Rakkautta Lakeudella – Lapua aikuisten kesken

Kaupallinen yhteistyö: Visit Lapua

Mitä tehdä Lapualla aikuisten kesken?

Edellisessä postauksessa kerroin viikonloppulomastamme Lapualla lasten kanssa.

Lapsille löytyi vaikka ja mitä, mutta entä me aikuiset?

Romanttinen Hotelli Simpsiönkullas
Kauan odotettu parisuhdeviikonloppu edessä? Lähdetäänkö Lapualle?

Millainen voisi olla viikonloppu Lapualla aikuisten kesken?

Tässäpä meidän poimintamme siitä näkökulmasta.

Juttu sisältää seuraavat aiheet:

 • Romanttinen majoitus hotelli Simpsiönkullaksessa
 • Kulttuurintäyteinen Vanha Paukku
 • Ulkoilua, kuntoilua tai treeniä oman kiinnostuksen mukaan
 • Paikallisten herkkujen maistelua
 • Annalan Villa Café & Shop – Piilotettu helmi
 • Kartturinpenkki rallielämys kruunaa viikonlopun

Huoneistohotelli Simpsiönkullas – Romanttinen majoitus Lapualla

Kuten kerroin jo edellisessä postauksessa, majoituimme perheenä järisyttävät maisemat tarjoavassa Hotelli Simpsiönkullaksessa.

Viikonlopun ajan ihailimme huoneistomme ikkunoista seesteistä metsänäkymää, joka oli joka vilkaisulla yhtä vaikuttava.

Huoneistohotelli Simpsiönkullas maisemalla
Huoneistohotelli Simpsiönkullas Lapualla tarjoaa hulppeat maisemat.
Huoneistohotelli Simpsiönlkullas
Metsämaisemaista auringonlaskua on hyvä ihailla omalta parvekkeelta.

Tämä maisemahotelli sopii yhtä lailla myös romanttiseen yöpymiseen kahdestaan oman kullan kanssa, senhän hotellin nimikin jo kertoo! Oma sauna päälle, vähän juomia jääkaappiin, ja täydellisen illan ainekset ovat siinä.

Vielä kun heität sen älyluurin vaikka parvekkeelta alas ja keskityt omaan puolisoosi sekä auringonlaskuun, niin voin taata että parisuhteenne nousee uudelle levelille!

Hotelli Simpsiönkullas oma sauna
Hotelli Simpsiönkullaksen huoneistoissa on oma sauna.
Hotelli Simpsiönkullas makuuhuone
Hotelli Simpsiönkullas oli siisti ja moderni huoneistohotelli.

Meidän huoneessamme oli myös hieno sisustustakka, jonka loimussa kelpaisi nautiskella pimenevässä illassa. Tosin näin kesäaikaan yö ei ihan hirveästi enää pimentynyt!

Aivan hotellin vieressä on Simpsiön näkötorni, jonne voitte kavuta vieläkin ylemmäksi katselemaan yhdessä vaikka sitä auringonlaskua. Tornilla käy jonkun verran porukkaa, mutta siellä on mahdollisuudet ihan rauhalliseenkin hetkeen kahden kesken. Ihan vaan vinkkinä, jos sinulla sattuisi olemaan puolisoltasi jotain tärkeää kysyttävää!

Huoneistohotelli Simpsiönkullas

Kulttuurikeskus Vanha Paukku – Etelä-Pohjanmaan komein tehdasmiljöö?

Jos pidät museoissa vierailusta, niin Kulttuurikeskus Vanha Paukku on ykköskohde josta on hyvä aloittaa. Kulttuurikeskuksen museoihin on vapaa pääsy.

Mekin aloitimme viikonloppumme Vanhan Paukun kierroksella.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku Lapua
Lapuan kulttuurikeskus Vanha Paukku on monipuolinen alue täynnä kulttuuria ja palveluita.

Kiersimme kuvauksellista tehdasympäristöä, museot ja kappelin.

Pääsimme näkemään myös hieman ekstroja, kun kurkkasimme Vanhan Paukun luovan osaston ateljeehen, jossa paikallinen taiteilija Laura Annala oli työstämässä teoksiaan.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku Creative Community
Vanhan Paukun luova yhteisö – Laura Annala.

Seuraavana päivänä poikkesimme vielä Lapuan Kankureiden liikkeessä, joka sijaitsee myös kulttuurikeskuksen alueella. Sieltä tarttui tälläkin kertaa mukaan matkamuistoja käyttötekstiilien muodossa.

Lue myös: Lapuan Kankurit – Hyvä syy piipahtaa Lapualla!

Kulttuurikeskus Vanha Paukku Lyijylankaosasto
Lyijylankaosasto on yksi Vanhan Paukun näyttävistä rakennuksista.

Lasten kanssa kulttuurikeskus saattaa olla hieman raskaampaa kiertää, mutta aikuisten kesken kaikesta voi nauttia omaan rauhalliseen tahtiin.

Pihapiiristä löytyy paljon kuvattavaa, ja kaiken kruunaa hyvä kahvi- tai ruokahetki tunnelmallisessa Café Patruunassa, jossa me kävimme muutamaan otteeseen evästämässä.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku – Kotisivu

Annalan Villa Cafe & Shop
Café Patruuna on tunnelmallinen ruokailu- ja kahvipaikka kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa.

Ulkoilua, kuntoilua tai treeniä

Jos pidät liikkumisesta, urheilusta, kuntoilusta, millä termillä sen haluatkaan kategorisoida, niin Lapualla on hyvät mahdollisuudet toteuttaa aktiivilomaa.

Jo pelkästään Simpsiöltä löytyy hyvät maastot kunnon hikoiluun tai vaikka leppoisaan maisemakävelyyn.

Käytä luonnon muodot hyväksi

Ensinnäkin aivan Hotelli Simpsiönkullaksen vierestä lähtee Simpsiön kuntoportaat.

Simpsiön kuntoportaat
Simpsiön valaistut kuntoportaat ovat pitkät ja näyttävät.

Portaat ovat hurjan pitkät, hienon näköisesti rinteessä mutkittelevat ja myös valaistut. Porrastreeni on noussut viime vuosina suosituksi, ja nyt joka monttuun ja harjun kylkeen rakennellaan innolla portaita. Nämä Lapuan kaupungin rakentamat portaat ovat tähänastisista ehdottomasti hienoimmat mitä itse olen nähnyt.

Portaat kulkevat laskettelurinteen vierellä, ja johtavat aivan rinteen alas asti. Alhaalla ja matkalla voi ihailla myös Simpsiön mäkihyppytornia.

Simpsiön mäkihyppytorni
Simpsiön mäkihyppytorni pilkottaa jyrkässä rinteessä puiden latvojen yläpuolella.

Tasaiset osuudet porrasosuuksien väleillä keventävät suoritusta paljon, kun vähän väliä on mahdollisuus hengähtää hetki tasaisella. Kävelin ja puolittain juoksin nämä kertaalleen alas ja ylös yhtenä iltana, kun lapset olivat jo menneet nukkumaan. Ylöspäin harppoessa sykkeet nousivat ja puuskutus lisääntyi ihan kiitettävälle tasolle!

Lenkkeily ja luontopolut

Simpsiön alueella on paljon kuntoilureittejä, jotka toimivat kesäkaudella lenkkeilyyn ja talvella hiihtoon. Nämä yhdistettynä luontopolkujen pitkospuihin mahdollistavat luonnossa liikuskelun matalalla kynnyksellä kenelle tahansa.

Vaihtelevat maastonmuodot tuovat hieman haastettakin mukaan sitä kaipaaville. Me teimme lasten kanssa pienen retken Rytilammen laavulle. Jos me vanhemmat olisimme olleet kaksin, olisimme varmasti vetäneet pisimmän lenkin mikä kartasta löytyy!

Simpsiön luontopolut
Simpsiön luontopolut tarjoavat jokaiselle jotakin.

Muita maastolajeja

Simpsiön alueelta löytyy reittejä myös maastopyöräilyyn. Näimme omalla pikkuretkellämme näitä juurakkoisia ja kivikkoisia polkuja. Juuri maastopyöräilyä sähköistetyllä läskipyörällä ensimmäistä kertaa kokeilleena voin sanoa että niitä reittejä olisi mahtava päästä kokeilemaan! Näin myös Hotelliltamme, kuinka jotkut sotkivat maastopyörillään hotellin takana kulkevaa jyrkähköä rinnettä ylös. Jos olisin liikkeellä ilman lapsia, niin haluaisin tuonne ehdottomasti maastopyörän!

Itse harrastan frisbeegolfia, ja olen kertaalleen kiertänyt Simpsiön vaativan 18-väyläisen radan jokunen vuosi sitten. Meille tuli hieman yllätyksenä, että rata kulkee melko läheltä Hotelli Simpsiönkullasta.

Radalle pääsee hotellilta helposti pienellä kävelyllä. Okei, tunnen toki rataetiketin, ja tiedän ettei kierrosta aloiteta keskeltä rataa. Mutta ainakin nyt radalla näytti sen verran rauhalliselta, että kierroksen aloittaminen väylältä 12 ei olisi tehnyt kenellekään vahinkoa.

Simpsiön valaistut kuntoportaat
Simpsiön valaistut kuntoportaat – Upea näky hämärtyvässä kesäyössä.

Tällä kertaa 18-väyläinen jäi kiertämättä ihan aikataulujenkin puolesta. Kierros ottaa helposti muutaman tunnin, ja rata on muistikuvieni mukaan myös oikeasti erittäin haastava! Jos kaipaat leppoisampaa nakkelua, niin Lapuan keskustan Kiviristi on sinua varten.

Näiden lisäksi on tietysti talvella Simpsiön hiihtokeskuksen palvelut, joita emme näin kesäkuussa lähteneet arvioimaan sen enempää!

Paikallisten herkkujen maistelua

Ainakin meidän perheellä matkailuun kuuluu olennaisena osana tutustuminen paikallisiin herkkuihin.

Yksi helppo ja mielenkiintoinen makumatka on ostaa paikallista leipää. Paikallisia tuotteita löytyy usein ihan marketeistakin, mutta kokemusta voi vahvistaa vierailemalla ihan itse pääkallonpaikalla, josta paikallinen tuote tulee.

Me kävimme Lapuan Leivän tehtaanmyymälässä poimimassa eväitä ihan akuuttiin tarpeeseen ja vähän mukaankin.

Lapuan Leipä myymälä
Lapuan Leipä – Hyvää Suomesta!

Paikasta jäi mieleen ainakin mainiot riisipiirakat, paikallistenkin kehuma edullinen hintataso, sekä alennuskoriin joutunut boston-tyyppinen pulla, jossa oli ”liian paljon vadelmaa”.

– Miten missään voisi olla liian paljon vadelmaa!?

Pelastimme tämän vadelmaisen pullaparan, ja samalla vähän muutakin.

Lapuan Leipä myymälä
Lapuan Leivän riisipiirakat olivat hyvä matkaeväs. Pelastimme myös pullapoloisia mukaamme!

Matkamme aikana piipahdimme myös paikallisissa leipomo-kahviloissa Aarla ja Hyväskä.

”Hyväskä” on muuten tuon leipomon nimen lisäksi ilmeisesti paikallisten salakieltä, ja tarkoittaa jotain makeaa leivonnaista tai vastaavaa, en ole tästä ihan varma! Kertokaa joku paikallinen miten asia on!

Ruokaelämyksiä Lapualla löytyy monipuolisesti lounasaikaan, mutta illallisravintoloita ei montaa ole. Hotelli Lapuan Hovin ravintola on kuulemma lähinnä tällaista.

Saimme myös vinkin, että Lapuan Grilli on pitkät perinteet omaava paikallinen toimija, ja siten kokeilemisen arvoinen. Pakkohan se oli paikallinen grilli testata, ja oikein hyvin meille maistui!

Lapualta löytyy myös muutama uniikki purilaispaikka, joissa pikaruuan ystävät voivat mahdollisesti saada uusia elämyksiä ketjuravintoloiden makumaailmojen ulkopuolelta.

Annalan Villa Café & Shop – Yksi Lapuan helmistä

Annala Oy on ainoa suomalainen jäljellä oleva sisustuskankaita valmistava yritys. Saimme etuoikeuden tutustua Annalan ihanaan kahvila-myymälään Lapuanjoen varrella juuri ennen sen varsinaista kesäkauden avausta.

Annalan Villa Kahvila ja Myymälä
Annalan Villa – Café & Shop on yksi Lapuan helmistä.

Saapuessamme paikalle olimme aika tietämättömiä, mikä meitä odotti. Kahvila oli jopa hieman piilossa kutomorakennuksen alatasolla, lähellä kohisevaa koskea.

Kun luovimme tiemme portaikoista alas, meille avautui ensimmäisenä upea vanha kaari-ikkuna, sekä sen takana lämmintunnelmainen sisätila. Tämä tila toimii sekä kausikahvilana, sisustus- ja design-myymälänä että vuokrattavana juhlatilana.

Annalan Villa Cafe & Shop
Annalan Villan kahvilan sisätila on lämminhenkisesti sisustettu rauhallinen piilopaikka.

Nautimme herkullisesta aamiaisesta ihastellen iäkkään tehdasrakennuksen alakertaan pieteetillä sisustettua kokonaisuutta. Annalan Villan yrittäjä Hanna kertoi meille tekstiiliyrityksen ja tehtaan taustoista sekä sen yli satavuotisesta historiasta.

Tekstiiliala on minulle täysin vieras, joten Hannan kokemukset ja näkemykset tekstiilialan perinteiden ja osaamisen kunnioittamisesta, sekä kotimaisesta tekstiilituotannosta olivat mieltä avartavaa kuunneltavaa.

Annalan Villan kutomakone
Annalan Villan kutomakone hakkaa yksittäisistä langoista monimutkaista kangasta.

Saimme myös tehdaskierroksen kutomon puolella, jossa pääsimme näkemään miten kangasta valmistetaan isoilla ja monimutkaisilla automaattikoneilla. Siinä oli lapsillekin ihmetystä!

Itse ohjelmistoalan ihmisenä kiinnitin huomioni katossa roikkuviin automaatiotekniikan reliikkeihin, eli ihka aitoihin reikäkortteihin. Niitä ei nykykoneissa enää kuulemma tarvita, vaan homma toimii jo ohjelmistojen avulla digitaalisesti.

Annalan Villa kutomon reikäkortti
Reikäkorttikin oli lähes yhtä kaunis kuin sen avulla kudottava tekstiili.

Annalan Villan kahvila on juuri sellainen kohde, joita me aktiivisesti etsimme reissuillemme käyntikohteiksi. M-E on tunnelmakahviloiden kokemusasiantuntija, ja tämä paikka meni heittämällä hätyyttelemään kaikkien aikojen Top-listan kärkeä!

Annalan Villan kahvilan terassi
Annala Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kortesoja esitteli meille Annalan kutomon sekä kesäkahvilan.

Kävimme täällä siis lasten kanssa, joten paikka sopii yhtälailla myös perheille. Erityisen osuva se on tunnelmatietoisille aikuisille, rauhassa nautiskeluun.

Annalan Villa Café & Shop – Facebook

Kartturinpenkki rallielämys kruunasi viikonlopun!

Kahvilatunnelmoinnista, luonnon rauhasta ja metsänäköaloista siirryimme sunnuntaina täysin toisenlaiseen ympäristöön, kun pääsin ihan oikean ralliauton kyytiin!

Kartturinpenkki ralliautokyyditys Lapuan Ala-Talkkari Areenalla
Kartturinpenkki ralliautokyyditys Lapuan Ala-Talkkari Areenalla.

Lapuan Ala-Talkkari Areena on kilparata-alue, jossa kartturinpenkki järjestää näitä ralliautokyydityksiä. Kyytiin pääsevät niin lapset kuin aikuisetkin, oman kiinnostuksen ja halun mukaan.

Sitten sitä muuten lähdettiin ja lujaa!

Entisenä ja vähän ehkä nykyisenäkin moottoriurheilufanina sytyin!

Myös meidän vanhempi, Disneyn Cars-elokuvia fanittava tyttömme oli aivan mehuissaan! Hän ei olisi halunnut lähteä rata-alueelta millään pois, ja kyseli että voisimmeko joskus tulla sinne pian uudestaankin!

Kartturinpenkki ralliautokyyditys Lapuan Ala-Talkkari Areenalla
Kartturinpenkki ralliautokyyditys oli yhtä sivuluisua! Tämä on pakko kokea itse!

Etukäteen jännitti ja tärisytti kyllä jonkin verran. Kun ei ole vastaavasta kokemusta, en yhtään tiennyt, kuinka kova paikka se lopulta tulee olemaan.

Aina olen tuollaisen kokemukseen halunnut osallistua, mutta eipä näitä oikein ole helposti saatavilla. Kartturinpenkki on ensimmäinen yritys jonka minä tiedän, joka tarjoaa tällaisia kyydityksiä helposti ja ihan kelle tahansa.

Kyyditykset ovat ainakin polttariporukoiden suosiossa ja niitä annetaan myös elämyslahjoiksi. Tämä vinkkinä kaikille, jotka mietitte päänne puhki, mitä ihmettä voisi antaa puolisolle lahjaksi merkkipäivänä!

Ralliauton kyydissä tuli todettua, että ainakin minulle tämä olisi täydellinen lahja!

Tykkäsin menosta, jossa lähes koko ajan mentiin kylki edellä ja kumit vinkuen! Tehokas auto ja varsinkin radan korkeuserot toivat kroppaan mukavasti tunnetta. Varsinkin se ensimmäinen kiihdytys ja nyppylän yli sokkona mutkaan ajo oli aika jännä! Onneksi kuski ei ollut radalla ensimmäistä kertaa!

Kartturinpenkki ralliautokyyditys Lapuan Ala-Talkkari Areenalla
Kartturinpenkki ralliautokyyditys nostatti fiilikset kattoon!

Ralliautokyyditys maksaa alkaen 150 euroa. Hintaan sisältyvän kierrosmäärän (20) voi jakaa useammankin halukkaan kyyditettävän kesken. Näin henkilöä kohden tulevan kustannuksen saa jaettua pienemmäksi.

Rallikyydistäni löytyy myös autosta kuvaamani live-video meidän Instagramista. Ei siitä ihan välity se koko tunnelma, kuten äänimaailma, lämpötila, kiihtyvyys, tärinä, G-voimat… mutta antaa se ehkä jotain osviittaa.

Kartturinpenkkiä pyörittää paikallinen maanläheinen perheyritys. Heistä huokui intohimo rallia kohtaan, ja halu tarjota muillekin mieleenpainuvaa kokemusta tästä mahtavasta lajista. Heiltä voi huoletta kysellä lisää, jos mielit ralliauton kyytiin!

Kartturinpenkillä on myös toinen auto, jota voi kuka tahansa päästä ajamaan. Se vasta kuulostaakin jännältä… Se olisi sitten varmaan minullekin se seuraava askel!

Kartturinpenkki – Kotisivu

Lapualla aikuisten kesken

Vietimme Lapualla viikonloppuloman perheen kanssa, mutta voisin lähteä sinne milloin tahansa myös parisuhdelomalle!

Mahdollisuuksia yhteiseen tekemiseen, rentoutumiseen ja olemiseen on Lapualla reilusti, ja pelkästään Hotelli Simpsiönkullaksen puitteet mahdollistavat mieleenpainuvan yhteisen elämyksen.

Lue myös aiempi postaukseni Lapuasta lasten kanssa. Siinä mainituissa kohteissa voi toki vierailla aikuistenkin kesken!

Lue myös: Lapua lasten kanssa – Koko perhe viihtyy varmasti!

// Markus

Kirjoittaja haaveilee parisuhdeviikonlopusta, tai no parisuhdepäivästä… tai no edes parisuhdeiltapäivästä… tai no oikeastaan ihan vaan pieni parisuhdehetkikin olisi kiva, nyt kun paikka on jo tiedossa!

4 vastausta artikkeliin “Rakkautta Lakeudella – Lapua aikuisten kesken

 1. Kivoja ja kattavia postauksia. Semmoinen pieni hiomisvinkki vain, että Simpsiö taipuu Simpsiöllä, Simpsiöltä, Simpsiölle, jne. Nämä paikkojen taivutusjutut ovat toki sellaisia asioita, joita ei voi suoriltaan tietää, mutta paikallisena tämä pisti kummassakin postauksessa silmään.

  1. Kiitos kommentista, ja myös kielitiedosta! Eipä tosiaan tuo asia tullut mieleen, kun ei ole kokemusta eikä paikallistuntemusta! ?
   Voisinpa melkein korjata nuo kohdat vastaamaan oikeaa muotoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *