Matkalla lasten kanssa – Aikataulutus: Ammattilaisen vinkit!

Matkalla lasten kanssa – Mitä pitää tietää?

Vaikka minulla on lapsiperhe-elämää takana vasta alle viisi vuotta, pidän itseäni ja meidän perhettä jo perhematkailun ammattilaisina.

Olemme matkailleet heti vauva-ajasta lähtien, lähes jatkuvasti jossain päin maailmaa.

Ennen poikkeusoloja kävimme melko tiuhaan ulkomailla. Poikkeusolojen saavuttua reissut ovat suuntautuneet kotimaan kohteisiin.

Tässä postaussarjassa tulen käymään läpi asioita lasten kanssa matkailusta yleisellä tasolla. Toivottavasti nostamistani pointeista on hyötyä omien matkojesi suunnittelussa tai saat niistä rohkaisua lasten kanssa matkailuun!

Ensimmäisenä vuorossa on asiaa omatoimisen matkanjärjestämisen perusasiasta, eli matkanteon aikataulutuksesta ja matkaan lähtemisestä.

Matkalla lasten kanssa tila-autolla
Matkalla lasten kanssa – Mitä pitää tietää? Tässä piinkovat aiheen ammattilaiset!

Matkalle lasten kanssa – Milloin matkustetaan?

Mitä pienempiä lapset ovat olleet, sitä tarkemmin olemme miettineet matkan aikataulutusta.

Ruokailut ja päiväunet rytmittävät lapsiperheen päivää. Varsinkin vauva-aikana ne täyttävät suuren osan arjesta.

Automatkalle yleensä päiväunille

Matkaan lähdetään tietenkin hyvin syöneenä ja siten, että päiväunet voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. Vielä nykyäänkin meillä on vakioslotti melkein mille tahansa puolta tuntia pidemmälle automatkalle, eli lasten päikkärit. Tämä tarkoittaa meillä aika löyhästi aikaväliä klo 12-16.

Meidän vanhempi ei normaalisti nuku enää päikkäreitä, mutta autossa hänkin usein ottaa mielellään pienet tirsat. Kuluu näin pitkäveteinen matka-aikakin nopeammin.

Meidän kolmen tunnin mummolamatkasta noin puolet nukutaan, tunti leikitään tai luetaan kirjoja (tai kinastellaan), ja loppuaika eli puolisen tuntia vietetään ruutuaikaa.

Lapset jaksavat koko matkan pysähtymättäkin, mutta välillä otetaan tauko, jotta päästään nousemaan autosta.

Pitkä lento yöllä, lyhyt päivällä, vai miten se meni?

Lentämistä ei ole tarvinnut vähään aikaan miettiä, mutta silloin kun sitä mietittiin, niin pitkä lento ajoitettiin mielellään yön yli. Lyhyemmillä yritettiin muistaakseni priorisoida kotoa lähtemisaikaa, joka ei pienen lapsen kanssa ollut kovin mielellään mikään neljältä aamuyöstä.

Nyt kun asiaa miettii, niin huomaa kuinka siitä alkaa jo olla pitkä aika kun viimeksi on lentämisjuttuja pitänyt miettiä. Näistä löytyy kuitenkin useita postauksia viime vuosilta, joihin on mukava palata muistelemaan niin huippuhetkiä kuin karmeimpiakin kokemuksia!

Lue myös: 4 vinkkiä lapsen kanssa lentämiseen

Lue myös: Lontoonreissun helmiä ja kotiinpaluun tuska

Kotoa lähtö on AINA hidasta

Oli kulkuväline mikä tahansa, niin meidän kohdalla pätee oikeastaan vain yksi asia: Kotoa lähteminen kestää aina kauan!

Syitä tähän on monia.

1. Pakkaaminen – Otetaan vaan mukaan ihan kaikki

Tietenkin pakkaaminen ottaa aikansa. Vaikka kuinka kovasti tahansa haluaisi pakata kaiken etukäteen, niin en muista yhtään kertaa, että fantasiamme edellisenä iltana valmiiksi pakatusta autosta olisi toteutunut.

Haaste lasten kanssa matkaamisessa liittyy varautumiseen. Vaikka itse pärjäisit aivan hyvin vaikka lähtemällä reissuun ilman mitään tavaroita, niin lapsi ei ihan niin helposti pärjääkään. Ja koska olet vastuussa toisesta ihmisestä, niin haluat mielellään varautua kaikin tavoin, jotta hänellä olisi mukana kaikki mahdollisesti tarvittava.

Onko vaippoja, varavaatteita, sadevaatteet, aurinkorasvat, hatut, juomapullot, harrastusvälineet, leluja, kirjoja, eväitä, jne. jne… Lista on loputon!

Kokemus tuo rutiinia pakkaamiseen, mutta lähtö on silti aina kaaosta.

Matkalla lasten kanssa tila-autolla
Paljonko tavaraa tarvitaan matkalla lasten kanssa? ”Otitko vaipat?”

2. Mihin kuntoon koti jää?

Jos pitää pakata reissukamoja, niin vähän pitää myös katsoa mihin kuntoon koti on jäämässä!

Tämän asian kriittisyys riippuu aika paljon tulevan matkan pituudesta, mutta yleisellä tasolla olisi kauhean kiva, että koti jäisi edes kohtuullisen siistiksi.

Mikään ei voita sitä fiilistä, kun tulet reissusta rättiväsyneenä ja sinua odottaa siisti koti!

Ilmeisesti olemme myös tulleet vanhoiksi, koska olemme ottaneet tavaksi napsia sähköjohtoja pois pistorasioista, kun lähdemme kotoa pois vähänkään pidemmäksi aikaa. Hanat kiinni, sähköt pois, roskapussit pois haisemasta… tällaista perus riskienhallintaa. Saa kai sitä tehdä?

Myös jääkaappi ja ruokakaapit on hyvä tsekata, että ei jää mitään kovin pahoja ylläreitä odottamaan.

Kerran veimme tämänkin aivan äärimmäisyyksiin, kun lähdimme vähän pidemmäksi ajaksi mummolaan. Putsasimme silloin jääkaapin täysin, ja totesimme, että voimme ottaa sen kokonaan pois seinästä! Tuli säästettyä muutama penni myös sähköä samalla. Mitä sitä tyhjää kaappia kylmentämään turhan päiten.

3. Tarpeiden täyttämisen ikuinen luuppi

Tämä on pahinta vauva-aikana, ja mitä useampi lapsi, sitä todennäköisemmin tämä toistuu.

Eli lasten ja aikuisten tarpeet saattavat muodostaa ikuisen luupin, jolloin et pääse lähtemään ikinä kotiovesta ulos!

Tämä tapahtuu siis niin, että ensin ruokit yhden lapsista ja laitat muutenkin lähtökuntoon. Sen jälkeen laitat toisen. Sitten pitäisi vielä ihan vähän hakea jotain tavaroita ja pukea myös itsensä.

Ennen kuin pääset siihen pisteeseen, että kaikki on valmista, jollekin lapsista tai aikuisista tulee vessahätä. Kun se on hoidettu, jollekin toiselle tulee nälkä. Kun se on hoidettu, muistat jonkun puuttuvan tavaran ja lähdet etsimään sitä. Kun se on hoidettu, jollekin tulee kakka housuun. Sillä välin jollekin puetuista lapsista tulee niin kuuma, että häntä pitää riisua. Kun se on hoidettu, jollekin tulee nälkä. Ja niin edelleen.

Tätä luuppia voi jatkua melko pitkään!

4. Jaettu vastuu – Riskinsä siinäkin

Vielä yksi pointti, joka on meillä hidastanut lähtemistä ja myös aiheuttanut asioiden kokonaan unohtamista, on jaettu vastuu.

Kun kaksi vanhempaa pakkaa yhdessä koko perheen kamoja, tarvitaan paljon kommunikointia mitä asioita kumpikin hoitaa. Usein kommunikaatiossa tulee katkoksia ja väärinymmärryksiä, joten joitain asioita jää kokonaan ottamatta ja joitain voi tulla kaksinkertaisena tai muuten liikaa.

Tähän auttaa ajan myötä kehittyneet vakioroolit.

Meillä on melko vakiintunut tapa, että M-E pakkaa lasten vaatteet, sekä huolehtii usein myös lasten kirjoista ym. oheisista.

Minä laitan pakettiin lasten ulkovaatteet ja harrastusvälineet, sekä suurimman osan tekniikkaa, kuten kameratarvikkeet ja laturit. Minä myös useimmiten rahtaan kaikki kamat autoon ja pakkaan auton.

Vaikka roolit on, ja niistä vielä sovitaan usein erikseen, on kokonaisvastuu silti osittain jaettu. Näin pitää varmistella ja kysellä, tuliko nyt varmasti se ja se mukaan.

Jos tekisi yksin kaiken, niin voisi ainakin olla varma, että mitään ei ole mukana mitä et ole itse ottanut. Tosin olisihan siinä paljon enemmän vaivaakin.

Aikataulu lasten kanssa matkustamiseen

Matkustusaikataulusta vielä muutamia pointteja.

Meidän lapset ovat oikein hyviä automatkailijoita, ja meille sopiva päivämatka on 3-5 tunnin ajomatka. Tätä pidempiä päivämatkoja emme juurikaan ole tehneet.

Tätä pidempiä päivämatkoja taisi olla vain Amerikan road-tripillämme, jolloin mukana matkassa oli vasta esikoinen. Sillä reissulla ajoimme ainakin tosi paljon lyhyen ajanjakson aikana: 4500 kilometriä kahdessa viikossa!

En tiedä tulisiko nyt lähdettyä tuollaiselle reissulle, ei välttämättä!

Lue myös: Road Trip USA:ssa lasten kanssa – Ensitunnelmat

Aikainen lähtö kotoa?

Monille voi toimia aikainen lähtö kotoa, mutta kokemuksesta voin kertoa, että meille sellaista ei lähestulkoon ole olemassakaan.

Kuten aiemmin kirjoitin, kotoa lähteminen on aina hidasta, joten meille aikainen lähtö tarkoittaa sitä että pääsemme liikkeelle ennen puolta päivää.

Olemme me muutamia kertoja päässeet liikkeelle jo aamuyhdeksältä, mutta silloin on ollut varmasti joku ulkoinen pakote. Eli jos haluamme saada itsemme aikaisin liikkeeseen, meidän on hommattava jostain joku aikataulupaine!

Matkalla lasten kanssa tila-autolla
”Juu pakataan se auto kato valmiiksi, niin voidaan vaan kävellä suoraan autoon.”

Yöllä ajaminen

Yksi joskus houkutteleva tapa matkustaa on ajaa yötä vasten. Näin lapset voisivat mennä yöunille suoraan autoon, josta heidät kannetaan sänkyyn kun ollaan kohteessa.

Tätäkin olemme jonkin verran tehneet, ja se on myös toiminut ihan hyvin. Se ei ehkä vain ole kaikista mukavin ja turvallisin tapa matkustaa.

Nukkumisasennot autossa voivat olla joskus epämukavia, ja vaarana on myös kuskin väsymys sekä mahdollisen pimeyden aiheuttamat vaaratekijät.

Tämän kesän reissuista useampi venähti syystä tai toisesta yömyöhään. Kerran oli myös aika lähellä sivuosuma eläimeen, kun hämärässä kesäyössä tien yli hyppi peura.  Hyvä ettei häntä viistänyt auton kylkeä.

Lasten kanssa matkalle – Lähde milloin vain!

Kuten pohdiskelin aiemmin, mitä pienempiä lapset ovat olleet, sitä enemmän aikataulua on tullut mietittyä.

En tiedä onko aika kullannut muistot, vai onko matkailusta tullut vaan jo niin rutiinia, että mielestäni aikataulun liika pohtiminen ei auta puusta pidemmälle.

Tärkeämpää kuin yrittää miettiä aikataulu loppuun asti tarkasti, olisi valmistautua joustamaan ja ottamaan vastaan yllätyksiä.

Tähän oppii kokemuksen myötä, joten ole rohkea ja lähde reissuun! Ensimmäinen kerta jännittää, mutta joka kerta se helpottuu.

Mutta ei, nopeaa ja vaivatonta siitä ei tule koskaan!

// Markus

Kirjoittaja on perhematkailun piinkova ammattilainen, jonka suusta kuuluu aina alkumatkasta ”Ai, mä luulin että sä otit sen.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *