Matkalla lasten kanssa: Täydellinen päiväohjelma – Ammattilaisen vinkit

Millainen on hyvä päiväohjelma lasten kanssa matkaillessa?

Moneenko kohteeseen päivän aikana ehtii?

Kohta viiden vuoden kokemusasiantuntijana kerron muutaman jutun, jotka kannattaa ottaa päiväohjelmien suunnittelussa huomioon.

Matkalla lasten kanssa: Päiväohjelma
Matkan päiväohjelman suunnittelu lähtee lasten tarpeista.

Päiväohjelma lasten kanssa matkaillessa?

Ruokailut, unet ja jaksaminen. Siinä tärkeimmät.

Nämä asiat rytmittävät lapsiperheen arkea normaalisti, eikä matkailu ole tästä poikkeus.

Lasten joustavuus vaihtelee varmasti todella paljon, jotkut lapset (tai vanhemmat) eivät ole tottuneet rutiinien rikkoutumiseen välttämättä kovin hyvin. Silloin matkalla saattaa esiintyä yllättäviäkin tunteenpurkauksia, stressiä ja koti-ikävää. Nämä kaikki ovat tietenkin ihan normaaleja reaktioita.

Meidän lapset ovat aikamoisia konkareita ja hyvin sopeutuvaisia. Osa tästä on varmaan kehittynyt kokemuksen myötä, osa voi olla ihan heidän luonnettaan.

Vaikka he viihtyvät erityisen hyvin matkalla, kyllä hekin ovat poteneet koti-ikävää.

Vaikeita reissupäiviä on myös tullut vastaan, jos vaikka unet oudossa paikassa ovat jääneet vähemmän palauttaviksi. Kaikesta on kuitenkin selvitty, ja juuri nyt takana on jälleen yksi ikimuistoinen reissukesä.

Lue myös: Miten lapset saa viihtymään autossa?

Kohteiden määrä päivässä?

Tämä on varmaan se ykköskysymys, että moneenko paikkaan sitä yhden päivän aikana ehtiikään? Tai moneenko kannattaa edes yrittää mennä?

Tähän ei tietenkään ole mitään oikeaa vastausta, mutta kerron meidän kokemuksistamme aiheeseen liittyen.

Yksi iso kohde riittää vallan mainiosti

Ehkä kaikista helpoin ja itsestään selvin juttu, että jos kohteena on joku iso kokonaisuus, esimerkiksi huvipuisto tai iso eläinpuisto, niin ei tarvitse edes harkita mitään muuta sen rinnalle.

Tällaisessa kohteessa saa kulumaan koko päivän, ja sen jälkeen kaikki ovat niin väsyneitä, että mitään oheistoimintaa ei siihen tarvitse.

Myös eräänlainen kylläisyysefekti tekee sen, että jos käyt ensin huvipuistossa niin sen jälkeen mikään muu ei oikein jaksa innostaa eikä tunnu miltään. Varaa siis huvipuistoon tai vastaavaan elämykseen suosiolla koko päivä.

Lue myös: Ähtärin eläinpuisto lasten kanssa

Pienempiä kohteita kahdesta kolmeen

Jos reissuun ei osu huvipuistoa, mutta tiedossa on muunlaisten kohteiden kiertelyä, niin muutama kohde päivässä on riittävästi.

Meidän luontainen rytmimme lähtee liikkeelle hitaasta aamusta. Aamulla liikkeelle lähteminen ottaa aikansa, ja se helposti syö päivää vähän liikaakin. Meille siis joku aikataulutettu juttu aamupäivään voisi pakottaa meidät liikkeelle aikaisin.

Päivän ensimmäiseksi kohteeksi sopii meille vaikka joku museo tai muu vähän enemmän aikuisten kohde, koska lapset jaksavat vielä tässä vaiheessa olla aloillaan.

Melko pian on sitten lounasaika, ja sekä ruokapaikan löytäminen että itse ruokailu vie lasten kanssa aika reippaasti aikaa. Sen jälkeen alkaakin olla nuoremman päiväuniaika, joka jakaa päivän luonnollisesti kahtia.

Markus kukkakedolla
Reissut lasten kanssa ovat kesän kohokohtia.

Päikkärit menee reissun päällä joko kärryssä tai autossa leväten. Sen ajan voi hyödyntää johonkin vanhemman lapsen juttuun, on se sitten vaikka shoppailua äidin kanssa tai ruutuaikaa.

Iltapäivä ja ilta on sitten aikaa käydä päivän loput kohteet, joita on tässä vaiheessa jäljellä yksi tai kaksi. Yksikin riittäisi usein vallan mainiosti.

Kohde on tyypillisesti joku missä lapset pääsevät leikkimään ja liikkumaan. Jos vielä ei olla käyty skeittiparkilla, niin se on yksi vaihtoehto. Paikalliset leikkipuistot ja uimarannat ovat myös potentiaalisia kohteita.

Lue myös: Uusikaupunki lasten kanssa

Liian monta kohdetta voi tuottaa pettymyksiä

Meillä on tapana haluta nähdä paljon erilaista ja kahmia kokemuksia vähän liikaakin.

Erityisesti yhteistyömatkoillamme päiväohjelmamme ovat joskus todella tiukkoja, ja ravaamme kohteesta toiseen hiki päässä aamusta iltaan. Se ei aina ole mitään rentoutumista, mutta se kuuluu osana siihen työhön, jota teemme.

Hyvänä puolena siinä on se, että näemme todella paljon erilaisia paikkoja, ja lapsetkin saavat hurjasti uusia kokemuksia.

Näemme vierailemamme paikkakunnan nurkkia hieman enemmän, ja saamme myös paremman kuvan siitä, mikä alueella on oikeasti parasta ja kiinnostavinta meidän näkökulmastamme.

Matkalla lasten kanssa: Päiväohjelma
Lasten kanssa matkailu on aina rentouttavaa ja helppoa! 😀

Näin mielenkiintoisten kohteiden esiin nostaminen on helpompaa, kun olemme nähneet vähän jotain muutakin. Käymme monesti reissuillamme myös sellaisissa paikoissa, jotka eivät edes päädy postauksiin. Jotkut kohteet edustavat eri genreä kuin perhematkailua, jostain ei vain jää sen kummempaa kerrottavaa. Kaikkea ei vaan koskaan saa mahtumaan mukaan, vaikka olen nyt jo kirjoittanut monia älyttömän pitkiä postauksia.

Nurjana puolena kohteiden ahmimisessa on se, että kun löytyy se todellinen helmi, jossa koko perhe viihtyisi vaikka koko päivän, niin meidän pitää lähteä hyvin pian jo seuraavaan paikkaan!

Lapsia saa houkutella ties millä keinoilla, jotta he suostuvat lähtemään, ja itsekin tekisi mieli joskus vaan pysähtyä ja nauttia!

Tästä syystä en siis suosittele missään nimessä kiertämään samaa määrää kohteita mitä me esittelemme yhteistyöpostauksissa, koska ne reissut on tehty aivan eri meiningillä ja eri tarkoituksessa!

Lue myös: Kokkola lasten kanssa

Resort-loma houkuttelee, mutta emme osaa!

Kerroin, että olemme melkoisia kohteiden kiertelijöitä ja haluamme nähdä aina kaiken kiinnostavan, mitä läänistä löytyy. Tästä syystä lomareissumme ovat aina olleet enemmän road-trippejä kuin paikallaan möllöttämisiä.

Olemme tosin haaveilleet matkasta, jossa mentäisiin johonkin kohteeseen, ja pysyttäisi siellä, ihan paikallaan!

Häh!

Miten sellainen olisi mahdollista?

Markus kukkakedolla
Kuka opettaisi minut lomailemaan näin?

Niinpä, meillä olisi tässä vielä opettelemista. Mutta se voisi ehkä olla sen arvoista?

Mikä voisi olla rentouttavampaa, kuin viettää vaikka viikko täysihoidolla hotellissa tai lomakylässä, josta löytyisi ihan kaikki. Majoitus, ruokailut ja lasten leikkipaikat.

Ei tarvitsisi mennä eikä matkustaa mihinkään, saisi olla vaan!

Omista matkailukokemuksistamme lähinnä tällaista on ollut Karibian risteily. Silloin meillä ei vielä ollut lapsia, joten näkökulma oli hieman erilainen, mutta mukavaa touhuahan se risteileminen oli!

Olen aiemminkin haaveillut tuollaisesta risteilystä lasten kanssa… Sellaiselle pitäisi vielä joskus päästä!

// Markus

Kirjoittaja on perhematkailun ammattilainen, joka ei osaa löhötä hotellin uima-altaalla puolta minuuttia pidempään. Löytyisiköhän tähän jotain kursseja? Seuraa meitä Instagramissa, niin pysyt kärryillä löhöttömistä lomavinkeistämme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *