Lähteekö yksi hammas per raskaus? – Raskausviikko 33

Raskausviikko 33, Helmikuu 2022: Raskaus ja hammassärky

Silloin kun aloittelin tätä raskauspostaussarjaa, en todellakaan kuvitellut, että kolmas raskausaikani olisi yhtä suurta draamaa. Nyt tuntuu, että aihe toisensa jälkeen on ollut enemmän ja vähemmän klikkikalastelua.

raskaus ja hammassärky

Mihin maailmani on menossa?

Mihin tämä koko maailma on menossa? Sitä on tällä viikolla pohdittu aika ahdistavasta näkökulmasta..

Yksi hammas per raskaus? – Raskaus ja hammassärky

Koronan pahimpana tautipäivänä yhtä hammastani alkoi jomottaa juodessani teetä. Tai kipu jäi juilimaan pitkäksi aikaa. Myös niistäessä on jo pidemmän aikaa tuntunut, että ylähammasta vihloo ”poskiontelon kautta.”

Lue lisää: korona loppuraskaudessa – sydämentykytyksiä

Tuo hammas on juurihoidettu ja vaivaillut jonkin verran vuosia. Sen ja sen takana olevan hampaan hammasväli on suuri ja kerää ruokaa aina syödessä, niin että joudun puhdistamaan välin hammaslangalla joskus montakin kertaa päivässä. Joskus ruoka menee kipeästikin ikenen sisään ja hammasväli on ollut tulehtunut useasti.

raskaus ja hammassärky

Syksyllä raskauden alussa menin perinteiseen hammastarkastukseen ja muuta ongelmaa ei löytynyt, kun  takimmaisesta hampaasta paikattiin pieni reikä. Joko tuo paikattu hammas tai sen viereinen hammas ovat vaivailleet erityisesti tuon operaation jälkeen.

Sota Ukrainassa ja sekavia unia Putinista

Torstai-aamuna heräsimme Hesarin mustaan etusivuun.

Luin päivän aikana aivan liikaa uutisia, päivitin mediaa sängyssä makaillessa (olin vielä toipilaana taudista) ihan jatkuvasti ja nukkumaan mennessä tuntui mahdottomalta rauhoittua. Oli vaikea hengittää ja uskoa mihinkään hyvään maailmassa.

Näin koko yön sekavia unia Putinista ja Venäjästä ja päätin aamulla, etten enää selaisi medioita samalla antaumuksella. Poistin Hesarin ja Ylen sovellukset ja mietin, että käyn katsomassa uutisia ainoastaan koneelta.

Noh, Hesarin etusivun lisäksi huomasin aamulla myös, että hammas oli vielä entistäkin kipeämpi.

raskausviikko 32

Soitin hammaspäivystykseen, mutta perjantain ajat olivat jo menneet ja sovimme, että otan uudelleen yhteyttä maanantaina. Mikäli särky äityisi, voisin aina mennä TaYS:in hammaspäivystykseen myös viikonlopun aikana.

Otin yöksi käyttöön kiskon, jota olisi pitänyt käyttää jatkuvasti, mutta erityisesti flunssassa sen käyttäminen on melko mahdotonta. Kisko on niin iso, että se peittää suun, vaikka suuni on auki ja jos nenä on tukossa, mistään ei saa happea.

Kiskon suuruus vaikuttaa myös siihen, etten saa suutani kunnolla kiinni ja tuntuu, että leukalihakset ovat tuon takia aamulla usein väsyneet ja päänsärky tuloillaan. Näin ei käy ilman kiskoa.

Perjantaiaamuna en vielä ollut varma missä kipu on ja mistä hampaasta on kyse, mutta lauantaina hammas muuttui kosketusaraksi, eli pureminen sillä ei enää oikein onnistunut.  Lauantaina hammasta myös vihloi enemmän ja söin Panadolia kipuun. On ihmeellistä, että Panadol auttaa minulla hampaisiin liittyviin kipuihin jonkin verran. Päänsärkyyn sillä ei ole mitään vastetta.

Myös sunnuntai mentiin samalla kaavalla.

Päivystyksessä eka! – Raskaus ja hammassärky

Veikkaan, että olin aika lailla ensimmäinen soittaja ,joka pääsi läpi hammaspäivystykseen maanantai-aamuna. Sain ajan heti tunnin päähän! Mikä helpotus ja mikä kauhu!

Pyysin hoitajaa laittamaan kohdalleni merkinnän hammaslääkäripelosta ja laitoin sormet ristiin, että myös hammaslääkäri olisi ajantasalla asiasta.

Minut huoneeseen kutsunut hoitaja vaikutti mukavalta ja hammaslääkärikin ihan asialliselta.

Hän koputteli hammasta ja kokeili ikeniä ja laittoi jotain kylmäainetta sekä taaimmaiseen hampaaseen että tähän kipeään. Kylmä ei kuitenkaan jäänyt vihlomaan pitkäksi aikaa.

raskaus ja hammassärky

Lääkäri kysyi kivun määrää koputtaessa asteikolla 1-10 ja vastasin että koputus sattui ehkä kakkosen verran. Mietin, että todennäköisesti hän ei ole synnyttänyt (mies ol.), eli onkohan meidän asteikot mitenkään verrattavissa toisiinsa.. Itselläni tuo kympin kipu on ”haluan kuolla”, se on koettu ja siihen on hankala päästä. Tiedän, etteivät kaikki ole kokeneet oman asteikkoni kymppiä koskaan.

Röntgeneistä ei löytynyt ihmeitä. Juurihoito oli kuulemma todella siististi tehty eikä muutakaan epäilyttävää löytynyt.

Hammaslääkäri konsultoi toista lääkäriä ja halusi tarkistaa mahdollisen neljännen juurikanavan olemassaolon, josko sellainen löytyisi ja tulehdus olisi siellä.

Hän siis puudutti, avasi hampaan rassaili jotain aikansa, täytti uudelleen ja hioi hammasta matalammaksi ja niin, etten saisi yöllä purtua sitä sivusuunnissakaan.

Mitään syytä kipuun ei siis löytynyt, mutta jos kipu jatkuu, pitänee hammas poistaa. Ihana kun pääsee taas odottelemaan samaa hommaa kun edellisessä raskaudessa..

Raskauskuulumisia: Hampaanpoisto raskauden toisella kolmanneksella

Tällä hetkellähän huolen aiheuttaa se, että minulla on menossa raskauden viimeinen kolmannes ja ns. viimeiset metrit. Hampaanpoistoa ei suositella raskauden viimeisellä kolmanneksella. Mutta toki sellainen tehdään, jos tilanne on akuutti.

raskausviikko 33

Itseäni huolettaa enemmän mahdollinen piilevä tulehdus hampaassa. Nenäni on ollut tukossa syksystä asti, ja se voi olla raskauden aiheuttamaa. Tai sitten ei. Tällöin hammas on hyvänä seuraavana vaihtoehtona jonossa.

Noh, toivon siis, että kipu loppuu pian ja kyse oli vaan narskuttelusta! Mutta varaudun kyllä myös siihen, että olen pian yhtä hammasta köyhempi.

Löytyykö sieltä hammasongelmista kärsiviä odottavia? Kerro ihmeessä tarinasi kommentteihin!

//M-E

Lue lisää: Raskausviikko 32: Parisuhdeaikaa nolla ja pelkopolilähete bumerangina

täydelliset hampaat
Ollapa noin täydelliset hampaat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *