Rintapumput testissä, mikä neljästä vei voiton? – Raskausviikko 20

Raskausviikko 20, marraskuu 2021: Paras rintapumppu

Tässä vaiheessa raskautta alkaa jo miettiä enemmän, mitä juttuja vauva tarvitsee kun kotiudutaan sairaalasta. Me olemme menneet molempien edellisten lasten kanssa minimivarustuksella, mutta jos jotain olen oppinut, niin rintapumpun hankinta on meidän perheessä oleellinen juttu.

raskausviikko 20
Maitoa imetyksellä tai pullosta.

Alipainepumppua en ole vielä päässyt kokeilemaan, se pitää ehdottomasti tämän vauvan kanssa testata, mutta muuten minulla on paljon kokemusta erilaisista pumpuista ja monestakin syystä. Seuraavassa pohdintaa aiheesta!

Miksi aion hankkia rintapumpun jo ennen vauvan syntymää?

Kirjoittelin eräässä postauksessa meidän epäonnistuneesta imetystaipaleesta esikoisen kanssa. Koska imetys sanan varsinaisessa merkityksessä jäi kohdaltamme väliin, tuli vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana testattua, jos minkälaista rintapumppua. Ihan vaan kokeilun halusta, koska insinööri?

Toisen lapsen kohdalla käyttelin pumppua töissä ja imetyksen loppuvaiheessa, kun vauva/taapero ei ollut enää imetyksen suhteen kovinkaan innoissaan.

Lue lisää: Tavoitteena taaperoimetys – Tein sen!

Olen myös kokenut hyväksi tavaksi pumpata maitoa varastoon, mikäli itse en pysty olemaan vauvan ruoka-aikaan kotosalla. Tämä vaatii tietenkin suunnitelmallisuutta ja vuolaita maitohanoja. Korvike toimii näissä tapauksissa aivan yhtä hyvin, mutta itsellä on ollut varsinkin pienen vauvan kohdalla pelkoa mahavaivoista. Voi olla turhaa, tai sitten ei. Jokainen tyylillään!

Paras rintapumppu, kokeilemalla ja vertailemalla se löytyy!

Olen käsittänyt, että maidon pumppaaminen on todella henkilökohtainen kokemus. Osa ei saa pumpulla mitään irti, toiset tarvitsevat tietynlaisen pumpun maidon herumiseen, ja lopuille sopii mikä vaan missä on riittävästi tehoa.

rintapumppu arjen apuna

Itse kuulun viimeisimpään ryhmään. Maito nousi pari päivää synnytyksen jälkeen hyvin ja kaikenlaiset pumput toimivat omalla tavallaan. Neljän (tai itseasiassa viiden jos TAYSin potilashotellin pumppu lasketaan) erilaisen pumpun joukosta löytyi kuitenkin ehdoton oma suosikki. Tässä pumput paremmuusjärjestyksessä jumbosta aloittaen.

(4.) Medelan käsikäyttöinen pumppu

On hieman epäreilua pistää samaan testiin käsikäyttöinen pumppu sähkökäyttöisten kanssa. Mutta laitoin sen silti, koska kyse on puhtaasti minun mieltymyksestäni.

Olen siis sähköisten pumppujen ystävä, mutta käsikäyttöiselle pumpulla on kannattajansa ja käyttötilanteensa. Ensimmäisen lapsen kohdalla kokeilin käsikäyttöistä pumppua vain kerran, todeten homman mahdottomaksi niihin pumppauskertoihin, joihin olin itse tottunut. Kädessä ei vaan vääntö riittänyt.

Medela käsikäyttöinen rintapumppu
Medela käsikäyttöinen rintapumppu.

Itselleni on myös ollut tärkeää, että pystyn pumpatessa katsomaan vauvan lisäksi vaikka telkkaria. Aikaa pumppaamiseen lohkesi päivästä nimittäin todella iso osa. Mikäli kuitenkin pumppaat vain silloin tällöin tai kerran päivässä, tai tarvitset joskus pidemmällä kaupunkireissulla pumppailla enimpiä maitoja pois yleisessä vessassa, (tai hei, ihan vaan puistonpenkillä, be a boss!) niin tämä pumppu voi olla juuri sinulle passeli laite. Aloittamiskynnys on pieni huokean hinnan vuoksi.

Toisen lapsen kohdalla tarvitsin pumpun töihin ja siellä se ajoi asiansa moitteettomasti. Hieman hikistä puuhaa, mutta melko nopeasti sain saman määrän maitoa pumpattua, kun sähköiselläkin pumpulla.

+ Kevyt ja kompakti, helppo ottaa mukaan.
+ Käytetään ilman sähköä, eli voit pumpata missä tahansa.
+ Hiljainen.
+ Sopii harvoin pumppua tarvitsevalle erinomaisesti sekä hintansa että käyttömukavuutensa puolesta.
+ Halpa. Näitä saa erinomaisessa kunnossa esim Torista puoli-ilmaiseksi.

– Mikäli harkitset sarjapumppausta, hanki käden säästämiseksi sähkökäyttöinen pumppu.

3. Medela Mini Electric -minipumppu

Tällaisen sähkökäyttöisen minipumpun kävimme hakemassa ensihätään potilashotellista kotiuduttuamme. Käytin pumppua sen aikaa kun saimme ostettua uudemman pumpun. Laitteen imuteho oli hyvä, mutta halusin siitä eroon sen kovan äänen takia. En tiedä onko uudemmissa versioissa saatu ääntä hieman vaimeammaksi.

Medelan minipumppu

+ Todella tehokas.
+ Pieni ja yllättävän kompakti. Helppo ottaa mukaan. Vain johto, pumppu ja pullo.
+ Toimii myös pattereilla / ladattavilla akuilla.
+ Helppo puhdistaa, eli ylimääräisiä osia, tai välejä, joista maito olisi hankala puhdistaa.

– Äänekäs. Aloimme myöhemmin kutsua tätä moottorisahaksi.

paras rintapumppu
Simppeli käyttöliittymä.

2. Philips Avent Comfort natural

Tämän Aventin ostin rehellisesti vain kokeillakseni sitä, kun maidontulo oli jo alkanut ehtyä. Selailin jonkin verran nettikeskusteluja erilaisista pumpuista, ja tätä kehuttiin erityisesti sen ”hierovan” ominaisuuden takia.

Philips Avent Comfort Natural rintapumppu

Itse koin pumpun kuitenkin jokseenkin kohmeloksi Medela Swingiin verrattuna, eikä pumppu toiminut itselläni yhtä tehokkaasti.  Avent Comfort oli myös äänekkäämpi kuin Medela ja itse koin pullojen ja laitteen puhdistamisen hankalammaksi, kuin Medela Swingin.

+ Ulkonäkö

– Äänekkäämpi kuin Medela Swing
– Vaikeampi puhdistaa, enemmän liikkuvia osia.
– Rintaa vasten tuleva osa ei toiminut minulla. Ote jäi löysemmäksi kuin Medelassa, mikä vaikutti laitteen tehoon ja pysymiseen rinnassa kiinni.  Tämä sopinee kuitenkin pumppaajille, jotka kaipaavat herumiseen hellempää otetta, näin olen ainakin lukenut nettikeskusteluista.

paras rintapumppu

1. Medela Swing – Paras rintapumppu !

Tadaa! We have a winner! Yksihenkisen äitiraadin valinta oli selkeä. Omasta mielestäni Medela Swing on paras rintapumppu, ja se voitti heittämällä kaikki muut testaamani pumput.

paras rintapumppu

Se on nätti. Siinä on herutustoiminto, joka vaihtuu jonkin ajan jälkeen automaattisesti pumppaukseen. Toki voit käyttää tätä myös ilman herutusta.

Medela Swing on tehokas ja suhteellisen hiljainen, mikä on erikoinen yhdistelmä. Lisäksi pullojen ja pumpun osien irrottaminen ja peseminen on helppoa. Osia on tasan niin monta, kun on tarpeellista. Yksi ihanimpia juttuja, on pullojen pinta, joka on saatu niin sileäksi, että ne tärkeät tipatkin imetyksen alkuvaiheessa saa pullosta valutettua ulos.

Medela Swing rintapumpun osat

Kuopuksen kanssa kanssa imetys onnistui hyvin, ja jouduin pumppaamaan vain silloin tällöin. Mikäli joskus vielä joutuisin pumppaamaan kaiken vauvalle tulevan maidon, ostaisin Medelan tuplapumpun eli Swing Maxin. Sillä saisi joidenkin arvioiden mukaan maidontulon kestämään kauemmin. Itselläni ainakin maidontulo väheni radikaalisti imetykseen suostumattoman esikoisemme kanssa jo kolmen viikon pumppauksen jälkeen vaikka pumppasin ohjeiden mukaan 3h välein vähintään 30 minuuttia myös öisin.

+ Tehokas.
+ Hiljainen.
+ Helppokäyttöinen.
+ Helppo puhdistaa.
+ Toimii myös pattereilla / ladattavilla akuilla.
+ Maito valuu pulloista viimeistä tippaa myöten helposti pois.

– Venttiilisysteemi hieman hankala. Mikäli venttiililäpykkä on ehjä, kone toimii hienosti. Mikäli se on ottanut iskuja, esim pestessä tai irrottaessa osia toisistaan, imu ei välttämättä toimi. Pakkauksessa saisi olla varalla useampi tällainen läpykkä. Näitä saa kyllä helposti tilattua valmistajalta.

Venttiili ja varamuoviläpykät medela
Venttiili ja varamuoviläpykät

– Olen kerran saanut vedettyä maitoa myös pumpussa olevaan letkuun. Ilmeisesti maito suihkusi niin kovaa, ettei se valunut pulloon, vaan lensi ylös päin putkeen. Putken puhdistaminen oli haastavaa hommaa, mutta tällaisena peräkammarimekaanikkona onnistuin siinäkin.

Mikä on sinun kokemuksesi? Mikä on ollut sinulle paras rintapumppu? 

Kerro kommentteihin!

// M-E

Lue lisää edellisestä raskausviikosta: Vihdoin liikkeet tuntuvat myös mahan päälle! – Raskausviikko 19

Yksi vastaus artikkeliiin “Rintapumput testissä, mikä neljästä vei voiton? – Raskausviikko 20

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *