Seuraavalle lapselle putket korviin heti synnärillä!

Nuorempi lapsemme lähentelee kohta vuoden ikää, ja hänelle tehtiin juuri jokin aika sitten korvien putkitus kymmenen kuukauden iässä.

Tässä korvakokemuksiamme tähän mennessä sekä asiaa korvien putkituksesta.

Korvien putkitus kokemuksia

Puolen vuoden flunssakierre alkoi 3kk ikäisenä

Keväällä syntynyt vauvamme alkoi flunssailla heti ensimmäisenä kesänään. Aika pian löytyi myös ensimmäinen korvatulehdus.

Hän sai siis ekat antibiootit jo varsin nuorena. Tämä oli meille sinänsä uutta, koska ekan lapsen kanssa meillä ei ollut ensimmäisen vuoden aikana käytännössä mitään sairauksia.

Oireet lähtivät onneksi antibiooteilla todella nopeasti, mutta nenän vuotaminen tuntui palaavan nopeasti takaisin. Pientä flunssaa oli siitä lähtien lähes koko ajan havaittavissa. Välillä enemmän, välillä vähemmän.

Flunssa tuntui haittaavan nukkumista, koska välillä nenä oli yön aikana muurautunut ihan umpeen. Pieni reppana ei saanut siten hengitettyä vapaasti juuri koskaan.

Myös keuhkojen jatkuva rohina kiinnitti meidän huomiomme. Sitä kuului lähes joka päivä, ja kun häntä piti sylissä, niin rohinan tunsi myös käsillä.

Viimeistään syksyllä kerhojen alettua sairastimme jälleen koko perhe kunnolla, vauva mukaanlukien. Jälleen löytyi korvista akuutti tulehdus, ja määrättiin lisää antibioottia. Se tehosi taas nopeasti ja tulehdukset korvista talttuivat. Mutta nenän vuotaminen ja hengityksen rohina ei edelleenkään laantunut lopullisesti.

Syksyyn osui tietenkin samalla kaikki liikkumisen aloittamisen yöhulinat sekä ensimmäisten hampaiden puhkeaminen. Olimme aika ihmeissämme kun ei koskaan tiennyt johtuuko huudot ja rikkonaiset yöt normaaleista kehitysvaiheista vai onko lapsi lisäksi vielä sairas.

Oireet vaivasivat eniten, tai oikeastaan melkein pelkästään öisin. Tai toki nenä vuoti ja hengitys rohisi päivälläkin, mutta vauva oli ihan hyvävointinen eikä päivän aikana valitellut kipuja tai huonoa oloa.

Myös päikkärit onnistuivat pääsääntöisesti ihan hyvin. Hän nukkui rattaissa, joissa asento on pää hieman koholla. Tämä lienee helpottanut nukkumista.

Korvien putkitus kokemuksia

Lääkärit eivät löytäneet mitään poikkeavaa

Käytimme vauvaa tietenkin useasti lääkärissä, ja siellä joko todettiin korvatulehdus tai se, että korvissa ei ole mitään vikaa mutta vauva on vain nuhainen.

Erikoista oli se, että vauvasta oli vaikea etukäteen päätellä, olisikohan hänellä korvissa tulehdusta vai ei.

Eräänä vaikeana huutoyönä hän rauhoittui lopulta pieneen kohoasentoon rattaisiin, jonka jälkeen olin taas kerran aika varma, että korvissahan siellä on painetta. Seuraavan päivän lääkärikäynti löi kuitenkin ällikällä, koska korvat olivat lääkärin mukaan täysin terveet.

Toisella kertaa taas kävi päin vastoin. Emme olleet huomanneet mitään tavallisesta poikkeavaa, ja neuvolalääkärin rutiinitarkastuksessa korvista löytyi akuutti tulehdus!

Kävimme usealla eri lääkärillä. Joku oli korvatautien erikoislääkäri, joku toinen oli lastenlääkäri. ”Loppulausunto” jonka sain, oli että tämä nyt vaan on normaalia, että vauvat sairastaa koko ajan. Flunssia voi kuulemma olla kymmenkunta ensimmäisen vuoden aikana. Kun edellinen menee ohi, tulee seuraava. Tämä tapahtuu varsinkin jos perheessä on enemmän lapsia, jotka tuovat maailmalta koko ajan uusia pöpöjä kotiin. Tämä lausunto tuli siis sellaisen kerran jälkeen, kun korvista ei löytynyt mitään vikaa.

Korvien putkitus kokemuksia

Viimein löytyy jotain selitystä

Vuodenvaihteen jälkeen epämääräistä flunssaa oli kärsitty yli puoli vuotta.

Unikoulua oli pitänyt alkaa toteuttaa jo pitkään, mutta odotimme aina vaan tervettä jaksoa.

Jälleen tuli eräs erityisen itkuinen yö, ja M-E lähti käyttämään vauvaa lääkärissä. Minä olin jo menettänyt asian suhteen toivoni. Olin ostanut sen väitteen, että tämä oli ihan normaalia.

Tällä kertaa lääkäri tavattiin ihan eri puljussa kuin yleensä, Tampereen Terveystalolla. Ennen meidät oli ohjattu vakuutuksesta aina Pihlajalinnaan.

Lääkärinä oli korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Markus Rautiainen. Hän tutki hieman tarkemmin pikkuisemme korvia ja totesi että hänellä on ns. liimakorva. Tärykalvot olivat kuulemma jäykkiä, ja sisäkorvassa on eritettä.

Tähän määrättiin vielä yksi antibiootti. Jos flunssaisuus ei sillä lähtisi, niin hän antoi vahvan suosituksen putkille.

Korvien putkitus kokemuksia

Korvien putkitus 10 kk ikäiselle

No eihän se flunssa vieläkään kokonaan lähtenyt, joten kuurin jälkeen todettiin, että tehdään se korvien putkitus pikimmiten. ”Sillä kaikki vaivat lähtee, ja lapsesta tulee terve kuin pukki.” Näin arveli hoitava lääkäri!

Ajan saimme siitä viikon päähän. Sen aikaa piti pärjäillä kipulääkityksellä tarpeen mukaan.

Itse toimenpide tehtiin aikaisin aamulla, ja oli nopeasti ohi. Koko reissussa meni vain muutama tunti.

Lääkärin kertoman mukaan välikorvasta oli imetty runsaasti eritettä, ja luultavasti lapsen kuulokin oli tästä syystä ollut alentunut. No huh huh!

Kaikki sujui hyvin, ja koko homma huipentui leikkauspäivän iltana nukkumaan mennessä…

Putkituksen välitön vaikutus

Olin kaikesta huolimatta jo jonkin aikaa pitänyt pikkuisellemme nukahtamisunikoulua, jossa tavoitteena oli opettaa hänet nukahtamaan itse omaan sänkyyn ilman ulkopuolisia apuja.

Homma oli ollut itkuista, mutta kuitenkin tiettyä edistystä siinä oli tapahtunut.

Toteutin pistäytymiseen perustuvaa unikoulua, jossa huoneesta poistutaan ja palataan rauhoittelemaan aina tietyin väliajoin. Minulla tuo aika oli noin minuutin mittainen.

Olin jo aiemmin saanut nukahtamisen onnistumaan toistuvasti noin viiden käyntikerran jälkeen.

Leikkauspäivän iltana kokeilin taas jatkaa samalla tekniikalla, ja tulos oli suoraan sanoen hämmästyttävä. Kun laskin lapsen omaan sänkyynsä, hän ei alkanutkaan huutaa ja valittaa, vaan pienen hiljaisuuden jälkeen huoneesta alkoi kuulua hyväntuulista itsekseen juttelua!

Tätä jatkui melko pitkäänkin, jonka jälkeen juttelu loppui ja alkoi hiljaisuus… Hän oli nukahtanut itsekseen ilman itkua!

Putket korviin – Hyvä keksintö!

Oloni oli hämmentynyt! Tätäkö se oli ollut viimeiset puoli vuotta?

Oliko nukahtamisen vaikeus ollut yksinomaan siitä kiinni, että lapsella oli yksinkertaisesti ollut korvat täynnä mönjää? Korvien putkitus näyttäytyi tämän jälkeen aivan loistavana keksintönä!

Nämä olivat siis ensimmäisen illan kokemuksia. Se miten homma on jatkunut siitä, pitää kertoa tulevissa postauksissa…!

// Markus

Putkitustarina jatkuu: Korvien putkitus maksaa tonnin – Oliko sen arvoista?

Samasta teemasta, ja lapsen terveysvakuutuksesta: Kannattaako lapsen terveysvakuutus, vai riittääkö julkinen?

Korvien putkitus kokemuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *