Synnytystoivelista laadinnassa – Raskausviikko 24

Raskausviikko 24, joulukuu 2021: Synnytystoivelista

Tuntuu uskomattomalta, että viimeinen kolmannes on jo ihan nurkan takana! Jotenkin tässä vaiheessa sitä alkaa jo miettiä synnytystä tapahtumana, joka joskus tulee vielä eteen. Alkuraskaudessa se ei käynyt juuri mielessäkään.

synnytystoivelista

Olen ennen jokaista synnytystä yrittänyt tehdä jonkin sortin synnytystoivelistaa. Ensimmäisessä synnytyksessä se oli todella hankalaa, toisessa helpompaa ja nyt vielä helpompaa. Toiveet vaihtelevat yksityiskohtaisemmista toiveista yleisempään suuntaan.

Pelkopolilta varmuutta synnytykseen

Olemme kirjoittaneet synnytyksistä jo useita postauksia. Pidempään seuranneet tietävät, että ensimmäinen synnytykseni ei mennyt ihan niin nappiin,  ja kävimme melkoista kamppailua siitä, hankimmeko enää ikinä lisää lapsia.

Lue lisää: Miehen synnytyspelko

Hankkiuduin lopulta neuvolan kautta pelkopolille käsittelemään ensimmäisen synnytyksen harmeja. Ja ennen kun lopulta pääsin polille, olinkin jo raskaana. Koen että pelkopolilla käymisestä oli valtavasti apua, ja vaikka toinenkaan synnytys ei mennyt ihan niinkun piti (meneeköhän synnytykset koskaan, heh), niin paransi se silti ensimmäisen synnytyksen haavoja.

Lue lisää: Synnytyspelko – apua on saatavilla

synnytyspelko
Onneksi uskaltauduttiin hankkimaan toinenkin lapsi <3

Nyt en koe enää pelkääväni synnytystä samalla tavalla kuin esikoisen synnytyksen jälkeen.

Kun ennen ensimmäistä synnytystä ajattelin synnytyksestä, että ”Syteen tai saveen, kyllä siitä selvitään”, niin nyt fiilis on aika samanlainen. Olen aika onnellinen näistä ajatuksista, enkä todellakaan pidä niitä enää itsestäänselvyytenä.

Toiveita edellisissä synnytyksissä – synnytystoivelista

Synnytystoivelistaa oli mielestäni todella hankala laatia esikoisen kanssa, sillä minulla ei ollut hajuakaan siitä mitä synnytyksessä oikeasti tulee tapahtumaan. Taisin kirjata toiveiksini ainoastaan, että synnytyksessä mentäisiin alkuun ilman kivunlievityksiä, mutta sitten kun niitä tarvittaisiin, niin haluaisin niitä avokätisesti saada.

Kirjasin toiveisiin myös yksityisyyden, eli en halunnut opiskelijoita synnytykseeni mukaan.

synnytystoivelista
Kuva vuodelta 2016. Tässä olin vielä autuaan tietämätön siitä miltä supistukset tuntuvat.

Lisäksi taisin mainita, että pelkään episiotomiaa, ja haluan että siitä varoitellaan ja kerrotaan minulle etukäteen. Tämä on aika puskista heitetty toive, mutta eka synnytys on eka synnytys! Ja kyllä, toivon näin toimittavan edelleen.

Synnytystoivelista tulevaan synnytykseen

Ihan pian koittavaan synnytykseen minulla on muutamia selkeitä toiveita. Niistä lista seuraavassa:

 • Suurin toiveeni tulevaan synnytykseen on se, että se alkaisi itsekseen ilman käynnistystä. Tähän ei kätilö voi vaikuttaa, mutta tämä on oma henkilökohtainen toiveeni yläkertaan. Tämä oli suurin toiveeni myös kuopuksen synnytyksessä, mutta ei ikävä kyllä toteutunut. Edelliset kaksi synnytystäni on käynnistetty, eli en oikein enää usko edes sen toteutumisen mahdollisuuteen. Aina voi kuitenkin yllättyä!

Lue lisää: Synnytyskertomus vol 2 – äidin näkökulma 

 • Olisi aivan mahtava päästä käyttämään ammetta, mikäli synnytys alkaa ilman apuja. Esikoisen synnytyksessä en ehtinyt veteen, kun synnytys oli edennyt niin nopeasti ja kuopuksen synnytyksessä  synnytys piti käynnistää lapsiveden tihkumisen takia. Vedessä synnyttäminen nähtiin infektioriskinä.
mies mukaan synnytykseen
Toivon todella, että Markus pääsee mukaan synnytykseen.

Ei ylimääräisiä henkilöitä eikä tarpeetonta vauhditusta

 • Sama kuin edellisissä synnytyksissä – ei lisähenkilöitä synnytykseen kätilön ja tukihenkilön lisäksi.
 • Yksi toivomuksistani on, ettei synnytystä vauhditettaisi, ellei siihen ole ehdotonta tarvetta.
 • Haluan, että kaikkiin toimenpiteisiin pyydetään lupa, ja että toimenpiteiden mahdolliset seuraukset kerrotaan minulle ja miehelleni tarkasti ENNEN niiden suorittamista. Edellisessä synnytyksessä lääkäri pyysi mahdollisuutta laittaa pinnin vauvan päähän. Olin itse siinä vaiheessa niin sekaisin kivusta, etten tajunnut sen tarkoittavan vesien menoa. Täydellinen vesienmeno yhdistettynä oksitosiinitippaan tarkoittaa kohdallani sitä, että synnytys vauhdittuu nopeasti huippuunsa, ja lapsi on pian sylissäni. Mielestäni tämä oli tarpeetonta synnytyksen vauhditusta, sillä pinnin laittamiselle ei ollut ehdotonta tarvetta. Sydänäänet kuuluivat kyllä tietyissä asennoissa, mutta niiden esille saaminen oli välillä hankalaa.
 • Haluan olla jaloillani niin kauan kuin mahdollista ja toivon, että minua kannustetaan siihen. Kivut lisääntyvät heti kun menen makuuasentoon ja siirtyvät erityisesti alavatsan seudulle. Minusta tuntuu, että noita alavatsakipuja on synnytyksessä kaikkein vaikein kestää. Kun kivut lisääntyvät, myös sängystä ylös nouseminen vaikeutuu ja tuntuu, että supistusten välissä on pakko maata lepäämässä. Tämä johtaa oravanpyörään, jossa en enää pääse sängystä ylös ja kivut sen kun kovenevat.
 • Haluan avokätisen kivunlievityksen.
ilokaasu on ilo.
Ilokaasu on ystävä!

Käynnistyksen kahdesti kokeneena

 • Mikäli synnytys pitää käynnistää, haluan, että epiduraaliletku laitetaan kiinni etukäteen, jotta se on valmiina odottamassa supistusten kovenemista.
 • Omalla kohdallani ja jo kaksi kertaa saman kokeneena tärkeä toiveeni on, että mikäli tulee tilanne, että en enää puhu, ja alan olla sekava, eikä minuun saa kontaktia, toivon että joku tekee puolestani päätöksen epiduraalista / vahvemmasta kipulääkityksestä. Minulla on tapana mennä kivun tullen kuplaan, josta haluaisin ulos, mutta en vaan pääse. Tarvitsen siihen ulkopuolisen apua. Tässä hyvänä apuna on aviomieheni, mutta myös hoitohenkilökunnan on hyvä olla tietoinen tästä.
synnytystoivelista
Toivon myös enemmän kuva- ja videomateriaalia synnytyksestä kun aiempina kertoina.

Imetyksestä ja erikoistilanteista

 • Mikäli imetys ei lähde käyntiin, syystä tai toisesta, toivon vahvaa avustusta imetykseen. Avuksi en halua rintakumia.

Lue lisää: Kun imetys ei onnistu

Lue lisää: Kun imetys onnistuu!

 • Tärkein toive lienee, että kaikki synnytyksessä menee hyvin ja asiantuntijat ottavat homman haltuun, jos jotain dramaattista tapahtuu. Luotan suomalaisen synnytyssalin asiantuntevaan henkilökuntaan aika lailla.
toiveita synnytykseen
Ponnistuslahja kuohuvan kera kiinnostelee!

Entä sitten kun se on ohi?

 • Synnytyksen jälkeen haluan syödä juuri sitä mitä mieleen juolahtaa ja saada isommat lapset kainaloon mahdollisimman nopeasti <3
 • Yksi parhaista asioista synnytyksen jälkeen on ollut se, että olemme päässeet Taysin potilashotelliin  synnytyksen jälkeen. Tämä on edelleen korkealla toivelistassa. On ihana rauhoittaa ensihetket vauvan kanssa ihan omaan tilaan ilman muita häiriötekijöitä. Oma ekstransa ovat hotellin monipuoliset ruoat, jotka tulevat ensimmäisinä imetyspäivinä niin tarpeeseen!

Synnytystoivelista, oletko sinä laatinut sellaisen ennen synnytystä? Ovatko toiveet toteutuneet?

// M-E

Lue lisää edellisestä raskausviikosta: Raskausviikko 23

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *