Oletko pätkäöiden sankari vai vauvattomuuskonkari?

Sisältää kaupallisia linkkejä (merkattu tähdellä *)

Perheessämme luetaan paljon lastenkirjoja, mutta on sitä itsekin tullut kuunneltua muutamia mainitsemisen arvoisia teoksia. Nämä käyvät myös lahjavinkeiksi!

Pätkäöiden Sankarit äänikirja

Ville Viholainen: Pätkäöiden sankarit

Koti-iskä88 tempaisi sitten kokonaisen kirjan kansiin, uskomaton suoritus! Ensimmäinen kysymys perheelliselle kirjailijalle kuuluukin, millä ajalla?!

Kirja on kattava selviytymisopas kaikille pätkäöiden sankareille. Se sopii varsinkin kaikille lasta odottaville tai vanhemmuutta suunnitteleville! Kirjaa kuunnellessani en voinut kuin nyökytellä ja hymähdellä mielessäni. Nämä käytännönläheiset ja kokemusperäiset tarinat lasten eri kehitysvaiheista olivat täyttä totta!

Huumorilla höystetty kirja sai minut myös pärskähtelemään lähikaupassa itsekseni. Mutta vaikka kirja on myös hauska, niin eritoten se on todenperäinen. Siinä ei siis vedetä kaikkea ihan yli ja lekkeriksi, vaan pysytään ihan oikeasti asiassa.

Tämä itseasiassa yllätti minut. Jotenkin kuvittelin, että yli läikkyvä huumori olisi se ykkösjuttu, millä tämä kirja vetäisi. Ennakko-odotuksistani johtuen alkuvaiheessa kirjaa koin sen jollain tavalla tasapaksuksi, mutta loppua kohden teksti lähti soljumaan. Loppupuolisko kirjaa oli jo sellaista mikä meni ihan ahmimalla.

Minulla on myös teoria, miksi kokemukseni oli tällainen. Kirja etenee kronologisesti vauva-ajasta taapero- ja leikki-ikään. Vauva-aika on minulle vielä hieman tutumpaa kuin taaperon ja leikki-ikäisen touhut. Siksi loppupuolella kirjaa oli enemmän minulle yllätyksellisesti hauskoja juttuja!

*Lue tai kuuntele kirja ”Pätkäöiden sankarit” Nextoryssa

pätkäöiden sankarit äänikirja

Heini Maksimainen: Vauvattomuusbuumi – Kun lakkasimme lisääntymästä

Vauvattomuusbuumi kertoo siitä, miten me ihmiset emme enää tee niin paljoa lapsia kuin ennen, sekä erityisesti siitä, että monet eivät saa lapsia ollenkaan.

Kirja on oikeastaan täysi vastakohta edellä esiteltyyn Pätkäöiden Sankarit -kirjalle. Kirjassa käydään lapsettomuusasiaa läpi monesta eri näkökulmasta tieteellisen järjestelmällisesti. Tarkastelun painopiste on erityisesti vapaaehtoisessa lapsettomuudessa.

Kirja avaa silmiä moneen suuntaan. Se auttoi suhteuttamaan lapsiasiaa omassa ajattelussa.

Itse olen aina halunnut lapsia, mutta ne eivät ole olleet pakkomielle. Olen ollut tyytyväinen, että niitä olen saanut. Mutta kirjan myötä ajatteluni ehkä avartui entisestään sille ajatukselle, että kaikki eivät halua ollenkaan lapsia.

Pätkäöiden Sankarit äänikirja

On vaikea kuvailla, mitä ajatusketjuja kävin päässäni kirjaa kuunnellessa. Lähinnä ehkä sellainen vapaaehtoisen lapsettomuuden ajatuksen hyväksyminen kasvoi. Että lasten saaminen ei ole se ainoa maali, mitä kohti kaikkien tarvitsee kulkea. Moni valitsee lapsettomuuden, eikä kaipaa muuta. Ja minun ei tarvitse myhäillä itsekseni: ”Eivät tiedä mitä menettävät!” tai muuta sen suuntaista.

Ajattelin myös tilannetta, jossa itse olisin jäänyt lapsettomaksi tahallaan tai tahtomattani. Olisinko tuntenut elämäni olevan pahasti vajavaista? Ehkä, mutta näin ei tarvitsisi olla. Elämä ilman lapsia voi olla ihan yhtä merkityksellistä ja täyttä elämää kuin lasten kanssa. Itsestäänselvyyksiä.

Lisäksi tahattomasti lapsettomien on vaikea puhua lasten hankkimisen valinnasta. Kaikilla kun ei ole valinnan mahdollisuutta.

Kirja käsitteli monipuolisesti ja perusteellisesti monia lapsettomuuteen liittyviä aiheita. Kuuntelin mielenkiinnolla tilasto- ja tutkimustietoa puolison löytymisen mahdollisuuksista ja esteistä, yksinäisten miesten ja naisten eri määristä, lapsettomuushoitojen kehittymisestä ja käytöstä, ja niin edelleen. Kirja sisältää tarinoita erilaisista ihmiskohtaloista, joissa kaikissa yhteisenä tekijänä on lapsettomuus.

Kirja on aivan valtaisa tietopaketti nivottuna yhteen erilaisten ihmisten elämäntarinoiden kanssa. Kirjaa voi suositella kaikille lastenhankkimisesta tai hankkimattomuudesta kiinnostuneille. Kirja voi avartaa omaa käsitystä lasten saamisesta ja elämästä ylipäätään, oli itse sitten missä elämäntilanteessa tahansa.

*Lue tai kuuntele kirja ”Vauvattomuusbuumi” Nextoryssa

vauvattomuusbuumi äänikirja

Oletko lukenut jomman kumman näistä kirjoista?
Mitä pidit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *