Puolivuotias kotona isän kanssa

Kuvien purulelu ja rusetti saatu: Baby Tuttifrutti

Puolivuotias kotona isän kanssa

Nuorempi lapsemme on nyt puolivuotias, ja arkipäivät kotona sujuvat isän ja isosiskon kanssa. Nykyään meillä ryömitään lattialla isosiskon perässä, ruokaillaan viidesti päivässä ja nukutaan hyviä päiväunia.

Jutun lopussa linkki meidän Instagram-arvontaan!

puolivuotias isän kanssa

puolivuotias isän kanssa

Liikkuminen

Ryömiminen lähti viimein toimimaan juuri siinä kuuden kuukauden kynnyksellä, pitkän hakemisen jälkeen. Hän viihtyy ainakin siskoonsa nähden todella hyvin mahallaan lattialla, joten harjoitusta on tullut paljon. Ensin noustiin käsien varaan ja jalat hakkasivat lattiaa. Siitä pienen pakitusvaiheen jälkeen maailma aukeni ja päästiin eteenpäin! Nyt hän on lähtenyt tavoittelemaan myös pystyasentoa nousemalla syliin ja vetämällä itseään lipaston kahvojen avulla ylös.

Juttelu

Juttelun kanssa ei olla edetty läheskään yhtä etukenossa. Siskonsa oli hirmuinen höpöttäjä, joka ei niinkään liikkumisesta välittänyt mutta soitti suutaan senkin edestä. Ärräkin saatiin valikoimaan jo reilun vuoden ikäisenä. Vauvelimme ei kuitenkaan ole avannut vielä sanaista arkkuaan kuin ihan hiukan.

Hänelle kävi tosi ikävästi flunssien suhteen. Kun kolmen kuukauden iässä hän alkoi tapailla ensimmäistä kertaa monipuolisemmin äänteitä, niin ensimmäinen räkätauti hiljensi hänet täysin. Hän piti todella pitkän mykkäkoulun, kunnes vihdoin löysi päristelyn. Sitä sitten päristeltiin jonkun aikaa innoissaan.

Ja eiköhän sitten reilun viiden kuun ikäisenä iskenyt toinen flunssa, joka jälleen näytti vaikuttavan äänijänteisiin. Nenä tukossa, korvat ehkä lukossa, niin ei vaan juttua tahtonut irrota. Nyt kuukauden jatkunut nenän vuotaminen alkaa helpottaa, ja varsinkin aamuisin saamme herätä hänen sulosointuihinsa. Hän siis huutelee kaikki hereille.

Lääkärissäkin on päästy käymään sitkeän flunssan takia, mutta onneksi ei ole mennyt korviin. Lääkärikäynnit ovat aikamoisia projekteja, kun lähtee kummankin lapsen kanssa reissuun. Isosiskolle ne ovat jännittäviä käyntejä, koska tällä hetkellä lääkärileikit ovat hänen lempileikkejään.

puolivuotias isän kanssa

Päivärytmi

Aiemmassa postauksessa kävinkin läpi päiväohjelmaamme. Päivärytmi on siis löytynyt, vaikka muuttuvat tekijät sotkevat sitä välillä. Viisi ruokailua, aamupäivän ulkoilu, kolmet päikkärit nuoremmalla, yhdet vanhemmalla. M-E:n työpäivän aikana emme ihmeitä ehdi toteuttaa.

Liekö ollut sattumaa, mutta päikkärit pitenivät nuoremmalla juuri silloin kun ilmat alkoivat viiletä. Ennen hän nukkui enintään puoli tuntia kerrallaan, monen monta kertaa päivässä. Mutta nykyään nukutaan kolmet päikkärit. Ensin pari tuntia, sitten puolitoista, ja illalla vielä puolen tunnin tirsat.

Päikkärit nukutaan vielä vaunukopassa, joka on käymässä jo pieneksi. Parvekkeella tai ulkona saa parhaat unet. Ulkoilusta on tullut uusia elämyksiä, kun saa jo matkustaa istuma-asennossa. Hän näyttää niin isolta kun hän jo istuu rattaissa!

Mites teillä nukutaan?

Yöunet ovat olleet varsin vaihtelevia. Pitkään oli jo varsin säännöllisiä kahden syötön öitä, jolloin välit sai nukkua rauhassa. Nykyään on mukaan tullut ylimääräisiä heräilyjä ja huuteluita. Niistä selvitään usein taputtelulla, mutta rikkovat aika pahasti unirytmiä. Varsinkin jos hän nukkuu omassa sängyssä, niin sängystä nouseminen monta kertaa peräjälkeen on aika tuskallista. Nukkumapaikka ei ole siis vielä vakiintunut. Nukutus tapahtuu omaan sänkyyn, mutta siitä tilanteen mukaan hän saattaa ajautua yön aikana viereen nukkumaan.

puolivuotias isän kanssa

Harrastukset alkaneet

Nuoremmalle valikoitui harrastukseksi sama kuin isosiskolla, eli muskari. Käymme MLL:n muskarissa, ja olemme nähneet sen positiiviset vaikutukset vanhempaan lapseen. Meillä on ollut mahtava muskarin opettaja, ja muskari on vanhemmalle viikon kohokohta.

Itse en ole musikaalinen, ja muskariharrastuksesta lapset saavatkin kiittää M-E:tä. Käymme molemmat vanhemmat kummankin lapsen kanssa muskarissa vuoroviikoin. On jännää miten musikaalisuuden kehittymisen huomaa lapsessa pitkän ajan kuluessa.

Vauvamuskarissa ollaan ihmeissään ja innostuneita muista lapsista ja musiikista. Siellä harjoitellaan rytmiä ja musiikkia liikkeen avulla ja tutustutaan soittimiin. Parin vuoden jälkeen taaperomme on innokas laulaja, soittaja ja tanssija. Hän osaa soittaa rytmissä ja pysähtyä musiikin tauottua. Hän muistaa paljon lauluja ulkoa, ja häntä voisi kutsua musikaaliseksi. Näitä taitoja voi selvästikin opettaa!

Ryhmäneuvola

Puolen vuoden ikäisille järjestettiin ryhmäneuvolatapaaminen, jossa vajaa kymmenen lasta vanhempineen kokoontui Kangasalan Perhetalolle infotilaisuuteen. Pääsimme poikkeuksellisesti molemmat vanhemmat osallistumaan, joten kävimme siellä koko perheen voimin. Lapsiperheiden kotipalvelu, seurakunta ja neuvola kertoivat palveluistaan, ja lopuksi kurkattiin vauvan suuhun ja otettiin mitat.

Ryhmäneuvolassa ei ollut sinänsä mitään ihmeellistä, mutta oli se ihan mukava tapaaminen jossa näki muita saman ikäisiä lapsia. Me kun emme ole vieläkään käyneet perhekerhoissa.

Huvittavinta oli ehkä se, että kun kerroin olevani nyt kotona lasten kanssa, niin neuvolan työntekijä ihmetteli ja sanoi, että ei olekaan ennen moista tullut vastaan! Anteeks mitä! Maailma on selvästikin kesken vielä kesken.

puolivuotias isän kanssa

// Markus

Kirjoitan juttujani koti-isän arjesta käsin katselmoituna. Kaksi ihanaa tyttöä pitävät minut työteliäänä. Seuraa meitä Instagramissa, Facebookissa tai Blogit.fi-sivustolla, niin pysyt ajan tasalla uusista postauksista sekä myös tulevista arvonnoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *