Osta työtä Suomeen -päivä! Katso lista tuotteista

Tänään on Osta työtä Suomeen -päivä!

Ukki on papattanut tästä asiasta niin pitkään kuin olen hänet tuntenut. En ole koskaan ollut asiasta eri mieltä, mutta kulutustottumukseni ovat ohjanneet ostopäätökseni noudattamaan ainakin osittain eri mallia.

Kyse on siis suomalaisten tuotteiden ja palveluiden suosimisesta kulutuksessa.

Kuinka laajasti se on mahdollista, ja missä kaikessa voisimme vaihtaa suomalaiseen?

osta työtä suomeen -päivä
Osta työtä Suomeen -päivä on 4.12.2020

Suosi suomalaista – Ai ihan oikeasti?

Viimeistään koronan myötä koin uudenlaisen valaistumisen koskien suomalaisen työn tärkeyttä. Kun sekä oma että monen muun työpaikka oli yhtäkkiä aidosti uhan alla, uudenlainen ajatusmaailma valtasi osan mieltäni. Aloin tietoisesti valita ruokakaupassa yhä useammin kotimaisen tuotteen, kun sellainen oli saatavilla.

”Kymmenen euroa lisää kuussa suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin tuo vuositasolla 10 000 työpaikkaa Suomeen.”

Näin kertoo Suomalaisen Työn Liitto Osta työtä Suomeen -tiedotteessaan.

Seuraavassa listausta muutamista asioista, joita olemme tietoisesti vaihtaneet kotimaisiin jo pidemmän aikaa. Tuotteet ovat osa jokapäiväistä elämäämme ja ostamme niitä jatkuvasti, enemmän tai vähemmän. Vaikka yksittäisten ostojen kohdalla kyse ei ole suuresta asiasta, niin ajan myötä näistä kertyy valtavan iso potti.

Vaipat

Vaippoja menee lapsen muutaman ensimmäisen vuoden aikana aika järkyttävä määrä. Niinpä ei ole ihan se ja sama, mitä vaippoja käytät!

Vaippojen kanssa olemme toimineet täysin eri tavalla kahden lapsemme kanssa. Ensimmäisen kanssa kokeilimme käyttää kestovaippoja päiväsaikaan, ja kertakäyttöisiä vain öisin. Tämä toimi ihan hyvin joitain kuukausia, mutta olisiko ollut viimeistään puolen vuoden jälkeen kun kestot jäivät kokonaan pois ja jatkoimme tavallisilla vaipoilla loppuun asti.

Vaippamerkiksi meille valikoitui ensimmäisen kohdalla Liberot. Tähän oli syynä yksinkertaisesti se, että ne tuntuivat toimivan parhaiten, ja emme pitäneet Pampersien hajusta. Muita merkkejä meillä ei juuri ollut tarvetta edes kokeilla, koska pitäydyimme mielellään heti niissä ensimmäisissä hyviksi havaituissa. Ajatuksena oli, että miksi korjata jotain mikä ei ole rikki.

Kotimainen vaihtoehto: Muumivaipat

Toisen lapsen kohdalla teimme tietoisen kokeilun, ja valitsimme muiden merkkien sijaan muumivaipat.

osta työtä suomeen - Muumivaipat
Muumivaipat – suomalainen valinta!

Tähän oli kaksi syytä:
1. Ne ovat suomalaisia
2. Niiden kerrotaan olevan luonnolle ystävällisempiä.

Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän valintaan. Vaipat ovat toimineet hyvin. Ne ovat imukykyisiä eivätkä haise itsessään pahalle.

Muumivaipat tulevat Suomen ainoalta vaippatehtaalta

Äidinmaidonkorvike

Maitovalmiste on toinen, mitä meillä meni paljon, varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla.

Lapsi juo maitoa lähemmäs litran joka ikinen päivä, joten maitovalmisteen menekki on vaippojen ohella todella suuri. Näinpä maitovalmisteen merkillä on aika iso vaikutus kulutuksemme kotimaisuusasteeseen.

Tämän tuotteen kanssa tilanne oli aivan vastaava kuin vaipoissa. Ensimmäisen lapsen kanssa käytimme NAN-merkkistä valmistetta, jota tekee kansainvälinen Nestlé. Syynä valintaan oli, että merkki oli tunnettu ja siitä taisi olla muillakin hyviä kokemuksia. Kun se vaikutti sopivan lapsellemme, ei ollut tarvetta eikä halua kokeilla muita merkkejä. Ylimääräisiä ripulointeja ei vaan siinä kohtaa tieten tahtoen kaivannut.

Kotimainen vaihtoehto: Valion Tuuti

Toisen lapsen kohdalla teimme jälleen tietoisen valinnan: kokeilemme alusta lähtien kotimaista Valion Tuutia.

osta työtä suomeen - Valio Tuuti 1
Valion Tuuti on kulkenut meillä toisen lapsen kanssa aina mukana.

Saimme huomata, että Tuutin kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaan se toimi meillä aivan vastaavasti kuin NAN oli toiminut ekan kanssa. Tämä jos mikä oli mahtavaa!

Enää ei tarvinnut kantaa marketista lavakaupalla ulkomailla tuotettua maitoa, vaan saimme laittaa kaiken senkin rahan kotimaisen maitoteollisuuden tukemiseen.

Juusto

Tajusin hieman yllättäenkin, että se ”köyhän miehen Oltermanni” jota yleensä ostamme, ei todellakaan ole suomalaista. Olemme ostaneet sitä sekä maun että edullisen hinnan vuoksi M-E valitsee sen nimenomaan maun takia.

Mutta tulinpa kerrankin oikein miettineeksi asiaa, ja totesin, että tässähän on paikka vaihtaa kotimaiseen! Juustoa menee tavalliseen tapaan jatkuvasti, joten jos edes silloin tällöin valitsen sen suomalaisen möykyn, niin kotimaa kiittää!

Suodatinpussit

Pieni asia, mutta silti. Pienistä puroista kertyy iso joki!

Tästäkin tuotteesta tajusin, että hei, miksi ihmeessä minä ostaisin ulkomailta laivatun paketin suodatinpusseja sen takia, että säästäisin siinä muutaman kymmenen senttiä?

Kahvikupistani tulee toki ehkä sen 0,1 senttiä halvempaa. Jep, mutta kaatuuko maailmani näihin sentteihin, vai haluanko sittenkin antaa ne kotimaiselle pussintuottajalle?

Suodatinpusseja ostamme paljon harvemmin kuin juustoa, mutta juuri siksi tämän ostoksen vaihtaminen kotimaiseen on minulle halpaa, mutta tuottajalle silti merkityksellistä!

Kotimainen vaihtoehto: Fredman suodatinpussit

Kun sitten olin niillä kauan odotetuilla suodatinpussiostoksilla, tutkailin valikoimaa tarkasti sillä silmällä!

osta työtä suomeen - Fredman suodatinpussit
Suomessa ei juuri kasva kahvipapuja, mutta juoman voi silti valmistaa suomalaisen paperin avulla!

Skannasin avainlippuja tai muita tuttuja merkkejä, ja silmiini osui paketillinen Fredmanin valkaisemattomia suodatinpusseja, suoraan Suomen Raumalta.

Valinta oli helppo, ei muuta kuin paketti mukaan ja nauttimaan suomalaisen pussin läpi valuneesta kahvista!

Fredman tuotteet – Tietoa kuluttajille

Energiajuomat

Kröhöm, kuten muitakin voimajuomia, niin energiajuomiakin tulee ehdottomasti ottaa kohtuudella!

Ilmankin pärjään, mutta joskus näistäkin tulee nautiskeltua. Lähinnä maun takia, mutta kyllä niistä saa myös sitä itseään, eli energiaa ja piristystä työhön ja pikkulapsiarkeen.

Suomalainen vaihtoehto: Teho Energiajuoma

Jälleen kerran tiirailin juomahyllyllä etikettejä ja tuoteselosteita. Valintani osui Teho energiajuomaan, joka on sekä sopivan kokoinen että kohtuuhintainen.

Ei kenellekään voi tehdä hyvää imaista puolta litraa energiajuomaa kerralla. Onkin ikävää, että se halvin vaihtoehto on juurikin tämän kokoinen. Usein mieleni tekee saada vain pieni siemaus sitä erityistä makua. Teho täyttää juuri tämän tarpeen!

osta työtä suomeen -Teho Energiajuoma
Siinähän se lukee: suomalainen energiajuoma. Etätöissä tarvitaan energiaa ja kuulosuojausta!

Palvelut

Monet käyttämistämme palveluista ovat ihan luonnostaan kotimaisia ja tukevat suomalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä.

On kuitenkin huomioitava, että kaikissa tapauksissa näin ei ole. Suomalaisten asiakkaiden rahoja haalii myös moni ulkomainen yritys.

Voimme edistää kotimaista työtä myös kiinnittämällä entistä enemmän huomiota käyttämiimme palveluihin. Aina kotimaisuuden selvittäminen ei ole helppoa, koska yritykset omistavat toisiaan ja voivat kuulua isompiin konserneihin, jotka loppupeleissä riipivät rahavirrat Suomesta ulkomaille.

Mainittakoon esimerkkinä aidosti suomalaisesta palveluyrityksestä ONNI kotisiivous, jonka kanssa teemme kaupallista yhteistyötä. Postauksen kyseisestä yrityksestä löydät täältä: Yllättävä apu tuli tarpeeseen – ONNI kotisiivous Tampere kokemuksia.

// Markus

Kirjoittaja on avainlippuja etsivä hyvinvointiyhteiskunnan kummi, joka kuitenkin aina silloin tällöin muistaa asuvansa Kiinassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *