Arktikum lasten kanssa – Arktisten aarteiden kammio Rovaniemellä

Rovaniemen Arktikum lasten kanssa

Talvisen Rovaniemen reissumme kolmesta museokohteesta Arktikum oli etukäteen katsottuna ehkä se jännimmän näköinen: Lasiputkilo keskellä ”arktista” aluetta!

Odotukset olivat ehkä jotain luontoelämykseen viittaavaa, mutta tapa millä se tulisi, oli vielä epäselvää.

Millainen oli meidän kokemuksemme Arktikumista lasten kanssa?

Arktikum lasikupoli lasten kanssa
Arktikumin lasiputkilon pääty oli todella näyttävä!

Pakkasta pakoon isoon putkiloon

Arktikum houkuttelee kävijöitä jo ulkomuodollaan, tämä epätavallisen mallinen rakennus tarjoaa varmasti jotain, mitä ei voi muualla kokea?

Ainakin itse kiinnostuin tästä museosta oikeastaan pelkästään tämän erikoisen muodon takia. Sisältö jäi jälleen arvoitukseksi, joka selviäsi vasta paikan päällä.

Aktikum Rovaniemi sisäänkäynti
Aktikumin sisäänkäynti on aika mahtipontinen.

Kuten mainitsin Korundista, myös Arktikumin väljät tilat sisääntulossa oli ehdoton mukavuustekijä. Lastenrattailla ja täysissä talvitamineissa saapuessamme oli olennaista, että kamojen riisuminen ja talletus narikkaan onnistui kaikessa rauhassa. Pandemia-aika on varmasti myös osaltaan ohjannut preferenssejäni ahtaista tiloista väljiin.

Arktikum käytävä ja lasikatto lasten kanssa
Arktikumin pitkänmallinen rakennus on itsessään aika näyttävä.

Museokortti avasi meille tämänkin kohteen. Se on varsinainen taika-avain, ja mielestäni yksi parhaista sijoituksista minkä aktiivinen kotimaanmatkailija voi tehdä. Rovaniemellä kaikki kolme tärkeintä museokohdetta aukeaa museokortilla, tai niitä varten voi myös ostaa kulttuuripassin.

Lue myös: Kulttuuritalo Korundi lasten kanssa

Tuulahduksia Pietarsaaresta Floridaan

Arktikum esittelee itsensä:

”Olemme tiedekeskus ja museo ja tuomme arktisen luonnon, kulttuurit ja historian lähellesi.”

Arktinen luonto….?

Hmm. Kuulostaa tutulta!

Vierailimme pari kesää sitten Pietarsaaressa, ja pääsimme tutustumaan Nanoqiin, Suomen ensimmäiseen arktiseen museoon. Nanoq valaisi meille ensimmäistä kertaa tätä kylmien jäätikköjen aihepiiriä. Arktiset alueet, naparetket, elämää lumen ja jään keskellä…

Nyt yli 30-vuotiaan Arktikumin yksi osa näyttelyistä oli juurikin tätä teemaa.

Lue lisää: Pietarsaari lasten kanssa – Arktisia elämyksiä ja rantaelämää

Toinen puoli oli enemmän historiallista matskua, joka ei niinkään liittynyt mannerjäätikköihin.

Toisella puolella oli iso ja näyttävä toiminnallinen puoli, joka kertoi kaikenlaista arktisesta alueesta ja elämästä näillä alueilla. Tämä näyttely oli erityisesti lasten mieleen.

Arktikum arktinen näyttely
Arktikumin arktinen näyttely oli lasten suosikki.

Näyttely muistutti toiminnallisten tiede-elämysten myötä Heurekaa, ja ulkoasu ja vuosikerta toi mieleen myös Floridan Historian Museon Tallahasseessa!

Tämä Tallahasseen ihme oli tosin vielä noin vuosikymmenen vanhempi kuin Rovaniemen vuonna 1991 avattu Arktikum. Pitkästä iästä huolimatta Arktikum todella innosti lapsia, ja he olivat todella yllättyneitä miten kiva museo lopulta olikaan. Vaikka meillä ei kovin paljoa ollut päivälle ohjelmaa, niin aikataulu alkoi jossain vaiheessa jopa puskea päälle lapset piti irrottaa aktiviteeteista ennen aikojaan.

Museo oli kuulemma niin kiva, että sinne haluaisi mennä uudestaan!

Lue myös: Tuntematon Tallahassee – Miksi kukaan kävisi siellä?

Arktikumin lasikattoa ihmettelemässä lasten kanssa
Arktikumin katon rajasta lapset bongasivat jotain kiinnostavaa.

Arktikum Café kruunaa kierroksen

Museokierroksen päätteeksi Arktikum Café tarjosi meille laadukkaan levähdys- ja kahvittelupaikan.

Arktikum Cafe vauvan kanssa
Arktikum Cafe – Tankkaushetki isille ja vauvalle.

Syötin vauvan kahvikupin ääressä, ja huomasimme miten kahvila täyttyi juuri sen jälkeen kun tulimme sinne lähes ensimmäisinä tyhjään saliin.

Lounastakin olisimme voineet tässä vaiheessa nauttia, mutta sitä ei tällä kertaa ollut tarjolla. Normaalisti ilmeisesti on.

Arktikum Café – Pohjoisen makuja

Arktikum Cafe vauvan kanssa
Pysähdy Arktikum Caféssa niin mieli virkistyy!

Arktikum lasten kanssa

Ikoninen Rovaniemen Arktikum oli käymisen arvoinen paikka lasten kanssa.

Ennakko-odotuksena oli toiveita jonkinlaisista elämyksistä, ja niitä myös saatiin!

Arktikum pingviini
Arktisten alueiden asukkeja.

Omasta mielestä Arktikum oli näistä kolmesta kulttuuripassin kohteesta paras. Siellä oli jokaiselle jotakin. Nähtävä ei loppunut todellakaan kesken, vaan sitä jäi ennemminkin vielä ensi kertaan.

Parannusehdotuksia jos haluaa hakea, niin niitä voisi olla ikääntyvän rakennuksen tuomissa haasteissa. Jokin automaattiovista ei esimerkiksi toiminut, joka vaikeutti rattaiden kanssa kulkemista. Ja se wc-tila johon itse eksyin vauvan kanssa kesken museokierroksen, oli kapasiteetiltaan aivan liian pieni (vain yksi vessa, johon jonotettiin).

Arktinen näyttely oli myös ilmeisen ikääntynyt, mutta hyvin vaikutti kaikki toiminnalliset pisteet olevan kunnossa, ja näyttely toimi aivan hyvin vielä tässä päivässä.

// Markus

Kirjoittaja on arktisen alueen asiantuntija, takana kun on jo kaksi aiheeseen liittyvää museokäyntiä lasten kanssa. Ota meidät seurantaan Instagramissa, niin pysyt kärryillä arktisen alueen jääpeitteen tilanteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *