Päänsärkyyn kyllästymistä – Raskausviikko 16

Raskausviikko 16, loka-marras 2021: Raskaus ja päänsärky

Hohhoijaa. Jos kirjoittaisin päiväkirjaa enkä julkista blogia, niin aloittaisin kirjoituksen litanialla astetta vahvempia sanoja..

raskaus ja päänsärky

Viimeisin päänsärkyjaksoni alkoi 3.9 ja nyt on 1.11. Kohta tulee siis täyteen kaksi kuukautta päänsärkyä putkeen. Ei järkytys, jos olisin alkaessa tiennyt kauanko tämä tulee kestämään.. On se hienoa, ettei ihminen voi nähdä tulevaisuuteen!

Vertaistukena sinulle, joka olet raskausaikana kärsinyt pitkistä päänsärkyjaksoista, kerron sinulle nyt tarkemmin, millaista särkyä olen itse joutunut kestämään. Yritin nimittäin itse etsiä aiheesta (eli raskauden aikana kuukausia kestävästä päänsärystä) blogipostauksia, mutta en niitä löytänyt.

Alkuraskauden tutut migreenit – raskaus ja päänsärky

Raskauteni ekat päänsäryt olivat siis hyvinkin migreenityyppisiä, ja koska ne ovat itselle tuttuja, niihin oli helppo suhtautua. Ekan kahdeksan migreenipäivän jälkeen suorin ensiapuun ja pääsin tippaan. Se vei säryn vasemmalta puolelta mutta ilo ei kestänyt kauaa. Sain tainnutella kipua jo piakkoin täsmälääkkeellä ja kun luulin jo voittaneeni kivun, alkoi uusi kipujakso. Ja nyt ei kyse ollut itselleni tutusta migreenistä.

Lue lisää: ”Migreeni alkuraskaudessa vei ensiapuun.”

Jännityspäänsärkyä vai hormonipäänsärkyä?

On oikeasti aika pelottavaa, kun päänsärky muuttaa muotoaan. Kun on kärsinyt migreenistä 20 vuotta, tuntee sen tavat. Tietää ennakko-oireista milloin särky taas alkaa ja missä kohdassa päätä. Oireet ovat tuttuja ja turvallisia, vaikka toki todella ärsyttäviä.

Lue lisää: Kuukautismigeeni – riesa joka repii päätä ja koko perhettä

Minulla ennakko-oireita ovat haukottelu, väsymys ja ärtymys. Kivun kynnyksellä särky alkaa nousta korvan takaa ja tässä vaiheessa pitää jo tajuta ottaa lääke. Raskausaikana kaikki on toisin. Sitä vaan kuuntelee kipuaan ja toivoo, ettei se tällä kertaa nousisi kovin pahaksi.

raskaus ja päänsärky
Se tunne, kun migreeni ”alkaa nousta”.

Noh tuon sairaalakeikan jälkeen kipu alkoi siis muuttaa muotoaan. En edes tiedä mihin särki. Särky oli ehkä koko pään särkyä, tai välillä särki ohimoa, välillä takaraivoa. Toisinaan särki yläleukaa ja hampaita, toisinaan kaulaa ja alaleukaa. Niskasärky oli läsnä jatkuvasti.

Kipu alkoi oikeastaan heti kun menin nukkumaan ja siksi nukkumaanmeno alkoi pelottaa. Saattoi nimittäin olla niin, että piehtaroin kivun kanssa koko yön. Aamulla pahin särky kesti iltapäivään ja alkoi iltaa kohti hieman helpottaa. Illalla kymmenen aikoihin saatoin parhaimmillaan olla lähes kivuton. Kunnes taas koitti nukkumaanmenon hetki ja kivun uudelleen alkaminen.

Vai sittenkin vaan erilaista migreeniä?

On ollut tosi vaikea kuvata päänsärkyä kenellekään. Ainoa mitä siitä on osannut sanoa, on ollut että se on ollut jatkuvaa, kokonaisvaltaista ja mielenterveyteen vahvasti vaikuttavaa. On ollut vaikeita päiviä ja todella vaikeita päiviä. Toki raskaushormoneilla on tässä varmasti suuri merkitys.

raskausviikko 16
Ensilumet saatiin raskausviikolla 15.

Koska niska- ja kaulakipu ovat myös olleet koko ajan läsnä ovat lääkärit mieltäneet sen jännityspäänsäryksi. Itse miellän sen migreeniksi, sillä saman tapainen kipu on usein läsnä migreenikohtauksissani. Tätä puoltaa myös se, että migreenilääke auttaa särkyyn.

Lue lisää: Migreeniä ja vauvan liikkeitä – raskausviikko 13

Olen käynyt säännöllisesti hieronnassa sen juurikaan auttamatta. Olen lisännyt vesijumppailua ja lenkkeilyä hurjasti verrattuna siihen, mitä tuli tehtyä ennen raskautta. Venyttelystä voi olla haittaa tai sitten se voi auttaa – en siis oikein tiedä milloin sitä kannattaisi tehdä. Venyttelenkin rankaa ja jalkoja ja rintalihaksia enemmän kun varsinaisia kivun kohteita.

Itselläni on siis tunne, että kyse on edelleen migreenistä, vaikkakin sen muoto on muuttunut. Ainoa lääke, joka helpottaa oloani on ainoa raskauden aikana satunnaiseen käyttöön ”sallittu” migreenilääke sumatriptaani. Mutta niitäkään ei huvikseen voi nappailla vaan hyvin harkitusti lähes sietämättömään särkyyn.

– – –

Mut hei! Toivotaanko kaikki yhdessä, että tämä kipujakso jo pian loppuisi! Olisi kiva kirjoittaa muistakin aiheista, mutta tuntuu, että särky peittää kaiken muun elämän alleen. Kaikki energia menee siihen, että selviytyy päivistä lasten kanssa siihen asti, että Markus lopettaa työt.

raskaus ja päänsärky
Kummalla on rankempaa?

Olen joistain nettikeskusteluista lukenut, että koko alkuraskauden kestänyt päänsärky on loppunut vihdoin joskus raskausviikon 20 kohdalla. Sinne olisi ”enää” kuukausi. Sitä kohti!

Onko sinulla päänsärky kestänyt puolet raskaudesta, tai vaikka sitten koko raskauden ajan? Kerro vertaistukesi kommentteihin!

Edellisen raskausviikon tuntemukset: Raskausviikko 15

// M-E

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *