Pieksämäki lasten kanssa kesällä

Mitä sitä tekisi lasten kanssa tänä kesänä Pieksämäellä?

Osa kesästämme kuluu tänä vuonna mummolassa Pieksämäellä.

Suurimman osa ajasta vietämme omalla pihamaalla ja lähirannassa, mutta välillä on kiva käydä vähän katselemassa mitä nähtävää lähiseudulta löytyy. Ja nyt koronakevään jälkeen kaikki pistäytymiset missä tahansa tuntuvat kuin ulkomaanmatkoilta.

Tässä meidän vinkkimme Pieksämäen parhaista kohteista lapsiperheille kesällä.

Pieksämäki lasten kanssa - Iran Farmi
Tällaistakin söpöyttä Pieksämäki tarjoaa lapsille kesällä!

Kohteita lasten kanssa Pieksämäellä kesällä

Pieksämäki tunnetaan ehkä parhaiten avioliittoleireistään, joita järjestetään vuosittain luonnonkauniissa Partaharjun ympäristössä. Tänä vuonna nuo leiritkin taitaa olla peruttu, mutta tarjolla on ajan henkeen sopien parisuhdetapahtuma verkossa!

Tänä kesänä ei valitettavasti järjestetä myöskään Big Wheels -tapahtumaa, jossa pääsisi ihastelemaan toinen toistaan hienompia autoja ja muita kulkupelejä. Tämä on normaalioloissa jokavuotinen juttu, jonka ajankohtaan Pieksämäen visiitti kannattaa sijoittaa.

Nyt kun kuitenkin päätät tehdä tänä kesänä unohtumattoman lomamatkan Pieksämäelle, tai vaikka ajelet siitä läpi matkalla Varkauteen, Kuopioon tai Jyväskylään, niin kannattaa varata hetki aikaa, ja poimia tästä jutusta vaikka yksi mielenkiintoinen kohde!

Pieksämäen torilla kannattaa tietenkin käydä jätskillä, ja torin kulmalta löytyy myös uusi hieno leikkipuisto. Sieltä voikin aloittaa tutustumisen tähän ihastuttavan lakoniseen pikkukaupunkiin!

1. Hiekanpään ranta

Kivenheiton päässä keskustasta löytyy yllättävän hieno ranta.

Yllättävää se oli siksi, että emme ole vuosien saatossa käyneet siellä yhdessä oikeastaan kertaakaan. Viimein tänä kesänä kävimme kurkkaamassa, miten aluetta on laitettu uuteen uskoon viime aikoina. Ja yllätyimme positiivisesti!

Rannalla on uusi leikkipaikka, jossa on leikkilaiva ja kiinteästi pari kunnon jykevää hiekkakaivuria. Näiden ympärillä on kiinteitä rantatuoleja, joissa oli oikein mukava paistatella päivää ja seurata lasten leikkejä.

Pieksämäki lasten kanssa - Hiekanpää
Hiekanpään uudella leikkipaikalla viihtyy!

Ranta itsessään sopii hyvin pienille lapsille, koska se syvenee todella loivasti. Saa mennä kauas ennen kuin ei enää ylettyisi jalat pohjaan. Tämä rauhoittaa vanhempien mieltä, ja myös kolmevuotiaamme tykkäsi!

Rannalla on useita beachvolleykenttiä, jotka on todella fiksusti kaukana lapsiperheille suunnatusta alueesta. Ei siis häiritse.

Koko komeuden kruunaa hienot pukukopit ja erikoisuutena paikalla oli myös kiinnityspisteitä riippumatoille! Nämä oli ilmeisesti tarkoitettu toimimaan ”oma riippumatto mukaan” -periaatteella!

Hiekanpään alue on saanut kivan kasvojenkohotuksen, vierestä kun löytyi muutakin tutkittavaa. Rannan viereisessä puistossa on vielä jotain myllerrystä kesken. Ennen siinä oli frisbeegolfrata, mutta se on siirretty väljemmille vesille Uhomäkeen. Mitähän siihen on vielä tulossa…?

Hiekanpään uimaranta ja uudet aurinkotuolit
Miami Beach, Barceloneta, Hiekanpää… mitä näitä nyt on.

2. Nukkekoti

Nukkekoti on yhtä kuin hieno huvila ja sen pihamaa, joka on suunniteltu vain lasten tarpeisiin. Nukkekoti sijaitsee aivan edellä mainitun Hiekanpään rannan vieressä, melkein jopa samalla rannalla.

Pihalla on paljon leikittävää ja pelattavaa, ja mielenkiintoisen ”huvikummun” sisältä löytyy myös tekemistä joka toimii varsinkin huonomman kelin sattuessa. Paikalla on ohjaajia ja järjestettyä puuhaa, sekä pientä kahvilatoimintaa. Lysti on pääsääntöisesti maksutonta, ohjatuissa jutuissa on muutaman euron nimellinen materiaalimaksu.

Pieksämäki lasten kanssa - Nukkekoti
Nukkekoti on lasten huvikumpu.

Me kävimme Nukkekodilla viime kesänä ensimmäistä kertaa, ja silloin kaksivuotiaamme ainakin otti paikan omakseen ja viihtyi! Paikassa hyvää on monipuolisuus. Löytyy pihajuttuja hienolle säälle ja sisähommia huonommalle kelille sekä normaalimmille oloille!

Vuonna 2020 uutuutena Nukkekodin pihaan näytti olevan tulossa liikennepuisto, joka oli vielä tekovaiheessa!

Tsekkaa aukiolot ja piipahda ainakin katsomassa tämä uniikki paikka ja rakennus!

pieksamaennukkekoti.fi

Pieksämäki lasten kanssa - Nukkekoti
Nukkekodin pihapiiriä.

3. Iran Farmi

Meillä ei itsellämme ole eläimiä, emmekä näe niitä oikein missään muuallakaan säännöllisesti. Lasten olisi kuitenkin hyvä päästä tutustumaan kaikenlaisiin elukoihin jo pienestä pitäen. Eikö jo pelkän allergisoitumisen kannalta olisi hyvä saada hieman altistusta?

Vanhempi lapsemme pitää valtavasti ainakin kissoista, ja muutkin karvaiset otukset saavat häneltä sympatiaa. On siis todella harmi, kun niihin ei pääse oikein missään kunnolla tutustumaan.

Vaikka itse en olekaan mikään valtava eläinfani, niin olisi kiva antaa lapsille mahdollisuuksia ainakin oppia lisää eläimistä. Kaupungissa asuessa kun ollaan niin vieroituttu jo tällaisista elämän perusjutuista kuin vaikka maatilan eläimet.

Bongailimme netistä olisiko lähistöllä kotieläinpihoja, ja löysimme Iran Farmin. Sunnuntaina meillä sattui olemaan sopiva hetki, joten soitimme Iralle ja sovimme vierailun samalle päivälle. Mahdolliset vierailuajat ovat siis keskiviikko ja sunnuntai.

Pieksämäki lasten kanssa - Iran Farmi
Yksivuotiaammekin pääsi ensimmäistä kertaa elämässään ruokkimispuuhaan!

Ajellessamme kohti farmia, ihastelimme maaseudun rauhaa. On jotenkin erikoista ja outoa, että metsäiset hiekkatiet eivät ole osa meidän normaalia arkea.

Kumpikin meistä vanhemmista on toki lapsuudessaan tutustunut tämän tyyppisiin maisemiin enemmän kuin tarpeeksi. Se on meille yhtä aikaa niin kovin tuttua ja turvallista, mutta myös samalla nykyään vähän eksoottista.

Keskusteluun kuuluu vakiona näissä maisemissa aina tokaisut ”Mieti että täälläkin asuu joku…”, tai ”Mitä jos muutettaiski tänne?”

Farmilla vietimme pitkän tovin monenkirjavaa eläinkatrasta ihmetellessämme. Heti alussa tuli selväksi, että vierailu oli onnistunut, kun molemmat lapset jumittuivat syöttämään vuohia.

He eivät oikeastaan olisi halunneet lähteä vuohien luota mihinkään, niihin oli niin mukava tutustua! Pienet kilitkin olivat niin supersöpöjä!

Yksivuotiaskin hoksasi syöttämisen, ja tohkeissaan tallusti edes takaisin noukkimaan voikukkaa ja sitten taas vuohien luo, eikä hänkään olisi siitä hommasta halunnut luopua!

Pieksämäki lasten kanssa - Iran Farmi
Koitappa itse: ”Sutsi satsi satsaa, sutsi satsaa…”

Lopulta kiersimme sitten muuallakin, ja näimme todella ainutlaatuisen valikoiman eläimiä. Iran Farmilla on tavanomaisesta poikkeavia eläimiä niin paljon, että se muistuttaa mielestäni enemmän jopa eläintarhaa kuin kotieläinpihaa!

Sepä teki tästä kohteesta suorastaan loistavan meidän perheelle. Emme me vanhemmatkaan olleet ennen nähneet joitain näistä eläimistä.

En ole tainnut tutkailla ennen poroa niin läheltä, ja Pekingin ankkakin on tutumpi ruokalistalta kuin ilmielävänä vieressä tallustamassa.

Saimme kattavan opastuksen kierroksellamme, jonka lopuksi nautimme kesäkahvion antimista. Siinä kuumassa kesäpäivässä istuskellessamme totesimme vain yhteistuumin, että onpahan mahtava paikka ja onnistunut reissu. Kannatti tulla!

Lisätietoa: iranfarmi.fi

Iran Farmi - Ankka
Kvaak, kutsuiko joku?
Poronsarvia Iran Farmilla Pieksämäellä
Iran Farmilla kasvaa muun muassa paljon näitä!

4. Paltasen esteetön suopuisto

Pieksämäen seudun, voisiko sanoa erikoisuutena, näyttäisi olevan esteettömyys. Tämä virke kuulostaa järjenvastaiselta, koska jos kaikkien ihmisryhmien huomioonottaminen on erikoisuutta vuonna 2020, niin maailmamme on vielä pahasti kesken.

Esteetöntä luontoreittiä löytyy jo ennestään ainakin jonkin verran Partaharjulta. Juuri löysin netistä tiedon, että Hiekanpäähänkin rakennettu vastaava reitti. Paltasen reitti on valmistunut syksyllä 2019.

Paltasen esteettömän suopuiston lähtöpaikka.
Paltasen esteetön suopuisto. Helppo liikkua lasten kanssa vaikka rattailla.

Paltasen esteetön suopuisto on ”pitkospuureitti”, joka sopii yhtä hyvin sekä jalan että pyörätuolilla tai lastenvaunuilla liikkuville. Tässäpä tuli heti jatkettua tätä järjenvastaisuutta. Eli kun paikka palvelee myös pyörien päällä olevia vehkeitä, niin se toimii edelleen yhtä hyvin myös jalankulkijoille. Tai oikeastaan vielä paremmin kuin perinteiset pitkospuureitit. Esteettömälle reitille voi huonojalkaisempikin lähteä turvallisemmin liikenteeseen.

Olemme aimmin käyneet jo testaamasssa Paltasen kahvion herkkumunkit. Nyt paikalla on lisäksi tämä suoreitti, jonka voi kärrytellä myös pienimmän kanssa lastenrattailla.

Kävimme jo kertaalleen katsastamassa kohteen pyörälenkin ohessa. Seuraavaksi viemme lapsemme tutustumaan heille vieraampaan suomaisemaan!

Lisätietoa – Paltasen esteetön suopuisto

Pieksämäki lasten kanssa - Paltasen esteetön suopuisto
Paltasen reitti on hieman helppokulkuisempi kuin perinteinen pitkospuureitti.

Pieksämäki lasten kanssa kesällä

Tässä meidän poimintamme Pieksämäen kärkikohteista tälle kesälle!

Mukavaa nähdä täältäkin seudulta jotain uutta sekä jotain uudistettua vanhaa!

// Markus

5 vastausta artikkeliin “Pieksämäki lasten kanssa kesällä

 1. Selkeä asiavirhe. Partaharjun esteetön reitti on huomattavasti pitempi ja luonto-arvoiltaan paljon merkittävämpi Paltasen suoympäristöön nähden. Partaharjun esteetön reitti alkaa Partaharjun toimintakeskuksesta ja päättyy Ladun majalle. Arvio muuten oikein hyvä ja totuudenmukainen.

  1. Kiitos tästä tarkennuksesta!
   Itse olen nähnyt Partaharjun reitistä pätkät, jotka kulkee frisbeegolfradan alueella.
   En tiennyt siitä reitistä sen enempää, enkä ottanut tarkemmin selvää. Hyvä että tämä tuli nyt selville!

   Partaharjun reitti sisältää siis osittain kovapohjaista tietä ja osittain samanlaista ”pitkospuuta”, ja todellakin kulkee erittäin kauniissa maisemissa!

  2. Muutin vielä tekstiä siltä osin, jossa luki että Paltasen reitti on näistä reiteistä ilmeisesti pisin ja monipuolisin.

 2. Heips! Mylleryksen tilalle Hiekanpään puistoon on tulossa skeittiparkki! Uutta hienoa ihmeteltävää löytyy myös, kun jatkaa matkaa rantaa pitkin lentopallokenttien ohi ? sielläkin esteetöntä reittiä, tähystystornia ym. ?

  1. Oi, hienoa!
   On muuten aika paraatipaikka, siellä kyllä kelpaa rullata! Milloin mahtaa olla valmis?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *