Viisi henkeä pienessä kaksiossa – Asummeko todellakin ahtaasti!

Kirjoitin aiemmin monen vuoden kokemuksestamme kolmiossa asumisesta.

Totesin, että nykymittapuulla asumme hieman ahtaasti. Tarkastelin myös asumisen väljyyden trendejä aikakausittain.

Uuden kotimme valmistumista odotellessamme olemme nyt muuttaneet tilapäisasuntoon, ja tilanne on ehtistäkin hurjempi. Nyt asumme viiden hengen perheenä todellisissa extreme-olosuhteissa, pienessä 39 neliön kaksiossa.

Lue myös: Viisi henkilöä kolmiossa – Asummeko ahtaasti?

Iso perhe pienessä kaksiossa
Miten ison perheen elämä sujuu pienessä kaksiossa?

Iso perhe 39 neliön kaksiossa

Jos jossain kauniissa ajatuksissa jokaiselle lapselle tulisi jossain vaiheessa olla oma huone, niin nyt meillä ei sellaisista ole tietoakaan.

Päinvastoin, nyt ei kenelläkään ole mitään omaa tilaa.

Asuntomme koostuu nukkumahuoneesta, elämishuoneesta ja kylpyhuoneesta. Elämishuoneen jatkeena on onneksi iso lasitettu parveke.

Olohuoneen ja keittiön yhdistelmää kutsutaan joskus myös tupakeittiöksi. Mielestäni elämishuone kuvaa tätä yhdistelmää hyvin. Lähes kaikki mahdollinen elämä tapahtuu tässä tilassa.

Kaksion olohuone viidelle hengelle
Tästä pitäisi järjestää viiden hengen perheelle elintila.

Kuten aiemmassa asunnossamme, uudessa pienessä tupakeittiössämme tapahtuu kaikki. Siinä laitetaan ruokaa ja syödään, vietetään aikaa leikitään. Ruokailut, askartelut, väritykset ja pelaaminen, kaikki saman pöydän ääressä.

Samassa tilassa usein myös puetaan ja riisutaan, sekä sisä- että ulkovaatteet, koska niin sanottu eteinen ei ole kovin iso. Jo pelkästään lastenvaunut täyttävät koko eteisen.

Säilytystilojen tärkeys

Vaikka olemme tottuneet kohtuullisen pieneen elintilaan, suurin muutos kolmiosta kaksioon siirtyessä näyttäisi olevan säilytystilan radikaali väheneminen.

Vanhassa asunnossamme oli todella hyvin täytetty väliseinät kiinteillä kaapeilla, jotka olivat vieläpä lattiasta lähes kattoon asti. Ne upposivat sisustukseen luonnollisesti, ja niiden lisäksi meillä oli jokunen erillinen lipasto tai kaappi.

Vaatehuone täynnä vaatteita.
Vaatehuone, johon pitäisi saada viiden hengen perheen lähes kaikki kamat.

Nyt pienessä asunnossa huomaa, että kiinteiden kalusteiden isot tilat eivät ole mikään itsestäänselvyys. Kaksiossamme keittiön kaappitila on hyvin rajallinen, ja muut kiinteät kaapit puuttuvat lähes kokonaan. Tässä vaatehuone korvaa kiinteiden kalusteiden niukkuutta.

Vaatehuone kaksiossa
Monen tunnin työn tulos. Vain että tyhjä tila tulisi taas täyteen kamaa…

Myös häkkivarastokoppi on hiemen pienempi kuin aiemmassa asunnossamme. Tämä on aika paha puute myös. Olihan meillä vanhakin häkki aina täynnä lattiasta kattoon asti.

Kaikki neliöt hyötykäyttöön

Nyt muuton aikana ja sen jälkeen tärkeimpinä varastotiloina meillä toimii sauna ja lasitettu parveke.

Jo aiemmin sauna toimi meillä varastona ainakin pyykeille ja paljon tilaa vieville lätkävarusteille, joten sama jatkuu uuden asunnon saunassa. Hassua kyllä, pienen kaksiomme pesuhuone ja sauna ovat reilumman kokoiset kuin vanhassa isommassa kolmiossamme.

Varsinkin pesuhuoneen suurempi koko on erittäin hyvä juttu, lapsiperheessä vessassa asioidaan aika paljon, ja monesti isommalla porukalla.

Sauna varastona kaksiossa
Sauna tässä vielä aika vaiheessa.

Suuri sauna kuulostaa tässä kaaoksessa vähän hukkatilalta. Mutta siksi se pitääkin ottaa hyötykäyttöön varastona.

Varsinaista saunomista tapahtuu keskimäärin kerran viikossa, joten on ihan ok, että muuna aikana tilaa hyödynnetään varastona. Kunhan se on kohtuullisen helposti tyhjennettävissä, niin varastotila on sen paras hyötykäyttö muuna aikana. Tästä tulikin mieleen, että saisi olla sellaisia valmiiksi mietittyjä säilytysratkaisuja saunaan. Eli laatikoita jotka sopisivat hyvin lauteiden alle ja päälle, ja olisi helppo nostella tarvittaessa pois.

Iso perhe kaksiossa – Miten elämä sujuu?

Muuton jälkeen elämä pienessä kaksiossa on ollut hieman kireää.

Kenellä tahansa jää helposti viimeiset muuttolaatikot lojumaan avaamattomana, kun ei jaksa vaan käydä kaikkea läpi. Nyt hommaa rajoittaa sekä lapsiperheen arjen pyörittäminen, että yksinkertaisesti tilan puute.

Yksivuotiaamme koluaa jatkuvasti lattialla ja on äärettömän tarvitseva, joten kaikki tavaroiden läpikäyminen ja järjestely on hyvin haastavaa. Järjestelyyn saa menemään aikaa tuhottoman paljon, joten edistyminen pienissä pätkissä silloin tällöin tehden on aika hidasta.

Meillä on vuokrattuna erillinen varastokoppi muualta, jonne olemme dumpanneet jo suuren määrän tavaraa. Kun sekin alkaa olla täynnä, alkaa loppua paikat minne sitä säästettävää tavaraa voi upottaa.

Varastokoppi ison perheen tavaroille.
Erillinen varastokoppi täyttyi helposti kun muutimme kolmiosta kaksioon. Huomaa tärkeä varastoitava pikkupaketti: ”Rikkinäiset lasten housut”.

Paljon on säästettäviä lastenvaatteita ja tarvikkeita pienemmille, sekä myös kaikenlaista kirpparitavaraa yllin kyllin Mutta rehellisyyden nimissä, se kirpparin laittaminen on tällä hetkellä vaan liian iso tehtävä. Ei tapahdu ihan heti.

Sitten on aika paljon sellaista tavaraa, joka ei ole aktiivisessa käytössä, ei ole roska, mutta myös vaikea tai mahdoton myydä tai kierrättää. Kaikelle tälle epämääräiselle massalle ominaista on, että sille ei ole olemassa mitään omaa paikkaa, jonne sen voisi laittaa.

Oma lukunsa on myös asiat, joilla on tunnearvoa. Niiden säästäminen on tietysti myös perusteltua. Mutta kuinka paljon, kuinka pitkään ja missä niitä säilytetään, on sitten niitä asioita joihin on vaikea löytää optimaalista ratkaisua.

Käytännön ongelmia

Käytännön haasteita ovat olleet muun muassa hiekan kulkeutuminen pitkälle sisätiloihin.

Olematon eteinen ja lastenrattaiden kuskaaminen kämpän läpi parvekkeelle takaavat, että hiekkaa leviää helposti koko kämppään. Päivittäin on tarvetta imuroida useaan kertaan. Tähän hommaan kaivattaisi muuten taas sitä varsi-imuria, joka meillä on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Minut saattaa siis bongata lähiaikoina Dyson-hyllyn luota.

Lue myös: Kokemuksia varsi-imurista

Viisi henkeä kaksiossa – Tuleeko tästä mitään?

Jos vaimo hurahtaisi minimalismin ideologiaan ihan täysillä, niin sanoisin että ei tässä ole isoa ongelmaa. En kuitenkaan sano sitä, koska kolmen lapsen perheessä minimalismi on helpommin sanottu kuin tehty.

Aihetta lisää: Ministi Arkea: Miten saa perheen innostumaan minimalismista?

Lapset tarvitsevat paljon asioita, myös sellaisia joita käytetään vain harvoin. Näitä kun hankitaan ensin isoimmalle lapselle, niin olisi hieman outoa olla säästämättä niitä pienemmille. Ihan kaikkea ei tietenkään tarvitse tai pysty säästämään, vaan voi myös myydä pois ja ostaa sitten uudestaan kun tulee tarve. Mutta kuka tämän tekisi ja millä ajalla?

Ehkä joku pystyy isonkin perheen tavaroiden täydelliseen optimointiin, mutta sitten voikin kysyä, että mitä muuta tämä henkilö ehtii tehdä?

Tavaroiden järjestelyä kaksiossa.
Homma joka ei tekemällä lopu, kamojen läpikäynti ja järjestely.

Me selvästikin valitsemme useimmiten sen vaihtoehdon, että teemme jotain muuta. Eikä sittenkään aika riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä ja mitä haluaisi tehdä. Tämän myötä meille on kertynyt yhden pienen huoneen kokoinen varasto täyteen materiaa. Kukakohan sen kaiken joskus perkaa? En todellakaan tiedä.

Mutta yhteenvetona pienessä asunnossa asumiseen, että yllättävän hyvin tämä on mennyt.

Tilanne on nyt vastaava, josta kirjoitin jo koskien vanhaa kolmiotamme. Käytännössä kaikki elämä tapahtuu useimmiten yhdessä huoneessa, ja se pistää välillä korvat koville. Nyt vain puuttuu se yksi ylimääräinen pakokammio, josta voi saada edes hieman enemmän tilaa töihin, leikkeihin tai nukkumiseen eri huoneessa.

Kaikkeen sitä tottuu, mutta kyllä tämä saa odotukset nousemaan entisestään koskien uutta kotiamme!

Lue myös: Uusi kotimme rakentuu jo! Sievi Asunnot kokemuksia

// Markus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *