulut – Bensa vai diesel (vai sähkö)?

Meidän vuoden 2012 Verso imee dieseliä himpun yli kuusi litraa satasella. Kesäajossa auton oma kulutusmittari on näyttänyt 6.0 ja talvella lukema on kivunnut jo 6.3:een.

Valmistajan ilmoittamat alkuperäiset lukemat ovat kaupunki: 6,4 maantie: 4,6 ja yhdistetty 5,3 litraa satasella. Nämä ovat tietysti ylioptimistisia ja ovat koskeneet autoa uutena.

Oma ajomme on enimmäkseen kaupunkiajoa, ja varsinkin kesällä myös pidempiä matkoja maanteillä. Usein auto on myös pakattu täyteen kamaa. Tämä huomioiden kulutus on ollut ihan jees, vaikka edes tuohon yhdistettyyn 5,3:een ei ole mitään mahdollisuuksia päästä oikein millään ajolla.

Lue myös: Ison perheauton kustannukset – Dieselautossa mitään järkeä?

Toyota Verso 7-paikkainen tavaratila
Kesäreissuillamme auto on yleensä aika täyteen ammuttu.

Ajoimme viime vuonna noin 28 000 kilometriä, joten meille diesel on kannattavampi kuin bensa.

Diesel vai bensa? -laskutoimitus onnistuu helposti sivustolla Diesel-laskuri.net

Riippuu tietysti mihin bensakoneeseen vertaa, mutta teen kaikki vertailut meidän edelliseen vm 2006 bensa Avensikseen, joka söi noin 7.3 litraa 98-oktaanista satasella. Auto- ja käyttövoimavero mukaan lukien nykyinen Toyota Versomme vie polttoainekustannuksissa noin 3500 euroa vuodessa, eli noin 650 euroa vähemmän kuin edellinen automme.

Vertailun vuoksi, jos meillä olisi sähköauto, niin käyttövoiman kulut ajoneuvoveroineen olisivat varovaisen arvion mukaan ehkä noin 1000 euroa vuodessa, eli vielä 2500 euroa vähemmän kuin nykyisen Toyota Verson kanssa.

Lue myös: ”Sähkäauto ei vain toimi” – Ajatuksia autoilusta

7-paikkainen Toyota Verso
Diesel-Toyotaa tankkailtiin viime vuonna monella tonnilla.

Toyota Verso kokemuksia – Yhteenveto

Toyota Verso on pieni suuri auto.

Toyota on ehkä perusolemukseltaan vähän hajuton ja mauton, ja sehän sopii lapsiperheelle paremmin kuin hyvin! En kaipaa draamaa, vaan luotettavuutta.

Arvostan Versossa isoa takapenkkiä sileällä lattialla sekä riittävän kokoista tavaratilaa. Muunneltavuus on myös plussaa, kun isojenkin tavaroiden kuljettaminen onnistuu, tai kyytiin saa oman perheen lisäksi myös isovanhemmat.

// Markus

Kirjoittaja on matkailevan lapsiperheen ajoneuvolaivueen vastuuhenkilö. Tsekkaa meidän Instagram tilimme @mutkatontablogi, niin pääset matkoille mukaan!

2 vastausta artikkeliin “Toyota Verso – kokemuksia 7-paikkaisesta tila-autosta

    1. Ai!
      Tässä se on lisäpenkit pystyssä se olematon versio, eli varmasti vieläkin pienempi! ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *