Vain käsimatkatavarat – ja Amerikkaan lapsen kanssa?

Mitä mukaan matkalle lapsen kanssa?

Meillä on tapana matkailla mahdollisimman vähillä matkatavaroilla. Siinä nimittäin a) säästää rahaa, b) säästää selkää c) säästää hermoja. Itse inhoan kaikenlaista kantamista, siksi käytän vain harvoin käsilaukkuja, ja tungen puhelimen, rahapussin ja avaimet takin tai kärryn taskuihin (Markuksen taskuihin, toim. huom.). Inhoan sitä, että joku kirjaimellisesti roikkuu koko ajan niskassa. Ei kiitos.

Kävimme ennen joulua pidemmällä reissulla, aina valtamerten takana. Mukaan lähti kaksi aikuista ja yksi alle kaksivuotias taapero.

Mitäs me pakkasimme mukaamme? Ainoastaan ehdottomasti tarpeellisen. Tässäpä vinkkimme matkatavaroiden vähentämiseen.

Vaatteet

Noin pitkällä reissulla joutuu joka tapauksessa pesemään vaatteita. Pakkasimme vaatteita mukaan siis vain noin 3 päiväksi kerrallaan ja pesu ainakin jenkeissä onnistuu kaikista elokuvistakin tutuissa pesuloissa sekä motellien pesukoneilla helposti ja mukavasti.

Tapanamme on ollut käydä ainakin hieman shoppailemassa vaatteita, joten ehkä voi jättää vielä yhden T-paidan kotiin, tai ottaa mukaan sellaisia nuhjuja, jotka voi tarvittaessa heittää menemään.

mitä mukaan matkalle lasten kanssa
Niin lapselle kuin itsellekin, vaatteet mukaan kolmeksi päiväksi.

Kohteessamme lämpötila oli 20 asteen molemmin puolin. Kylmempien päivien varalle mukaan otettiin huppari ja sukkahousut. Yksi vaatekerta laitettiin päälle lähtiessä, yksi vaatekerta tuli käsimatkatavaralaukkuun ja yksi vaihtovaatekerta hoitolaukkuun.

Lapsen tavarat

Isoimpina tavaroina mukaan lähtivät matkarattaat, sadesuoja ja turvaistuin. Mukaan koneeseen saa Norwegianilla viedä käsimatkatavaralaukun lisäksi pienen käsimatkatavaran. Meillä toinen otti hoitolaukun ja toinen kameralaukun. Hoitolaukku suunniteltiin laitettavan lennon ajaksi helposti saataville jalkatilaan edessä olevan penkin alle. Sinne laitettiin siis kaikki matkan aikana mahdollisesti tarvittavat asiat. Lapsen tavaroiden lisäksi sinne pakattiin myös eväät ja äitin kirja 🙂

Mukaan siis:

 • Hammasharja ja tahna (myös vanhempien hammasharjat yön yli lennolle)
 • Herra Hakkaraisen pastillit
 • Kuumemittari (nenä vuotaa lähtöpäivänä)
 • Nasolin (nousuun ja laskeutumiseen)
 • Särkylääkettä
 • Kyypakkaus (lastamme ei ole tietääksemme koskaan vielä pistänyt ampiainen tms.)
 • Uninalle
 • Talkki
 • Harsopyyhe
 • 8 vaippaa matkavuorokauden ajaksi
 • Kosteuspyyhkeitä
 • Lusikka
 • Maitopullo
 • Pillivesipullo
 • Käsidesi
 • Ruokalappu
 • Kirjoja ja pieniä leluja
mitä mukaan matkalle lasten kanssa
Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Siinä kysymys jota moni pohtii. Tässä meidän tarpeistoa.

Eväät

Eväät näyttelevät lapsen kanssa matkustaessa tärkeää roolia. Niillä pidetään nälkäkiukku loitolla, ja tapetaan aikaa. Tällä kertaa lensimme ensin Osloon ja vietimme siellä päivän. Oslosta oli suunnitelmana ostaa kaupasta tuoreempaa evästä, mutta kuivamuonat pakkasimme mukaan jo Suomessa.

 • 2prk pikkukalastajanherkku (varma lemppari!)
 • 5prk maitoa
 • Pähkinöitä, rusinoita, muroja pienissä pakkauksissa
 • Keksejä
 • Naksuja
 • Marjapatukoita
 • Pussipuuroja

Huomioitavaa tässä on tietenkin se, että taaperomme on ainakin toistaiseksi allergiaton tapaus. Meidän ei siis tarvitse huolehtia lapselle mukaan erityisiä ruokia tai lääkkeitä, mikä vähentää matkatavaramäärää jopa huomattavasti.

mit' mukaan matkalle lasten kanssa

Jälkiviisastelut – Mitä mukaan matkalle lasten kanssa?

Reissu meni hyvin, ja suurempia puutteita ei huomattu, eikä ylimääräisiä tavaroita ollut mukana lähes yhtään. Oslo-päivänä olisimme tarvinneet esimerkiksi kantoreppua lapsemme kuskaamiseen, koska rattaat meni suoraan jatkolennolle. Mutta meni se noinkin, sisätiloissa lapsen kanssa hengaillessa. Jenkeistä ostimme tiskiharjan ja tiskiaineen tuttipullon pesua varten.

Pääsimme pesemään vaatteita lähes aina kun oli tarvetta, koska useimmissa motelleissa oli pyykinpesumahdollisuus. Loppumatkasta minun oli turvauduttava yksittäisen vaatekappaleen nyrkkipyykkiin, kun ei jaksanut enää pyöritellä pesukonetta. Sillä kertaa se olisi löytynyt jopa ihan omasta huoneestamme.

Lapsemme olisi alkumatkasta tarvinnut enemmän lyhythihaisia paitoja, koska ilma oli helteinen. Ongelma poistui kun siirryimme viileämmille alueille. Myös housuja olisi voinut olla enemmän, mutta noillakin pärjättiin kun ei mitään katastrofeja sattunut.

Uikkarit oli tietenkin mukana matkassa, mutta ne ei sitten olleetkaan saatavilla silloin kun niitä olisi tarvittu! Floridassa kun oli monessa paikassa splash padeja, eli interaktiivisia suihkulähteitä, joissa lapset saavat läträtä ja kastella itsensä. Jouduttiin sitten improvisoimaan ja käyttämään muita vaatteita vesileikkeihin.

Lääkkeet & vaipat

Lääketarvikkeita ei onneksi tarvittu. Ne oli silti hyvä olla mukana, eivätkä ne vieneet juurikaan tilaa. Jotkut suosittelevat lasten kanssa matkaillessa mukaan vielä paljon laajempaa lääkerepertuaaria. Jos olet huolestujatyyppiä, niin tsekkaa ihmeessä jonkun muunkin pakkauslista!

Vinkkinä myös se, että menomatkalla ylimääräinen tila matkalaukuissa kannattaa täyttää vaipoilla. Ne käytetään pois matkan aikana, joten takaisintullessa tuo vapautunut tila on hyödynnettävissä ostoksille ja tuliaisille.

Joka tapauksessa matkakohteesta joutuu yleensä ostamaan kuitenkin lisäksi paikallisia vaippoja. Mutta kokemuksesta voimme kertoa, että kyllä ne omat vaipat joita kotona käytetään (Libero) on aina olleet parempia kuin mitkään muut mitä olemme reissuillamme ostaneet! Vaipat ovat olleet meidän vierailemissa maissa (Espanja, Britit, Jenkit) myös verrattain kalliita.

Markus täydensi vaatevarastoaan täsmäostoksilla, jotka tulivat heti käyttöön matkan aikana. Itselleni löysin tällä kertaa vain muutamia pieniä juttuja. Menolennolla kahdesta käsimatkatavaralaukusta toinen oli puolityhjä, joten vaate- ja tuliaisostokset täyttivät molemmat laukut paluumatkalle melkolailla täyteen.

mitä mukaan matkalle lasten kanssa
Viimeisen reissupäivän aamuna pähkäiltiin miten saadaan kaikki mahtumaan pelkkiin käsimatkatavaroihin.

Viimeisenä aamuna pakatessa tavaran määrä näytti melko isolta, mutta kaikki saatiin kuin saatiinkin sullottua laukkuihin, ja jäljelle jäi kutakuinkin vain ne kaksi ylimääräistä kassia jotka lentokoneeseen saisi ottaa. Ennen turvatarkastusta vielä tyhjensimme viimeisiä eväitä ja vesipulloja, ja jäljelle jäi vain muutamia lastenruokia, jotka saa viedä turvatarkastuksesta läpi.

mitä mukaan matkalle lasten kanssa
Näillä tavaroilla lensimme jenkeistä kotiin. Lisäksi M-E:n olalla oli pieni kangaskassi. Hoitolaukku on kärryn alaosassa. Kärryn ja turvaistuimen saa Norwegianilla ottaa mukaan muiden tavaroiden lisäksi ilmaiseksi.

Lue myös: Vinkit autovuokraukseen ulkomailla

2 vastausta artikkeliin “Vain käsimatkatavarat – ja Amerikkaan lapsen kanssa?

 1. Minusta juuri pahinta on tuo lentokentillä käsimatkatavaroiden kanssa raahautuminen, joten laitan matkatavarat ruumaan aina kun mahdollista.

  1. Joo, onhan siinäkin pointtinsa!
   Kuten jutussa mainitaan, meillä lähtökohtana on ollut budjettimatkailu. Pelkät käsimatkatavarat alentavat kustannuksia, joskus ihan tuntuvastikin!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *