Haluan isona huvipuiston omistajaksi – Vielä kerran Jyväskylä

Kaupallinen yhteistyö: Visit Jyväskylä

Visit Jyväskylän tarjoaman Lasten Löytöretket -bloggaajamatkan toisen päivän touhut jatkui Peurungan kylpylähotellissa vietetyn yön jälkeen. Ensimmäisenä päivänä oltiin käyty jo joissain kohteissa liikkumassa ja turisteilemassa.

Lue lisää: Kohteita lapsille Jyväskylässä.

Tämän päivän ohjelmassa oli tutustuminen kahteen varsin liikunnalliseen kohteeseen, sekä kenties Suomen uniikeimpaan huvipuistoon. Näistä kohteista löytyy varmasti tekemistä lapsille, säällä kuin säällä.

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto

Jump Park trampoliinipuisto

Ensimmäisenä ryhmämme suuntasi kohti Jump Parkia, joka sijaitsee Jyväskylän pohjoispuolella, kymmenisen minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta.

Paikka on keskellä teollisuusaluetta, eikä ulospäin näytä oikein yhtään mitään. Sisältä löytyvä liikuntakeidas valkenee vasta kun astuu ovesta sisään.

Sisääntulon jälkeen eteen avautuu ensin iso halli, jossa on kenttä törmäilypalloille, padelille, sekä myös rantalajeille. Kyllä, sisältä löytyy rantalentiskenttä, jossa paistaa ympäri vuoden! Näiden lisäksi hallin sivussa on kuntosali ja takaosasta pääsee toiseen halliin, jonka täyttää trampoliinipuisto, joka oli meidän visiittimme varsinainen kohde.

Tramppapuistoja on nykyään monessa paikassa. Tämä oli ensimmäinen jossa me olemme käyneet, joten on hankala tehdä vertailua, mutta mielestäni paikka oli varsin hyvä kokonaisuus!

Vaikka trampoliinipuisto onkin varmaan suunnattu vähän vanhemmille lapsille kuin meidän kaksivuotias (ja aikuisille), niin kyllä hänkin siellä viihtyi! Oma suosikkini oli tietenkin volttimonttu. Eli vaahtomuovikuutioilla täytetty allas, johon voi hyppiä trampoliinilta ihan miten päin vaan. Sellainen oli meikäläisen nuoruudessa aika kova juttu, ja aika harvoin oli mahdollisuus sellaista päästä kokeilemaan!

jyväskylä tekemistä lapsille trampoliinipuisto jump park
Jyväskylän Jump Parkin trampoliinipuisto. Saimme hetkellisesti koko paikan itsellemme!
jyväskylä tekemistä lapsille trampoliinipuisto jump park
Kuperkeikkaa ylämäkeen, ei ihan helppoa!
jyväskylä tekemistä lapsille trampoliinipuisto jump park
Saimme koko perhe hienot Jump Parkin pomppusukat! Kiitos kuvasta Katja!

Hutunki – Liikkujan unelma

Päivän toinen kohde oli Hutunki. Siis mikä?

Jollekin paikalliselle tuo varmaan on ilmiselvää, mutta näin turistina meillä ei ollut hajuakaan tämä suuri punatiilinen rakennus pitää sisällään.

Tämä 1950-luvulla rakennettu lautavarasto koki ysärillä massiivisen muodonmuutoksen, ja nykyään sieltä löytyy _monen_ lajin harrastusmahdollisuus. Tämä vanha teollisuushalli sisältää siis monen monta tennis- sulkis-, salibandy- ja padelkenttää. Näiden lisäksi on mm. keilahalli, minigolf ja seinäkiipeilykeskus.

Tämmöinen superliikuntakeskus herättää kyllä kateutta minun kaltaisessa wannabe-urheilijassa! Kun itse on aina tykännyt urheilusta ja liikunnasta kaikissa muodoissaan, niin tämmöinen mahdollisuuksien kirjo yhdessä ja samassa paikassa kuulostaa aika hienolta. Jos mä asuisin täällä, ja mulla olis aikaa…

Saimme ohjatun kierroksen ympäri Hutungin valtavaa hallia, ja pääsimme tutustumaan muun muassa Hutungin seinäkiipeilykeskukseen. Paikkojen katselun jälkeen pääsimme tositoimiin testaamaan ulkoa löytyvää minigolfrataa. Taaperomme ei moista lajia ole kuunaan nähnyt saati kokeillut, mutta hänhän tajusi nopeasti mistä on kyse, ja upotti taidokkaasti muutaman hienon putin!

Saimme vielä muutaman taidonnäytteen keilaradallakin. Ryhmämme halukkaat pääsivät kokeilemaan sitä kuuluisaa kierteistä heittoa, jossa pallo käy ihan radan oikeassa reunassa ja palaa sitten takaisin keskelle, lopulta kaataen kaikki keilat! Onnistuiko? Hmm… se jääköön arvoitukseksi.

Vielä yksi löydös Hutungin nettisivulta pitää mainita, eli Team Hutunki -kortti, jolla voi harrastaa liikuntakeskuksen kaikkia lajeja rajattomasti. Sillä pääsee harrastamaan aina sinne missä on suorituspaikka vapaana. Tämä olisi ehdottomasti minun valintani, koska kaikkia mahdollisia lajeja kiinnostaisi kokeilla.

jyväskylä tekemistä lapsille hutunki liikuntakeskus
Hutunki huokuu historiaa.
jyväskylä tekemistä lapsille hutunki liikuntakeskus
Huntungin isot hallit ovat täynnä pallopelikenttiä.
jyväskylä tekemistä lapsille hutunki seinäkiipeily
Hutungista löytyy varsin hienot kiipeilyseinät.
jyväskylä tekemistä lapsille hutunki seinäkiipeily
Seinäkiipeilyä Hutungissa.
jyväskylä tekemistä lapsille hutunki liikuntakeskus minigolf
Vaikka maila olikin varsin pitkä, niin ensimmäinen minigolfkokemus sujui varsin mallikkaasti.
jyväskylä tekemistä lapsille hutunki liikuntakeskus minigolf
Uppoaako putti? Sitä testailtiin Hutungin minigolfradalla.

Nokkakiven Huvipuisto

Retkemme viimeinen kohde oli Nokkakiven huvipuisto.

Puisto sijaitsee Kuopiontien varrella, parikymmentä minuuttia Jyväskylästä. Olemme ajaneet sen ohi lukuisia kertoja, mutta emme ole koskaan pysähtyneet siellä. Ja nyt hävettää.

Tielle on näkynyt aina oikeastaan vain kaksi asiaa, vuoristorata ja pieni maailmanpyörä. Sen enempää emme ole tästä huvipuistosta tienneet. Nyt vihdosta viimein pääsimme tutustumaan puistoon ihan oikeasti.

Ensimmäiset fiilikset olivatkin juuri sitä, että ”Ai tää on näinkin iso paikka”. Puistossa oli siis paljon muutakin kuin ne kaksi laitetta mitkä näkyy tielle.

Seuraavaksi mielen täytti puhdas nostalgia, ja se kestikin sitten loppupäivän! ”En tiennyt, että tällaisia paikkoja on vielä olemassa!”

Nokkakiven huvipuisto on siis rakennettu tunnelmoimaan 1900-luvun alkupuoliskon amerikkalaista huvipuistoa. Monet laitteet ovat samanlaisia kuin lapsuudessani 80- ja 90-luvulla oli tivoleissa, joten kaikenlaisia tunnemuistoja alkoi nousta esiin.

Mikä parasta, puistossa oli monta juttua ihan perheen pienimmille. Kaksivuotiaamme ei ole ennen ollut juuri missään laitteissa, joten Nokkakivi oli vallan mainio paikka aloittaa tutustuminen huvipuistojen ihmeelliseen maailmaan!

Pienten laitteista mieluisia hänelle olivat ainakin inkkarikanootit, pikkujuna sekä Peppi-karuselli. Ja tokihan myös ihan perinteinen trampoliini sai hänen suosionsa. Johan siitä trampoliinipuistosta olikin aikaa… Vain iltapäivän lopuksi tullut ukkonen sai meidät lähtemään ennen sulkemisaikaa.

Minunkin oli ihan pakko käydä testaamassa Nokkakiven kuuluisa kummitusjuna, josta tuli elävästi mieleen lapsuuden luokkaretket Linnanmäelle ja Särkänniemeen. Niissä molemmissa oli vielä silloin tällainen vanhan liiton kauhujuna, jossa kolisevan ja pimeän matkan varrelta paljastuu tiukkojen mutkien myötä jos jonkinlaista kauhua (lue: naurua) herättävää erikoisuutta.

Myöhemmin katsoin Nokkakiven sivuilta tietoa Sirkusmaailmasta, joka sijaitsee huvipuiston vieressä olevassa Laukaanhovin palvelukeskuksessa. Sieltä löytyy näköjään vanhojen peliautomaattien pelihalli, jossa pääsisi verestämään lapsuuden muistoja vielä lisää. Sinnehän meidän olisi kannattanut siirtyä sadetta pitämään!

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto
Nokkakiven puisto on kauniisti keskellä luontoa.
jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto
Inkkarikanootti ensin vähän jännitti…
jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto
…mutta lopulta oli todella mieluinen kokemus pienelle!
jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto
Peppi-karusellissa päästiin auton rattiin.
jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto
Pikkusisko odotteli isosiskoa karuselliajelulta.

Huvipuiston omistajaksi?

Nokkakiven huvipuisto on Suomen ainoa yksityisomisteinen huvipuisto. Se on myös ehkä Suomen uniikein puisto.

Käyntikohteeksi se on pikkulapsiperheille täydellinen. Lapset pääsevät huvilaitteiden makuun, kenties ensimmäisiä kertoja, kuten meidän tapauksessa. Aikuiset pääsevät fiilistelemään vanhan ajan Amerikan tunnelmaa.

Vaikka pinta-ala, laitteiden määrä ja budjetti on Nokkakiven puistolla varmaan paljon pienempi kuin isoilla huvipuistoilla, niin vaikuttavuudeltaan tämä puisto oli yllättävä. Voisi sanoa että uudempi ei aina ole parempi!

Kuten aiemmin mainitsin, hävettää että emme ole koskaan pysähtyneet Nokkakiven kohdalla. Sama pätee toki myös moneen muuhunkin kohteeseen. On niin helppo dissata vaikka pieniä paikkakuntia tai syrjäisempiä seutuja, että niissä ei ole mitään. Mutta sitten kun on, niin käytetään nyt ihmeessä niitä tarjottuja palveluja ja elämyksiä, jotta niitä jatkossakin löytyisi!

Lueskelin vielä Nokkakiven sivulta löytyvän tarinan huvipuiston perustamisesta ja 12-vuotisesta historiasta, ja on se tosiaan pieni ihme, että puisto on edes olemassa.

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto

jyväskylä tekemistä lapsille nokkakiven huvipuisto

 

Kiitokset Visit Jyväskylälle tästä hienosta retkestä useisiin Jyväskylän kohteisiin!

Jyväskylä on ennenkin ollut meille tuttu vierailukohde, ja tämä syvensi suhdettamme tähän hienoon kaupunkiin entisestään 🙂

// Markus

 

Lisätiedot kohteista:
Jump Park
Hutunki
Nokkakiven puisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *