3-vuotiaan lempikirjat esittelyssä!
Sekä taapero että vauva ovat tottuneet siihen, että äiti juo aamukahvinsa rauhassa. Taaperomme lukee sillä aikaa ulkoa ääneen pari Mimmi Lehmä -kirjaa ja kolme muuta. Miten mukava onkaan kahvitellessa kuunnella hänen tarinointiaan!
Eilen avasin pitkään kiinni olleen kirjakaapin oven (vauva vetää kaapeista kaiken alas ja siksi ovi on lukossa) ja taaperomme sulkeutui jälleen kuin uusilta tuntuvien kirjojen pariin sohvalle puoleksitoista tunniksi. Mikä keskittymiskyky!
Seuraavassa meidän 3-vuotiaamme lempikirjat!
Ruu-kirjat: Anna-Karin Garhamn
Ruu-kirjat ovat meille ihan uusi tuttavuus. Kovin kauaa kirjat eivät ole kirjaston hyllyissäkään notkuneet, sillä kirjasarjan ensimmäinen kirja on vuodelta 2018.
Ruu-kirjoissa yhdistyy moderni ihmis- ja perhekäsitys, kauniit, värikkäät ja yksityiskohtaiset kuvat ja vekkulit arkielämän tarinat. Kirjoja voi siis vaan katsella ja siitäkin riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

Harmittaa, etten ehtinyt ostaa tai lainata ”Ruu ja vauva” -kirjaa ennen kuopuksen syntymää. Se olisi toiminut silloin niin hienosti.

Kävin äsken etsimässä tietoa sarjan kirjoittaja-kuvittajasta ja ilokseni huomasin jälleen uuden Ruu-kirjan ilmestyneen. Laitoin heti varauksen kirjastoon nimekkeelle ”Ruu hammaslääkärissä”.
”Mimmi lehmä ja Varis” -sarja: Jujja Wieslander – Sven Nordqvist
Tämä sarja on sekä taaperon että äidin suosikki. Kirjoissa seikkailevat Lehmä ja Varis. Jokaisessa tarinassa Varis yrittää toppuutella Mimmi Lehmää tekemästä asioita, joita se haluaa, koska: ”Eiväthän lehmät voi suorittaa uimamerkkiä! Kautta pyrstösulkani Mimmi! Lehmien kuuluu vain olla möllöttää navetassa!”
Mutta Mimmi todistaa joka kerta toisin ja tekee mitä haluaa. Ei sitä mitä muut häneltä odottavat. Oikein!

Sarjan hahmoille on osattu luoda jotenkin ihastuttavat persoonat. Varis on konservatiivinen, pienellä lirkuttelulla mukaan ostettavissa kaikkeen (koska on kuitenkin utelias tekemään samoja asioita kun Mimmi), kateellinen, innostuva ja hyväsydäminen. Siis erittäin helposti samaistuttava perustyyppi.
Mimmi taas on utelias, hyvällä itsetunnolla varustettu, vähän hidas, mutta sydämellinen ja viisas lehmä. Aivan mahtilehmä, sanoisin!
Leikimme usein leikkipuistossa (ja arjessa) sanailun avulla Mimmiä ja Varista. Taapero haluaa olla lehmä ja kuulla kun varis taivastelee asioita. Fraasit ovat siis uponneet taaperomme kieleen täysin.
Ihania kirjoja. Suosittelen!
Minttu-kirjat: Maikki Harjanne – 3-vuotiaan lempikirjat
Minttu-kirjat olivat pienenä myös omia lempikirjojani. Ja nyt ymmärrän hyvin miksi. Kuvitukset ovat omintakeisia ja tarinat hehkuvat lämpöä. Ihana Minttu! Ihana Maikki Harjanne!

Mintun seikkailut toivat mieleeni ”Minttu sekä Ville” -kappaleen, jonka Jonna Tervomaa esitti vuonna -83 ja voitti sillä ”Syksyn sävel” -kilpailun. Itse hoilottelin biisiä lapsena niin paljon, että siitä tuli jollain tapaa lapsuuttani värittänyt kappale. Nyt sitten mietiskelen tämän kappaleen ja Minttu-kirjojen yhteyttä. Kirjoissahan Minttu ja Ville ovat sisaruksia. Kappaleessa taas pihkassa toisiinsa. Jos jollain on tästä enemmän tietoa, niin kertokaa kiitos.
Tomppa-kirjat: Kristiina Louhi – 3-vuotiaan lempikirjat
Näissä alkaa olla 3-vuotiaalle jo melko vähän tekstiä, mutta kauniit kuvat, erikoiset kuvakulmat, hauska dialogi, kielelliset yksityiskohdat ja huomiot vetävät edelleen näiden kirjojen pariin.

Uusi Tomppa-kirja kirjaston hyllyssä olikin ihana yllätys! Luimme kirjaa eteenpäin, kunnes melko lopussa törmäsimme Oodiin ja 3 kaverin jäätelöpurkkiin, vau. Ihana saada jotain ajastamme ikuistettua lastenkirjaan.
Ryhmä Hau -kirjat
Ryhmä Hau -kirjat eivät ole mitään vanhempien suosikkeja. Animaatio televisiossa toimii loistavasti, mutta kirjat, joita olemme saaneet käteemme ovat olleet nopeasti huitaistuja, kuvakaappauksista koottuja kopioita sarjasta.
Lisäksi suomennettuihin versioihin ei mielestäni ole saatu vangittua yhden jakson käänteitä tarvittavalla tavalla vaan välillä jään itse miettimään, että mitenkähän tämä nyt liittyi tuohon edelliseen sivuun jne. Toisin sanoen, nämä eivät tarinoina ole ehkä parhaasta päästä, mutta luen lähes mitä vaan, mitä taaperomme pyytää. Ja hän näistä kyllä tykkää.

Sarjoihin liittyviä kirjoja voi siis suositella lahjaksi, mikäli on tiedossa vaikkapa animaatio, johon lapsi on hullaantunut. Silloin ruutuaika voi jatkua rauhallisemmissa merkeissä omassa sängyssä.
Lue myös Markuksen tiukka analyysi Ryhmä Hausta!
Autot -elokuvasta tehdyt kirjat
En ole vielä saanut käsiini kuin muutaman Autot -elokuviin liittyvän kirjan, mutta mielestäni ne toimivat huomattavasti paremmin kuin Ryhmä Haun vastaavat opukset. Tämä johtunee siitä, että Autot -sarja on vanhempi ja aikaa luoda oheismateriaalia on ollut enemmän.
Oli aika söpöä, että taaperomme alkoi aika nopeasti vaatia yhtä tiettyä satua aina iltaisin. Se kertoi Flooran ja Ramonen tarinan.
”Minua jännittää ihan hirveästi tuo Ramone!”
…hän taisi ihastua sarjan punaiseen autoon aika palavasti!

Mitä teillä luetaan? Mitä suosittelette?
// M-E
Katso tästä myös muita kirjapostauksiamme:
5 taaperomme lempikirjaa juuri nyt!
2-vuotiaan lempikirjat
Mä herkistyin noista Mimmi Lehmän hahmojen kuvauksista <3 Ihanat. Ja muutenkin. lukeminen ja lastenkirjat on jotain niin Tärceää. <3
Kiitos kommentista!
Näinhän se on!