Johan pomppasi! Sähkön hinta nousi taivaisiin ja sekoitti pakan

Sähkön hinta nousi loppuvuodesta 2021 yhtäkkiä taivaisiin.

(Samoin on käynyt kesän 2022 energiakriisissä, juttua päivitetty 30.7.2022)

Syyt tähän olivat moninaiset, mutta luonnonvoimat ovat isossa roolissa. Kylmä keli ympäri Eurooppaa, kuiva kesä ja tyhjät vesialtaat, ei tuule, ei paista aurinko… mitä vielä!

Tässä muutamia pointteja sähkösopimuksista ja niiden kilpailutuksesta.

Sähkön hinta juuri nyt
Sähkön hinta nousi äskettäin juuri tuonne.

Onko sinulla markkinahintainen sopimus?

Jos sinulla on pörssisähkö, eli markkinahintoja seuraava sopimus, saatat joutua maksamaan lähiaikoina hurjiakin sähkölaskuja. On kuitenkin eroa, onko sopimus tuntihinnan mukainen vai kenties keskiarvotetun markkinahinnan mukaan hinnoiteltu.

Tuntihintaisessa sopimuksessa joudut maksamaan juuri sen korkean tuntihinnan silloin kun käytät sähköä kalleimpaan aikaan. Tällöin hinta voi olla jopa kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Eli jos normaalisti saunan lämmittäminen maksaisi sinulle euron, nyt sähkökiukaasta irtoaisikin kuivankireät löylyt kympillä!

Kuukausihintaisessa kyseinen keskihinta katsotaan jälkikäteen koko kuukauden ajanjaksolta. Tämä on jo huomattavasti alhaisempi, kuin yli yhden euron huippulukemat per kilowattitunti. Esimerkiksi joulukuun 2021 keskihinta oli noin 30 senttiä kilowattitunnilta, eli noin kolminkertainen hinta normaaliin verrattuna.

2022 heinäkuun lopulla 28 vuorokauden keskihinta oli noin 24 senttiä. 

Lue myös: Olen vastuussa perheemme sopimuksista – Näin hoidan sähkösopparin

Varo astumasta kohtuuttomaan hintaloukkuun

Nyt kun sähkömarkkinoilla on pienimuotoinen paniikki, ainakin markkinahintaisten sopimusten omaavilla kuluttajilla, niin kannattaa hieman tuumailla, miten asiaa lähtee ratkomaan.

Erittäin moni vaihtaa varmasti nyt kiinteähintaiseen sopimukseen, ja sitoutuu samalla yhden tai useamman vuoden määräaikaiseen sopimukseen. Mitä pidempään sopimukseen sitoudut, sitä halvemmalla sähkösi saat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M-E & Markus / Perheblogi (@mutkatontablogi)

Kun tuntihintainen sähkö huitelee yli eurossa per kilowattitunti, voi reilun kymmenen sentin hintaiset sopimukset tuntua juuri nyt naurettavan halvoilta.

Toki ne sitä ovatkin huipputunteihin verrattuna, mutta isoa kuvaa kannattaa myös katsella.

Sähkö on maksanut viimeisen vuoden aikana ennen loppusyksyä 2021 enimmillään noin 15 senttiä kilowattitunnilta. Muutoin tavanomainen hinta on ollut päivällä noin 5 – 10 senttiä ja yöllä noin 2 – 5 senttiä.

Sähkön hinta nyt & historiatiedot – sahko.tk

Mieti myös vähän pidemmälle

Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta sitä ei ole myöskään nykyhetki. Vuonna 2022 saamme ehkä uuden ydinvoimalan täysillä mukaan sähköntuotantoon, mikä parantaa sähkön saatavuutta ja tasaa muiden energiamuotojen kausivaihtelua. Kukaan ei ehkä tiedä miten pysyvä tämä tilanne sähkömarkkinoilla on. Maailma muuttuu ja kaikenlaista kummaa tapahtuu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M-E & Markus / Perheblogi (@mutkatontablogi)

Itse en sopimuksissa juuri määräaikaisuuksia harrasta, mutta viimein kesällä 2022 on koittanut aika, jolloin tällaiseen on varmaan pakko lähteä, vaikkakin julmilla hinnoilla.

Sähkömarkkinat elävät nyt päivittäin, joten mainitsemani tarjousten hinnat saattavat muuttua markkinatilanteen mukaan jopa päivittäin.

Vaihtoturva – Vakuutuksen vakuutus?

Ehkä juuri edellä mainitsemani tulevaisuuden epävarmuuden takia useampikin sähköyhtiö tarjoaa myös niin sanottua vaihtoturvaa siltä varalta, että haluaisitkin vaihtaa sähkösopimusta kesken määräaikaisen sopimuskauden. Tämä maksaa yhtiöstä riippuen esimerkiksi kolmesta viiteen euroa kuukaudessa lisää.

Itse en lähtökohtaisesti lämpeä tällaiselle lisämaksulle, ellei suunnitelmissa olisi vaihtaa jo heti muutaman kuukauden päästä toisenlaiseen sopimukseen. Mieluummin valitsen itselleni sopivan sopimuksen jo alun perin huolella, kuin maksan ekstraa siitä, että voin sittenkin vaihtaa sähkösopparia jos mieli muuttuu.

// Markus

Kirjoittaja on varovainen sähkön kuluttaja, joka toivoo Etelä-Suomen tuulien yltyvän sen verran että tietokone pysyisi päällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *