Budjettimatkailu lasten kanssa – 4 asiaa joissa voi säästää

”Matkailu on kallista, ja kotimaanmatkailu vasta kallista onkin.”

Onko tosiaan näin?

Tässä hieman ideoita ja näkemystä siihen, mistä matkailun hinta koostuu, ja miten lasten kanssa voi matkustaa myös pienellä budjetilla.

Budjettimatkailu lasten kanssa on valintojen tekemistä käytettävissä olevan budjetin ja matkailuhalujen yhteensovittamiseksi.

Lasten kanssa Tanskassa
Kävimme joskus lapsen kanssa Tanskassa. Kuvan otti Kati tai Eero.

Miten matkaillaan lasten kanssa pienellä budjetilla?

Kokosin neljä asiaa, joista matkailu ja sen kustannukset koostuvat: Minne mennään, millä mennään, missä yövytään ja mitä syödään.

Kun matkassa ollaan lasten kanssa, jokainen kohta näistä vaatii hieman erilaista tarkastelunäkökulmaa.

1. Matkakohteen valinta

Sanomattakin on selvää, että jos tavoitteena on budjettimatkailu, niin silloin ei matkakohteena ole huvipuistot, eläinpuistot tai muut vastaavat isojen kustannusten kohteet.

Etenkin pienille lapsille löytyy aivan mainiosti täysin ilmaisia tai hyvin edullisia matkakohteita.

Lontoossa lapsen kanssa
Budjettimatkailu lapsen kanssa? Kiinnostavia ilmaisia kohteita löytyy pilvin pimein.

Ilmaisia kohteita lapsille

Ihan ykköskohteita meidän perhematkailuhistoriassa ovat olleet tietysti leikkipuistot. Suuntautui matka sitten lähelle tai kauas, niin uusi leikkipuisto on lapsille aina todella mieleinen kohde. Näitä kohteita olemme nostelleetkin useissa postauksissamme esiin, ja tulemme niin tekemään jatkossakin.

Toinen vastaava kohdetyyppi on skeittiparkit. Myös niitä olemme hehkuttaneet reissuiltamme, emmekä syyttä. Ne ovat poikkeuksetta ilmaisia, ja niissä voi viettää aikaa pitkäänkin liikunnan parissa.

Kumpiakin edellä mainittuja etsimme ihan vain googlaamalla. Joskus löytäminen voi olla vähän hankalaa, mutta etsimällä muutamia vaihtoehtoja yleensä olemme päässeet hyvään lopputulokseen. Leikkipaikkoja ei tarvitse aina edes googlata, niitä osuu helposti silmään matkan varrella.

Frisbeegolfradat ovat myös lähes kaikki maksuttomia. Kun lapsemme ehtivät siihen ikään, että radan kiertäminen heidän kanssaan on mielekästä, näistä tulee toivottavasti meille lisää hyviä liikunnallisia käyntikohteita! Itse olen frisbeegolfturismia jo harrastanut ihan amerikkoja myöten. Kaikki Suomen radat löydät osoitteesta fgr.fi

Sitten on tietysti uimarannat, jotka ovat myös kesämatkoillamme olleet olennaisessa roolissa. Näidenkin löytämisessä pätee sama, että yleensä tärppää ihan ok, mutta pieniä haasteitakin saattaa välillä olla. Kuntien ja kaupunkien sivuilla on yleensä vain listaus, mutta hyvää kokonaiskuvaa uimapaikoista on vaikea saada.

Jos kylpyläloma on liian kallis, niin retki jonkun vieraan paikkakunnan uimahalliin ajaa usein saman asian! Suosittelemme lämpimästi esimerkiksi omaa lähiuimahalliamme Kangasalan Kuohua sekä myös Tampereen upeaa maauimalaa!

Lue myös: Tampereen maauimalan lastenallas vesipedon testissä

Luontoa ja kulttuuria

Talvella kyseeseen voisi tulla pulkkamäet. Nämä ovat myös tyypiltään hieman sellaisia hankalasti löydettäviä paikallisaarteita, joita voi olla vaikea löytää netistä.

Viime talvena ainakin Tampereen alueen mediat kunnostautuivat, ja keräsivät todella kattavia listauksia koko Pirkanmaan pulkkamäistä. Tämä oli tosi hyvää lasten ulkoliikunnan tukemista! Tampereen parhaat Pulkkamäet – Visit Tampere

Viime talvena ilmaantui myös jäälinna-ilmiö. Tällaisetkin paikallisten aikaansaannokset voisi olla tosi mukava löytää matkaillessa ja käydä katsomassa.

Normioloissa järjestetään myös monenlaisia tapahtumia, esimerkiksi talviriehoja, joihin osallistuminen on usein ilmaista hupia. Näissä riittää lapsille katseltavaa ja ihmeteltävää.

Kulttuurikohteista on huomionarvoista, että niihin lapset pääsevät usein aikuisen kanssa ilmaiseksi. Eli jos vanhemmat hommaavat itselleen museokortit, niin sillä investoinnilla aukeaakin sitten melko paljon kulttuuria ”ilmaiseksi”, eli ilman enempiä lisäkustannuksia.

Lapset pitävät yllättävän paljon museoista, ja niissä ollaan myös alettu viime vuosina ottamaan lapsia huomioon enenevissä määrin. Meillä on ollut monen vuonna museokortit, ja mielestämme se on ollut hyvä ja kannattava ostos.

Luontokohteet ovat kaikin tavoin aivan loistavia lasten kanssa budjettimatkaillessa. Kohteita löytyy niin paljon erilaisia ja eri vaativuustasoilla, että niistä löytyy varmasti jokaiselle jotain.

Erityisenä tärppinä nostan esiin luolat. Olemme itse käyneet ihan vain muutamassa luolakohteessa, joten erityisasiantuntijuutta ei vielä ole. Nämä ovat todella jännittäviä paikkoja itse kullekin, ja sopii erityisesti hieman jo taaperoikää vanhemmille lapsille.

Luolakohteita voi etsiä vaikka retkipaikka-sivuston karttanäkymästä, johon voi valita näkyviin haluamansa tyyppiset kohteet.

Tässä nyt oli pintaraapaisu erilaisiin edullisiin kohteisiin, jotka toimivat hyvin lasten kanssa. Aiheesta pitänee vielä kirjoitella lisääkin.

2. Millä matkustetaan

Matkustustapa on tietenkin myös olennainen osa matkailun kulurakennetta.

Autoilevat perheet valitsevat kevyesti oman auton helppouden takia, mutta kohteesta riippuen julkisetkin kannattaa tarkastaa.

Ilmaiseksi lasten kanssa lähiliikenteessä!

Kannattaa huomioida esimerkiksi ilmainen matkustaminen lähiliikenteessä lastenvaunujen ja rattaiden kanssa. Olemme muun muassa matkustaneet 2 aikuista ja 2 lasta Tampereelta Helsinkiin ja takaisin koko perhe täysin ilmaiseksi!

Tämä onnistui siis lähijunalla, jossa lastenvaunujen kanssa matkustaminen on ilmaista (ainakin silloin oli, tarkista aina nykyhetken tilanne ennen kuin lähdet ilman lippua matkaan!)

Myös ainakin Tampereen ja Helsingin sisäiset matkat paikallisliikenteessä hoituu rattaiden kanssa ilmaiseksi, joten lapsiperheen kannattaa ehdottomasti ottaa myös julkinen liikenne huomioon matkustusvaihtoehtona.

Kaukojunilla matkatessa perinteisesti ennakkolippu on se joka kannattaa. Pieni hetki on vierähtänyt siitä kun käytimme enemmän julkisia, mutta silloin pääsääntönä oli se, että kun lipun osti viikkoa ennen matkaa, se oli vielä halpaa.

Hinta oli niin edullinen, että kyseinen matka oli suurin piirtein saman hintaista kulkea joko junalla tai omalla autolla.

Matkanteko junalla lasten kanssa on joskus jopa huomattavasti helpompaa ja mukavampaa kuin autolla. Paikat leikkivaunusta, ja kolmen tunnin matka sujuu yhdessä hujauksessa, eikä puuduta ollenkaan.

Lentämisestä sen verran, että kun lapsi tai lapset ovat alle kaksivuotiaita, niin silloin se on vielä halpaa. Niin pienet matkustavat ilmaiseksi tai pientä nimellistä maksua vastaan vanhemman sylissä. Sanoisinkin, että jos ulkomaanmatkat kiinnostelee vauva-aikana, niin kannattaa ehdottomasti hyödyntää sen aikakauden edullisempi lentäminen. Meidän lapsille on tässä poikkeusolojen aikana tullut jo sen verran ikää, että lentomatkalle pitää ostaa jo kaksi lippua enemmän kuin viimeksi kun lennettiin!

Lue myös: Näin vaihdat oman auton julkisiin lasten kanssa

3. Missä yövytään

Yöpyminen matkalla edullisesti? Siinäpä onkin varsinainen pulma.

Tietenkin jokainen matkalainen on jo kysynyt kaikki sukulaiset ja tutun tutut läpi, että ”Mahtuisiko teidän tilavaan kaksioon meidän pieni ja hiljainen viiden hengen perhe, jossa ei ole kuin yksi yöllä itkevä vauva ja pari aamuvirkkua rasavilliä?” ennen kuin tämä ongelma tulee vastaan.

Ainakin niin sanotusta normihotellista saa pulittaa varsinkin lomakaudella aika sievoisen summan rahaa, se on ihan totta. On myös olemassa joitain vaihtoehtoja, joilla saattaa päästä halvemmalla.

Ensin tietenkin kolutaan halvemmat hotellivaihtoehdot. Omenahotelli tai muu halppisketju voi tarjota huoneen käypään hintaan. Tänä kesänä kokeilimme meille uutena Green Star -ketjun hotellia, ja yllätyimme positiivisesti!

Budjettimatkalla lasten kanssa
Budjettimatkalla lasten kanssa edullisen majoituksen löytäminen on aika kinkkinen tehtävä!

Isommalle porukalle vuokrahuoneisto

Varsinkin jos kyseessä on isompi porukka, niin huoneiston vuokraus yksityiseltä voi olla käypä vaihtoehto.

Esimerkiksi Booking.comista löytyy tällaisia vuokrahuoneistoja melko paljonkin. Kokemuksia tästä tavasta olen kirjoittanut aiemmin postauksessa: Matkailu kotimaassa on kallista – Vai onko?

AirBnB:tä olemme käyttäneet enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Suomestakin taitaa jokunen kokemus olla, ja tämä on aivan vastaava vaihtoehto kuin Booking.

Jos matkaatte omalla matkailuajoneuvolla, niin silloinhan ilmainen majapaikka löytyy mistä vain, eikä campingien hinnatkaan ole kovin korkeita. Tämä on ehkä kuitenkin oma matkailulajinsa, joten ei siitä sen enempää tässä yhteydessä.

Mutta se kannattaa kuitenkin huomioida, että useista Campingeista löytyy majoitusta myös niille, joilla ei ole omaa matkailuajoneuvoa. Varsinkin niin kutsutun nukkumamökin voi saada ihan muutamilla kympeillä yöksi. Niissä ei ole juurikaan mukavuuksia, mutta pääsee sisätiloihin nukkumaan ja saa myös käyttää yhteisien tilojen suihkuja ym.

Telttailusta (omien) lasten kanssa meillä ei ole vielä kokemusta. Veikkaisin että hieman isompien kanssa sekin olisi realistinen vaihtoehto. Jotkut tosin telttailevat ongelmitta ihan pientenkin kanssa! Se on ainakin edullista, ellei jopa ilmaista!

Omassa autossa nukkumista ei varsinaisesti olla vielä lasten kanssa kokeiltu, mutta sen mahdollisuutta olemme miettineet!

Tila-autolla se voisi periaatteessa olla mahdollista, kun kaataisi kaikki penkit. Ainoa haaste ratkottavaksi olisi tosin se, miten saisimme kaikki meidän kamat yön ajaksi etupenkeille. Katsotaan josko sekin päivä vielä koittaa, että me oikeasti nukutaan meidän autossa koko perhe!

Lue myös: Santtioranta Camping Uusikaupunki

4. Missä ja mitä syödään

Neljäs kohta matkailun kustannusrakenteessa on tietysti syöminen.

Syödä pitää joka päivä, riippumatta siitä missä ollaan. Tämä on hyvä muistaa matkaillessa, että kyseessä ei ole sinänsä mikään ylimääräinen kustannus. Mutta sekin on tietysti totta, että matkalla ruokailun kustannukset saattavat nousta vähän huomaamattakin suuriksi.

Ravintolassa syöminen iltaisin ja viikonloppuisin on kalliimpaa kuin arkena lounasaikaan. Jos reissussa ollaan arkena, niin hyvä lounasravintola saattaa olla kustannustehokas ratkaisu. Aikuisilta kymppi on käypä hinta lounasbuffetista, joka kattaa ainakin meidän tapauksessa ison osan päivän ruokatarpeesta. Usein lapset syövät näissä järkevään hintaan, esimerkiksi euro per ikävuosi.

Aina tällaista ei ole saatavilla, silloin pitää keksiä jotain muuta.

Ikea on yksi meidän hinta-laatu-suosikeista, harmi vaan niitä ei kovin monessa paikassa ole. Mutta varsinkin jos tulet sellaiselta alueelta, jossa Ikeaa ei ole, niin tämä kannattaa ottaa vinkkinä talteen, Ikea on joka suomalaisen ruotsalainen elämys!

Matkaillessa kivat ravintolat ja kahvilat ovat elämyskohteita itsessään. Niissä on joskus ihan kiva käydä, mutta budjetti välttämättä ei kestä sitä että koko perheen pitäisi syödä siellä vatsansa täyteen. Silloin ravintolakäyntiä pitää hieman soveltaa.

Yksi tapa on mennä erityiseen ravintolaan vain kahville, ja nauttia kyseisen paikan ilmapiiristä kahvikupin hinnalla.

Esimerkkinä voisi toimia vaikka Näsinneula ja sen pyörivä ravintola upeilla näkymillä. Fine dining menu maksaa siellä 68 euroa aikuiselta ja 24 euroa lapselta. Tuota summaa harvalla on varaa laittaa, mutta ehkä moni silti haluaisi kokea tämän ikonisen ravintolan näkymät ja tunnelman.

Tässä tilanteessa voisi siis vain astella ravintolaan ja nauttia siellä kahvit. Tämä onnistuu yleensä aina, jos ravintolassa ei ole ruuhkaa. Näin pääsee käsiksi johonkin isompaan elämykseen, mutta murto-osan budjetilla.

Omat eväät – Kotoa tai kaupasta

Okei, sitten se iänikuinen otetaan vaan kaupasta jotain evästä -vaihtoehto.

Sitä olemme tehneet niin paljon, että nämä evästykset alkavat jo olla kyllästyttävää hommaa. Jossain vaiheessa alkoi jo loppua ideat, mikä olisi sellaista kunnollista evästä jota kaupasta voisi ostaa sekä itselle että lapsille, jolla voisi korvata kunnon ruokailuja?

Ainaisten banaanien, smoothieiden ja valmisleipien jälkeen tässä muutamia ideoita.

Ensinnäkin, omaan autoon olemme hommanneet tietyn setin tarvikkeita evästystä helpottamaan. Pikkulusikoita, pahvimukeja, haarukoita, paperia ja kosteuspyyhkeitä nyt ainakin. Kun ruokailuvälineet löytyy omasta takaa, voi ostaa mitä vaan sellaisenaan syötäväksi kelpaavaa.

Meidän molemmat lapset tykkäävät edelleen lasten purkkiruuista, jopa kylmänä! Yksi ikisuosikki on pikkukalastajanherkku kylmänä, voitko kuvitella…!

Tämä on ihan jees, onhan se jo aika lähellä ”kunnon ruokaa”. Itselle maistuu muuten erinomaisesti maksalaatikko kylmänä… mmm… hyvää ja halpaa!

Valmisleipiä ei tule enää ostettua juuri koskaan. Jos leipää tekee mieli, niin kustannusmielessä leipäpaketti ja margariinirasia on erittäin edullinen ostos, josta syö muutamalla eurolla koko perhe. Ainoa ongelma tulee siitä, että mihin sen lopun margariinin saa jemmaan, ettei tulisi ikävästi hävikkiä.

Jotta evästys ei olisi pelkkää höttöä ja mössöä, niin maukkaana ja helposti syötävänä proteiininlähteenä toimii meidän lapsille mm. raejuusto ja Vuolu Kana.

Entäs sitten omat eväät kotoa asti mukaan?

Omat eväät on hyvä vaihtoehto ainakin päiväretkelle, mutta siinäkin on rajoitteensa. Kuinka paljon mahtuu mukaan ja miten hyvin eväät säilyvät?

Omistatko kylmälaukut, varaajat, termarit ynnä muut? Kauanko eväiden tekemiseen menee aikaa, ja onko rahallinen säästö lopulta sen väärti?

Nämä ovat kysymyksiä, joihin vastaat kun alat tehdä eväitä mukaan. Ja jos eväät ovat loppupeleissä samaa mitä ostaisit kaupasta reissun päällä, rahallista säästöä tästä ei välttämättä juurikaan tule.

Yksi asia mikä kannattaa joka tapauksessa aina muistaa ottaa mukaan kotoa, on juomavesi. Otamme aina kaikille omat juomapullot mukaan, ja niitä täytetään sitten hanavedellä kun siihen on mahdollisuus!

Budjettimatkailu lasten kanssa

Tässä jutussa sivusin neljää kohtaa, joista matkailun kustannukset koostuu.

Jokaisessa kohdassa on liuta asioita, joissa voi säästää valitsemalla tilanteeseen sopivan ratkaisun. Parhaimmillaan koko matkan voi tehdä jopa ”ilmaiseksi”, eli ilman lisäkustannuksia tavalliseen elämään verrattuna.

Pääpointtini budjettimatkailun teemaa tutkaillessa on se, että me kulutamme joka tapauksessa jatkuvasti, olimme matkalla tai emme. Matkailu ei välttämättä tuo järisyttävän suurta muutosta tavanomaiseen kulutukseen. Kyse on valinnoista ja vaihtoehtoisista tavoista käyttää aikaa ja rahaa.

// Markus

Kirjoittaja on perhematkailija, joka etsii usein edullisinta vaihtoehtoa unelmien toteuttamiseen. Joskus saattaa myös lähteä lapasesta. Ota meidät seurantaan Instagramissa, niin pääset mukaan matkoillemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *