Blogivuosi 2022 – Ennätyksellinen väli- ja vauvavuosi!

Blogivuosi 2022

Blogimme viides vuosi on nyt takana.

Vuosi oli osittain samanlainen ja osittain hyvin erilainen kuin aiemmin.

Tässä yhteenvetoa vuodesta 2022 blogin näkökulmasta.

Mutkatonta Blogi
Tässä me ollaan, ja vuosi 2022 on nyt takana!

Vuoden 2022 blogihommat

Blogipostauksia julkaistiin tänä vuonna 63 kappaletta, joka oli vauvavuoteen todella hyvä määrä!

Yleinen tunnelma kirjoittamisen suhteen on vauvan syntymän jälkeen ollut, että aikaa ei todellakaan enää ole. Jos sitä kahden pienen lapsen aikana oli vain rajallisesti, yöunista nipistäen, niin vauvan jälkeen sekään ei enää tuntunut riittävän. Nyt piti sitten jo jättää nukkumatta kokonaan, jos halusi jotain saada aikaiseksi.

Alkuvuosi meni M-E:llä raskauspostausten parissa, joita hän aloitti kirjaamaan ylös jo hyvissä ajoin raskauden alkuvaiheilla. Postaukset tästä jännittävästä kolmosen odotusajasta julkaistiin tämän vuoden puolella vasta, kun tieto oli julkista. Viimeiset odotusaiheiset jutut saatiin julki juuri ja juuri ennen syntymää.

Itsellä päivätöiden paketointi puristi minusta ulos suurimman osan mehuista. Joissain väleissä tuli tutkittua hieman matkailun etiikkaa ja haaveiltua matkailusta blogipostausten muodossa. Saimme me muutaman isomman reissun toteutettua, ja niistä syntyi myös tuotokset muistoksi.

Varsinaisia kaupallisia yhteistyöpostauksia oli tänä vuonna vain pari kappaletta.

Tämä oli meiltä tietoinen valinta jo vuoden alussa. Tiesimme, että vauvavuonna ei pysty sitoutumaan lähes mihinkään ylimääräiseen.

Viime vuosi oli superkesä matkailun osalta, ja teimme sen tiimoilta paljon kaupallisia yhteistöitä. Sen nähneenä ja kokeneena tiesimme miten paljon se vaatii jaksamista, joten tätä kesää emme ladanneet täyteen jo alkuvuodesta.

Nyt voin jälkiviisaana sanoa, että onneksi näin, sillä ainakin autolla matkustaessa touhusta olisi voinut olla nautinto kaukana. Kävimme siis omaan rauhalliseen tahtiin muutamissa paikoissa ympäri Suomen. Aika kaukanakin tuli käytyä, aina Lapissa ja Kainuussa asti.

Sivutoimisen yritykseni kannalta vuoden tulos oli siis melko maltillinen, eli tuloja blogin kautta tuli kuitattua joitain tuhansia euroja. Näistä iso osa oli aiempien vuosien työn tuottamaa passiivista tuloa. Verrattain pienistä tuloista huolimatta bloggaaminen oli ja on antoisaa ja mielenkiintoista, ja paloa sitä kohtaan oli edelleen enemmän kuin resurssia toteutukseen.

Paineettomasti omia juttuja tehdessä bloggaaminen onkin mitä parhainta puhdetyötä ja rentoutumista. Harmi vaan että usein pitää myös nukkua.

Lukijatilastot ja suosituimmat postaukset

Etukäteen ajateltuna oli mahdollista, että blogin vuodesta tulee tilastojenkin valossa niin sanottu välivuosi, mutta toisin kävi.

Sivukatseluja kertyi ennätykselliset 158 tuhatta, ja uniikkeja kävijöitä 114 tuhatta. Kasvuvauhti edelliseen vuoteen verrattuna oli noin 40%.

Jos viime vuoden sesonkiaikana saavutimme lopulta pitkään hamuamamme 10 000 sivukatselun kuukausirajan, tänä vuonna siitä tuli uusi normaali, ja paukkui vielä reilusti yli. Keskimääräisesti sivulatauksia oli koko vuonna yli 13 tuhatta per kuukausi.

Pitkäjänteinen työ neljän ja puolen vuoden aikana on kantanut hyvin, ja edelleen menneiden vuosien postauksia luetaan tasaiseen tahtiin erittäin ahkerasti.

Suosituimmat postaukset 2022

Suoraviivainen ja informatiivinen listaus Ryhmä Haun hahmojen nimistä sisältää vain tuon yhden tärkeän tiedon: Eli kuka kukakin on Ryhmä Haussa! Tätä kysymystä joku pohti kuluneena vuonna yli kaksikymmentätuhatta kertaa, ja päätyi vastausta etsiessään minun postaukseeni aiheesta.

Sen jälkeen sijoittui toinen ikivihreä postaus Raskausoireet ennen plussaa. Koronavuonna jostain kumman syystä erityisen suosittu juttu jatkoi siitä mihin karanteeniaikana jäi. Edelleen erittäin monille ihmisille tuli akuutti tarve udella hakukoneelta kyseisiä oireita. Postaustamme luettiin yli viisituhatta kertaa.

Kolmantena lukukertoja keräsi postaus kamppailustamme Instagram-tilin kanssa, koska monet suomalaiset ovat kokeneet täysin saman tylyn kohtalon, että Instagram-tili menee lukkoon yllättäen ja ilman syytä.

Disneyn Autot olivat meillä vielä joku aika sitten suuri hitti. Autot-elokuvan hahmoja listaava postaus menestyy samaan tapaan kuin Ryhmä Haun hahmoista kertova. Se oli siis neljänneksi luetuin.

Kaikki edelliset neljä luetuinta postaukset keräsivät lukukertoja yli viisituhatta.

Viidenneksi luetuin oli pohdiskeluni hyvän perheauton valinnan vaikeudesta. Kun perhe kasvaa kolmanteen lapseen tai jopa siitä yli, alkaa auton valinta mietityttää kaikkia lapsiperheitä. Tätä samaa kysymystä olen pohtinut edelleen lähes koko kuluneen vuoden, ja voi hyvinkin olla että autoaiheiset postaukset saavat jatkoa. Matkailemme melko paljon autolla, joten aihe on aina ajankohtainen.

Mutkatonta Blogin luetuimmat postaukset 2022:

  1. Ryhmä Haun hahmot ja niiden nimet
  2. Raskausoireet ennen plussaa
  3. Kun Instagram-tilimme lukittiin – Osa 2: Palautusprosessi
  4. Kun Autot valtasivat tytön sydämen
  5. Mistä hyvä perheauto? Valinnan sietämätön vaikeus

Koska luomme enimmäkseen ajatonta sisältöä, mikään näistä tämän vuoden luetuimmista postauksista ei ollut tänä vuonna kirjoitettu.

Jos ottaa huomioon vain tänä vuonna julkaistut postaukset, niin TOP-5 listaus on seuraavanlainen:

  1. Toyota Verso – kokemuksia 7-paikkaisesta tila-autosta
  2. Korona loppuraskaudessa – Sydämentykytyksiä
  3. Uusia raskausoireita – Raskausviikko 36
  4. Kahvila Seela – Parasta korvapuustia metsästämässä
  5. Rintapumput testissä, mikä neljästä vei voiton? – Raskausviikko 20

Instagram @mutkatontablogi

Instagramissa pyörittelimme tiliämme koko vuoden melko maltillisin tavoittein. Pääkanavamme on aina ollut blogi, ja Instagram-tili on kulkenut mukana siinä ohessa  ja sivutuotteena.

Tästäkin syystä Instagram-tilimme on elänyt omaa rauhallista elämäänsä ilman suurempia mullistuksia suuntaan taikka toiseen.

Raskausuutiset olivat tänä vuonna tilimme suosituinta sisältöä, ja sellainen postaus nousikin vuoden hitiksi Instagramissa tavoittaen yli 100 000 tiliä ja keräten yli tuhat tykkäystä!

Saman aihepiirin jutut olivat muutenkin suosituimpia ja eniten huomiota keränneitä. Yritimme kuitenkin tietoisesti päästää irti tykkäysten tai seuraajien kalastelusta, ja tehdä Instaa enemmän omaehtoisesti ja omaksi iloksi. Ne seuratkoon ketkä haluaa, mutta kenenkään ei ole pakko!

Ehkä aiemmin kokemamme episodi tilin lukittumisesta ja menettämisestä on saanut meidät suhtautumaan siihen hieman eri tavalla. Olisi sääli ripustaa itsensä, itsetuntonsa ja koko sometyö sen yhden tilin varaan. Jos sen sitten joskus taas menettäisikin niin tuska olisi aivan turhan iso.

Parempi tehdä omaehtoisesti siten miten hyvältä tuntuu. Jos välillä sattuu osumaan hyvin yleisöön, niin se aina kiva bonus!

Löydät meidät Instasta tililtä @mutkatontablogi

Missä menty blogitöiden saralla?

Haaveissani on koko Mutkatonta Blogin olemassaolon ajan ollut tehdä blogi- ja sometyötä kokopäiväisesti. Rehellisesti voin sanoa, että tämän viiden vuoden aikana en ole koskaan päässyt lähellekään, että se olisi mahdollista.

Nykyisen päätyön ja perheen hoitamisen lisäksi aika ja energia ei yksinkertaisesti ole riittänyt. Olisi vaatinut tai vaatisi muiden töiden reilua vähentämistä, jotta voisi keskittyä enemmän ja säännöllisemmin sometöihin. Tämä tarkoittaisi vuorostaan taloudellista riskinottoa, johon minulla ei ole ollut tarpeeksi halua. Turvallisuushakuisuus ja perheen tarpeet ovat vieneet tässä voiton.

Toisaalta myös nykyinen päätyöni ohjelmistoalalla on kiinnostavaa ja olen ollut työssäni pääsääntöisesti erittäin tyytyväinen. Sieltä suunnasta ei ole ollut painetta alan vaihtoon, joten en ole harkinnut kovin tosissani ryhtyväni kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Sivutoimisena bloggaajana minulla on edelleen kiinnostusta kasvattaa ja kehittää sometöitä. Hakusessa on esimerkiksi työtavat, jotka palvelevat työn tekemistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sometyön lähtökohdat

Lähtökohtana bloggaamiseen ovat edelleen omat kiinnostuksen kohteeni ja blogin aihepiiri, joka meillä on perhe-elämä ja matkailu lasten kanssa.

Aiheena ”perhe” sisältää oikeastaan loputtomasti kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Lasten kanssa tekemistä, vanhemmuuden pohdintaa, asuminen, liikkuminen, ruoka, matkailu… Aihelista on loputon, aika vain valitettavasti rajallinen.

Kuten blogiamme lukeneet tietävät, blogimme ei ole niinkään päiväkirjamaista kuvausta eletystä elämästä tai kuulumisia, vaan enemmän kohdennettuja ja ajattomia aihepostauksia. Postaukset käsittelevät yleensä jotain tiettyä aihetta monesta eri näkökulmasta, ja tarjoavat ehkä tarttumapintaa asian pohdiskeluun tai tiedon hakuun.

Informatiivisuus on ollut alusta asti tärkeässä osassa ainakin omissa postauksissani. Haluan kertoa lukijalle henkilökohtaisen kokemukseni ja tuoda kylkeen jotain muutakin lisäarvoa. Tuottamani sisällön tyyli juontaa juurensa varmasti teknisestä taustastani ja analyyttisesta luonteestani.

Pidän kovasti siitä, että netistä löytää tietoa ja informaatiota lähes mistä tahansa asiasta. Haluan jakaa lukijoille omaa kokemustani ja tietämystäni mahdollisimman mukavassa, mielenkiintoisessa ja helposti luettavassa muodossa.

Vuosi 2023 – Katseet tulevaan!

Vuodelle 2023 tavoitteena on jatkaa samalla blogin kasvu-uralla.

Realistinen tavoite ensi vuodelle voisi olla vaikkapa 240 000 sivulatausta yhteensä, 20 000 keskimääräisellä sivulatausmäärällä kuussa. Katselin pitkän linjan bloggaajista esimerkiksi Valeäidin vastaavaa postausta, jossa hän puhui sivukatseluissa jo miljoonasta. Se kuulostaa niin hienolta, että minäkin voisin sanoa vaikka tavoitteekseni 0,24 miljoonaa sivulatausta!

Tähän tuntuu nyt olevan paljon matkaa, mutta pitkäjänteistä työtä tekemällä on mahdollista yltää vaikka vielä paljon isompaan!

Mietinnässä ja suunnitelmissa on etsiä lisää kiinnostavia yhteistyökumppaneita ja jatkaa täten myös ammattimaisempaa puolta tässä työssä.

Kaupalliset yhteistyöt ovat tämän homman suola. Aina kun teen töitä jollekin toiselle, haluan ehdottomasti puristaa itsestäni kaiken ulos. Tämän myötä asiakkaille tehtävät työt tuovat onnistumisen kokemuksia ja erityistä tyydytystä omista aikaansaannoksista. Kaupallisten yhteistöiden myötä olemme myös päässeet kokemaan paljon asioita ja elämyksiä, joita emme olisi muuten ehkä kokeneet.

Mahdollisista tulevista yhteistyökumppaneista minulla on jo jonkun aikaa ollut muutama haavekuva, katsotaan josko tänä vuonna jokin niistä toteutuisi!

Instagramin jatkoa olen miettinyt kuluneen vuoden aikana jonkin verran. Itseä on välillä pänninyt se tosiasia, miten paljon aikaa sen tekeminen vaatii, varsinkin jos haluaisi kasvattaa tiliä. Usein tuo vaivalla käytetty arvokas aika tuntuu valuvan jonnekkin lattianrakoon ja kovettuvan sinne epämääräiseksi möhnäksi, josta ei kohta oikein tiedä mitä se sitten tuottikaan ja kenelle.

Olen miettinyt, miten tulen tekemään Instagramia tulevana vuonna. Ehkä keksin siihen jonkin hyvän ratkaisun, tai sitten en. Jotain uutta tekisi mieli kokeilla, se on ainoa asia minkä tiedän varmaksi.

Matkailun osalta minulla on myös haaveena, että pääsisimme jälleen mukavasti kotimaanmatkailuun käsiksi. Tämä edellyttäisi nuorimman lapsemme tokenemista turvakaukalohuudoista. Myös ulkomaanmatkailun avaaminen jollain tavalla olisi aivan tervetullutta vaihtelua monen vuoden kotoiluun. Käykö näin vai ei, se jää nähtäväksi.

// Markus

Kirjoittaja on Mutkatonta Blogin isä, kätilö ja neuvolan setä. Meidät löydät tulevana vuonna myös Facebookista ja Instagramista! Nähdään siellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *