Ison perheauton kustannukset – Dieselautossa mitään järkeä?

Olen pähkäillyt aiemmissa postauksissani, mistä löytyisi hyvä perheauto tai mikä käyttövoima palvelisi parhaiten meidän autoilua. Myös matkailun ilmastonäkökulma on ollut tarkastelussa.

Auton valinnassa viisihenkiselle perheellemme päädyimme suosittuun perheautoon, Toyota Versoon. Nyt on aika listata ison perheauton käyttökulut sellaisina kuin ne ovat toteutuneet puolentoista vuoden autoilun aikana.

Millaiset ovat ison diesel-auton kustannukset?

Toyota Verso 7p käyttökulut
Tässä jutussa avataan 7-paikkaisen Toyota Verson toteutuneet käyttökulut.

Toyota Verso – Dieselauton käyttökulut

Hankimme 7-paikkaisen Toyota Verson kesällä 2021. Ajoimme varsinkin tuona kesänä todella paljon, joten diesel oli sen osalta bensiiniä parempi, perusteltu valinta.

Harmi vaan että reilu puoli vuotta myöhemmin tuolta päätökseltä vietiin perusteet. Ja harmi on myös myös se, että meillä on edelleen tuo dieseliä polttava kulkupeli käytössä. No, en lähde selittelemään, nämä on valintoja. Liikaa vaivaa, juuri teetetty isot huollot, jne. Seli seli.

Toyota Verso – kokemuksia 7-paikkaisesta tila-autosta

Paljonko ajamme autolla?

Olemme ajaneet autollamme puolessatoista vuodessa noin 30 000 kilometriä.

Tämä tuntuu itseasiassa aika pieneltä luvulta, koska pelkästään vuonna 2021 ajoimme yhteensä 28 tuhatta. Kolmannen lapsen syntymä tuntuu vaikuttaneen autolla ajamisiimme, ja ihan hyvästä syystä. Hän ei ole ollut mikään autoihminen…

Muutenkin kuluneen vuoden tapahtumat ovat kannustaneet vähentämään autoilua, kuten kaikkea muutakin energiankulutusta. Oli meidän auto jopa seisonnassakin muutaman viikon, kun sattui hyvä sauma tällaiselle kokeilulle.

Lue myös: Vauva huutaa turvakaukalossa – Kaikki keinot koottuna yhteen!

Suomalaisten keskimääräinen ajomäärä on ilmeisesti noin 50 kilometriä päivässä tai 15 000 – 17 000 kilometriä vuodessa. Yksilöillä tämä vaihtelee tietysti suuresti, ja keskellä ei mitään asuvat ajavat varmaan reippaasti enemmän kuin kaupunkilaiset. Eikä kaikilla ole edes omaa autoa. Tämä siis referenssiksi meidän ajomääräämme. Se on aika tavallinen.

Perustelen Excelillä itselleni ihan mitä vaan

Auton hankinta pitää tietysti aina perustella itselleen ekselisulkeisilla. Tästä jatkumona olen tietysti pitänyt tarkasti kirjaa toteutuneista käyttökuluista. Kirjanpidosta on voinut lipua ohi korkeintaan joitain kymppejä sieltä täältä. Suuruusluokka on ainakin takuulla tarkasti selvillä.

Lasten turvaistuimia ei ole laskuissa mukana, vaikka nekin ovat osa autoilun aiheuttamia kuluja. Toisaalta, niihin käytetty raha on aina sama, riippumatta minkä auton omistaisi. Samoin on parkkimaksujen kanssa, jotka taasen ovat mukana näissä laskuissa.

Toteutuneet kulut jaettuna käyttökuukausilla (19kk) antavat keskimääräisen summan per kuukausi. On täysin sattumaa, että kaikki lukemat osuivat hyvin lähelle tasasatasia. Siksi arvot on pyöristetty taulukossa tasalukuihin.

Kulun tyyppi €/kk
Polttoaine 200€
Huollot 100€
Muut kulut 300€
Yhteensä 600€

Kuusisataa euroa kuukaudessa!

Sen verran olemme maksaneet tästä lystistä, että olemme saaneet edetä kumipyörien päällä 1566 kilometriä joka kuukausi.

Huh huh.

Toyota Verso käyttökulut
Onhan se autoilu kivaa, mutta kyllä siitä saa myös maksaa!

Autoilun sivukulut

Polttoainetta palaa aina kun ajetaan, ja tankilla käydään höräyttämässä 60-80 euroa sileäksi aina silloin tällöin. Pakollinen huolto on kerran vuodessa, samoin kuin katsastus. Meidän on lisäksi pitänyt suunnitelmien mukaisesti rempata jarrut ja ostaa alle uudet talvikumit. Kaiken hyvän lisäksi on tullut muutama ylimääräinen varikkokäynti. Ei ne koskaan ole mitään halpoja juttuja.

Entäs sitten ne muut kulut?

Suurin osa meidän muista kuluista on rahoituskulua. Lainaa maksetaan pois parisataa kuussa. Vakuutuksia ja veroja makselemme kumpaakin noin 600 euroa vuodessa, eli satanen kuussa tulee niistäkin.

Suhteellisen pieniä lisäkuluja on tullut esimerkiksi pysäköinnistä ja auton pesemisestä itsepalvelupesulassa.

Yhteenvetona voisi todeta, että vaikka polttoaineet maksavat nykyään maltaita ja ”bensakulut” ovat usein synonyymi auton käytön kustannuksille, niin todellisuudessa ne ovat vasta pieni osa kokonaisuutta. Meidän tapauksessa yksi kolmasosa.

Onko auto hintansa väärti?

Tässä vaiheessa on turha alkaa miettiä, mitä kaikkea kuudellasadalla saisi.

Saati jos olisi ilman autoa pari kuukautta… kuusi kuukautta… hmm. mitäkähän tekisimme 3600 eurolla?

Emme ainkaan nauttisi autoilun tuomasta vapaudesta, ajansäästöstä ja helppoudesta. Emme näkisi monia käymistämme paikoista ollenkaan, ja meidän pitäisi karsia harrastuksia ja järjestää arkea muutenkin uudella tavalla.

Suurimpana asiana itse näen ajansäästön. Maksan siitä, että käytän vähemmän aikaa matkoihin, ja enemmän aikaa kaikkeen muuhun elämiseen.

Perheautoilun kulut – Toyota Verso Diesel vm 2012

Jos vilkaistaan sitten kustannusta per ajettu kilometri, niin laskelma on seuraava.

Euroja Kilometrejä €/km
11400 30 000 0,38

Tämä kustannuslaskelma per kilometri muodostuu siitä summasta rahaa, jonka olemme tähän mennessä autoilustamme maksaneet. Se ei ota huomioon auton jäännösarvoa, eli rahasummaa jonka saisimme, jos myisimme auton pois nyt. Eli laskelman antama hinta on nyt vielä yläkanttiin.

Kun tämä mahdollinen autosta myydessä saatava raha otetaan huomioon, kilometrikustannus laskee hieman. Meillä auton rahoitus on vakuudettomalla ja muuttuvakorkoisella pankkilainalla, johon on tullut ajan kuluessa myös muita kuin korkomuutoksia, joten rahoituksen osuutta lopputulemaan en ihan tarkkaan pysty arvioimaan. Paras arvioni tällä hetkellä on, että auton myynti jättäisi meille jäljellä olevan lainaosuuden poismaksun jälkeen noin 2-3 tonnia käteistä. Nämä huomioiden, lopullinen toteutunut kustannus per kilometri olisi noin 0,28 euroa.

Onko 28 senttiä kilometriltä paljon vai vähän?

Riippuu mihin vertaa.

Diesel-auton kustannukset per kilometri

Kilometrikorvaus oli vuonna 2022 0,46 euroa per kilometri ja vuonna 2023 se on nostettu jo 0,53 €/km.

Tuo kilometrikorvauksen määrä on mielestäni aina ollut todella korkea. Sehän on vielä verotonta tuloa. Se on sellainen summa, että aina jos omalla autolla ajamisesta on saanut kilometrikorvausta, niin se on tuntunut tienaamiselta.

Diesel-auton käyttökulut
Diesel-auton käyttökulut ovat olleet meillä noin 600 euroa kuukaudessa.

Edellä mainittuja tosielämän laskelmia tarkastellessa voi todeta, että näinhän se todellisuudessa onkin. Jos omalla autollani ajettu kilometri kustantaa huonoimmassakin tapauksessa vähän alle 40 senttiä, ja joku maksaisi siitä vastaavasti minulle 53 senttiä, niin en muuta tekisikään kuin ajaisin autollani!

Tuo on todella jännä juttu, että verottajan on pitänyt laskea tuo kilometrikorvaus kattamaan aika kalliilla autolla ajelun. Siinä sitten edullisemmalla kilometrihinnalla ajelija nettoaa, mitä enemmän ajaa korvattavia kilometrejä. Halvalla sähköllä ajaessa joku on saattanut päästä ihan ryöstämään rahaa valtion kirstusta.

Perheauton kustannukset dieselillä – Ei mitään järkeä?

30 000 kilometriä ajon aikana olemme polttaneet dieseliä noin 3800 eurolla.

7 paikkainen Toyota Verso vuodelta 2012 kuluttaa keskimäärin kuusi litraa satasella, kun sähköauto kulkee yleensä noin 20 kilowattitunnilla saman matkan. Dieselillä menoveden kustannus sadalle kilometrille on siis noin 12 euroa, kun sähköllä sama olisi 4,4 euroa. Tähän arvioon on oletettu, että lataisin autoani samassa paikassa missä tankkaankin, eli ABC:llä, jossa sähköä saa parhaillaan 22 sentillä per kilowattitunti.

Puolentoista vuoden ajomme olisivat sähköllä maksaneet siis noin 1320 euroa, eli kolmasosan polttoaineen hinnasta. Säästetyn rahan olisi saanut laittaa suoraan sähköauton rahoituskuluihin, eli kuukausittain 130 euroa lisää. Näin ollen olisimme voineet hoitaa kahdensadan euron sijaan 330 eurolla auton rahoitusta, jotta kokonaiskulu olisi ollut sama.

7-paikkainen Toyota Verso
Diesel-auton kustannuksista kolmasosa on polttoainetta.

Näillä parametreilla laskien, meillä olisi nykykoroilla varaa noin 20 000 € sähköautoon.

Lienee turha todeta, että perhekokoluokassa sellaisia ei ihan hirveän montaa ole vielä olemassa. Me kaikki viisi emme mahtuisi Fiat 500e:hen!

Jos vielä laitetaan laskelmaan pienempi autovero ja mahdollisesti harvemmat ja edullisemmat huollot sähköauton hyväksi, niin noin 400 euron kuukausittainen rahoituskulu voisi vielä johtaa samaan kokonaiskustannukseen kuin nykyisellä dieselillämme. Sillä saisi auton budjetin nostettua jo noin 25 000 euroon.

Ja haaveilemani Skoda Enyaq maksaa 50 tuhatta… Olisiko parasta vaan myydä koko auto pois eikä hankkia mitään tilalle?

// Markus

Kirjoittaja on ex-wannabe-suurperheen isä, ja myös sähköautohaaveilija. Katsotaan kuinka unelmat saavutetaan! Voit seurata meitä Instagramissa, mutta ei ole pakko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *