Kelan päätös, joka muutti perheemme elämän

Markus:
Vauvamme täyttää juhannuksena 3 kuukautta, ja silloin alkaa myös perhe-elämässämme uusi vaihe.

Vapisevin käsin tein Kelan sivuilla hakemuksen. Isyysrahat oli jo myönnetty, ja pidin neljän viikon vapaan heti lapsemme syntymän jälkeen. Tuo aika oli kultaakin arvokkaampaa.

isän vanhempainvapaa kokemuksia

Isyyslomalaisen mietteitä

Neljän viikon aikana ehdin vähän enemmän leikkiä vanhemman lapsen kanssa, sekä tutustua tähän uuteen pieneen ihmiseen joka tuli asumaan meidän perheeseemme, kuten taaperon kanssa asiaa oltiin pohjustettu jo jonkin aikaa.

Lomat meni nopeasti. Kotona oli niin paljon tekemistä, vastuuta ja huomiontarvetta, että töihin paluu tuntui sen jälkeen aikalailla huonolta vaihtoehdolta. Töihin lähteminen tuntui joka aamu perheen pettämiseltä. Mutta ei auta.

Piti lähteä sorvin ääreen, ja aloittaa yksi raskaimmista työputkista vähään aikaan. Raskasta siitä teki aivan liian vähäinen unen määrä. Kun lapset menevät myöhään nukkumaan, ja vauva valvottaa joka ilta pitkälle yli puolenyön, on aikaiset herätykset töihin aika myrkkyä.

M-E hoiti kuitenkin melkein kaikki yösyötöt, josta olen todella kiitollinen. Silloin tällöin, usein viikonloppuina minä sitten otin yön hoidettavaksi osittain tai kokonaan. Kun et nuku kuukauteen kertaakaan neljää tuntia pidempää pätkää, alkaa päässä pikkuhiljaa hämärtyä.

Myös tunnelma kotona alkoi tätä myötä hieman kiristyä. Kotona kohtasi kaksi zombia, joista kummallakin oli vankka näkemys siitä, että hänen elämässään ei ole kaikki aivan omissa käsissä. Tässä kohtaa kummankin pitää vain luottaa siihen, että rakkauspankissa on tarpeeksi talletuksia ja voimme hetken aikaa elää niiden varassa.

Isyysloman loppumisesta alkoi kuitenkin seuraava lomalaskuri.

Niin, ja se seuraava Kelan päätös, joka tulisi muuttamaan arkeamme.

isän vanhempainvapaa kokemuksia

Vanhempainpäiväraha myönnetty – lapsen isälle!

Siinä se sitten oli. Vanhempainpäiväraha myönnetty minulle, ja jään juhannuksesta ensin kesälomalle ja siitä suoraan vanhempainvapaalle – vuoden loppuun asti!

Ensimmäisestä lapsesta pidin isyysloman lisäksi neljä kuukautta vanhempainvapaata. Nyt saan vähintään puolen vuoden kotonaolojakson. Kuulostaa tässä tilanteessa erittäin hyvältä!

Olen onnekas, että nykymaailmassa ja Suomessa tämä on mahdollista. Ja odotukseni ovat melko korkealla.

Lue myös: Jännitystä ilokaasuhöyryissä – Synnytyskertomus isän näkökulmasta

Mitä isä odottaa vanhempainvapaalta?

Tietysti odotan että suhteeni lapsiini syventyy. Toivon että kiintymyssuhde kumpaankin lapseen vahvistuu puolin ja toisin. Tästä on vahvaa näyttöä jo kaikilta aiemmilta lomajaksoiltani, joten ennuste tämän suhteen on hyvä!

Niin hassulta kuin se voikin kuulostaa, niin odotan saavani nukkua enemmän. Jep, vaikka hoitaisin vauvaa ja taaperoa yksin, niin odotusarvona olisi ainakin tällä hetkellä keskimäärin enemmän unta. Ei ehkä yhtäjaksoisesti, mutta enemmän silti. Ja nyt kun vauva alkaa lähestyä kolmen kuukauden ikää, niin hänenkin vuorokausirytminsä pitäisi alkaa tasoittua.

Haluaisin myös kehittää arjen rutiinia itseni näköiseksi. Nyt kun M-E on päivät kotona ja vastuussa lapsista, niin hän pitää rutiinit itselleen sopivimpana. Nyt olisi minun vuoro ottaa vähän enemmän ohjaksista kiinni!

Odotan myös sitä, että M-E pääsee kiinni työelämään. Hän on ollut niin pitkään kotona ensin ekan lapsen ja nyt kahden kanssa, että hänellä pää alkaa olemaan täynnä sahanpurua. Hän todella kaipaa älyllistä haastetta, ja onkin ollut minun työstressistäni joskus kateellinen. Ymmärrettävästi!

Kaiken tämän lisäksi toivon, että meillä molemmilla vanhemmilla olisi säännöllisesti aikaa harrastuksille. Näihin sisältyy esimerkiksi liikunta ja blogin kirjoittaminen, joihin on viime kuukausina ollut todella niukasti aikaa. Itse olen tosin tässä kohtaa ollut se onnekkaampi, ja olen saanut jatkaa jääkiekkoharrastustani entiseen malliin. Kiitokset tästä rakkaalle vaimolleni!

Näin laskuri siis raksuttaa kohti juhannusta ja uutta vaihetta elämässämme!

isän vanhempainvapaa kokemuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *