Forssa lasten kanssa – Helppo ja edullinen päiväretki Forssan seudulle

Kaupallinen yhteistyö: Visit Forssaregion

Forssa lasten kanssa kesällä 2021

Forssan seutu on keskellä eteläistä Suomea, joten sinne ajaa alle parissa tunnissa melkein mistä päin Etelä-Suomea tahansa.

Se tekee Forssan seudusta oivallisen päiväretkikohteen miljoonille suomalaisille.

Forssan seudun kohteet ovat myös erittäin helliä isojenkin perheiden kukkaroille. Useat kohteet ovat ihan täysin ilmaisia tai muutoin erittäin huokeita.

Forssan kehräämön piippu
Rakkautta ison piipun juurella. Forssassa lasten kanssa!

Tässä jutussa seuraavat kohteet, joista meidän päiväretkemme muodostui:

 • Elonkierto, erilainen näyttelypuisto kesäkahviloineen ihanassa maalaismaisemassa
 • Forssan museo, Kehräämöalueen historiamakasiini
 • Forssan luontomuseo, opi lisää eläimistä lasten kanssa
 • Jäätelöä joutsenen kanssa Forssan torilla
 • Lapsille sopiva uimaranta lähellä Forssan keskustaa
 • Paikalliset herkkuelämykset kahviloissa ja ravintoloissa

Päiväretki Forssaan lasten kanssa

Asuin nuoruuteni Salossa, ja muutin sieltä Tampereelle opiskelemaan. Varsinkin opiskeluajan ensimmäisinä vuosina tuli ajeltua todella tiuhaan Tampereen ja Salon väliä, ja mikäs siinä reitin puolivälissä onkaan, no Forssa!

Forssan Autokeidas on käsite, ja siinä kohdalla itsekin useasti pysähdyin. Mutta enpä oikein koskaan nähnyt Forssasta mitään muuta kuin tämän huoltoasemakeitaan. En siis tiennyt onko Forssassa oikein mitään. No Vesihelmi oli nimenä tuttu, mutta sielläkään en ollut koskaan käynyt pulikoimassa.

Muutama vuosi sitten sitten teimme perheen kanssa historiaa, kun pysähdyimme Forssassa muualle kuin Autokeitaalle! Poikkesimme oikein valtatieltä ja kurvasimme Forssan keskustaan. Siellähän meitä odotti yllätys, sillä Forssassa oli kuin olikin ihan oikea keskusta!

Löysimme pienen kivan kahvilan, ja törmäsimme myös Kehräämöalueen punatiiliseen ympäristöön. Vaikutuimme, sillä Forssa näyttäytyi yllättävän kulturellina kohteena. Pieni ja sympaattinen kylänraitti ja muun muassa tämä mukavan oloinen kahvipaikka edustivat sellaista Forssaa, jota en ollut ennen auton ikkunasta valtatielle asti nähnyt.

Tänä kesänä saimme uuden mahdollisuuden kokea palasen tuota kultturellia Forssaa lasten kanssa!

Retkeä suunnitellessamme kävi ilmi, että käymisen arvoisia kohteita lasten kanssa olisi Forssan seudulla vaikka millä mitalla!

Forssan keskustassa torin laidalla Ankkalammella
Hellettä! Forssan torin laidalta löytyi varjopaikka Ankkalammen ääreltä.

Elonkierto – Maaseutu kauniisti paketoituna

Elonkierto oli konseptiltaan minulle uudenlainen kohde. Kyseessä on yhdistelmä maatilaa, kotieläinpihaa, luontopolkua, maatalousmuseota ja kesäkahvilaa.

Elonkierto sijaitsee Jokioisissa, Forssan naapurissa. Jokioinen oli meille Tampereen suunnalta ajellessa pienen kiepin kautta matkan varrella, joten kävimme siellä ensimmäisenä aloittamassa retkipäivämme.

Oman kuvauksensa mukaan Elonkierto on esittelypuisto, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta sekä ihmisen ja luonnon yhteiselosta. Erittäin hyvä teema lapsille!

Elonkierto jokoisissa lasten kanssa
Näiden oppaiden kanssa ei ole mahdollista eksyä!

Elonkierto on kävelykierros maalaismaisemissa, joka huipentuu makasiinikahvilaan, jossa on mukava nauttia virvokkeita kuumana kesäpäivänä. Kävelyreitin voi kulkea omin päin ja omaan tahtiin milloin tahansa. Puisto on aina kaikille avoinna päiväsaikaan, eikä se maksa mitään. Kahvila palvelee kesäisin.

Kävelykierros tuntui melko lyhyeltä, ja pohdin mielessäni jälkikäteen, että kuinkakohan pitkä se oikeasti oli. Arvelin itse sen pituuden olevan lähellä kilometriä, mutta nettitietojen mukaan se on noin kaksi kilometriä pitkä.

Kierroksen voi kulkea helposti myös lastenrattailla. Meillä lapset liikkuivat tuttuun tapaan potkupyörillä, niillä jaksoivat kulkea koko kierroksen.

Elonkierrossa lasten kanssa
Elonkierron luontopolku sujui lasten kanssa mukavasti potkupyörillä.

Elonkierto antaa vapauden nauttia maaseutumaisemista ja kävelystä omaan tahtiin. Kiinnostuneille on myös tarjolla paljon tietoa kasveista ja eläinkunnasta opasteiden ja infotaulujen muodossa. Reitin varrella on tarjolla on paljon infoa, joten mietin että kohde kestäisi hyvin aikaa ja käyntikertoja lasten kanssa, koska joka kerta voisi perehtyä johonkin yhteen aiheeseen vähän enemmän.

Meidän Elonkiertomme alkoi hieman vastahankaisissa tunnelmissa, kun lapselle iski tietty heti parkkipaikalla vessahätä. Vessa löytyy vasta kierroksen lopussa sijaitsevasta makasiinikahvilasta, joten meidän piti syöksyä oikoreittiä suoraa päätä ensin sinne.

Elonkierron makasiini
Elonkierron makasiinilta saa virkisteet maatilakierroksen jälkeen. Ulkoilmamuseossa muun muassa vanhoja maatalouskoneita.

Näin ajauduimme kiertämään koko kierroksen ”väärään suuntaan”. Eli ensin kahvittelimme makasiinilla, ja sitten lähdimme takaisin parkkikselle päin kiertäen merkittyä reittiä. Eipä siinä mitään ongelmia ollut, mutta ensimmäistä kertaa paikkaan tutustuessa olisin halunnut kokea sen niin päin kuin se on suunniteltu kuljettavaksi, eli ensin opastettu mutkitteleva reitti, ja lopuksi huipentumana kahvittelut makasiinilla. No, tällä kertaa näin!

Oman lisänsä Elonkiertoomme toivat myös pyörillään poikkeuksellisen paljon kaatuilleet lapset, mutta selvisimme tälläkin kertaa vain pienillä naarmuilla.

Elonkierron eläinpihan vuohia
Lapset moikkasivat Elonkierron vuohia.

Elonkierto oli kiva variaatio luontopolusta. Ei hankalakulkuista sysimetsää eikä hyttysiä, vaan ihanaa maalaismaisemaa ja tuulessa aaltoilevat pellot!

Varaa tänne aikaa muutama tunti, ja lähde rennolle kävelylle ihastelemaan maaseudun kauneutta, ja kenties oppimaan samalla jotain uutta!

Elonkierto – Kotisivu

Elonkierto vessanpönttö
Miten jätevetemme vaikuttavat luonnonkiertoon? Muun muassa tätä voi pohtia Elonkierron kävelykierroksen aikana.
Elonkierto olkipomppulinna
Elonkierron Makasiinikahvilan erikoisuus oli olkipomppulinna!

Forssan museo – Kirjavan kankaan kaupungin historiikki

Kehräämöalueella sijaitseva Forssan museon tummanpuhuva punatiilinen rakennus huokui historiaa. Tiilenpäät ja paksut hirsiparrut ovat nähneet aikaa varmaan jo reilut sata vuotta, koska kehräämö-, kangaspaino- ja kutomotoiminta alkoivat alueella 1800-luvun puolen välin jälkeen.

Käväisimme museossa myös ensimmäisellä Forssan vierailullamme, joten paikka oli etäisesti tuttu. Silloin meillä taisi olla yksi vaunuikäinen lapsi, jota muistan kärräilleeni hissillä museon kolmeen eri kerrokseen.

Forssa lasten kanssa: kehräämö
Lapset keksivät oman tavan poseerata Forssan museon kuvauksellisella paikalla.

Lasten mielestä parasta museossa oli avattavat pikkuovet, joiden takaa löytyi monenlaista historiatietoa ja vanhoja esineitä. Kiersimme museon lasten kanssa omatoimisesti melko nopeasti, ja löysimme myös lasten oman nurkkauksen, josta he hetkeksi innostuivat.

Mikään pienten lasten paikka museo ei varsinaisesti ole, ja tietyt kohdat halusimmekin sivuuttaa nopeasti. En aikonut selittää heille, mitä vanhat sisällissodan aikaiset kiväärit olivat ja mitä niillä tehtiin…

Forssan museo 70-luvun näyttelyhuone
Forssan museosta löytyi myös retrohuone. ”Melkein tällaista oli silloin kun äiti oli ihan pieni.”
Forssan museo lasten kanssa
Forssan museon lasten nurkkauksessa oli vähän uudempaakin tekniikkaa nähtävillä.

Tummanpuhuva museo antaa katsauksen Forssan työläishistoriaan, ja on esimerkiksi museokorttilaiselle oiva käyntikohde Kehräämöalueella. Ilman museokorttia museon pääsymaksu on 5 euroa. Kannattaa hyödyntää maksuton opastus kesäaikana. Opastuksella tästä museosta saa varmasti todella paljon enemmän irti!

Seuraavaksi siirryimmekin sitten lapsille vieläkin mieluisampaan kohteeseen, eli Forssan luontomuseoon.

Forssan luontomuseo – Uskaltaisiko katsoa karhua silmiin?

Forssan luontomuseo sijaitsee myös Kehräämöalueella, aivan Forssan museon läheisyydessä. Sinne on ilmainen sisäänpääsy, joten lasten kanssa vieraillessa tämä on ainakin riskitön käyntikohde.

Luontomuseo näytti siltä, että se on vahvasti suunnattu koululaisille. Museo muistuttikin enemmän laajaa biologian luokkaa tai oppimisympäristöä, kuin perinteistä museota. Museoon oli sisustettu sermein ”huoneita”, joissa käsiteltiin eri teemoja, muun muassa luonnon ja ihmisen yhteiseloa. Kuulostaapa tutulta ja soittaa kelloja, sillä Elonkierto fokusoitui omalla tavallaan samaan teemaan!

Forssa lasten kanssa: Luonnonhistoriallinen museo
Forssan luontomuseon ikkunasta kurkkaa ilves.

Mikäs sen tärkeämpää, kuin opettaa lapsille luonnontietoa, yhteiskunta- ja ympäristöoppia! Me aikuiset olemme ehkä kohdelleet planeettaamme osittain todella huonosti, joten osaisivatkohan lapsemme hoitaa asiat paremmin?

Heti aulassa lapset huomasivat näyttävän suden, ja uskalsivat katsoa sitä ihan silmiin. Kierroksen lopussa kohtasimme samalla tavalla myös karhun. Kierroksella ihailimme muun muassa monia lintuja, ja lapset kyselivät uteliaina lisätietoja vitriineissä näkyvistä eläimistä.

Susi Forssan luontomuseossa
Hui! Forssan luontomuseossa kohtasimme myös tällaisen irvistelijän.
Forssa lasten kanssa: luontomuseo
Ihmettelimme myös monia vähän lutuisempia elukoita läheltä.

Näin kohdalle osuneena hellepäivänä teimme luontomuseon kierroksen melko pikaisesti, koska mieli teki jo virkistäytymään uimarannalle. Sadepäiville ja talvikaudelle tämä museo on erittäin osuva kohde oikeastaan minkä ikäisten lasten kanssa tahansa.

Jokaiselle löytyy luontomuseosta varmasti oma erityisen mielenkiinnon kohde, jota haluaa tutkailla tarkemmin. Oli lempparieläimiä sitten ötökät, kalat tai vaikka linnut, niin luontomuseossa pääsee tutustumaan niihin tarkemmin ja lähietäisyydeltä.

Forssan luontomuseo

Forssan luontomuseossa
Tutustumassa pikkulintuihin, ei ole kovin montaa näistä näkynyt meidän ”lintulaudalla”, eli parvekkeella.

Jäätelökesää Forssan torilla – Seurana valkea joutsen

Lapsille oli luvattu kesäretken kunniaksi jäätelöä. Tuon lupauksen toteutumisajankohdasta ja paikasta kävimme jo aiemmin tiukkaa keskustelua, kun teimme meille tyypillisiä ”tarkastuskäyntejä” kahviloissa, joista kerron jäljempänä vähän lisää.

Lopulta suuri haave toteutui Forssan torin laidalta löytyneellä jäätelökioskilla!

Forssa lasten kanssa: Forssan keskusta
Torin laidan pieni leikkipaikka oli sekin lapsille mieleinen.

Toripäivä alkoi juuri olla ohi, mutta Ankkalammen joutsen sentään näyttäytyi meille. Myös torin laidalla oleva pieni leikkipaikka ajoi hyvin asiaansa meidän lastemme käsittelyssä.

Torin ympäristö osoittautui ihan kelpo paikaksi tutustumiseen paikalliseen elämänmenoon. Toreilla ja turuillahan ihmiset liikkuvat, varsinkin kesäisin!

Forssassa on yksi Suomen kymmenestä kansallisesta kaupunkipuistosta. Se tarkoittaa, että Forssan kaupunkiympäristön laajat puistoalueet on nostettu erityishuomion kohteeksi, ja niitä vaalitaan osana viihtyisää ja monipuolista asuinympäristöä.

Katso tarkemmin esite tästä tärkeästä aiheesta: Forssan kaupunki – Kansallinen kaupunkipuisto

Forssan keskusta: Ankkalampi
Forssan torilta on näkymät Ankkalammelle ja sitä ympäröivään puistikkoon.
Forssan torin jäätelökioski
Forssan torin laidalla oli mukava nautiskella viilentävät jäätelöt.

Linikkalanlammi – Lapsille sopiva uimaranta

Helteisen päivän yksi huippuhetkistä oli pulahdus virkistävään veteen Linikkalanlammin uimarannalla.

Kaksivuotiaamme oli iltapäivällä jo lopen uupunut kuuman päivän tohinoista. Hän nukkui kärryssä päikkäreitä, kun me muut dippasimme raikastumaan ”lasten altaaseen”.

Forssa lasten kanssa: Linikkalanlammi
Edessä näkyy Linikkalanlammin ”lasten allas”.

Linikkalanlammin uimarannan erikoisuus on lasten oma matala lampi. Sen ympärillä oli mukavasti myös puita, jotka varjostivat pahimmalta paahteelta.

Uimaranta näytti olevan suosittu ja kovassa käytössä, sen sijainti aivan lähellä Forssan keskustaa on myös optimaalinen.

Uimapaikat – Forssan kaupunki

Forssa lasten kanssa: Linikkalanlammi
Linikkalanlammin uimapaikalla on myös hyppytorni ja paljon nurmialuetta hengailuun.

Syömään ja kahville paikallisiin helmiin

Päiväretkemme eteni eväs- ja välipalalinjalla pitkälle iltapäivään. Lapsille oli jotain ruokaakin mukana, mutta me aikuiset menimme kohtuu kevyellä. Joukkoon mahtui toki useampia kahvitteluja, joissa otimme myös suolaista purtavaa, mutta nälkä alkoi olla iltapäivällä jo melkoinen. Päivän ruokapaikaksi meillä oli muutama potentiaalinen vaihtoehto, jonka välillä arvoimme jonkin aikaa.

Pizzapaikka Gusto houkutteli pizzalistallaan ja mukavalla ulkonäöllään, mutta edellisestä pizzasta taisi olla meillä vielä liian vähän aikaa. Ravintola Piipputerassi Kehräämöalueella vaikutti hyvältä, ja päädyimme ensin valitsemaan sen ruokapaikaksi. Varsinainen lounasaika oli jo ehtinyt mennä ohi, ja illalla oli luvassa myös jalkapalloa, joten ravintolan terassi oli muuttunut enemmän tai vähemmän äänekkääksi kisakatsomoksi. Myöskään varjopaikkoja ei ollut vapaana, joten katsoimme sittenkin parhaaksi mennä jonnekin vähän rauhallisempaan paikkaan syömään lasten kanssa.

Ravintola Villan Street Food menun antimia
Ravintola Villan kesämenun herkut sopivat täydellisesti hellepäivän ruoaksi.

Päädyimme lopulta Ravintola Villaan, jossa sielläkin auringon paahde oli vallannut terassin. Näin päädyimme ruokailemaan ilmastoituun sisätilaan siistin ravintolasalin kulmapöytään.

Ruuat tilasimme Street Food -listalta, ja pitkästä aikaa gourmet-hampurilainen maistui todella! Saimme lapset huomioivaa palvelua, mikä oli mukava kokemus sekin!

Ravintola Villan yhteydessä on myös Hotelli Fabrik, joka näyttää ihan kivalta paikalta vaikka viettää yö Forssassa.

Kahvilat

Kuten tavallista, kävimme tälläkin reissumme bongailemassa paikallisia kahviloita. Lauantaipäivän aukioloajat asettivat omat rajansa sille, miten monessa ehdimme käymään, mutta ensimmäisenä suuntasimme Antin konditoriaan.

Antin konditoria oli kiva leipomon pikkupuoti, jonka vitriinissä oli ihanan paljon herkkuja! Kiinnitin huomioni erikoiseen pekoni-bbq patonkiin, jota oli pakko maistaa. Myös Antin omatekoisten jäätelöiden listalla oli erikoisia ilmestyksiä, kuten esimerkiksi mämmin makuinen jäätelö!

Katsoin vielä jälkikäteen Antin konditorian Facebook-sivulta, että heillä on valikoimassa ollut esimerkiksi pekonimunkkeja! Tällaisia erikoisuuksia ei varmasti löydä mistään muualta, joten siinä hyvä syy poiketa Antin konditoriaan kahville!

Forssa lasten kanssa: Antin konditoria
Antin konditoria on pitkät perinteet omaava leipomo Forssan keskustassa.

Kahvila Kaunotar oli aivan Antin konditorian vieressä, mutta palatessamme Kaunottareen kahville, se oli harmiksemme juuri sulkenut siltä päivältä. Kahvila Kaunottaressa silmiinpistävää oli sen kauniit rakennukset ja mukava pihapiiri.

Pikku Pistrina Hämeentiellä Ravintola Villan vieressä on kahvila-ravintola, josta saa monipuolisesti ruokaa, juomaa ja kahvilatuotteita. Pysähdyimme Pikku Pistrinassa vielä päivän päätteeksi lähtökahveille, ja otimme kylkeen maistiaisiksi ihania juustokakkuja!

Kahvila Pikku Pistrinan juustokakut Forssa
Pikku Pistrinan juustokakut katosivat nopeasti parempiin suihin!

Sekä Villa että Pikku Pistrina ovat torin läheisyydessä pääkadun varrella. Jos et osaa päättää, kumpaan menisit, niin tee kuten me, ja käy molemmissa!

Näiden lisäksi Forssassa on kokoonsa nähden yllättävän paljon kahviloita ja ruokapaikkoja. Kuulin kadulla ohimennen maininnan ainakin Voffelikaffilasta.

Forssan seudun kahvilat ja ravintolat – Visit Forssaregion

Forssan kutomon Citymarket
Forssassa vanhat tehdasrakennukset vallitsevat monella paikalla kaupunkikuvaa.

Forssa lasten kanssa – Helposti päiväretkelle!

Tampereen seudulta Forssaan ajaa noin tunnissa, joten päiväretki oli meille helppo toteuttaa. Autossa matkailuun tottuneille lapsillemme tuo pätkä on yksi hujaus vain. Näin ei toki ole ihan aina ollut, jolloin meidän on pitänyt valita julkiset kulkuvälineet.

Jos pidät kaupunkimatkailusta, niin suosittelen päivää ihan Forssan keskustassa. Kehräämöalueelle, syömään, kahville ja leikkipuistoon tai uimaan. Siinä saa jo ison osan päivästä kulumaan lasten kanssa.

Forssa lasten kanssa: kirkon leikkipuisto
Forssan kirkon viereinen leikkipuisto ja sen hieno kiipeilylaiva oli lapsille mieleen!

Jos keskusta on jo tuttu, tai haluat ennemmin tutustua lähiympäristöön, niin esimerkiksi Jokioisten Elonkierto on oivallinen kohde. Alueelta löytyy paljon muitakin vastaavia kohteita.

Jokioisissa on myös erikoisuutena museorautatie, johon toivomme pääsevämme tutustumaan vielä lähemmin joskus toiste!

Meille Forssan salat ovat auenneet pikku hiljaa. Ensin silmämme aukesivat vuosia sitten Forssan keskustalle, ja nyt että nyt tänä kesänä koimme samaa vielä lisää lasten kanssa. Hienoa Forssa, on ollut mukava tutustua!

// Markus

Lypsykone Elonkierrossa Jokioisilla
Näitä härveleitä ei ole kyllä livenä ennen nähty, vaikka Mimmi Lehmä on enemmän kuin tuttu!
Elonkierron eläinpiha lasten kanssa
Elonkierron asukkaita.
Forssan Kehräämöalueen piippu
Tämä rakkaudentunnustus kohoaa Forssan kehräämöalueen keskipisteestä.

2 vastausta artikkeliin “Forssa lasten kanssa – Helppo ja edullinen päiväretki Forssan seudulle

 1. Mukavasti kirjoitettu Forssassasta! Forssassa on myös suosittu liikennepuisto, johon ensi kerralla tänne tultaessa kannattaa myös tutustua!?

  1. Kiitos kommentista!
   Liikennepuisto oli itse asiassa suunnitelmissa, mutta se ei ollut viikonloppuna auki!
   Pitää tulla toiste siten että pääsemme myös sinne! ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *