Vastamelua lapsiperheessä? Testissä Philips Performance kuulokkeet

Kaupallinen yhteistyö: Philips

Yhteistyössä Philipsin kanssa sain Buzzadorin kautta testiin Philipsin Performance vastamelukuulokkeet. Diilinä oli, että saan kokeilla kuulokkeita ennen mahdollista ostopäätöstä.

Tässä kattava ja rehellinen arvioni kyseisestä tuotteesta.
Kaava on tuttu: ei kaunistelua, vaan kerron kaiken kuten itse olen sen kokenut.

Philips PH805 kokemuksia
Philips Performance PH805 vastamelukuulokkeet testissä.

Philips PH805 -vastamelukuulokkeet

Philips PH805 kuulokkeet (TAPH805BK/00) on uutuustuote, jota myydään tällä hetkellä 120-190 eurolla. Ne kuuluvat siis keskihintaisten tai hieman arvokkaampien kuulokkeiden kategoriaan.

Kuulokkeiden myyntiargumentit ovat tyylikäs ja mukava muotoilu, säädettävä vastamelutoiminnallisuus sekä pitkä akunkesto. Näistä ainakin akunkesto on ehdottomasti täyttä timanttia. Muista ominaisuuksista lisää myöhemmin.

Philips Performance kuulokkeet – hyviä kokemuksia

Akunkesto

Kuulokkeille luvataan 25-30 tunnin akunkestoa, riippuen vastamelutoiminnon käytöstä.

Tämä on varsin pitkä aika, ja kokemukseni mukaan tuote täyttää lupauksen täysin. Rehellisyyden nimissä, en kellottanut kuinka kauan akku kuulokkeissa kesti, mutta päivittäisellä käytöllä sain sen loppumaan vasta parin viikon jälkeen. Käytin kuulokkeita monesti useita tunteja päivässä, ja välillä niihin unohtui virta päälle joksikin aikaa.

Olen käyttänyt ennen vain muutamia muita langattomia kuulokkeita, mutta ne eivät ole päässeet akunkestossa lähellekään tätä. Pahimmillaan kiinalaiset halvat kopio-”Airpodit” kestävät kuuntelua vain muutaman tunnin, joka tekee niistä aika turhakkeet. Tällöin lataus pitää suorittaa joka käyttökerran jälkeen.

Näissä Philipseissä ei tuollaista ongelmaa ole. Niitä ei tarvitse oikeastaan muistaa ladata ollenkaan. Iso plussa tästä!

Langaton yhteys toimii kuin unelma

Jotta langaton laite toisi oikeasti lisäarvoa, laitteiden välisen yhteyden pitäisi muodostua helposti ja sen jälkeen pysyä päällä sekä häiriöttömänä.

Tämä toteutui Philips PH805 -kuulokkeiden kanssa oikeastaan paremmin kuin minkään muun langattoman laitteen kanssa ikinä. En muista kokeneeni näin hyvää ja helppoa yhteydenpitoa minkään muun Bluetooth-laitteen kanssa.

Bluetooth on vanha teknologia, ja olen ollut sen suhteen melko skeptinen. Onneksi kehitys kehittyy, ja itse Bluetooth-teknologiakin on kehittynyt koko ajan paremmaksi. Näköjään sillä pystyy nykyään toteuttamaan jopa toimivan yhteyden!

Se on joka kerta yhtä iso elämys, kun laittaa kuulokkeisiin virran päälle. Ensin kuulokkeista kuuluu ”Power on”, ja aina heti sen perään ”Connected”. En vaan voi uskoa tätä todeksi!

Yhteys puhelimeen ei ole kertaakaan katkennut kesken kuuntelun.

Philips PH805 kokemuksia
Langattomien kuulokkeiden vaivaton ja luotettava yhteys luuriin. Onpa mahtavaa kokea tämä edes kerran elämässä!

Äänenlaatu korvissani hyppäsi aivan uudelle tasolle

Olen elänyt vuosikausia lähes pelkillä iPhonen vakionapeilla. Tämän lisäksi käytössä on ollut ne surulliset kiinalaiset halppis-airpodit, sekä myös kuulokkeet sisältävä pipo, jossa arvatenkaan äänenlaatu ole kovin korkealla tasolla. Joskus vuosia sitten minulla oli loistavat Nokian Purity Pro -vastamelukuulokkeet, mutta surukseni ne hajosivat pudotessaan lattialle.

En ole musiikin suurkuluttaja, vaan korvissani on useimmiten puhetta. Nyt laitoin korvilleni nämä Philips PH805 -kuulokkeet, ja hetkellisesti tajuntani räjähti!

Nyt oli pakko pistää musaa pauhaamaan, ja oli muuten aika eri tavalla syvyyttä! Vihdoin minun teki edes mieli kuunnella musiikkia!

Ensimmäistä kertaa kuulokkeita testatessani istuin kotona yksin nojatuolissa yön pimeydessä. Luureissa jytäsi jotain Spotifyn minulle tarjoamaa musiikkituotantoa. En voinut kuin hymyillä.

Vastamelua vai ei? Eri vaihtoehtoja tarjolla

Kuten kerroin, minulla oli jo kokemus vastamelukuulokkeista jostain vuosien takaa. Tiesin siis vähän mitä odottaa.

Aktiivisella melunpoistolla (Active Noise Cancellation, ANC) voidaan kuuntelukokemuksesta poistaa ympäristöstä tuleva säännöllinen melu, kuten auton hurina tai sateen ropina. Yksittäisiä ääniä, kuten lapsen kiljahduksia, ei tällä ominaisuudella voi suodattaa.

Philips PH805-kuulokkeissa on vastamelutoiminnolle kolme eri tilaa.

Yllätyksenä minulle tuli ”Ambient sound” -tila, jossa kuulokkeet päästävät läpi ympäriltä tulevat äänet, ja kuunneltava teos kuuluu aika hiljaa, ikään kuin taustalla.

Tämä tila osoittautui todella hyödylliseksi. Sille tuntui olevan enemmän käyttöä kuin itse melua vaimentavalle tilalle.

Huomasin, että aika harvoin olen tilanteessa, jossa ympäristön äänien vaimentaminen olisi kovin toivottavaa. Ulkona liikenteessä se ei tietenkään ole turvallista, ja kotonakin todella harvoin on sellaista hetkeä, että mahdollisiin lapsen heräämisen ääniin ei tarvitsisi reagoida.

Näiden tekijöiden johdosta pidin eniten kuulokkeiden normaalitilasta sekä ympäristön äänet läpi päästävästä tilasta.

Philips PH805 kokemuksia
Ympäristön äänet on joskus hyvä kuulla.

Vähemmän kivoja kokemuksia Philips PH805 -kuulokkeista

Olin saanut korviini uuden äänimaailman huolettoman langattomasti. Kuunteluelämys oli monin tavoin aivan loistava.

Valitettavasti testikäytön aikana vastaan tuli myös asioita, jotka eivät saaneet minulta ylistystä.

Vahinkohipaisut oikeaan korvaan

Tämä on ehdottomasti surkein ja tunnelman latistavin asia mikä näiden Philipsin luurien kanssa tuli vastaan.

Oikeanpuolisessa kuulokkeessa on näennäisesti hienot kontrollit, jotka toimivat sekä hipaisemalla luurin sivua että painamalla oikealla takana alhaalla sijaitsevaa mekaanista nappia, joka heiluu myös edestakaisin vivun lailla.

Oikean kuulokkeen sivupinta on siis kosketusaluetta, jota napauttamalla voi vaihtaa melunvaimennustilaa. Jokainen napautus vaihtaa tilan seuraavaan. Tästä seuraa ääniviesti, joka kertoo, mikä tila on aktivoitu. Kosketusaluetta pyyhkäisemällä ylös tai alas voi nostaa tai laskea äänenvoimakkuutta.

Nämä ominaisuudet kuulostavat ja näyttävät hienoilta. Vähemmän hienoa on se, että käytön aikana näitä kosketuksia tulee vahingossa!

Melunvaimennustila on minulla vaihtunut lukuisia kertoja vahingossa. Se on voinut tapahtua korjatessa kuulokkeiden asentoa, ottaessa kuulokkeita pois korvilta tai muutoin vahinko-osumasta. Joskus tila vaihtui kun tarkoituksena oli muuttaa äänenvoimakkuutta.

Tätä alkoi tapahtua heti testikäytön alettua, ja melko nopeasti aloin varoa oikean puoleisen kuulokkeen käsittelyä virheet välttääkseni. Näin kuulokkeiden käsittelystä tuli todella epäluonnollisen oloista, kun koko ajan pitää varoa koskemsta oikean kuulokkeen sivustaan.

Melunvaimennustilan muutos kuulostaa vähäpätöiseltä asialta. Ainahan tilan voi vaihtaa takaisin siihen mikä se oli ennen tapahtunutta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertaisesti kuitattu.

Häiriö syntyy siitä, että korviin tulee ääniviesti tilan vaihtumisesta. Tämän viesti peittää alleen pienen pätkän esimerkiksi podcastista jota olen kuuntelemassa. Jos tila vaihtuu normaalista ympäristön äänet -tilaan, äänenvoimakkuus putoaa usein niin paljon, ettei podcastia enää kuule.

Kun haluaa palata takaisin tilaan jossa oli ennen virheen sattumista, joutuu napauttamaan kaksi kertaa uudestaan, ja kuuntelemaan kaksi ääniviestiä lisää. Nämä ääniviestit peittää edelleen alleen sisältöä, jota olin kuuntelemassa. Eikä tilaa tietenkään voi edes vaihtaa nopeasti kaksi kertaa peräkkäin, vaan joka välissä pitää kuunnella ääniviesti ensin kokonaan, jotta luuri ottaa vastaan seuraavan napautuksen.

Yksi melunvaimennustilan vaihtaminen vahingossa saattaa siis johtaa tilanteeseen, jossa joudun kelaamaan podcastia takaisin, jotta pysyn kärryillä mitä siinä sanotaan. Tämä ei ole kovin toivottava tilanne.

Philips PH805 kokemuksia
Oikean kuulokken ulkopinta toimii kosketuskontrollina.

Osumat ja vivutukset virtanappiin, eli tunnelman latistajat

Oikean korvan takana alhaalla on siis myös mekaaninen nappi, joka painuu alas ja heiluu edestakaisin. Alas painamalla ja pitämällä pohjassa tämä toimittaa virtanapin roolia, ja ylös alas heiluttelemalla sillä voi hypätä seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen.

Tämä oli ehkä kiva idea suunnittelijoiden piirustuksissa, mutta käytännön kokemukseni siitä on aika toista maata. Ongelmat alkoivat heti ensimmäisellä käyttökerralla kun olin luurit päässä liikkeellä ulkona.

Matkustin kaikessa rauhassa bussissa, kun ihmettelin miksi kuuntelemani podcast yhtäkkiä lakkasi kuulumasta. Hetken hiljaisuuden jälkeen kyseinen cästi alkoi alusta. Mitä?

Pian tajusin, että tämä maaginen vipunappi oli varmaan vahingossa osunut takkini kaulukseen tai huppuuni. Vipu oli vääntynyt sen verran, että luurit antoivat komennon aloittaa raina alusta… Ei!

Kaiken hyvän lisäksi tämä ei ollut mikään yksittäinen sattumien summa, vaan sama homma tapahtui jo tällä yhdellä reissulla muistaakseni ainakin kolme kertaa. Hupparini reunus sattui olemaan niin hyvin napin kohdalla, että päätä kääntäessä vipu väännähti ja heitti podcastin toistokohdan roskikseen. Ei hyvä!

Myöhemmin huomasin, miten tämän saman vahingon saa toistumaan myös muuallakin. Esimerkiksi sängyssä selällään maaten, pää tyynyllä. Silloin vipunappi on juuri siellä tyynyä vasten ottamassa virhepainalluksia vastaan.

Ajatukseni kontrollien suunnittelusta olivat näiden kokemusten jälkeen melko synkkiä. Korostan vielä, että ongelmat alkoivat heti, eivätkä ne olleet mitään yksittäistapauksia.

Philips PH805 kokemuksia
Oikean kuulokkeen takana on virtanappi, joka toimii myös vipuna seuraavaan ja edelliseen kappaleeseen.

Äänipalaute haittaa käyttöä

Kuten aiemmin totesin jo virhepainallusten tapauksessa, kuulokkeista kuuluu korviini äänipalauetta joka kertoo tietoa kuulokkeiden tilasta.

Nämä ääniviestit peittävät alleen sitä sisältöä jota olen kuuntelemassa. Aina se ei haittaa, mutta joskus todellakin se sitä tekee.

Esimerkiksi ilmoitus siitä, että äänenvoimakkuus on nyt säädetty maksimiin, on joskus todella ärsyttävä. Itse olisin mieluummin kokonaan ilman tätä ilmoitusta, koska nyt se haittaa enemmän kuin hyödyttää.

Ylipäätään ilmoitukset saisivat minulle olla paljon nopeampia, jotta ne eivät peittäisi alleen niin paljoa kuuntelemaani sisältöä.

Jollekin tämä ei varmaan ole mikään ongelma, jos esimerkiksi musiikin peittää välillä kuulokkeiden tarjoama tietoisku siitä, että painoit juuri äänenvoimakkuutta isommalle, mutta maksimitaso onkin jo saavutettu. Itse kuuntelen puheohjelmia nopeutetusti, joten minä saatan äänipalautteen aikana missata aika paljonkin tarinaa. Ylipäätään se, että joku keskeyttää kuunteluni, vieläpä toistuvasti, saa veret kiehumaan.

Philips PH805 kokemuksia
En haluaisi ylimääräisiä häiriötekijöitä kuuntelukokemukseeni.

Kokemukseni melunvaimennuksesta

Minulla on aiempi kokemus vastamelukuulokkeista, kun omistin aikoinaan Nokia Purity Pro -kuulokkeet.

Muistan elävästi, miten noiden kuulokkeiden melunvaimennusominaisuus tuotti todellisen vau-elämyksen. Kun luurit pelkästään laittoi päähän ilman että niistä kuului mitään musiikkia, kuulosti siltä kuin ympäristön melu olisi laitettu katkaisijasta pois päältä, ja sen jälkeen oli aivan hiljaista. Niissä vastameluominaisuuden todella huomasi ja se kokemus oli vaikuttava.

Ikäväkseni joudun toteamaan, että vastaavaa vau-elämystä en Philipsin PHR805 -kuulokkeilla saa aikaiseksi. Itseasiassa minun testeissäni ero normaalimoodin ja melunpoistomoodin välillä ei ole Philipsin kuulokkeissa järin iso.

Testasin melunpoistoa kotonamme yön hiljaisina tunteina. Asuntomme koneellisen ilmastoinnin poistoputkessa on sellainen ominaisuus, että siihen kertyy vähän väliä pölyä, ja se alkaa kohista. Tämä kohina toimi oivallisena testimateriaalina.

Laitoin luurit päähän ja vaihtelin niiden melunpoiston tilaa. Kuulosti siltä, että kohina ei kokonaan poistunut, sen taajuus vaan vähän muuttui. Toki melunpoisto suodatti kohinaa melko paljon pois. Mutta kuten jo vertasin aiempaan kokemukseeni tehokkaasta melunpoistosta, en kokenut että näin tapahtuisi.

Autossakin ominaisuutta oli pakko testata, jotta saisin käsityksen sen toimivuudesta. Kohina kyllä vaimeni, mutta en oikein saanut melunpoistosta vieläkään selkeää kokemusta. Melunpoistotilaa vaihdellen totesin, että melu kuuluu eritavalla eri moodeissa.

Kertaalleen pääsin testaamaan melunvaimennusta myös junassa. Jälleen kokemukseni oli ristiriitainen. Toisinaan juna tuotti sellaista huminaa, joka poistui ihan selkästi. Välillä taas äänimaailma oli sellainen, että koin melun vain kuuluvan eri tavalla eri melunpoistotiloissa.

Lentokone on varmaan yksi parhaista kohteista, jossa melunvaimennus pääsisi oikeuksiinsa. Lentokoneessa taustakohina on todella voimakasta ja tasaista, joten luurit saisivat sen varmaan tapettua aika mukavan kuuloisesti pois korvista.

Ehkä minulla on tässä asiassa joku vinouma ja tarpeeni melunpoistoon ei ole riittävän iso. Oma kokemukseni oli, että pelkästään kuulokkeiden umpinainen rakenne on minulle jo riittävä ominaisuus taustamelun vaimentamiseen. Suljetut kuulokkeet kun toimivat itsessään jo kuulosuojaimien tapaan. Näiden kuulokkeiden kanssa en osannut lisäksi kaivata aktiivista melunpoistoa, eikä se ominaisuus tuottanut minulle huomattavaa lisäarvoa.

Ulkona melunvaimennusta käyttäessäni huomasin ikävän ominaisuuden. Tuulen osuessa kuulokkeiden mikrofoneihin, alkaa korvissa ikävästi suhista. Tämä tapahtui moneen kertaan, ja johti aina napautukseen oikealle korvalle. Nyt se korvakohinan generointi pois päältä!

Philips PH805 kokemuksia
Kaipaanko melunvaimennusta vai en, siinäpä minulla on näköjään pulma!

Philips PH805 kokemuksia

Edellä kerroin kokemuksistani Philipsin PH805 -vastamelukuulokkeiden kanssa. Testasin kuulokkeita noin kolme viikkoa ennen arvion kirjoittamista.

Kuulokkeissa on paljon hyvää, mutta niiden kontrolleissa on allekirjoittaneen mielestä paljon parantamisen varaa. Laatu on muuten kohdallaan, mutta kontrollit saattavat aiheuttaa ei-toivottuja keskeytyksiä kuunteluelämykseen.

Luulen, että kuulokkeet ovat parhaimmillaan rauhallisessa toimistotyössä. Silloin on pienin todennäköisyys että mitään odottamatonta tapahtuu. Jos olet enimmäkseen aktiivinen liikkuja ja teet luurit päässä kaikenlaista tai melkein mitä vaan, niin silloin Philipsiltä löytyy varmaan joku toinen malli, joka sopii paremmin tarpeisiisi.

Nyt minulla on enää jäljellä vain yksi asia, eli pohdinta siitä ostaako nämä luurit omaksi vai ei. Voi hyvin olla että lopulta päädyn ne ostamaan, mutta varaudun käytössä sitten niiden asettamiin rajoitteisiin.

Mitä mieltä sinä olet?
Oletko kokenut jotain vastaavaa?
Ovatko kuvaamani ongelmat mielestäsi todellisia tunnelman tappajia?

// Markus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *